Frontale zone met regen en sneeuw over Alpen
Een warmte front met neerslag heeft gisteren een einde gemaakt aan het mooie en koude winterweer. Vooral aan de noordkant waar de westenwind vrij spel had steeg de sneeuwvalgrens met het instromen van veel zachtere lucht snel tot 1700 a 2000 meter. Inner alpin en in de meer beschutte dalen en aan de zuidkant kon het aanwezige koude reservoir nog langere tijd weerstand bieden tegen de zachtere Atlantische lucht.Gistermiddag met de Auto onderweg van Termen naar Brig / Visp
Hier in Oberwallis viel zelfs tot het einde van de neerslag in de namiddag alles tot in het dal in de vorm van sneeuw bij temperaturen die tot de avond rond of net iets boven het vriespunt lagen.
In de middag en avond verplaatste de neerslag zich langs de Alpennoordkant en in het westen, inner-alpin als ook in het zuiden werd het droog en klaarde het op.
Vandaag vrijdag als ook de zaterdag verblijven we in het overgangs gebied van koudere lucht ten noorden van de Alpen en zachtere lucht in het zuiden waarbij heel geleidelijk de koudere lucht vanuit het noorden weer even wat terrein gaat winnen.
Op het grensgebied van de ze twee luchtmassa’s valt neerslag. De sneeuwvalgrens daalt in de nacht en ochtend in het noorden weer van 1800 meter naar 1500 tot 1000 meter, naar het zuiden toe in de zachtere lucht sneeuwt het vanaf 1400 a 1800 meter. Naar het oosten toe algemeen wat kouder en lagere sneeuwvalgrens 1000 tot 600 meter.
Zaterdag wint de zachtere lucht door een overtrekkend laagje en de aanvoer van wat zachtere lucht aan de zuidflank daarvan tijdelijk weer wat terrein naar het noorden en stijgt de sneeuwvalgrens ook daar weer wat aan, het blijft verder met de zwabberende frontale zone over de Alpen ook dan onbestendig.
Zondag gaat de koudere lucht dan weer terrein winnen en daalt in het noorden de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen, in het westen van 1800 naar 1000 a 800 meter. Kouder is het ook dan in het oosten en noordoosten. Vooral langs de noordelijke Alpen valt dan nog sneeuw, de inner-alpine delen en dalen als ook de zuid en zuidwestelijke Alpen houden het meest droog en vooral naar het zuiden toe gaat de zon steeds meer ruimte krijgen. Tot de avond zal de koudere lucht dan het gehele Alpen gebied van noord naar zuid weer hebben veroverd!
Winterse setting of fopspeen
Zoals gisteren al vermeld in het weerbericht als ook in de Vlog vanuit de sneeuw in Termen gaat het vanaf medio volgende week heel spannend worden in zake winterweer of juist eventueel zelfs lenteweer. Ook de modellen hebben de nodige moeite met gestoord circulatie hoger in de atmosfeer en de uitwerkingen (terugkoppelingen) daarvan in de lagere atmosfeer. Vooral de exacte positei van een opbouwend (blokkade) hoog zorgde voor het nodige Kopfzerbrechen.
Gisteravond kwam het Europese model dan plots weer met een hele koude oplossing op de proppen (gisteren was dit juist een hele zachte).
Pakken we vanmorgen de weermodellen erbij dan zien we opnieuw enorme verschillen op eigenlijk al de middellange verwachtingstermijn. De operationele uitdraai van het ECMWF opteert daarbij opnieuw naar een heel koude oplossing met een klassieke winterse setting. Volgens dit scenario gaat een apart hoog zich tot over Scandinavie ontplooien en kan heel koude continentale arctische lucht vanaf de pool tot ver naar het zuidwesten en zuiden gaan uitstromen.
Dit scenario van naar het noorden opbouwende luchtdruk wordt aanvankelijk door een groot aantal ensemble leden ondersteund. Echter in het verdere vervolg neemt de bandbreedte binnen de ensemble oplossing sterk toe en daarmee ook de onzekerheid.
Leggen we vervolgens het GFS ernaast dan zien we juist een veel zachter scenario. Ook nu weer eerst de hogedruk opbouw maar deze verlegt zijn zwaartepunt niet naar het noorden maar juist naar het oosten waardoor we in het verdere verloop juist in een zachtere zuidwestelijke hoogtestroming terecht gaan komen.
Uiteindelijk komen we dan aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog terecht en kunnen we het winterse spoorboekje gevoegelijk vergeten. Ook de GFS ensemble oplossingen wijzen in de richting van dit zachtere scenario, slechts 2 leden gaan nog voor een koudere (winterse) oplossing
Ook andere modellen zoals bijvoorbeeld het Canadese GEM laten een soortgelijke (zachte) ontwikkeling zien met het naar het oosten doorschuivend hoog en de zachtere ontwikkelingen.
De mooie winterse setting die het ECMWF ons dus voorschotelt lijkt in mijn optiek weinig kans van slagen hebben. Maar goed, de circulatie op het noordelijke halfrond is behoorlijk uit het lood geslagen (opgewarmde stratosfeer, zwakke gesplitste polar vortex) en de modellen hebben de grootste moeite daarmee dit door te berekenen naar de lagere atmosfeer.
De komende dagen dus maar even goed de ontwikkelingen in de gaten houden met het hoog en diens positie! Mochten zich er belangrijke ontwikkelingen voordoen dan kom ik daar later vandaag (avond) zeker nog op terug
Fijne dag vanuit een inmiddels regenachtig Termen in Oberwallis, graadje of 2! Ciao
Aan het weerbericht wordt nog gewerkt, stay tuned voor de laatste model uitdraai..
Webcams- meer beelden uit
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook – Wereldwijde Weathercard Service –
- Weerbericht op maat
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Join Alpenweerman community: