Situatie
Boven de Atlantische Oceaan heeft zich een stevige randstoring ontwikkeld en deze ligt nu boven Engeland. De kern van dit lagedrukgebied ligt morgenochtend boven de Waddeneilanden of net ten noorden van Nederland en volgt zijn pad verder Duitsland in. Aan de zuid en westzijde van deze kern ontwikkeld zich een zwaar windveld waar wij mee te maken gaan krijgen. Positie van deze kern is zeer afhankelijk en kan grote gevolgen hebben voor de windverwachting. Mocht de kern verder zuidelijker komen (over het noorden) dan zullen de windsnelheden meevallen, mocht de kern wat noordelijker komen dan hebben we te maken met een heuse storm en dit scenario staat tot zover in de berekeningen.Op dit moment bevinden we ons in de koude sector, maar al gauw zal de temperatuur op hoogte langzaam stijgen door een verandering in het windpatroon: de wind zoekt dan meer een zuidwestelijke hoek op en stroomt op deze manier wat zachtere lucht ons land binnen. Dit gebeurt pas in de (vroege) ochtenduren. Het (uiterste) noordoostelijke deel van Nederland blijft nog lang in de koude sector.
Rondom het lagedrukgebied ligt een occlusiefront die over ons land zal gaan trekken in de loop van de nacht en in de ochtend. Hierop zien we een grootschalig neerslaggebied opzitten.
Na passage van de kern komen we geleidelijk weer in de koudere lucht terecht met dalende temperaturen op hoogtes rond of onder het vriespunt. De kans op winterse neerslag neemt dan in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag weer toe.
Neerslag
In de loop van de nacht van het zuidwesten uit een gebied met regen. Plaatselijk kan het even kort stevig regenen. Verder naar het noordoosten toe is de lucht nog koud en kan daar de neerslag overgaan in (natte) sneeuw. Dit is afhankelijk hoe de kern komt te liggen, maar het noordoosten heeft de meeste kans hierop. Op de plekken waar het als eerste zal sneeuwen, rond het midden en oosten van het land, is dit tussen 5:00 en 7:00. Voor Groningen ongeveer tussen 6:00 en 9:00. Hier kan voor de zachte lucht uit wel tot ruim 5 centimeter verse sneeuw vallen. De sneeuw zal niet lang blijven liggen en smelt direct ook weer weg. Tegen het middaguur heeft het gebied ons land verlaten, maar volgt er geleidelijk weer neerslag. Deze zal minder actief zijn.
In de loop van de avond en nacht naar vrijdag in de polaire lucht (winterse) buien. Langs de kust en in het Waddengebied liggen de CAPE waardes dan gering, waardoor onweer mogelijk is.
Wind
In de loop van de nanacht en vroege ochtend vanuit het zuidwesten geleidelijk een toenemende wind. Langs de kust staat er gelijk een harde tot stormachtige wind (7 tot 8 BFT), boven land een matige tot vrij krachtige wind. Actiefste windveld nadert rond de klok van 9 a 12 uur de westkust met langs de gehele kust een westerstorm. Mogelijk wordt de windkracht 10 aangetikt (zware storm), maar dat is afhankelijk van het lagedrukgebied. Verder landinwaarts in een strook van west, midden richting het oosten van Nederland komt er rond het middaguur een harde tot stormachtige wind te staan. In de uiterste zuiden van Nederland meest (vrij) krachtig tot hard en in het Waddengebied eerst ook stormachtig tot langs Texel storm, maar op nadering van de kern (rond de klok van 10:00 a 11:00 uur) gaat de wind daar in de luwte waaien. Na passage van de kern neemt de wind daar geleidelijk weer toe.
In de loop van de namiddag is het op veel plaatsen weer rustiger.
Windstoten
In de ochtend langs de kust zware windstoten die variëren tussen de 90 tot 120 km/uur. Mogelijk tijdens het piekmoment (Tussen 10:00 -12:00 uur) zware windstoten boven de 120 km/uur. Ook boven land komen er zware windstoten voor tussen de 75 tot 110 km/uur. De zwaarste windstoten zullen Nederland doorkruisen van Zuid-Holland en Noord-Holland richting Drenthe en Overijssel tussen 11:00 tot 13:00 uur. In de loop van de namiddag nemen deze windstoten geleidelijk af.
Heel erg benieuwd wat alles uiteindelijk gaat worden, maar uitwaaien wordt het zeker! | Gewijzigd: 17 januari 2018, 21:01 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Noordelijke helft van het land sneeuw
Zuiden moet ook code oranje krijgen!
ICON model extreem met de windstoten.
Groot deel van nl 130 km/uur en aan de zw kust tot 150 km per uur
Sneeuwval uiterste NO
| Gewijzigd: 17 januari 2018, 20:47 uur, door Jeroen71
Ik breng mijn tijd vooral ‘lurking’ door op dit forum omdat ik niet de kennis heb om meer bij te dragen dan ‘het onweert hier nu’.
Ik wil alle vaste bijdragers danken voor de plaatjes, de praatjes, de analyses en vooral voor heldere begrijpbare uitleg zonder in Jip-en-Janneke te vervallen.
Heel leerzaam. Het wordt een spannende dag morgen. Mede door jullie.
Dankjewel. | Gewijzigd: 17 januari 2018, 21:47 uur, door Malamute
rood:waarschuwing voor zwaar noodweer. oranje:waarschuwing voor matig noodweer! we zullen het wel zien en beleven!
Edit Sven: voor er verwarring ontstaat: dit betreft de waarschuwing van noodweercentrale en niet het KNMI, dus dit is voor alle duidelijkheid géén weeralarm was er dan geen code rood afgegeven van het knmi?! | Gewijzigd: 18 januari 2018, 15:58 uur, door front
Een sneeuwdek van lokaal misschien wel 10 centimeter in de regio valt zeker niet uit te sluiten!
Plaatje uit de laatste Hirlam:
Nu gaan runs ons niet zo veel meer wijzer maken en is het vooral nowcasten: wat wordt de exacte koers, hoe ver diept het laagje uit. Belangrijk voor welke regio's hoeveel wind gaan krijgen en welke regio's zich allemaal mogen opmaken voor sneeuw
Ik denk dat West-Brabant nu ook code oranje moet hebben. (Oost-Brabant niet)
Noord-Brabant heeft nu geel.
Een code wordt voor de hele provincie afgegeven. Maar dat klopt voor Brabant niet.
Zou in tweeen gesplitst moeten worden.
Sterkte allen morgen en ook plezier gewenst.
| Gewijzigd: 18 januari 2018, 01:44 uur, door MariekeBreda
Nu is hopelijk iedereen voorbereid, toen was er nog geen internet, hier komen problemen van deze windsnelheden
Dank voor de duidelijke uiteenzettingen die ik hier lees, enorm leerzaam! Ik weet nog weinig van het weer en heb ook een ontzettende noob vraag: kunnen we nu in de gebieden waar ook sneeuw gaat vallen spreken van een sneeuwstorm? Of zijn daar andere criteria voor? | Gewijzigd: 18 januari 2018, 07:21 uur, door 909LetsBeuk
Ik denk dat West-Brabant nu ook code oranje moet hebben. (Oost-Brabant niet)
Noord-Brabant heeft nu geel.
Een code wordt voor de hele provincie afgegeven. Maar dat klopt voor Brabant niet.
Zou in tweeen gesplitst moeten worden.
Sterkte allen morgen en ook plezier gewenst.