Met hogedruk en föhn tijdelijk markant zachter
Een warmtefront zorgde gisteren in de westelijke en noordelijk Alpen voor zeer veel neerslag en boven de 1600 a 1800 meter voor nogmaals een halve tot een meter verse sneeuw.In de lagere delen ging de neerslag met het stijgen van de temperatuur echter in regen over. Sneeuw en regen als ook het overtollig (smelt)water zorgden daarbij voor veel overlast in de vorm van lawine’s, aardverschuivingen, modderstromen en kleinschalige overstromingen.
Aardverschuiving Ergisch / Oberwallis
In de bergen is het vooral het zeer grote lawine gevaar (code rood-zwart / 5 ) wat voor problemen zorgt. Diverse gebieden en oorden zijn nog steeds van de buitenwereld afgesloten en onduidelijk is ook nog hoelang de nood toestanden duren.
Ook het Oberwallis ondervindt veel overlast door de extreme neerslag (sneeuw) en onder andere Zermatt en Saas-Fee zijn nog van de buitenwereld afgesloten.
Impressie vanuit Saas-Fee dat ook van de buitenwereld is afgesloten
Aletsch Arena Oberwallis
Lawine neergang gisteren in Zermatt (Unterdorf). Foto via Tamara Casile-van Den BergOok andere dorpen en gebieden (Lötschental, Obergoms) zijn door het zeer grote lawine gevaar niet of slechts gedeeltelijk bereikbaar. Diegenen die van of naar de Alpen vertrekken of in de Alpen onderweg zijn doen er verstandig aan om goed de lokale berichtgeving te volgen.
Hieronder nog een impressie en vlog van de sneeuw(val) in Oberwallis / Rosswald 22-01-18
Toenemend hogedruk / droog, zon en zachter
Gelukkig hebben we het ergste gehad voor wat betreft het zeer turbulente weer en de extreme neerslag. Achter een zwak koufront is vandaag vooral in de noordelijke Alpen weer wat koudere lucht binnen gestroomd en met toenemende hogedruk is de lucht ook een stuk droger.
Laatste neerslag valt vooral nog aan de noordkant (oostelijke) Alpen. In de wat koudere lucht daalt de sneeuwval grens er weer tot 1200 a 800 meter, in het noordoosten lokaal tot 700 a 500 meter. In de westelijke en zuidelijke Alpen als ook inner-alpine (Wallis) is het droog en met het vorderen van de dag toenemend zonnig.
De temperaturen stijgen naar 8 tot 10 graden en op 2000 meter naar een graad of nul tot -3. Op 3000 meter vriest het 1 tot 6 graden en op 4000 meter een graad of 11. Zero level meest meest tussen de 1600 en 2000 meter. Algemeen wat lager temperaturen treffen we aan in de oostelijke noordelijke Alpen, op 2000 meter vriest het hier – 2 tot -7 graden en op 3000 meter 7 tot 12 graden. Nulgradenniveau tussen 1000 en 1600 meter. De wind, west tot noordwestelijk, neemt van west naar oosten geleidelijk verder in kracht af.
Warme hoogte rug en föhn, vleugje lente
Woensdag en deels ook nog donderdag beloven de beste dagen van de week te gaan worden. Aan de voorzijde van een opkomende Atlantische hoogtetrog wordt dan met een zuidwestelijke hoogtestroming zeer zachte en droge lucht aangevoerd. Door een opkomende Südföhn (drukoverschot zuid-noord 7 tot 10 hPa oplopend) kan het kwik aan de noordkant in de föhngebieden tot 13 a 15 graden stijgen.
Ook in de bergen beloof het met het inkomen van een “warme” hoogterug zeer zacht te gaan worden met op 2000 meter temperturen die tot 2 a 5 graden gaan uitkomen. Op 1500 meter (850hPa) stijgt het kwik naar een graad of 8 en de vorstgrens vinden we aan de noordkant terug rond de 2700 a 2800 meter.
Koudere lucht bevindt zich woensdag en donderdag aan de zuidkant van de Alpenhoofdkam, op 1500 met pendelt het kwik rond de 4 graden en de vorstgrens ligt er meest tussen de 1500 en 2200 meter.
Koufront, sneeuw
De toevoer van koudere en ook toenemend vochtigere lucht hangt samen met de naderende hoogtetrog en een koufront. In de loop van de donderdag middag trekt het koufront de westelijke Alpen binnen en tot vrijdag avond zal het gevorderd zijn tot over de westelijke oostelijke Alpen. De oostelijke delen zijn dan in de loop van de zaterdag aan de beurt.
Op het koufront gaat van west naar oost de föhn eruit en met de neerslag en het instromen van koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 meter, vrijdag en zaterdag tot 800 a 500 meter. Het zwaartepunt van de neerslag verplaatst zich tot zaterdag richting de zuidoostelijke en oostelijke Alpen. Vooral in de Südstau van de westelijke Alpen gaat vrijdag weer het nodige aan sneeuw vallen en lokaal is dan weer 30 tot 90 cm mogelijk.
In de westelijke Alpen wordt dan weer de invloed van hogedruk werkzaam, het is er droog en de zon krijgt steeds meer speelruimte. Zaterdag wordt er aan de noordflank van een richting de centrale Middellandse Zee afsnoerend (hoogte)laag van het noordoosten nog koude lucht aangevoerd, zondag dan ook in het oosten droog en zonnig en vooral in het westen weer zachter.
Begin volgende week volgt onder hogedruk vanuit het westen dan weer wat zachtere lucht voordat op woensdag een koufront met in de Nordstau sneeuw een volgende koudere weerfase gaat inluiden. Het is nog niet geheel duidelijk of dit een eerst aanzet is richting een belangrijk kouder weertype?
Zowel het GFS als ook het ECMWF komen met zowel (heel) koude als ook minder koude oplossingen.
Gezien de grote onzekerheid op deze termijn van 10 dagen voorlopig nog maar even een pas op de plaats maken alvorens we alweer gaan speculeren over winterse oplossingen. De komende dagen meer daarover.
Tot zover vanuit een nog bewolkt (rest bewolking) Termen on Oberwallis, straks komt de eindelijk de zon er weer aan te pas! Fijne dag. Ciao
Flachau – Snow Space Salzburg
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Deze week is Alpenweerman ook te vinden in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.
Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!
Helaas moesten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor het afgelopen weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. En dat de keuze goed was blijkt uit het feit dat Zermatt sinds zaterdagavond van de buitenwereld is afgelsoten. Hoe dan ook, dit gaan we echter deze winter zeker nog goed maken!
Lawinegevaar
Lawine gevaar momenteel rood tot rood-zwart (hoogste niveau = zeer groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!