Vanaf zondag winterse schermutselingen
Onderstaande foto kreeg ik gisteren toegezonden door Hans en Odette ter Braak ( Haus Walser Berge) vanuit het Kleinwalsertal / Mittelberg. Via deze weg wil ik hen bedanken als ook alle andere bedanken voor de felicitaties! Tja geboren op Valentijnsdag, mooi weer, zonnetje en veel sneeuw in de bergen, wat wil je nog meer!Gisteren konden we dus in grote delen van de Alpen nogmaals genieten van een mooi winterdag met veel zon. In de centrale en oostelijke Alpen frustreerden vooral de eerste helft van de dag wolken(velden) de zon. In de middag stroomde van het westen uit weer drogere lucht binnen en werd het weer zonnig.
Zonnig en winters Karinthie. Blik richting Dobratsch. Foto via Twitter Mike de Bergbutler Mike de Bergbutler @MikeJanssen2Het uiterste oosten had tot in de avond nog te maken met vochtigere lucht en bewolking welke met een oostelijke stroming aan de noordkant van een Balkan laag werd aangevoerd.
In de avond begon het in de centrale Alpen alweer snel af te koelen en rond middernacht vroor het hier op uitgebreide schaal al weer streng tot zeer streng. Rond middernacht was het kwik in de Funtensee in het zuid Duitse Beieren zelfs gedaald tot maar liefst -37 graden met een dauwpunt van -40 graden!De frontale neerslag zal tot in de middag de westelijke delen van de oostelijk Alpen bereiken. In )oosten blijft het droog droog en overwegend zonnig. Met de warmtefront neerslag gaat ook zachtere lucht binnenstromen en dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens.
Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar al gauw daalt aan de noordkant van de westelijke en centrale Alpenhoofdkam de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1800 meter en deels zelfs tot 2000 meter. In het zuidwesten van de Alpen ligt de sneeuwval grens nog hoger maar hier zal geen neerslag vallen.
Inner alpin (Wallis) kan het door het aanwezige koude reservoir en door zwakke invloed van de (zuid)westelijk wind nog langer tot in het dal sneeuwen.
Het sneeuwt momenteel stevig in Termen
Alpen strijdtoneel koude / zachtere lucht
Vrijdag en ook het weekend krijgen we te maken met een inschuivend tussenhoog en een depressie en bevinden de Alpen zich in het overgangs gebied tussen koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden.
De noordoostelijke Alpen verblijven daarbij in de wat koudere lucht, de westelijke en zuidelijk Alpen in de zachtere lucht. In het overgangsgebied van deze twee luchtsoorten gaat neerslag vallen met als zwaartepunt waarschijnlijk langs de noordelijke Alpen.
Geheel afhankelijk van de precieze positie van de hoogteas (ten noorden daarvan de koudere lucht, ten zuiden de zachtere) krijgen we te maken met een sterke variatie van de sneeuwvalgrens. In het noorden kan het tussen de 700 en 1000 meter sneeuwen, elders zatedag nog meest sneeuw tussen 1000 en 1600 meter.
In de loop van de zondag wordt het naar oost Europa wegtrekkende tussenhoog opgevolgd door een volgende uitloper van het Atlantische (Azoren)hoog. Omdat de hoogte-as nu ten noorden van de Alpen zal komen te liggen draait de stroming naar noordoostelijke richtingen en kan de koudere lucht die net ten noorden van de Alpen ligt weer naar het zuiden en zuidwesten terrein gaan winnen.
Deze lucht is niet alleen toenemend kouder (polair) maar ook minder vochtig en daarmee gaat de neerslag er geleidelijk respectievelijk verplaatst zich ook naar het zuiden. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de zondag weer tot onder de 1000 meter en in het noorden tot in de lagere delen en dalen.
Winterse schermutselingen
Maandag en dinsdag bevinden de oostelijke Alpen zich toenemend in koudere polaire lucht welke vanuit het noordoosten binnen sijpelt, het westen heeft dan nog te maken met wat minder koude condities. Het is overwegend droog met ook grotere zonnen-vensters afgewisseld met overtrekkende wolken(velden). Vanaf dinsdag zouden (zwakke) storings invloeden vanuit het zuiden (laag Middellandse Zee) voor wat verse sneeuw kunnen gaan zorgen, de details daaromtrent zijn echter nog onzeker.
Onzeker wordt het helemaal vanaf het midden van de week wanneer de modellen enorm zitten te worstelen met de posities van de sturende drukgebieden en met name de hogedruk ten noorden van de Alpen. Daarbij zien we vanmorgen diverse oplossingen de revue passeren met zowel koude als ook (zeer) zachte.
Zachte trog voorzijde
Het meest waarschijnlijke lijkt toch een zachtere oplossing te gaan worden waarbij we geleidelijk aan de warme voorzijde van een markante Atlantische hoogtetrog terecht gaan komen.
Het hoog boven noord Europa komt met dit scenario met zijn hoogte-as voor onze contreien ongunstig te liggen waardoor de transport kou niet richting west Europa gaat uitstromen maar richting de Balkan!
Gezien de grote bandbreedte van de diverse ensembles oplossingen met de vrij zachte operationele oplossingen moeten we stellen dat het vanaf medio volgende week allemaal erg onzeker gaat worden.
Wel moeten we ook constateren, mede door de zachtere operationele oplossingen van het ECMWF, dat de kansen op een koude winters vervolg vandaag behoorlijk zijn geslonken.
Morgen maar weer eens verder kijken. Tot zover vor nu vanuit een winters Termen, sterke sneeuwval (inmiddels alweer zon 12 cm gevallen) en -3 graden. Ciao
Webcams- meer beelden uit
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook – Wereldwijde Weathercard Service –
- Weerbericht op maat
- Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
- Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
- Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
- Seminars en Webinars
- NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
- Wereldwijde weathercard service
- Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl
Lawinegevaar
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming