Estofex komt met een level 2 voor morgen:
Moist air masses will be advected from the Atlantic towards France and Benelux where non-convective severe wind gusts will be the main threat. NWP models forecast steep lapse rates below this jet streak where CAPE will be about 200-300 J/kg, so scattered thunderstorms may form especially near the coasts. These storms will be able to produce severe wind gusts at the surface in the range of 25-35 m/s but limited lightning activity near the cold front. A level 2 was issued for the English Channel, France and Benelux to address the severity of the wind gusts. Non-convective severe wind gusts may as well verify in areas S-SE of the level 1 area drawn.
KNMI heeft reeds een code geel staan, KMI zelfs al code oranje:
Dan nog enkele stukjes uit de guidance:
Wind:Grootste aandachtspunten zijn de windstoten bij het koufront van woensdagnacht en het windveld aan de zuidflank van het laag woensdag overdag. Vooral in het zuiden zien we bij het koufront sterke windstoten als gevolg van convectieve uitwisseling. De harmonie36 uitvoer laat de sterkste uitschieters zien, tot circa 65 kt, de rest 50-60 kt. Dan is er het windveld aan de zuidkant van de kern. Nu in alle uitvoer 9 Bft met een gebied van 10 Bft wat alleen in de Harmonie36 uitvoer bij de NW kust komt. Uitschieters aan de NW en N kust tot ongeveer 60 kt, rest van de kust en in het N en NW landinwaarts ongeveer 50 kt. Het schuiven van de uitvoer van de opeenvolgende runs zorgt voor onzekerheid.
Neerslag:
Neeslagpatroon van de vlakke trog het beste in de Hir- en EC18 uitvoer. Occlusie zit consistent in de div uitvoer. Belangrijkste is het koufront van woensdagochtend. Effectieve schering bij het koufront hangt nogal af van de exacte diepte van de convectieve laag. Cape is zowel bij als ten W van het koufront gering (max 400 J/kg), dus Cape*schering komt niet hoog uit. Effectieve schering bij de passage rond 40 kt, (neemt duidelijk af tijdens koufrontpassage, daarom lastig exact te bepalen) uitgaande van een convectiediepte van FL200, dus multicell met squall-lijnvorming. Wel van belang omdat de hoogste uitschieters niet alleen door de uitwisseling maar ook door de organisatiegraad worden bepaald. Wind op ca 3000 vt orde 70 kt (progtemps, alleen van de Hir uitvoer velden beschikbaar). Bij het koufront is onweer en hagel mogelijk. Buien ten W van het koufront rond 35 kt schering, multicell, in de Harmonie uitvoer lijnvorming evenwijdig aan de stroming zichtbaar. Aanzienlijke sommen, woensdag in totaal 10-20 mm met lokaal meer.
Vul gerust aan, ik probeer later vandaag met nog wat meer kaartjes te komen!
Dit voor komende nacht, vooral bij de buien kunnen de windstoten echt stevig gaan uitpakken:
En dan nog eentje tichting morgenmiddag waarbij het NW van Nederland er mee te maken krijgt:
| Gewijzigd: 2 januari 2018, 10:23 uur, door Matthi
Ander aandachtspunt is de verwachte waterpijl die dag. Door de harde wind wordt het zeewater flink opgestuwd.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Storm op komst met twee krachtige windpieken!
2018 is nog maar net begonnen of de eerste storm van het jaar staat alweer voor de deur! Deze storm trekt woensdagochtend net ten noorden van Nederland langs, en gaat zorgen voor twee plotselinge en minder plotselinge windpieken…De eerste storm van 2018 gaat een stevig exemplaar worden. Maar wie op dinsdag naar buiten kijkt, zal daar nog maar weinig van merken! De wind is dan ook nog vrij rustig. Daarnaast ligt de storm zelf ook ook nog ver weg, ten westen van Ierland.
Van een kleine rimpel…
Dinsdagmiddag is de storm nog maar nauwelijks te zien op de weerkaarten. Deze is dan nog niets meer dan een kleine rimpeling. Het lijkt er dan nog niet echt op dat dit een zware storm moet worden.
Op dinsdagmiddag is de storm nog niets meer dan een kleine rimpeling.
…Naar een zware storm!
Maar de situatie verandert dus snel! Op woensdagochtend is de storm uitgegroeid tot een stevig lagedrukgebied met een kern van 968 hPa. Dat is een daling van ongeveer 22 hPa in 21 uur; en dat is behoorlijk explosief.
Wat ook opvalt, is hoe snel de storm beweegt. Binnen 21 uur verplaatst de storm zich van de zee ten westen van Ierland helemaal naar de Noordzee! Dan ligt deze net ten noorden van Nederland.
Woensdagochtend is de storm uitgediept tot een stevig lagedrukgebied net ten noorden van Nederland.
Sneltreinvaart door een rivier op hoogte
De reden waarom de storm zo snel beweegt heeft te maken met de straalstroom. Dat is een ‘rivier’ van snelstromende lucht op 9 km hoogte. De wind kan op deze hoogte snelheden bereiken tot 300 km/uur!
De storm die in de Benelux op woensdag voor zwaar weer zorgt, zit gevangen in het noorden van deze straalstroom. Daarom wordt deze storm zo snel in de richting van Nederland gebracht.
De straalstroom zorgt ervoor dat de storm snel naar de Noordzee wordt gebracht.
Linker voorkant = versterking
Met de straalstroom is ook te verklaren waarom de storm zo veel sterker wordt in zo korte tijd. Een regel binnen de weerkunde is dat als een lagedrukgebied in de linker voorkant van de straalstroom komt, deze snel in kracht wint. En de storm die wij volgen, bevindt zich op het kaartje hierboven ook precies aan de linker voorkant van de kern van de straalstroom ten zuidwesten van Ierland!
Als de storm eenmaal bij Nederland is aangekomen, dan begint de wind flink aan te trekken…
Windfase 1 – zeer zware windstoten in de vroege ochtend
De eerste windfase van de storm bereikt in de late nacht vanuit het westen de Benelux. Daarbij is de gemiddelde windsnelheid niet zo hoog. Het zijn dan vooral de windstoten die zwaar uit kunnen pakken, tot 110 km/uur. Sommige berekeningen zijn zelfs nog iets extremer.
De zware windstoten bewegen mee met een lijn van buien die tegen de ochtend van west naar oost over de Benelux trekt. Deze zwaarste windstoten zijn vooral weggelegd voor het zuiden en midden van Nederland, en België. Opvallend is wel dat deze windstoten zich niet beperken tot de kust, maar ook landinwaarts net zo stevig kunnen zijn!
Aan het eind van woensdagnacht en het begin van woensdagochtend beweegt een lijn met buien en (zeer) zware windstoten over het land.
Windfase 2 – storm rond het middaguur
De tweede windpiek komt rond of iets voor het middaguur. Langs de kust komt dan een tijdje een storm te staan, windkracht 9. Daarbij komen windstoten voor tot 100 km/uur. In het noordwestelijk kustgebied is ook kans op windkracht 10 (zware storm) met mogelijk windstoten tot 120 km/uur. Landinwaarts is het dan iets rustiger. In de middag neemt de wind wel iets af, maar toch blijft aan zee nog tot het eind van de middag een stormachtige wind staan.
Op woensdag staat tegen de middag een storm langs de kust, met mogelijk ook even een windkracht 10.
Het weerbeeld zelf bestaat uit flinke perioden met regen of buien. Daarbij laat de zon zich ook maar nauwelijks zien. Het wordt dan een graad of 8. Zo begint 2018 dus onstuimig!
Na deze storm blijft het tot en met vrijdag wisselvallig. Daarna gaat de temperatuur omlaag, en misschien komt er zelfs even een winterse verrassing! Meer daarover is te lezen in het weerbericht.
Bron Alpenweerman / Beneluxweer / Update - Met. Lars van Galen | Gewijzigd: 2 januari 2018, 12:40 uur, door Alpenweerman
Hierbij alvast wat kaarten voor de verwachte windsnelheden morgen:
Vannacht en in de vroege ochtenduren zware windstoten & hevige buien in het zuiden van ons land. Morgen overdag juist een windveld over het noordwesten van ons land. Houdt rekening met de windstoten.De eerste neerslag is al zichtbaar.
Letterlijk stilte voor de storm nu
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
-WAT? rukwinden tot 120 km/h, (lokale) onweders, tornado en downburst niet uitgesloten, kans op overstroming door hoogtij
-WANNEER? 3 januari 2018 om 0:00 tot 3 januari 2018 om 19:00
*0h tot 7h: rukwinden tot 120 km/h
*7h tot 19h: rukwinden tot 90 km/h
*12h tot 19h: kans op overstroming door hoogtij (kust + Schelde)
-WAAR? België
-GEVAAR? omgevallen bomen, afgerukte dakpannen, overstroming, ...
Meer info: https://www.facebook.com/WeerstationPajottenland/photos/a.1407018236268192.1073741828.1406808602955822/1791749307795081/?type=3&theater
1e ECMWF, 2e GFS. Kan iemand mij uitleggen waarom er een groot verschil is?
Dat kaartje van ECMWF is oud, in de nieuwe wordt de 8 net aan geschampt. Dat verschil is er altijd GFS zit altijd ruim boven ECMWF. En is het maar net wat je als richtpunt neemt. Neem je het strand dan wordt 9 zeker gehaald. Ga je 15 kilometer het land in Noord-Holland dan is het waarschijnlijk 8.
En 8 boven land is voor je gevoel gewoon een storm hor. Omdat Storm bijna altijd aan het strand woedt, en zelden verder het land in trekt.
1e ECMWF, 2e GFS. Kan iemand mij uitleggen waarom er een groot verschil is?
Dat kaartje van ECMWF is oud, in de nieuwe wordt de 8 net aan geschampt. Dat verschil is er altijd GFS zit altijd ruim boven ECMWF. En is het maar net wat je als richtpunt neemt. Neem je het strand dan wordt 9 zeker gehaald. Ga je 15 kilometer het land in Noord-Holland dan is het waarschijnlijk 8.
En 8 boven land is voor je gevoel gewoon een storm hor. Omdat Storm bijna altijd aan het strand woedt, en zelden verder het land in trekt.
Oeps, excuus, verkeerde plaatje van ECMWF. Kan gebeuren.
Nederland:
België:
Dit zijn niet de hoogste windstoten, maar die op uurbasis, hieronder een tweet met de hoogst gemeten
Felste rukwinden tot 7 uur vanochtend
— Frank Deboosere (@frankdeboosere) 3 januari 2018
Florennes 126 km/h
Koksijde 94 km/h
Middelkerke 97
Humain 115
Ukkel 112
Ernage 104
Diepenbeek 104
Beitem 101
Zeebrugge 112 km/h
Wees voorzichtig.