Extreme kou bereikt climax
Gisteren hadden we te maken met een overwegend zonnige maar ook zeer koude winterdag. Na de zeer koude start met strenge tot zeer strenge vorst ging het ook overdag ondanks de zon frostig verder. (zie ook Vlog vanuit de tuin in Termen hieronder)Afgelopen nacht ging het kwik onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer snel onderuit en werd het bitterkoud met op uitgebreide schaal weer strenge tot zeer strenge vorst (-15 tot -25 graden of meer).Op de Glattalp (1858m) , het bekende koude-gat in het Zwitserse kanton Schwyz, daalde het kwik in de vroege ochtend naar – 36.8 graden en dat is zo’n graad of 5 kouder dan op de hoogste toppen. Zo meldden bijvoorbeeld de Sonnblick (3105m) in Oostenrijk en de Mittelallalin (3500m) in Zwitserland “slechts” -30 graden!
Hieronder nog een korte impressie van de maandag;
Snow Space Salzburg Via Esther van der Plaat
Nogmaals zeer koud
Vandaag verandert er niet veel aan het extreem koude weer. Hoog Hartmut is met zijn kern iets naar het zuiden opgeschoven en daarmee is de stroming wat meer oostelijk geworden.
Echter ook uit die hoek wordt vandaag nog zeer koude droge arctische lucht aangevoerd. Vooral in het westen en zuiden krijgt de zon ondanks overtrekkende hogere wolkenvelden weer veel speelruimte, meer naar het oosten zit meer en ook wat dikkere (hogere) bewolking. Verder natuurlijk ook weer de soms hardnekkige Hochnebel met een bovengrens van 2000 tot 2500 meter die lokaal wat kan uitsneeuwen.
In de lagere delen en dalen vriest het vandaag 3 tot 14 graden, op 2000 meter zo’n graad of 20 en op 3000 meter een graad of 26! De wind is meest matig uit noordoostelijke richtingen!
Geleidelijke verzachting
Na een opnieuw zeer koude nacht verandert er woensdag in eerste instantie nog niet veel aan het winterse weerbeeld. In de middag krijgen de het westen en ook zuiden echter te maken met opkomende wolken(velden) die een weeromslag aankondigen. Vooral in het westen gaan de temperaturen al wat in lift.
In de loop van de woensdagavond en nacht op donderdag gaat onder invloed van het Azoren laag dat naar de Britse Eilanden trekt de hoogtestroming geleidelijk de zuidwesthoek opzoeken en wordt er geleidelijk zachtere en toenemend ook vochtigere lucht aangevoerd. Door toenemende drukverschillen tussen de zuidelijke Alpen en noordelijke Alpen (drukoverschot zuidkant tot 8 hPa) wordt het aan de noordkant föhnig.
Donderdag en vrijdag zet de verzachting van het zuidwesten uit verder door en tot en tot zaterdag zal de kou ook uit de oostelijke Alpen verdreven zijn. Op 1500 meter hoogte is het dan maar liefst weer een graad of 20 tot 25 warme dan vandaag.
Tijdens het verdrijven van de zachtere lucht gaat er ook neerslag vallen waarbij de sneeuwval geleidelijk gaat stijgen vanaf de lagere delen en dalen naar 700 tot 1000 meter en vrijdag zaterdag tot 900 a 1300 meter. Tijdelijk is er ook ijsregen en -of ijzel mogelijk! Grotere neerslaghoeveelheden worden er met uitzondering van de zuidwestelijke Franse (Zee)Alpen en de Italiaanse Ligusrische Alpen niet verwacht. (Zie kaart hieronder). Dat geldt met name voor de Alpennoordkant alwaar de föhn de lucht afdroogt en voor drogere condities zal gaan zorgen.
Het weekend gaat zacht en wisselvallig verlopen met een afwisseling van zon, wolken en neerslag of buien. In het noorden deels ook föhnig en droog. De sneeuwvalgrens varieert tussen 1000 en 1500 meter.
Volgende week verblijven de Alpen onder lagedruk en met een straalstroom die ten zuiden van de Alpen verloopt blijft het wisselvallig. Periodiek wordt daarbij wat zachtere en dan weer wat koudere lucht aangevoerd. Een markante verzachting dan wel weer kouder weertype is niet aan de orden. Geen vlees geen vis zullen we maar zeggen. De komende dagen dan meer details voor de langere termijn.
Vanuit een onbewolkt winters Termen een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao