Vrijdag koufront, sneeuw in Südstau
Vleugje lenteVolop zon en lenteachtige temperaturen zorgden gisteren in de Alpen voor heerlijk wintersportweer. In Zwitserland steeg het kwik met een opkomende Südföhn lokaal tot bijna 15 graden en in Oostenrijk tot bijna 13 graden. Ook in de bergen was het zeer zacht met op 2000 meter temperaturen die opliepen tot 4 a 7 graden en een nulgraden niveau van 2600 tot 3100 meter. Beelden zeggen meer dan worden dus kijk gewoon even lekker mee naar deze heerlijke opnames vanuit de Franse Alpen!
Het zeer milde van gisteren en vandaag sluit overigens goed aan bij een januari maand die voor de lagere delen in zijn geheel voor zowel de noordkant als ook de zuidkant record zacht zal gaan verlopen. Maar liefst 4 tot 6 graden bedraagt momenteel het “warmte overschot”
Uitgaande van diverse Zwitserse weerstations zal januari 2018 voor de lagere delen van de Alpen zelfs de tweede warmste maand gaan worden sinds de start van de metingen in 1864! Vooral de westelijke Alpen als ook het Wallis verliepen extreem zacht!
Hieronder de januari temperaturen voor de meetstations in Sion (Wallis) en Genève
Wat normaler ziet het er uit voor de hoger gelegen (berg) gebieden alwaar we tot dusver op een vrij normale januari maand kunnen terugzien.
Verantwoordelijk voor het zachte januari weer in de lagere delen van de Alpen waren Atlantische stormdepressies en storingen die steeds weer over of net ten noorden van de Alpen voorbij trokken en waardoor er zich met steeds weer zuidwestelijke hoogtewinden en föhn geen koude reservoir kon opbouwen. Voor neerslag en sneeuw (Wesstau) in de bergen natuurlijk optimaal zoals we de afgelopen weken en vooral dagen aan den lijve hebben kunnen ervaren!
Föhnig en nogmaals zeer zacht
Ook vandaag verandert er in het overgrote deel van de Alpen niet veel aan het zeer zachte en overwegend zonnige weer. Met de föhn kan het kwik aan de noordkant weert tot 12 a 15 graden gaan oplopen.
In gebieden met (hardnekkige) Hochnebel en mist duidelijk lagere temperaturen. Op 2000 meter wordt het 0 tot 5 graden en de vorstgrens varieert tussen de 2500 en 2800 meter in het oosten en 1500 tot 1200 aan de zuidkant. In de westelijke Alpen vorstgrens dalend van 2200 naar 1800 meter.
Westelijke Alpen inzettende Südstau
Met het vorderen van de dag neemt de bewolking vanuit het westen en ook in de Stau van de zuidelijk Alpen toe en na föhn einde volgt eerste neerslag. Deze neerslag hangt samen met een opkomend koufront dat vrijdag de Alpen over zal trekken en tijdelijk voor minder goede weer en wintersport condities gaat zorgen.
Zaterdag trekt het front naar het oosten toe weg en gaat het weerbeeld met nieuwe hogedruk impulsen weer snel verbeteren. Het langst bewolkt blijft het zaterdag nog in de oostelijke Alpen.Met het koufront gaan vooral in de bergen de temperaturen weer flink dalen en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het nog tussen de 1500 en 1200 maar al gauw daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 tot 700 meter.
Net als de voorgaande dagen wordt met de opkomende Südstau de meeste neerslag aan de westelijke Alpenzuidkant berekend. Wel zien we dat de neerslaghoeveelheden door een ietwat ongunstigere ligging van de hoogtetrog (westelijker) als ook de koers van een apart laagje (Golf du Lion) en een apart laagje boven zuid Duitslang door alle modellen behoorlijk zijn terug gerekend.
Het zwaartepunt van de neerslag zal wat meer naar het zuidwesten en zuiden gaan vallen in de Stau van de Ligurische en Piemontse Alpen, de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) tot over het Tessin en Graubünden. Hier kan 20 tot 40 en lokaal hogerop 50 tot 80 cm sneeuw gaan vallen. Elders beduidend minder en naar het noorden en oosten toe blijft het droog. Ter vergelijking gisteren;
Vrij moderaat onder hogedruk
De eerste dagen van de nieuwe week staan weer in het teken van hogedruk en met een straalstroom die via het noorden van de Britse Eilanden, de Noordzee tot over het noorden van Duitsland koerst blijven we buiten het bereik van Atlantische storingen. Wel kunnen de noordelijk Alpen wat meer last krijgen van wolken(velden) die hier nog net schampen en valt er met voorkeur voor de oostelijke noordkant ook wat regen en boven de 800 a 1000 meter sneeuw. Ook de westenwind staat hier stevig door. Elders het is overwegend zonnig en ook prima wintersport weer.
Woensdag volgend koufront
Onder invloed van een depressie ten zuiden van IJsland de zuidelijke Noordzee op trekt en vervolgens via Nederland. noord Duitsland en Polen naar de Baltische Staten trekt stroomt vanaf woensdag achter een koufront weer koudere lucht over de Alpen uit.
Voor wat betreft de koers van dit laag zijn er echter nogal wat onzekerheden en dus moeten voor wat betreft de precieze ontwikkelingen nog maar even met een flinke slag om de arm houden. Datzelfde geldt ook voor het verdere verloop waarbij zowel koude (winterse, sneeuwrijke) opties als ook zachtere door de diverse weer modellen berekend worden.
Wellicht dat we morgen wat meer duidelijk gaan krijgen, ik geef daarvoor dan graag het stokje over aan Sander van Engelen. Fijne dag en blijf volgen! Ciao
Lawinegevaar
Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming