Met Föhn lenteachtig, Februari in de diepvries
Gisteren konden we met toenmende hogedruk vooral in de bergen weer eens van de zon genieten. Het was vrij zacht en ook de wind was nauwelijks nog een thema. Meer bewolking met ook nog laatste neerslag hield zich op langs de oostelijke Alpennoordkzijde. De hoogste temperatuen werden aan de Alpenzuidzijde gemeten met als topper Bellinzona (Tessin, Zwitserland) alwaar het kwik tot 15+ graden steeg. In Oostenrijk voerde Lienz de ranglijst aan met milde 10+ graden.Hieronder een impressie van veel sneeuw maar nu ook met de zon erbij;
Het weerbeeld mag dan duidelijk aan het opknappen zijn, dat geldt nog niet voor de precaire lawine situatie. Ook gisteren hadden we in de Alpen nog te maken met een zeer kritische situatie met diverse al of niet spontaan of kunstmatig getriggerd lawine’s.
Kunstmatig getriggerde lawine eveneens in Zermatt
En nog een kunstmatige getriggerde lawine in Gstaad
Zeer zacht, toenemend föhnig
Voor wat betreft het weerbeeld voor de komende dagen is er grosso modo niet veel veranderd. Aan de voorzijde van een opkomende markante Atlantische hoogtetrog wordt met een geleidelijk naar zuidwest draaiende hoogtestroming zeer zachte en droge lucht aangevoerd.
Door een opkomende “warme” hoogterug wordt het 500 hPa naar 5700 meter hoogte opgetild en stijgt het kwik er naar -10 graden. Dat betekent dat het vooral in de bergen zeer zacht zal gaan worden met een vorstgrens die tijdelijk naar 3000 meter stijgt. Zeer zacht wordt het ook aan de Alpen noordkant alwaar geleidelijk de föhn opkomt. Met föhn stijgt het kwik tot lokaal 15 graden.Op 2000 meter stijgt het kwik naar een graad of 5.
Aan de zuidkant gaat vooral vanaf donderdag koelere en vochtigere lucht stuwen en hier gaan de temperaturen in de bergen juist omlaag, de vorstgrens daalt er van circa 2200 meter naar 1500 meter. In de loop van de donderdag neemt de bewolking steeds verder toe en gaat er eerste neerslag vallen.
Vrijdag gaat een opkomend koufront van west naar oost een einde maken aan de föhn en kan de neerslag zich eveneens naar het oosten en noorden toe uitbreiden. De sneeuwval grens daalt met het instromen van koudere lucht van 1400 meter naar 1000 tot 700 meter. De neerslag zal tot de avond zijn gevorderd tot over de westelijke delen van Oostenrijk. In het oosten blijft het droog en nog föhnig.
Südstau
In het weekend neemt van west naar oost de hogedruk invloed weer toe, zaterdag in de westelijke Alpen met het vorderen van de dag droog en toenemend zonnig. In het in het zuiden en oosten zal de bewolking nog overheersen en er valt nog neerslag, sneeuwvalgrens variërend tussen de lagere delen (noorden) en 1000 tot 1400 meter (zuiden).
In de Südstau gebieden gaat vanaf donderdagmiddag tot zaterdagmiddag weer neerslag van betekenis vallen. Uitgaande van het Franse weermodel Arpege mag op 40 tot 80 cm worden gerekend, lokaal is hogerop in het Zwitserse Tessin tot over de zuidelijke Walliser Alpen (Simplon) 80 tot 130 cm mogelijk! Elders vallen tussen de 10 en 30 cm aan Neuschnee.
Zondag ook in het oosten droog en toenemend zonnig en vooral in de bergen weer wat oplopende temperaturen. In de dalen en het Alpen laagland in de nacht en ochtend kans op mist en Hochnebel.
Maandag en dinsdag onder verder toenemende hogedruk (hoogte rug) en met een westelijk stroming nog wat verder oplopende temperaturen en vooral in de bergen dan weer vrij zacht. Vorstgrens algemeen maandag weer stijgend naar 2700 meter, dinsdag geleidelijk weer dalend. In de dalen en het Alpen laagland kans op Hochnebel en mist met een bovengrens van 800 tot 1200 meter. Boven de Hochnebel in de bergen volop zon en prima wintersport condities.
Ondanks de thermische oplevingen hoeven we ons voor de sneeuw en sneeuw kwaliteit op de pistes geen zorgen te maken. De aangevoerde lucht is droog en met de lage dauwpunten (-5 tot -15 graden) zal vooral hogerop de sneeuw weinig te lijden hebben.
De witte pracht mag dan heel uitnodigend en verlokkelijk zijn, het blijft echter zaak om, en dat geldt vooral nog de eerste dagen, op de gemarkeerd pistes te blijven.
Diepvries kou
Tenslotte nog even een blik op de wat langere termijn vanaf midden volgende week. Net als de voorgaande dagen zien we ook nu weer diverse oplossingen die een (veel) kouder scenario opteren. Uitgangssituatie is een opwerpende Atlantische hogedruk blokkade met een uitloper richting Scandinavie. Lage druk vinden we dan terug boven centraal en oost Europa met daartussen in een naar noord tot noordoost draaiende hoogtestroming met de aanvoer van steeds koudere arctische lucht.
Indien alles naar plan verloopt dan zou de overgang op woensdag met een eerste koufront en sneeuw vanuit het noordwesten moeten worden ingezet!
In hoeverre dit scenario bewaarheid gaat worden en of we met een langere durende winters periode te maken gaan krijgen is ook vandaag nog ongewis. Daarover de komende dagen dan meer.
Tot zover voor dit moment vanuit een onbewolkt en fris termen in Obwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao
Lawinegevaar
Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming