Nogmaals 50 tot 100 cm sneeuw in de hogere Alpen
De afgelopen dagen is er in de Nordwest en Weststau gebieden zeer veel neerslag gevallen waarbij er Neuschnee hoeveelheden van 100 tot 200 cm en lokaal hogerop nog meer werden geregistreerd. In de lagere gelegen delen viel een deel van deze neerslag in de warmere fase deels ook als regen en door de combinatie van regen en wind vond er daar juist veel minder accumulatie plaats of verdween er een groot deel van de verse gevallen sneeuw weer. Hieronder een impressie van de sneeuw in de AlpenRosswald gistermiddag
Record sneeuw
Inmiddels benaderen de sneeuwhoogtes in delen van de Alpen die van februari 1999 (de beruchte lawine winter) toen er eveneens record sneeuwhoeveelheden vielen in de maanden januari en februari. Kijken we naar het lawine gevaar dan zien we dat grootschalig het hoogste niveau is ingesteld (rood-zwart / 5 ) oftewel zeer groot. En het is nog niet klaar!
Warmtefront
Reeds in de avond en nacht begon op nadering van een warmtefront de neerslag sneeuwval van het westen uit weer te activeren en ook vandaag gaat er nogmaals neerslag van betekenis vallen.
Afgelopen nacht alleen al is hier op Rosswald al weer zo’n halve meter gevallen en het sneeuwt nog steeds aanhoudend en intensief! Tot dinsdagochtend wordt er boven de 1500 a 2000 meter nogmaals 50 tot 100 cm aan Neuschnee berekend.
Een ander bijkomend probleem is dat door instroom van veel zachtere lucht de sneeuwval grens gaat stijgen of al is gestegen (westen) naar 1500 tot 1800 meter. In de loop van de dag kan het in het westen zelfs tot 2000 a 2200 meter regenen!
Precaire situatie
De enorme sneeuw en het smeltwater als ook regenwater zullen de situatie in de westelijke en noordwestelijke Alpen en ook in het Wallis nog verder aanscherpen! Naast het toch al zeer grote lawine gevaar moet er ook rekening worden gehouden met aardverschuivingen, modderstromen en water overlast!
In de westelijke delen van de oostelijke Alpen zit nog wat koudere lucht en hier stijgt de sneeuwval grens naar 1000 tot 1500 meter. Nog kouder is het in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen maar hier wordt geen of slechts weinig neerslag verwacht
Op 2000 meter stijgt het kwik in de westelijke Alpen naar 2 graden, in het oosten vriest het nog een graad op 7. Algemeen geldt voor vandaag, hoe verder naar het oosten hoe kouder en hoe lager de sneeuwval grens.
Dinsdag krijgen we van het westen uit te maken met toenemende hogedruk en drogere lucht. Laatste neerslag valt dan vooral nog in de eerste helft van de dag langs de noordoostelijke Alpenhoofdkam. Het wordt van west naar oost droog of is al droog en doordat er aan de noordkant van een hoog boven de Middellandse Zee weer wat koudere lucht instroomt moet het kwik weer een aantal graden inleveren.
Woensdag en donderdag liggen we aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog en met een zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan zeer zachte lucht aangevoerd. Vooral op hoogte is de lucht zacht en dat betekent dat het in de bergen markant gaat opwarmen.
De vorstgrens stijgt geleidelijk naar 2600 tot 2800 meter aan de Alpennoordkant. Zacht wordt het ook langs de Alpen noordkant alwaar een opkomende Südföhn voor een extra thermische opleving gaat zorgen. Met föhn en de zon kan het kwik lokaal stijgen naar 12 tot 14 graden.
De zuidkant heeft te maken met koelere condities en in de loop van de donderdag begint daar vochtigere lucht tegen de Alpenhoofdkam te stuwen.
Nieuwe sneeuw
In de loop van de donderdag namiddag en avond en in de nacht op vrijdag schuift de Atlantische hoogtetrog tot over de Alpen door en gaat een daarmee samengaand koufront met neerslag een einde maken aan de zeer zachte condities. Na einde van de föhn gaat het regen en sneeuwen, sneeuwvalgrens in de loop van de nacht en op vrijdag weer dalend naar 1000 tot 700 meter.
Het front met neerslag zal tot de avond tot over de westelijke delen van de oostelijke Alpen zijn getrokken, de oostelijke delen verblijven dan nog in de zachtere lucht en hier valt geen neerslag.
Zaterdag verplaatst de neerslag zich naar de oostelijke en met name de zuidoostelijk Alpen. Op nadering van een opbouwend Atlantisch hoog gaat veel koudere lucht aan de noordflank naar het zuidoosten tot over de Alpen uitstromen. De lucht is niet alleen kouder maar ook droger en dat betekent dat het van het westen uit droog wordt (of al is) en de zon weer steeds meer ruimte gaat krijgen.
Begin volgende week komen we dan aan de noordoost flank van het hoog weer in wat zachtere lucht voordat richting de woensdag weer een portie koudere lucht volgt. Mogelijk tijdens het einde van de week vanuit het noordwesten dan weer maritiem polaire lucht en dus weer meer sneeuw.
Hoe dat allemaal zal gaan verlopen gaan we de komende dagen vervolgen. Ik ga hier zo aan de slag met een volgende ronde sneeuwruimen, heel veel sneeuw (later meer beelden daarvan). Fijne dag en ciao
Flachau – Snow Space Salzburg
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Vanaf zondag is Alpenweerman ook te vinden in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.
Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!
Helaas moeten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor dit weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. En dat de keuze goed was blijkt uit het feit dat Zermatt sinds zaterdagavond tot dinsdag van de buitenwereld is afgelsoten. Hoe dan ook, dit gaan we echter deze winter zeker nog goedmaken!
Lawinegevaar
Lawine gevaar momenteel rood tot rood-zwart (hoogste niveau = zeer groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!