Waterpeil van de Rijn blijft stijgen: scheepvaartverkeer stilgelegd
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Het waterpeil van de Rijn blijft ook vandaag nog stijgen. Het scheepvaartverkeer werd daarom beperkt of volledig stilgelegd.
In Mainz, waar de rivier Main in de Rijn uitmondt, steeg het waterpeil 3 meter boven de normale stand. Vanavond zou het waterpeil 6,4 meter bereiken. Zware neerslag en smeltende sneeuw in het zuiden van Duitsland zorgen voor overstromingen en stijgende waterstanden op verschillende rivieren, zoals de Rijn, de Moezel en de Donau.
Over een afstand van 180 kilometer op de Rijn tussen Duisburg en Koblenz ligt het scheepvaartverkeer volledig plat. In Keulen werd het waterverkeer gisteravond al stilgelegd. De Rijn is al buiten zijn oevers getreden en het waterpeil blijft stijgen.
Overal langs de stroom worden zandzakken aangevoerd. Omwonenden moeten hun kelders leegpompen of worden gedwongen om tijdelijk hun huizen achter te laten.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP
Bron: hln.be | Gewijzigd: 8 januari 2018, 19:18 uur, door Lako
Heel veel drukte langs de Waal vandaag #hoogwater #waal #Nijmegen @gem_Nijmegen @OmroepGLD @DeGelderlander pic.twitter.com/aKR9EP24SJ
— Marjan Schaftenaar (@m_schaftenaar) 7 januari 2018
Het water in de #Rijn bereikt dinsdag 9 januari een hoogtepiek. 'De verwachte waterstanden kunnen we prima aan', vertelt onze collega Harold. Samen met de #Waterschappen bereiden we ons voor op het #hoogwater. https://t.co/cRbwlqPjZR pic.twitter.com/v1973U6k95
— Rijkswaterstaat (@Rijkswaterstaat) 7 januari 2018
Voor de nieuwjaarsreceptie #wijhe92 even naar de IJssel #hoogwater pic.twitter.com/sIEQs8K8Nt
— Adrie Bolijn (@BolijnWijhe) 7 januari 2018
50667 Köln 7 Januar , 9.45 #Hochwasser pic.twitter.com/5HLNkV79Ry
— Unwetteralarm GmbH (@unwetteralarm) 7 januari 2018
| Gewijzigd: 7 januari 2018, 19:57 uur, door LakoMosel #Hochwasser in 54492 Erden pic.twitter.com/O1zlAld3rn
— Unwetteralarm GmbH (@unwetteralarm) 6 januari 2018
43 schapen verdronken door hoogwater in Nederrijn
Bron afbeelding: Brandweer Heteren
In Heteren in Gelderland zijn vanmorgen 43 schapen verdronken. Volgens een woordvoerder van de brandweer stonden ze op een stuk land dat door het hoogwater in de Nederrijn was ondergelopen. Twee schapen konden worden gered. Volgens de woordvoerder worden de dode schapen door mensen van de brandweer uit het water gehaald.
Het is onduidelijk hoe de schapen op het laaggelegen stuk grond terecht zijn gekomen. De boer zou ze juist vanwege het hoogwater op een hoger gelegen stuk grond hebben gezet. Een getuige zegt tegen Omroep Gelderland dat honden van ramptoeristen de schapen naar het lagere deel hebben gedreven, maar de brandweer kan niet bevestigen dat dit is gebeurd.
Bron: NOS.nl
Paarden en runderen uit natuurgebied om hoogwater
Bron afbeelding: @theetuinjanet | Twitter
Staatsbosbeheer heeft vanochtend 186 paarden en runderen in het natuurgebied Munnikenland, bij Slot Loevestein, naar een hoger gebied gebracht vanwege het rijzende water. Het gaat om 122 konikpaarden en 64 zogenoemde rode geuzen, een rundersoort. De dieren liepen tot 10.15 uur nog te grazen in de Gandelwaard, het laatste droge deel van het natuurgebied, dat ligt tussen de Waal en de Afgedamde Maas.
Ingesloten raken
Maar het was noodzakelijk dat ze daar weggingen, zegt woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. "Ze konden daar niet langer blijven staan, want dan dreigden ze ingesloten te worden door het water."
Dat het natuurgebied bijna helemaal onderloopt, komt door het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat in 2011 van start ging. Door diverse ingrepen zijn flinke overstromingsvlaktes gemaakt, zodat de rivieren bij hoogwater hun gang kunnen gaan.
De extra brede Wakkere Dijk, met flauwe taluds, werd speciaal aangelegd als 'hoogwatervluchtplaats' voor wie droge voeten of hoeven wil houden bij hoge waterstanden. Via een klein half uur durende trek in colonne zijn de grazers via de verharde Maaskade naar de Wakkere Dijk geleid.
Eens in de vijf jaar
In grote delen van Nederland rijst het water. Woensdagochtend zal de waterstand in de Rijn bij Lobith een piek bereiken van 14,65 meter boven NAP. Normaal voor deze tijd van het jaar is 12 meter boven NAP.
De verwachting was dat de piek in de waterstand al morgenavond bereikt zou worden, maar het water stijgt minder snel dan verwacht. Dat komt omdat het water minder snel stroomt en de neerslag later komt dan verwacht, meldt Rijkswaterstaat.
De waterstand bij Lobith, waar de Rijn vanuit Duitsland ons land binnenkomt, was vanochtend opgelopen tot 14,27 meter boven NAP. Volgens Rijkswaterstaat komt een waterstand van 14,65 meter boven NAP eens in de vijf jaar voor.
Onder water
Als gevolg van de hoge waterstand lopen de uiterwaarden en de buitendijkse gebieden onder water. Rijkswaterstaat houdt vanuit het zogenoemde Watermanagement Centrum in Lelystad de waterstanden continu in de gaten.
Er zijn al allerlei maatregelen genomen om rivierwater zo snel mogelijk af te voeren. Zo zijn de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein in de Nederrijn-Lek omhoog getrokken om het water weg te laten stromen. Bij de Haringvlietdam en Afsluitdijk wordt volop gespuid in zee. Waterschappen voeren dijkinspecties uit, zetten extra pompen in en sluiten coupures in waterkeringen.
Bron: RTLNieuws.nl
Wegen Parijs dicht door hoogwater Seine
Deze foto is niet meer beschikbaarBron afbeelding: EPA
Door de hoge waterstand in de Seine zijn in Parijs wegen en paden langs de oevers afgezet. De waterstand van de rivier bereikte vandaag een niveau van bijna 4 meter en gaat mogelijk nog verder omhoog. Voetgangers en fietsers mogen niet langer een kilometerslang park betreden aan beide oevers van de Seine, waar ook cafés en speeltuinen zijn. De hoge waterstanden blijven nog ver onder de 6,10 meter van juni 2016 en de 8,62 meter van 1910. De bewoners zijn gewaarschuwd om waardevolle spullen niet op te slaan in kelders. Met het stijgende grondwater kunnen ze beschadigd raken. Ook daklozen zijn gewaarschuwd die normaal gesproken bivakkeren aan de oevers van de Seine.
Hoogste stand Duitsland
In Duitsland lijkt in het stroomgebied van de Rijn het hoogtepunt bereikt. In Keulen is vanmiddag een waterstand van 8,77 meter opgetekend. De autoriteiten in de Domstad verwachten dat het peil nog een paar centimeter stijgt en daarna gaat zakken. In Düsseldorf wordt het hoogste punt van 8,40 meter komende nacht bereikt. Ook daar gaat het water daarna zakken. Het peil in de Moezel is al aan het zakken. Bij Trier is het peil van de Moezel al gedaald tot onder de 7 meter.
Scheepvaart belemmerd
De beperkingen voor de scheepvaart worden waarschijnlijk snel opgeheven. Op de hele Moezel is tot morgen geen scheepvaart toegestaan. Op de Rijn is tot nader bericht geen scheepvaart mogelijk tussen Koblenz en Duisburg.
Bron: RTLNieuws.nl
Waterstand Rijn hoger dan verwacht
De Rijn bij Lobith (Gelderland) heeft vanochtend een stand van 14,52 meter boven NAP bereikt. Dat is dertig centimeter hoger dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte.Volgens de dienst bereikt de Rijn morgen de hoogste stand van 14,70 meter, maar dat kan ook tien centimeter meer of minder zijn.
Geen ernstige problemen
De rivierdijken zijn op dergelijke hoge waterstanden berekend, zodat Rijkswaterstaat en de waterschappen geen ernstige problemen verwachten. Er staat inmiddels wel veel kwel aan de binnenkant van de dijken. Dat is grondwater dat onder druk aan de oppervlakte uit de bodem komt. De schappen controleren de dijken op water dat onder het dijklichaam doorsijpelt.
De hoogwaterpiek op de Maas is voorbij, aldus Rijkswaterstaat. De waterstand daalt en de komende dagen worden de stuwen op de regenrivier weer in gebruik genomen.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl
Prachtige plaatjes van ondergelopen Uiterwaarden in Wageningen. #hoogwater #uiterwaarden pic.twitter.com/timBlpOgwv
— Wageningen U&R (@WUR) 9 januari 2018
Het is práchtig, spannend en betoverend om water de #uiterwaarden in te zien stromen. #ruimtevoorderivier pic.twitter.com/zzM9uoxJjG
— Patrick Jansen (@PatrickAJansen) 7 januari 2018
Nu begrijp ik pas waarom er geen #hond te zien is in de #uiterwaarden.#hoogwater pic.twitter.com/P5XQ8ff559
— Portretteur van NL (@PortretteurNL) 8 januari 2018
Hoog water bij Welsum. Wat heb ik weer genoten van deze rit. En velen met mij.
— Evelien Stijf (@EvelienStijf) 8 januari 2018
Het pondje ligt uit de vaart... #hoogwater #ijssel #uiterwaarden #pondje pic.twitter.com/lOfU8TZqJg
Een slow motion filmpje van het water dat de uiterwaarden van de #geldersepoort in brult! #hoogwater pic.twitter.com/YdXXLFDGiX
— Thijmen van Heerde (@bosw8erthijmen) 7 januari 2018
Dit is wat men noemt ruimte voor de rivier! De #IJssel bij #Dennul. #hoogwater #roetwaarden #fortmond @waarneming @denatuurin_nl @info_ijssel @staatsbosbeheer @GerritHiemstra #weerfoto pic.twitter.com/M7cp2hu2Ug
— karin in 't veld (@karin_intveld) 6 januari 2018Wassende water bij Wilsum; aan voet oudste kerkje langs de IJssel (1050) En ter hoogte Zalk. #hoogwater #dijkmoment pic.twitter.com/qJjqRSCKO3
— Wim Eikelboom (@boomeik) 6 januari 2018Een draadje met foto's van het #hoogwater Nederrijn en Bovenste Polder bij Wageningen. Foto's van 5 locaties (zie kaartje) om vandaag en gisteren te vergelijken. #ruimtevoorderivier @ValleienVeluwe @dijkwerkers pic.twitter.com/wwkia3CWd0
— Velda Slenters (@VeldaSlenters) 7 januari 2018
De gevolgen van het #hoogwater in de #nederrijn zijn ook in #Wageningen goed te zien! Vanaf de Wageningse berg levert het unieke beelden op, ook komt het water erg dicht bij de huizen... Gelukkig gaat het #water de komende dagen zakken @BuienRadarNL @weeronline @OnlineweatherNL pic.twitter.com/9rWTUyXy8D
— Philippe Schambergen (@Fliep) 10 januari 2018
#hoogwater in de Waal bij #Neerijnen @MeteoGroupWeer @BuienRadarNL @weeronline @Weerplaza @WilliamHuizinga @mrmiddendorp @helgavanleur @StamMaarten @nicolienkroon @Jennifer_Faber @weermanreinier @MoniekWulms @BrittaVG @onwukaa @dgrivierenland pic.twitter.com/hGcp7Krgyd
— Ab Donker (@AbDonkerFoto) 10 januari 2018
Unieke #beleving #Worpplantsoen bij #hoogwater #buitendijks #stadspark @DeventerGem @cityguidedvntr @pontjedeventer @astrudyvdwees @VitaleGroenStad @MMEBackerra pic.twitter.com/0zHJmPBP63
— Natuurlijk Deventer (@natuurlijkDev) 10 januari 2018
Indrukwekkende luchtfoto's op de top van #hoogwater woensdagochtend: de #Waal bij #Nijmegen en de Pannerdensche Kop, begin van de Rijndelta in Nederland. Wat een water. pic.twitter.com/dePAodX3yr
— WSRL (@wsrivierenland) 10 januari 2018