Zeer onzekere ontwikkelingen langere termijn
Foto frontpage en hieronder obere Wildhaus, hurfirsten — in Wildhaus. Foto Marko PrietzelEen laagje luisterend naar de naam – Sabina – trekt vandaag via de Alpen naar oost Europa. Aan de zuidflank van dit systeem stroomt met een zuid tot zuidwestelijke stroming nogmaals zachtere lucht tot over de noordelijke Alpen uit.
Deels wordt het daarbij ook föhnig en met de föhn kan het kwik oplopen tot 10 graden. Kouder blijft het in de oostelijke Alpen en met name de oostelijke delen.
Samenhangend met de zwabberende frontale zone en het laagje gaat de neerslag die nu nog meest in het westen zit zich naar het oosten verplaatsen.
In de westelijke Alpen tot over het noorden van de westelijke Oostenrijkse Alpen sneeuwt het boven de 1500 a 1800 meter, naar het oosten toe waar de koudere lucht zit later op de dag vanaf 800 tot 500 meter.
Vannacht trekt de neerslag naar het oosten weg en gaat onder invloed van een inschuiven hoog boven zuid Duitsland koudere en ook drogere lucht instromen.
De neerslag gaat er uit en het gaat opklaren, in het Wallis en aan de zuidkant wordt het met de noordelijke stroming zonnig. Aan de noordkant morgen met de noordelijke stroming kans op Hochnebel door de aanvoer van koude en vochtigere lucht in de onderste atmosfeer.
Artic Outbreak
De onzekerheid voor de verder ontwikkelingen en al of niet een overgang naar veel kouder “Spätwinterwetter” bepaalt ook vandaag weer het weermodellen gebeuren. Gisteren zagen we al die zeer koude ECMWF oplossing en in de avond deed ook de operationele GFS uitdraai er nog een schepje bovenop.
Vandaag zien we dat de arctic outbreak toch wat verder naar het oosten wordt berekend doordat een richting Scandinavie opbouwend hoog vervolgens doorschuift richting oost Europa (Baltische Staten).
Met het doorschuiven van de hoogte-as kan de koudere arctische lucht niet of slechts tijdelijk naar west Europa uitstromen. en is het nog maar de vraag in hoeverre de Alpen vol in de schot linie gaan komen.
In het verder vervolg vanaf het weekend verplaatst het zwaartepunt van de hogedruk zich dan weer naar het noorden van Europa en kan vanuit het noorden nog veel koudere lucht naar het zuiden toe gaan uitstromen.
Deze ontwikkelingen worden zowel door het GFS als ook het ECMWF berekent. Daarbij wordt het voor onze contreien van cruciaal belang wat de positie van de hogedruk gaat worden en het verloop van de hoogte-as. Door de compleet verstoorde verhoudingen in de hogere atmosfeer (stratosfeer #SSW #Split PV) als ook in de lagere atmosfeer (troposfeer) is het allemaal nog uiterst onzeker wat er volgende week precies gaat gebeuren.
Gezien de noordelijke hogedruk impulsen en zelfs een alliantie met het pool hoog moeten we rekening houden met een veel kouder verloop richting het einde van februari en mogelijk ook aanvang maart!
Of en hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan gaan we de komende dagen vervolgen en proberen in kaart te brengen. Tot zover voor dit moment vanuit een nog föhnig opgeklaard Termen in Oberwallis. Ciao
Aan het weerbericht wordt nog gewerkt…stay tuned voor de laatste model uitdraai
Webcams- meer beelden uit
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook – Wereldwijde Weathercard Service –
- Weerbericht op maat
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community: