Veel sneeuw westelijke Alpen
Gisteren viel er vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam sneeuw of sneeuwbuien, elders klaarde het flink op en aan de zuidkant was het door de Nordföhn overwegend zonnig. Hier werden dan ook de hoogste temperaturen gehaald en lokaal werd het rond de lago’s zelfs bijna 14 graden. Inner-alpine met wat föhn tot 8 graden en koudere 0 tot 5 graden aan de noordkant van de Alpen.In de middag opkomende warmtefront neerslag (sneeuw)
Vandaag verandert er in eerste instantie niet veel aan dit weerbeeld, vooral aan de noordoost kant van de Alpenhoofdkam valt nog wat sneeuw of sneeuwbuien. Elders is het meest droog en opgeklaard en de zuidkant mag zich weer verheugen op veel zon. In de loop van de middag neemt de neerslag langs de noordoostelijke Alpenhoofdkam geleidelijk af.
De westelijke Alpen krijgen daarentegen te maken met opkomend bewolking en sneeuwval welke zich tot de avond tot over de westelijke oostelijke Alpen uitbreidt. Deze weersverslechtering hangt samen met een warmtefront behorend bij een randstoring die van Engeland naar het zuiden van Duitsland koerst.
Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het vanaf 600 tot 800 meter maar met het instromen van wat zachter lucht stijgt deze aan de noordkant van de Alpenhoofdkam naar circa 800 tot 1200 meter.
Inner alpin en in de beschutte dalen alsook in de westelijke oostelijke Alpen sneeuwt het meest tot in het dal (600 meter). Op 2000 meter vriest een een graad of 8 tot 10, in het westen vandaag tot -2 graden stijgend
In de loop van de nacht op zondag dan ook aan de westelijke noordkant tijdelijk weer wat dalend op en na passage van een (zwak) koufront. Droog blijft het in de oostelijke Oostenrijkse deelstaten en het zuidoosten. De sneeuwvalgrens ligt zondag meest tussen de 500 a 1000 meter. Geleidelijk wint de zachtere lucht in avond en nacht op maandag in het westen nog wat verder terrein en stijgt naar 800 tot 1300 en lokaal 1500 meter.
Inneralpin ook hier nog langere tijd sneeuw tot in de dalen en datzelfde geldt voor de oostelijke neerslaggebieden. In de westelijke Alpen sneeuwt het maandag vanaf 1200 tot 1800, inner-alpine ook hier eerst nog sneeuw tot in het dal.
In het oosten stijgt de sneeuwvalgrens in de loop van maandag naar 1500 tot 900 meer meter, in het oosten en zuidoosten in de nog aanwezige koudere lucht ook dan nog sneeuw tot in de lagere delen en dalen.
Onstuimig, veel neerslag / sneeuw
De westelijke wind ook weer aantrekken tot hard of stormachtig met in de bergen storm en daar zal tot begin volgende week niet veel aan veranderen. Al met al dit weekend dus slechte weer en wintersport condities en ook het lawinegevaar gaat weer sterk toenemen! Verder zal vooral in de westelijke Alpen door de zware sneeuwval en het toenemende lawinegevaar ook weer de nodige overlast voor het verkeer gaan ontstaan en zullen wegen of passen worden gesloten. Diverse weerwaarschuwingen voor extreme sneeuwval en ook weer stormachtige wind zijn sinds gisteren uitgegeven
Overzicht weeralarmen per land zie – HIER –
Nu reeds worden er maatregelen in die richting getroffen! Mocht je onderweg gaan van of naar de Alpen of in de Alpen houd dan goed de (lokale) berichtgeving in de gaten Het moge verder duidelijk zijn dat een goede winteruitrusting een “must” is, overigens geldt dat gedurende de gehele winterperioden (goede winterbanden, sneeuwkettingen in de kofferbak).
Dinsdag is het ergste dan weer voorbij, laatste neerslag (buien) dan vooral nog langs de noordelijke oostelijke Alpenhoofdkam. Sneeuwvalgrens meest zo tussen de 1000 en 1600 meter, in de oostelijke gebieden sneeuw tot in de lagere delen en dalen (600 meter) In de loop van de dag van het westen uit dan geleidelijk droog en in het westen toenemend zonnig.
Vooral in de bergen zachter
Vervolgens geraken we tussen hogedruk boven de Middellandse Zee en lage druk boven de Atlantische Oceaan tot over Scandinavie in een zuidwestelijke hoogtestroming. Een inkomende warme hoogterug zorgt daarbij vooral in de bergen voor een markante thermische opleving met een vorstgrens die naar 3000 meter gaat stijgen. Door toenemende drukverschillen tussen zuid en noord (drukoverschot zuid – noord) wordt het aan de noordkant geleidelijk föhnig.
De aangevoerde lucht is weliswaar een stuk zachter maar ook een heel stuk droger en voor de wintersporters breken er eindelijk betere tijden aan. Met veel zon en zeer aangename temperaturen wordt het Kaiserwetter met prima sneeuw, piste en terras condities!
Met de föhn kan het kwik aan de noordkant tot 10 a 13 graden oplopen, algemeen kouder is het in de lagere delen en aan de Alpenzuidkant. Tevens krijgen we ook weer te maken met Hochnebel en mist!
Hoogtetrog
Na verwachting houdt dit weerbeeld tot het einde van de week aan voordat in de loop van de vrijdag de Atlantische hoogtetrog de Alpen binnentrekt. In eerste instantie zien we in de nacht van donderdag op vrijdag de Staubewolking in de zuidelijke westelijk Alpen steeds dikker worden gevolgd door eerste neerslag.
Vrijdag overdag breidt de neerslag zich tot over de oostelijke Alpen uit een na föhneinde gaat het op het koufront ook aan de noordkant regenen en sneeuwen. De sneeuwvalgrens daalt met het instromen van de koudere lucht van 1400 a 1500 meter naar 1000 tot 800 meter. Aan de zuidkant sneeuw meest onder de 1000 meter.
In de loop van het weekend snoert het zuidelijke deel van de hoogtetrog richting de Middellandse Zee af en met een naar oost tot noordoost draaiende hoogtestroming wordt dan weer drogere en vrij koude lucht vanuit oost Europa aangevoerd. (kaart hieronder voor de zaterdagmiddag
Een inkomend Atlantische hoog gaat dan weer voor stabiele condities zorgen en in de bergen gaat de zon weer volop schijnen. Met de hoge temperaturen is het dan echter voorbij en we kunnen dan spreken van stabiel winters hogedrukweer. Vooral in de nachten en ochtend wordt het onder een heldere hemel zeer koud met strenge tot zeer strenge vorst!
Rustig winterweer
In het verder verloop zou het onder hogedruk, GFS berekent zelf een machtig hogedruk bastion (kerndruk oplopend tot 1045 hPa) boven west Europa rustig verder moeten gaan met vooral in de bergen heel veel zon.
In de dalen en het Alpenlaagland dan wel weer (hardnekkige) Hochnebel en mist en onder de uitgesproken subsidentie inversie kan het in de onderste luchtlagen dan flink gaan afkoelen.
Ook het ECMWF gaat aardig mee me de ontwikkelingen zoals hier boven beschreven, het bolwerk van hogedruk komt echter door een wat zuidelijker koersen zonale jet wat minder goed uit de verf!
Hoe dit allemaal precies gaat verlopen en natuurlijk hoe het met de sneeuwval dit weekend en maandag verder gaat gaan we de komende tijd vervolgen. Ik zou zeggen mis niets en blijf volgen ook op Twitter en Facebook.
Vanuit de Walliser Alpen, het is nog droog een fijne dag gewenst en tot later. Ciao
Flachau – Snow Space Salzburg
Alpenweerman goes Snow Space Salzburg. Vanaf aankomende zondag zal Alpenweerman te vinden zijn in Snowspace Flachau, welke vanaf 2017/2018 onder de naam Snow Space Salzburg zal verder gaan.
Het skigebied van Snow Space Salzburg bestaat uit de dorpen Flachau, Wagrain en St. Johann-Alpendorf. Het belooft een mooie week te worden qua wintersportcondities. Houd de website en Facebook dus goed in de gaten!
Helaas moeten we ons bezoek aan Zermatt – Matterhorn Paradise wat we voor dit weekend gepland hadden door het verwachte slechte weer (sneeuwval) en de verwachte verbindingsproblemen via het Mattertal (Visp – Täsch – Zermatt) cancelen. Dit gaan we echter deze winter zeker nog goedmaken!
Lawinegevaar
Lawine gevaar momenteel ORANJE. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes! Dat het snel mis kan gaan ondervonden eergisteren twee varianten skiërs die in Wallis (skigebied Ovronnaz) op 1700 meter door een lawine werden verrast. De man overleefde, de vrouw (31) is aan de zware verwondingen overleden.
Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.
Weer dode door lawines in Alpen, sneeuwval blijft problemen veroorzaken
Hevige sneeuwval blijft voor problemen zorgen in de Alpen. Gisteren kwam een Duitse skiër (30) is in het zuiden van Duitsland om door een lawine, in Zwitserland zitten duizenden wintersporters vast omdat de wegen dicht zijn vanwege de sneeuw.De omgekomen skiër werd in de buurt van Geigelstein overvallen door de lawine. Een 57-jarige man die bij hem was kon zichzelf bevrijden en kwam hem te hulp. Het slachtoffer overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.
Grote kans op lawines
Door hevige sneeuwval moesten reddingsdiensten dit weekeinde meermaals eropuit voor mensen in nood. Zo kon een 35-jarige man uit München op de Brünnsteinschanze gered worden, die door een lawine zo'n 200 meter was meegesleurd. Hij had meerdere botbreuken en was onderkoeld. De autoriteiten in delen van het Alpengebied waarschuwen dat de kans op lawines groot blijft.
"Ook vandaag valt er weer behoorlijk wat sneeuw", zegt meteoroloog Jennifer Faber van Buienradar. "Boven de 2000 meter valt er in een strook van Frankrijk tot Oostenrijk weer 50 tot 80 centimeter sneeuw." Na vandaag is het een paar dagen droog, tegen het weekend valt er weer wat sneeuw.
Extreem veel sneeuw gevallen
Sinds begin dit jaar is er extreem veel sneeuw gevallen in de Alpen. Daardoor is voor de tweede keer in korte tijd de Zwitserse wintersportplaats Zermatt nagenoeg afgesneden van de buitenwereld. Door de hevige sneeuwval kunnen duizenden toeristen - in ieder geval via de weg - niet meer naar huis.
Vrijdag kwam een Nederlandse vrouw om het leven door een lawine. Ze was buiten de piste aan het skiën bij Ovronnaz.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl
#Katastrophen
— Gerhard Haußmann (@GerhardHaumann) 21 januari 2018
DREI GROSSEINSÄTZE WEGEN #LAWINEN IN DER REGION
30-jähriger #Sachse stirbt nach Lawine am #Geigelstein
Am Sonntag sind drei Lawinen in der Region abgegangen. https://t.co/BenhUYTLwJ
Wieder Drama in den Alpen - Sachse (30) stirbt nach #Lawinen-Abgang in Bayern https://t.co/CfBMnJXval
— BILD Chemnitz (@BILD_Chemnitz) 22 januari 2018