IJs op het Wad: geen watertaxi Schiermonnikoog en Ameland
De normale veerboten tussen Ameland en Holwerd. Bron afbeelding: Moderator Lako
De winter slaat toe op de Waddenzee. Wegens de ‘ijsgang’ zet vervoerder Wagenborg geen watertaxi’s meer in naar Ameland en Schiermonnikoog.Dit maakte het bedrijf zaterdagochtend bekend. Dit weekeinde kunnen deze snelle scheepjes in ieder geval niet meer varen. Voor de normale veerdiensten vanaf Lauwersoog en Holwerd heeft de winter geen gevolgen. De zware veerboten hebben niet snel last van ijs, tenzij er wekenlang strenge vorst is. De kleine watertaxi’s zijn gevoeliger.
We hebben de schaatsen al uit het vet, maar wanneer is het ijs eigenlijk dik genoeg?
Bron afbeelding: LC.nl
De schaatsen kunnen uit het vet, we krijgen natuurijs. Maar hoe dik moet dat ijs eigenlijk zijn voordat je er veilig overheen kunt? En hoe lang duurt het voordat die dikte is bereikt?
Wat is een veilige ijsdikte?
Iemand die in z’n eentje het ijs op gaat heeft genoeg aan een ijsvloer van 4 centimeter dik, maar zodra de eerste schaatser zich op het ijs waagt, volgen er doorgaans meer. Om grotere groepen mensen te kunnen dragen moet het ijs 5 tot 8 centimeter dik zijn.
Voor toertochten van de KNSB geldt een minimum ijsdikte van 12 centimeter en voor de Elfstedentocht is zelfs een ijsdikte van 16 centimeter vereist over het hele parcours.
Hoe snel wordt het ijs dikker?
De vorming van natuurijs is een ingewikkeld proces dat wordt beïnvloed door allerlei factoren. Tijdens een nacht waarin het 5 graden vriest wordt de ijsvloer ongeveer 1 centimeter dikker, maar dat is slechts een globale vuistregel.
Het KNMI voorspelt ijsdiktes met behulp van een ijsgroeimodel dat behoorlijk betrouwbaar is. Ga naar de website van het KNMI om de ijsdiktegrafieken te bekijken.
Wat zijn de beste omstandigheden om snel een mooie ijsvloer te krijgen?
Stilstaand water bevriest sneller dan stromend water en een ondiepe waterplas bevriest sneller dan een diep meer. Een klein beetje wind helpt bij de afkoeling. Een lage luchtvochtigheid zorgt voor verdamping en daarmee ook voor extra afkoeling. Heldere nachten maken dat de warmte weg kan en een wolkendek overdag voorkomt dat de zon het ijs aantast.
Bron afbeelding: Weerplaza/Winterplaza
En wat zijn de grootste risico’s voor de natuurijsliefhebber?
Harde wind creëert windwakken die levensgevaarlijk zijn, zeker als ze bedekt raken met een dun laagje ijs. Stroming (vaak veroorzaakt door bemaling), tast de ijsvloer van onderen aan. Sneeuw op het ijs vertraagt de ijsgroei en maakt schaatsen zeer riskant omdat je niet meer kunt zien hoe het ijs er bij ligt.
Bruggen houden warmte vast zodat het ijs hier vaak onbetrouwbaar is. Waterplanten, rietkragen en groepen watervogels zijn allemaal factoren die de ijsvorming vertragen of belemmeren.
Hoe gevaarlijk is schaatsen op natuurijs eigenlijk?
Nou, het kan behoorlijk riskant zijn en dat ligt niet per se aan de conditie van het ijs. Tijdens de vorstperiode in februari 2012 belandden meer dan 30.000 schaatsers op de spoedeisende eerste hulp, voornamelijk met botbreuken en hoofdwonden.
De website www.schaatsen.nl geeft goede tips om dit soort malheur en andere natuurijsongemakken te voorkomen.
Bron: LC.nl
Moeilijke foto omstandigheden aan het IJsselmeer. Harde wind en koud. #ijsselmeer #ijs #winter @MeteoGroupWeer @BuienRadarNL @SevereWeather_N @CanonNederland @EOSzineNL pic.twitter.com/UlzsmvGx6g
— Arjen Noord (@arjennoord) 25 februari 2018
@BuienRadarNL @MeteoGroupWeer @MeteoGroupWeer @SevereWeather_N @janvissersweer @ricoschroder @weeronline Bitterkoud,maar wel fraai vanmorgen..... pic.twitter.com/Jy4ticIgUR
— Ton Wesselius (@Wessie54) 25 februari 2018
Siberisch koude wind over het #IJsselmeer #Trintelhaven met riet-ijssculpturen als gevolg. @weermanrobert @RaymondKlaassen @helgavanleur @Weerplaza @onwukaa @BuienRadarNL @OmroepFlevoland @GerritHiemstra @whoebert @WilliamHuizinga @SevereWeather_N @FlevoNieuws @Zuiderzeeland pic.twitter.com/EXZK6DOFxa
— Ton ten Brinke (@TontenBrinke) 25 februari 2018
Ook op Texel. pic.twitter.com/RxfDBknsco
— Jakob Brink (@jakobbrink) 25 februari 2018
Ijsvorming op d Waddenzee kant pic.twitter.com/RVezdbvkdi
— Marcel Winter (@texelphoto) 25 februari 2018
Schaatsers wagen zich op dichtgevroren Paterswoldsemeer
De eerste schaatsers zijn gespot op een dichtgevroren deel van het Paterswoldsemeer. Schaatsen op open water wordt afgeraden, omdat het ijs nog onbetrouwbaar is. Toch glijden er al een paar schaatsliefhebbers over het meer. Aan de andere kant van het meer in Groningen ligt het water nog volledig open.Het Paterswoldsemeer zojuist. Sommige waaghalzen binden de #schaatsen onder. #winter pic.twitter.com/6aeHO85FQd
— MartinC (@MCusiel) 25 februari 2018
Gevaarlijke stunt
"Ik heb geen touw of iets dergelijks bij me, maar er zijn hier genoeg mensen die me kunnen redden", vertelt een van de schaatsers op het ijs aan RTV Noord. "Als er drie mensen bij elkaar stilstaan op het ijs vertrouw ik het wel."
Bron: NOS.nl
Op basis van de huidige weersverwachtingen zal de ijsdikte in de loop van volgende week voldoende dik zijn om er op te kunnen schaatsen. Een datum hiervoor kan IJSCH op dit moment nog niet geven; dagelijks wordt de ijsdikte door de ijsmeesters meerdere malen gemeten. De eventuele openstelling zal op de website www.ijsch.nl middels het bekende stoplicht en social media kenbaar gemaakt worden.
Omdat de invloed van de inmiddels al krachtige zon ervoor zorgt dat het ijs in de namiddag sterk in kwaliteit daalt, is besloten om de baan, bij voldoende ijs, uitsluitend open te stellen tussen ’s morgens 09.00 en 12.00 uur en eventueel ’s avonds tussen 18.00 en 21.00 uur. Hierdoor kan er naar verwachting in de voorjaarsvakantie meerdere dagen geschaatst worden.
Voor deze onverwachte mooie schaatsperiode treft IJSCH momenteel alle voorbereidingen.
Ook worden de vereiste voorbereidingen getroffen voor een eventuele eerste marathon op natuurijs. Omdat het ijs ’s morgens een betere kwaliteit heeft dan ’s avonds zal een eerste marathon in Haaksbergen, in tegenstelling tot voorgaande edities, naar verwachting ’s morgens verreden worden. Dagelijks is hierover contact met de KNSB.
IJSCH komt as maandagavond weer in vergadering bijeen om de organisatorische voortgang en actuele situatie van het ijs te bespreken.
Haaksbergen, 23 februari 2018
ijsch.nl
Sneeuw in het (uiterste) noorden nu
Sneeuw op #Terschelling @BuienRadarNL @WilliamHuizinga pic.twitter.com/S2NKopxywD
— FotovanAnno (@FotovanAnno) 25 februari 2018
Amper te zien op de buienradar.#Sneeuw in Groningen.
— ????/Wandelen Met War\???? (@WandelenMetWar) 25 februari 2018
Witte wereld aan het worden.#Winter pic.twitter.com/kNMPku9ypz
vette sneeubui pic.twitter.com/Z1m7a86JLn
— Meteo Roodeschool (@MeteoRoodescho1) 25 februari 2018
@MeteoGroupWeer @Weerplaza @weeronline #Terschelling meldt #sneeuw !! -2°C bij NO 4 Bft. pic.twitter.com/zGi6h9bonC
— Sytse Schoustra (@SytseSchoustra) 25 februari 2018
Dit was toch niet voorspeld voor vandaag? #winter #sneeuw pic.twitter.com/VXQY1LiL1c
— Nana (@meisje1969) 25 februari 2018
Sneeuw op de Wadden en in Limburg
Dit zijn geen kleine vlokjes meer. Limburg ondervindt hevige sneeuwval en daardoor lange files. In totaal +/- 45 (!) km. (via @naarMaastricht) pic.twitter.com/iVjVDdTZpv
— VID (@vid) 26 februari 2018
Onverwachts #sneeuw in zuid limburg! Nu al enkele cm gevallen #winter pic.twitter.com/sGpApiP9yC
— Patrick Defesche (@Patrickske88) 26 februari 2018
Komen en gaan van sneeuwbuien op #Terschelling, -3.2°C bij BO 3 Bft, #windchill - 9°C. zicht 3 km. pic.twitter.com/6VOKdiAZVh
— Sytse Schoustra (@SytseSchoustra) 26 februari 2018
Muah best leuk laagje #sneeuw op #Terschelling. @BuienRadarNL @WilliamHuizinga pic.twitter.com/vvHkZnFIDO
— Boswachter Anno (@BoswchtrAnnoTS) 26 februari 2018
— richardtkiewiet (@richardtkiewiet) 26 februari 2018
Etterbeek arresteert 10 daklozen om ze tegen kou te beschermen
In Etterbeek heeft de politie afgelopen nacht tien daklozen opgepakt die niet vrijwillig naar de opvang wilden gaan. Ze deed dat om daklozen te beschermen tegen de vrieskou. Dat bevestigt de burgemeester aan VTM NIEUWS. Etterbeek is voorlopig de enige gemeente waar dat gebeurt. In andere gemeenten probeert de politie daklozen te overtuigen om naar de opvang te gaan, maar ze dwingen hen niet."De politie heeft afgelopen nacht tien daklozen opgepakt die niet vrijwillig naar een opvang wilden gaan", klinkt het bij burgemeester Vincent De Wolf. "Ze zijn eerst naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek en dan naar een opvangcentrum."
Bijzondere maatregel
Gisteravond maakte de stad Etterbeek bekend daklozen op te pakken om hen te beschermen tegen de vrieskou. "De burgemeester is wettelijk verplicht om de openbare veiligheid te garanderen en hulp te bieden aan mensen in nood", klonk het in de stad Etterbeek. De uitzonderlijke maatregel is genomen omdat er temperaturen tot -10 graden worden verwacht. De gevoelstemperaturen kunnen zelfs nog een stuk lager liggen.
Verwarmde zaal
"Daklozen die in die omstandigheden buiten blijven, dreigen onderkoeld te raken en dood te vriezen", zegt burgemeester De Wolf. "De politieverordening laat daarom toe om, in de gevallen waar dat absoluut noodzakelijk is, daklozen die zichzelf in gevaar brengen door opvang te weigeren, administratief aan te houden."
Elke dakloze moet overgebracht worden naar een verwarmde zaal van de gemeente. Daar moet meteen een arts opgeroepen worden om hun gezondheidstoestand na te gaan en te oordelen of de persoon in kwestie gevaar loopt als hij of zij terug naar buiten gaat. "Geeft de arts een negatief advies, dan moet de dakloze in de gemeentelijke zaal blijven tot de volgende ochtend."
Mogelijk verlengd
De politieverordening is van kracht sinds 20.00 uur gisteravond en 07.00 uur 's ochtends en loopt tot 8 maart. Als de klimatologische omstandigheden dezelfde blijven, kan ze nog verlengd worden.
Andere gemeenten?
In andere gemeenten probeert de politie daklozen te overtuigen om naar de opvang te gaan, maar ze dwingen hen niet. Dat blijkt uit een rondvraag van VTM NIEUWS.
Bron: VTMNieuws.be
Sneeuw op de dijk bij Holwerd vanochtend
#LakeEffectSnow Holwerd, Netherlands pic.twitter.com/EexCHqtmnt
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 26 februari 2018
Hierdoor gaat je telefoon in de kou sneller leeg
Als het buiten vriest, lijkt het alsof je telefoon sneller leegloopt dan normaal. Hoe komt dat, kan het kwaad en wat kan je er tegen doen?Misschien is het je weleens opgevallen: als je met koud weer buiten staat, lijkt het wel alsof je telefoon sneller leegloopt. Of erger nog: hij valt plotseling uit. Hoe komt dat? We vroegen het twee batterij-experts: prof. dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials and Devices van de Technische Universiteit Eindhoven en dr. Marnix Wagemaker, associate professor aan de Technische Universiteit Delft.
De temperatuur van een batterij is van grote invloed op de werking ervan, legt Notten uit. "Elke batterij is een chemische reactor waarin elektrische energie chemisch wordt opgeslagen", aldus Notten. "Conversiereacties zijn sterk afhankelijk van de temperatuur, zoals elke chemische reactie. Daar zit de verklaring: als het koud wordt, gaat het slechter. In de chemie zeggen we dan ook: 'hoe heter, hoe beter'".
Simpele werking
Lithium-ion-batterijen, het type dat in zo'n beetje elk huidig oplaadbaar apparaat zit, werken eigenlijk heel eenvoudig. Ze hebben een positieve en negatieve elektrode, waartussen ionen bewegen. Bij het opladen bewegen ionen naar de negatieve kant van de batterij en nemen daarbij elektronen mee. Als er geen ionen meer aan de positieve kant zitten, is de batterij volledig opgeladen. Eenmaal in gebruik keren de ionen binnen de batterij terug naar de positieve kant, terwijl de elektronen worden afgegeven aan het apparaat, dat op die manier van stroom wordt voorzien.
Dat proces werkt het beste onder normale temperaturen. Volgens Apple functioneert een iPhone bijvoorbeeld het beste tussen de 0 en 35 graden Celsius. "Als een iOS-apparaat in een heel koude omgeving wordt gebruikt, kan dat de gebruiksduur van de batterij tijdelijk korter maken en kan het apparaat daardoor worden uitgeschakeld", aldus Apple.
Sneller leeglopen?
"Door de kou gaat de interne weerstand van batterijen omhoog, waardoor de lading moeilijker door de batterij beweegt", legt Wagemaker uit. "Als gevolg daarvan levert de batterij moeilijker het beloofde voltage dat apparaten nodig hebben om te werken. Als de batterij koud is, kan het zijn dat het voltage niet meer geleverd kan worden, waardoor de telefoon uitschakelt of denkt dat de batterij leger is dan dat die werkelijk is."
Wanneer een telefoon of ander apparaat in de koude buitenlucht sneller leeg lijkt te lopen, is dit in werkelijkheid niet zo. De natuurwetten blijven immers gelden: er wordt niet ineens meer energie verbruikt, de batterij kan die energie door de kou alleen minder snel leveren. De telefoon is gemaakt om bij warmere temperaturen te werken en trekt dus de conclusie dat de batterij sneller leegloopt.
"Als je eenmaal binnen je telefoon weer opwarmt, zal je merken dat de batterij weer op een normale snelheid leegloopt", aldus Notten. Dat is ook direct het beste advies voor het gebruik van apparaten zoals telefoons bij koud weer: houd ze warm door ze bijvoorbeeld in de warme binnenzak van een jas te bewaren in plaats van een koude broekzak.
Is het slecht voor de batterij?
Een snel leeglopende of uitvallende telefoon lijkt misschien sneller kapot te gaan, maar zijn dergelijke temperaturen ook echt slecht voor een telefoon? Die vraag heeft een genuanceerd antwoord. "Als de batterij bij lage temperatuur wordt bewaard, veroorzaakt dat geen slijtage", legt Wagemaker uit. "Maar als een batterij gebruikt of geladen wordt bij lage temperaturen, kan de degradatie worden versterkt, waardoor de levensduur achteruit gaat."
Een batterij verslijt hoe dan ook: in lithium-ion-batterijen wordt een oplosmiddel gebruikt dat geen oneindige stabiliteit heeft. Bij zowel hele hoge als hele lage spanningen treden er nevenreacties op, waarbij het oplosmiddel oxideert en de capaciteit van de batterij daalt. "Bij lage temperaturen treden die nevenreacties sneller op, en verslijt de batterij sneller", aldus Notten.
Metalen telefoons
Daar komt nog eens bij dat de effecten sterker merkbaar zijn bij batterijen die toch al verouderd zijn, en dus een lagere capaciteit hebben. Normaal gesproken merk je dat alleen als de batterij bijna leeg is. Als de telefoon dan harder moet werken levert de telefoon het gevraagde voltage niet meer, en valt de telefoon uit. Maar bij kou treedt dat effect veel sneller op, waardoor telefoons zomaar kunnen uitvallen terwijl het scherm aangeeft dat de batterij nog voldoende energie heeft. Eenmaal opgewarmd zouden zulke telefoons weer gewoon aan moeten gaan.
Ook kan het materiaal van de behuizing van de telefoon nog een rol spelen. Veel telefoons hebben een behuizing van metaal of aluminium. Dat is een prima temperatuurgeleider die er onder normale omstandigheden voor zorgt dat de telefoon koel blijft. Maar is het heel koud, dan wordt ook dat metaal kouder en daarmee de batterij. Het is echter moeilijk te zeggen hoe groot dat effect is, er spelen immers een hoop factoren een rol. "Standaard wordt de batterij warm. Na verloop van tijd kan het lage temperatuureffect zichzelf door die warmte teniet doen", zegt Notten. "Zo spelen veel factoren een rol."
Advies: houd je apparaten warm
Wie zijn telefoon, camera of draadloze koptelefoon in de vrieskou wil gebruiken, kan die dus het beste zo lang mogelijk warm houden, tot je ze echt nodig hebt. En als de batterij sneller lijkt leeg te lopen, kan dat in principe niet veel kwaad. In Nederland is extreme kou immers vaak maar van korte duur, waardoor de batterijen niet langdurig buiten hun ideale omstandigheden hoeven te werken. Heb je een ouder toestel dat wel erg vaak uitvalt, dan is een nieuwe batterij waarschijnlijk een goed idee.
Bron: RTLNieuws.nl
IJs op meren volgens schaatsbond 'volledig onbetrouwbaar'
Bron afbeelding: Moderator Lako
Schaatsen op meren en plassen zit er volgens de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) deze week niet in."Door de harde wind gaan ze niet volledig bevriezen", zegt Rieks Poelman, voorzitter van de sectie Natuurijs van de schaatsbond. Het ijs blijft daardoor "absoluut onbetrouwbaar".
De Amsterdamse grachten veranderen ook nog niet in een schaatsbaan. Waternet besloot maandagochtend de sluizen niet dicht te zetten, gemalen niet te stoppen en geen vaarverbod uit te vaardigen. Er is daarvoor onvoldoende ijsvorming. Zondag achtte de waterbeheerder de kans op een vaarverbod op maandag nog "zeer waarschijnlijk".
Toch kunnen schaatsliefhebbers de komende dagen op genoeg plekken het ijs op. "Veel opgespoten baantjes zijn nu al open", zegt Poelman. "Vanaf dinsdag of woensdag volgen ook de ondergelopen weilanden. Zeker in het noorden van het land kunnen we dan wel een dag of zes schaatsen."
Bron: NU.nl
Op basis van de voorspelde weersverwachtingen leek het erop dat het ijs dik genoeg zou worden, maar de zon is toch beduidend sterker dan aanvankelijk was voorspeld. Hierdoor is het lastig om een goede ijsvloer te behouden. We doen uiteraard wat we kunnen om de baan toch nog deze week open te stellen. Mocht de ijsvloer op een gegeven moment goed genoeg zijn zullen we dit uiteraard kenbaar maken via het stoplicht op deze site en via social media.
Haaksbergen, 26 februari 2018
ijsch.nl
Op een aantal plaasten kleurde het wit vanavond
Matige sneeuwval in Stiens @Weerplaza @RaymondKlaassen @weermanrobert @janvissersweer @WeerEnFoto @Alpenweerman @ricoschroder @MeteoGroupWeer pic.twitter.com/qHJV8lTUhN
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 26 februari 2018
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 26 februari 2018
Ook in Harlingen begint het aardig wit te worden. #sneeuw #winter #Harlingen pic.twitter.com/XKDaK9I9FM
— Scannernet.nl (@Scannernet) 26 februari 2018
Het #sneeuwt in #leeuwarden. #Sneeuw #knmi #buienradar pic.twitter.com/UlI98vrSbt
— Renze (@Renze_lwd) 26 februari 2018
| Gewijzigd: 26 februari 2018, 20:20 uur, door LakoEn opeens is het wit buiten! #Sneeuw pic.twitter.com/yAuP343yqk
— Linda (@lindaa95x) 26 februari 2018
Niet in Nederland winter op dit moment...
- Rome -
It’s here #TheBeastFromTheEast hits #Newcastle #weather #uksnow @UKSnowUpdates @snowwatchGB @StormHour @WinterExpert @ChronicleLive @ThePhotoHour @MetroRadioNews @PA pic.twitter.com/mICyfPcEvv
— Owen Humphreys (@owenhumphreys1) 27 februari 2018
@UKWeatherLive billingham stockton on tees pic.twitter.com/4YjaumjPLf
— djcarlos (@djcarlos40) 27 februari 2018
#vaguedefroid : #Ajaccio (Corse) s'est réveillé sous une belle couche de #neige - photo @SANTONIBRUNELLI pic.twitter.com/uJqtut8dxg
— Météo Villes (@Meteovilles) 27 februari 2018
Oggi il porto canale di #cesenatico si presenta in una veste insolita. #neve #maltempo pic.twitter.com/rXhBUMZ9ws
— Matteo Gozzoli (@MatteoGozzoli) 27 februari 2018
| Gewijzigd: 27 februari 2018, 10:25 uur, door LakoThe #BeastFromTheEast making for picture postcard scenes this morning @StormHour @StormchaserUKEU @BBCEarth #snow #uksnow pic.twitter.com/T8AqZsTUWF
— PAUL KINGSTON (@PaulKingstonNNP) 27 februari 2018
Sneeuwbuien afgewisseld door zon vanochtend @weermanrobert @Weerplaza @RaymondKlaassen @WilfredJanssen_ @ricoschroder @Alpenweerman @BuienRadarNL @WilliamHuizinga @WeerEnFoto @weeronline pic.twitter.com/1biOym2cAJ
— Meteo-Nederland (@SevereWeather_N) 27 februari 2018
Het is een witte wereld geworden #sneeuw #Groningen pic.twitter.com/iF2HXsdcUX
— Rochelle Heerema (@HeeremaRochelle) 27 februari 2018
Op de Waddeneilanden ligt sneeuw. Deze video kregen we van Barry Harsema op Ameland. Heb je ook leuke sneeuwbeelden van de Wadden? Stuur ze naar ooggetuige@nos.nl pic.twitter.com/V28ErceVKA
— NOS (@NOS) 27 februari 2018
Inmiddels 15cm sneeuw op Ameland! Die gaan de 20cm wel halen daar! pic.twitter.com/ZrPDp44Sss
— Meteo Voorne Putten (@MeteoVoorne) 27 februari 2018
Winterwonderland op #Terschelling. Mét geluid! #sneeuw pic.twitter.com/14kBGGN9lN
— Joeri Lamers (@JoeriLamers) 27 februari 2018
Haaksbergen troeft Arnhem af en houdt eerste natuurijsmarathon
Bron afbeelding: M. van 't Hullenaar/MeteoGroup-Weer.nl
Schaats- en skeelerclub IJSCH in Haaksbergen mag morgen de eerste marathon op natuurijs van dit seizoen organiseren. De KNSB heeft de baan goedgekeurd. Het ijs heeft de vereiste dikte van minimaal 3 centimeter. Competitieleider Willem Hut van de schaatsbond maakte dat bekend na de keuring in Arnhem, waar ook werd gestreden om de eerste marathon te organiseren.
KNSB: morgenavond is in Haaksbergen de eerste marathon op natuurijsHaaksbergen doet bijna iedere winter mee aan de strijd om de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint.
De ijsclub uit Twente troefde twee Arnhemse verenigingen af. Daar was het ijs in een bocht nog niet dik genoeg. Donderdag wordt daar wel de tweede marathon gehouden. Als het goed blijft vriezen volgen er daarna misschien nog een paar in andere plaatsen.Een vertegenwoordiger van de KNSB controleert de ijsdikte bij schaatsclub IJSCH in Haaksbergen. In Amsterdam hopen ze dat er op de grachten geschaatst kan worden. Daarom is in een aantal grachten een vaarverbod ingesteld, blijft er een sluis dicht en zijn gemalen stilgelegd.
Bron: NOS.nl
Schaatsen in Kaatsheuvel vandaag! Beelden van forumlid Sam2001.
Let op het ijs is nog lang niet overal veilig genoeg om te schaatsen!| Gewijzigd: 27 februari 2018, 14:24 uur, door LakoSchaatsen @SevereWeather_N pic.twitter.com/9tXVekcdjH
— Sam (@samemmers2001) 27 februari 2018
Vaarverbod op Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal, reddingboten KNRM buiten dienst vanwege ijsgang
Op het Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal geldt een vaarverbod voor de recreatievaart, vanwege drijvend ijs. Dit meldt Rijkswaterstaat dinsdagmiddag. Met het vaarverbod voor recreatieschepen wil Rijkswaterstaat de beperkte geul die er nu nog ligt op een veilige manier beschikbaar houden voor de beroepsvaart.Vanwege het winterse weer heeft de KNRM een aantal reddingboten buiten dienst gesteld. Met de strenge vorst melden boten zich uit, omdat de ijsgang op de Waddenzee het niet meer mogelijk maakt om uit te varen. Dat komt doordat moderne reddingsboten 'planeren', ze stuiteren als het ware over het water. De oudere boten doen dit niet. In noodgevallen kan de KNRM een beroep doen op reddingboten van de oude vloot, meldt de organisatie zelf. Zo ligt bij station Lauwersoog nu de Suzanna paraat.
Bron: LC.nl
Nog een paar beelden van de sneeuw#39;s
It's not often that you get to see half of #London with bright blue skies and the other half covered in a heavy snow shower #TeamA ^743 pic.twitter.com/5btMZuM6Bx
— NPAS London (@NPASLondon) 27 februari 2018We spoke too soon! Snow showers over central London. They look pretty dramatic from here!!.. Where's @TheShard gone!!?? ???? ???? pic.twitter.com/h0URlnSspm
— NPAS London (@NPASLondon) 27 februari 2018
In een mum van tijd alles wit in Egmond aan Zee #sneeuw #snowday #snowday2018 pic.twitter.com/jo7hx3N6sl
— Sjef Kenniphaas (@Sjef55) 27 februari 2018
Let op als je de weg nog op moet! Op sommige weggedeelten is het erg glad. Er zijn al meerdere aanrijdingen in de regio. #sneeuw #glad #pasop pic.twitter.com/ciOll6LwDt
— Politie Twenterand (@POL_Twenterand) 27 februari 2018
Ameland in de sneeuw! @Weerplaza @pietsweer @BuienRadarNL pic.twitter.com/EKEoUJFaep
— Jacoba Bakker (@Jacoba_Bakker) 27 februari 2018