Siberische diepvries lucht in aantocht
In een brede strook over de centrale Alpen scheen gisteren vooral in de bergen boven de 1900 a 2000 meter dan toch nog de zon.Elders hadden we weer te maken met met het alom vertrouwde beeld van Hochnebel, mist en lage bewolking. Met een matige noordoosten wind werd onveranderd koude en vooral in de lagere atmosfeer ook vochtige lucht aangevoerd.
Vooral in zuiden tijdelijk zachter met wat sneeuw
De noordoostelijke stroming neemt tijdelijk wat in kracht af en aan de zuidkant wordt met een wat meer zuidoostelijke component vooral in de hoogte wat minder koude maar ook nog vochtige lucht aangevoerd welke vooral tegen de westelijke Alpenhoofdkam stuwt.
Tot zondag kan er in een gebied uitstrekkend vanaf de zuidelijke Walliser Alpen, de westelijke Italiaanse Alpen en de Ligurische Alpen 20 tot 40 cm sneeuw gaan vallen, elders in het zuiden variërend van enkele tot 10 a 20 cm.
De sneeuwvalgrens varieert vandaag 2000 tot 1600 meter naar het westen en tot 500 meter in de oostelijke Alpen.
Radar 09h00De temperaturen gaan vooral langs de westelijke zuidkant wat omhoog en in vooral in het Wallis wordt het tijdelijk ook föhnig met aan de zuidkant wat gespetter en in het hooggebergte wat sneeuw. Met de föhn en de wat zachter lucht kan het kwik lokaal tot 7 a 10 graden gaan oplopen. Op 2000 meter wordt het -4 tot 3 graden en op 3000 meter – 3 tot -8 graden.
Naar het oosten toe is het algemeen nog een aantal graden kouder en dan geldt speciaal voor de Alpenoordkant en onder de Hochnebel aan de Alpennoordkant.
Extreme kou
In de loop van de avond en nacht op zondag en op zondag overdag trekt een “arctisch” front met zeer koude continentale arctische lucht de Alpen binnen en tot morgenavond is het dan gedaan met de zachtere en in het zuiden ook föhnige toestanden en Südstau.
Vooral de eerste dagen wanneer we ons in de koudste lucht bevinden wordt het dan bitterkoud. In het zuiden en zuidwesten waar nu de zachtere lucht nog zit gaan de temperaturen op 1500 meter maar liefst 20 graden lager uitkomen, in het oosten en noorden alwaar het een stuk kouder is nogmaals een graad of 10.
Ook in het hooggebergte wordt het zeer koud met temperaturen die al naar gelang de hoogte tussen de -20 en -30 graden gaan uitkomen. Omdat de lucht ook gortdroog is (zeer lage dauwpunten van -15 tot -25 graden) en storingen op grote afstand blijven zal het droog blijven. Afgezien van zo nu en dan wat overtrekkende wolken velden (hogere bewolking) is het meest zonnig, in het Alpenvoorland en laagland met de “Bise” lokaal ook kans op Hochnebel of mist.
En markante verzachting /Föhn
Ook de woensdag zal nog zeer koud gaan verlopen maar vanhet zuidwesten uit wordt er dan al weer aan het koudereservoir geknabbeld. Vooral in de hoogte gaat er in de loop van de middag en avond en in de nacht op donderdag geleidelijk steeds zachtere lucht binnenstromen en donderdag overdag wordt de koude lucht dan alweer uit de Alpen verdreven.
Ook nu weer zien we een zeer markante temperatuur verandering optreden met op donderdag en vrijdag aan de noordkant temperaturen op 1500 meter die 20 tot 23 graden(!) hoger uit gaan komen. Op 1500 meter zal het kwik dan tot vrijdag op +5 graden gaan uitkomen en de vorstgrens op 2000 tot 2300 meter. Tevens krijgen we dan te maken met een opkomende Südföhn die het kwik aan de noordkant in de dalen ook nog een extra zetje in de rug zal gaan geven!
De lucht is niet alleen zachter maar ook een stuk vochtiger en in het strijdgewoel van de koudere en zachtere luchtmassa’s gaat mede ondersteund door opglijdings processen dan ook neerslag vallen. De neerslag zal zich met het “dooi” front donderdag – vrijdag steeds verder in noordelijke richting over de Alpen gaan verplaatsen. Aanvankelijk sneeuwt het gewoon nog tot in de lagere delen en dalen, donderdag stijgende sneeuwvalgrens tot 1500 a 2200 meter.
Verantwoordelijk voor de verzachting is het “Azoren laag” (!) dat ietwat verder naar het oosten toe opschuift en vrijdag met kern voor de kust van Bretagne wordt berekend. Aan de oostflank van het systeem wordt dan met zuidelijke hoogtewinden vooral op hoogte veel zachtere maar ook vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee aangevoerd.
Vrijdag en zaterdag zien we een deel van het Azorenlaag in oostelijke richting afsplitsen met daartussen de vorming van een tussenhoog. Door het afsplitsen kan de koudere en drogere lucht dan vanuit het noordwesten weer terrein gaan winnen zonder dat het echter weer zo koud gaat worden.
In het weekend verblijven de Alpen dan in het overgangs gebied van de twee verschillende luchtmassa’s en het bereik van de polaire jet. Begin volgende week verplaatst het zwaartepunt van de lage druk zich meer richting de Atlantische Oceaan en de jet gaat een noordelijker koers vervolgen. Dat heeft tot resultaat dat het van het zuidwesten uit verder gaat verzachten en de winter tot in Scandinavie zal worden verdreven. Althans wanneer we uitgaan van de GFS uitdraai. Het ECMWF is met de verzachting nog een heel stuk minder optimistisch en laat de koude lucht nog tot over de Benelux en Duitsland liggen!
Op de langere termijn (GFS) lijkt het met het Spätwinter weer dan definitief gedaan te zijn en mogen en mogen we temperaturen verwachten die rond of iets boven het langjarig klimatologisch gemiddelde gaan uitkomen. Voor de wintersport mijns inzien dan veel betere condities dan die snerpende diepvries koud waar wede komend dagen mee geconfronteerd zullen worden. Sneeuw ligt er in de Alpen genoeg en komt dan ook het zonnetje erbij dan is het er prima vertoeven.
Morgen meer Alpenweer en vrieskou, blijf volgen en dan graag weer toe morgen. Vanuit een föhnig Oberwalls, na regen inmiddels 8 graden in de plus en tot 4 graden op 2000 meter een fijne dag gewenst en doe voorzichtig. Ciao
Webcams-
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
- Weerbericht op maat
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community: