Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 februari 2018, 11:44 uur | Bericht #485667

Amateur ziet met zelfgebouwde telescoop iets wat wetenschappers nog nooit zagen


Bron afbeelding: Víctor Buso/AD.nl

Het is een kans van 1 op 10 tot 100 miljoen en het is de droom van elke astronoom. De Argentijnse amateursterrenkundige Victor Buso won de kosmische jackpot door het begin van een supernova te zien, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Nature. Daarmee zag hij iets wat nog nooit iemand had gezien.

De ontdekking van Buso worden met gejuich ontvangen. ,,Beroepsastronomen zoeken al lang naar een dergelijke gebeurtenis'', reageert Alex Filippenko van de Universiteit van Berkeley op het nieuws. ,,Het is zoals de ‘kosmische jackpot’ winnen, uitzonderlijk.''

Federico Garcia van het Franse Commissariaat voor Kernenergie, en coauteur van de wetenschappelijke publicatie, stelt: ,,De metingen van Victor Buso vormen een uniek geheel van data.'' Ook Melinda Besten van het Institute of Astrophysics van La Plata in Argentinië nam deel aan de studie. ,,Victor Buso had slechts één kans op 10 miljoen of zelfs 100 miljoen om dit te zien'', zegt zij.  

Argentijnse slotenmaker
Het bijzondere verhaal begint al op 20 september 2016 's avonds. Dan beslist de 58-jarige, door sterren gepassioneerde Argentijn een nieuw fototoestel op zijn telescoop te testen. Buso, in het dagelijks leven slotenmaker, had de telescoop zelf gebouwd en op het dak van zijn huis in de stad Rosario (ten noorden van Buenos Aires) gezet. 

Buso kiest voor zijn eerste foto’s het sterrenstelsel NGC 613 uit, op ongeveer tachtig miljoen lichtjaar van ons, in het sterrenbeeld Beeldhouwer. Bang om zijn buren wakker te maken, opent hij het dak van zijn observatorium niet helemaal, maar zet de telescoop zoveel mogelijk voor de opening die er al is. En even later, bingo: een enorme ster beleeft de laatste uren van haar leven in een cataclystische ontploffing die bekendstaat als een supernova.

'Mijn God!'
De Argentijn realiseert zich op dat moment nog niet precies waarvan hij foto's maakt. Net als bij andere keren vergelijkt hij de gemaakte foto's op het internet met foto's die andere astronomen van NGC 613 maakten. Hij doet het routinematig, maar dan valt hem iets op. Er zitten niet alleen verschillen tussen zijn foto's en die van anderen, er zitten ook verschillen tussen zijn eigen foto's. Hij ziet opeens een fel puntje licht ontstaan op zijn beelden. 'Mijn God, wat is dit?', vraagt Buso zichzelf af. 

Het puntje licht lijkt niet op een supernova, een ster die acht keer zo groot zijn als de zon en aan het einde van hun leven met grote kracht en een grote lichtflits ontploffen. Dat is een zeldzaam en vooral niet te voorspellen evenement. Astronomen ontdekken het in het algemeen pas na enkele dagen en nooit vanaf het begin. 

Met de hulp van een andere amateur-astronoom doet Buso een internationaal alarm uitgaan. De volgende nacht klautert hij weer omhoog. Het kleine puntje licht heeft zich ontwikkelt tot een prachtige supernova. Buso begint te springen. 

Van kinds af aan
Alle uren die ik omhoog staarde om maar iets zinnigs te kunnen maken van al die glimmende puntjes in de verte. Je vraagt je zo vaak af: 'Waarom doe ik dit toch?'

Victor BusoMet zijn ontdekking is voor Buso de cirkel rond. Zijn liefde voor astronomie kreeg de man mee van zijn ouders. Al toen hij tien jaar was, haalde zijn vader de jonge Victor 's nachts uit bed om samen naar de sterren te kijken. Een jaar eerder keek hij samen met zijn moeder naar een televisie. Ze zagen Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zetten. ,,Vititio'', zei zijn moeder tegen hem, ,,Dit moet je zien. Je zal het nooit vergeten.''

Het gaf hem dat ene zetje. Vanaf zijn elfde bouwde de jongen zijn eigen telescopen. Hij gebruikte blikken, vergrootglazen en klei. Acht jaar geleden verkocht hij een stuk land dat nog van zijn vader was geweest. Met het geld bouwde hij een observatorium op het dak van zijn huis: 'Observatorio Busoniano'.

En toen die nacht in 2016. Op het moment dat hij het felle licht zag op de foto's van zijn telescoop 'kwam alles samen', laat hij in een e-mail weten aan The Washington Post. 'Alle keren dat mijn ouders me 's nachts wakker maakten, alle energie die ik erin heb gestoken, alle uren die ik omhoog staarde om maar iets zinnigs te kunnen maken van al die glimmende puntjes in de verte. Je vraagt je zo vaak af: 'Waarom doe ik dit toch?'.' Nu wist hij het. Alleen op het dak van zijn huis, midden in de nacht, terwijl iedereen slaapt, zag hij iets gebeuren wat nog nooit iemand anders zag. 

Bron: AD.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 571 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 571, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden