Storm Forecast
Valid: Mon 30 Jul 2018 06:00 to Tue 31 Jul 2018 06:00 UTC
Issued: Mon 30 Jul 2018 01:35
Forecaster: VAN DER VELDE
A level 1 was issued across E Netherlands, W Germany and W Denmark mainly for large hail and tornado chances.
The only systematic lifting occurs west of a PV feature, across the Estonia, Latvia and Lithuania, and on the east flank of the Atlantic low where shortwave trough pushes through Netherlands, North Sea, Denmark and Norway. In this area GFS is more confident about convective developments than ECMWF and ICON. Presence of 15 m/s DLS and 10 m/s LLS suggests rotation can develop, with enhanced chances of large hail and tornado.
Enkele kleine onweerskansen op komst
Enkele kleine, maar benoemswaardige onweerskansen zullen vandaag en morgen plaatsvinden. Aan de hand van de guidance heb ik wat samengesteld.Vanavond, regio zuidwest
Vanaf einde van de middag en vanavond vooral boven het zuidwesten kans op een geïsoleerde onweersbui. Zie voor onzekerheden modelbeoordeling. Kan een stevige bui zijn in een regime van circa 1000 J/Kg MUCape en 30 kn effectieve (0-6 km) schering. Zelfs hagel is dan niet geheel uitgesloten.
Onzekerheden:
Aandachtspunt is mogelijke convectie einde van de middag/avond in het (zuid)westen vandaag. Die zou vanaf de grond kunnen ontstaan, mits een inversie tussen FL100-150 wordt overwonnen (die is het sterkst in beide Harmonies). Modellen komen (vooral Hir/Ec) met een signaal, het gaat dan om een mogelijk stevige onweersbui (zie neerslag). Forcering zou van een zeewindfront moeten komen. Vanavond is ook een scenario waarin convectie (ontstaan op een ThetaW-850 maximum) boven NW-Frankijk in min of meer uitgebluste vorm het zuidwesten nog zou kunnen aandoen. Met name Ha36 en EC komen hiermee.
In het kort: Op een in de middag/avond inzettende zeewind zunnen buien ontstaan. Deze zullen in actieve vorm boven Noordwest-Frankrijk ontstaan en vervolgens langzaam afzwakkend over West-België en Zuidwest-Nederland trekken. Helaas staat in de verwachting dat de buien daarna weer verdwijnen (de zeewind neemt dan in kracht af en energie verdwijnt dan langzaam weer).
Morgen, regio noord tot oost
Dinsdagochtend gaan we uit van een scenario met geclusterde onweersbuien boven zee bij de hoogtetrog, verder naar het oosten (vooral het westen en noorden van het land) wat buiige regen met kleine onweerskansen. Aandachtspunt zoals gezegd het eventuele ontwikkelen van een onweersbui boven de noordoostelijke helft, waarschijnlijk net voor het koufront uit in de vore. Regime is dan 1000-1500 J/Kg SBCape en > 40 kn effectieve schering, een sterke organisatiegraad (bv. squall/supercel) is dan niet ondenkbaar. Windstoten (Ha36 ca. 40 kn) vormen dan een nadrukkelijk aandachtspunt, evenals de kans op hagel > 2cm. Zoals gezegd zijn de kansen hierop niet groot, maar de potentie voor een zware onweersbui is wel aanwezig.
Onzekerheden:
Dinsdag is convectie mogelijk, nabij het koufront maar vooral door toedoen van de scherpe hoogtetrog. Forcering(en), zowel mechanisch als thermisch, vallen niet helemaal samen waardoor de kans op zware convectie klein is. Zo ligt de vore halverwege de ochtend al boven Duitsland en passeert de hoogtetrog al in de ochtend. Bovendien bouwt een rug tijdens/net na passage van het koufront op. Blijft toch een aandachtspunt, Ha36-00z, was een 1-2 uren later met koufront en vore en liet (zware) convectie ontstaan in een strook van Utrecht naar Groningen. Dit signaal is in de 06z weer teruggekomen.
In het kort: Al relatief vroeg op de dag een kans, daardoor een niet al te gunstige timing. Dankzij een vrij hoge windschering kunnen enkele buien kort maar fel uitpakken, denk dan aan wat hagel en windstoten. Buien ontstaan op het koufront in Noord-Holland en op de vore misschien nog net in Nederland (dan wel vlakbij Duitse grens). Daarna trekt alles in relatief hoog tempo richting in noordoostelijke richting weg.
Al met al geen grootschalige kans, maar wanneer de buien daadwerkelijk op gang komen en jij het geluk (of pech) hebt op de juiste plek te zijn, kunnen het even felle buien zijn. | Gewijzigd: 30 juli 2018, 14:04 uur, door Thijs.
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Benieuwd wat Hirlam en Harmonie straks berekenen.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
http://janvissersweer.nl/pluim
Edit Sven: eerste link verwijderd aangezien deze naar hetzelfde adres was gelinkt als deze hierboven.
| Gewijzigd: 6 augustus 2018, 16:00 uur, door Sven
Lagedrukgebied passeert: kleine onweerskans
Morgen trekt een lagedrukgebied net iets ten noorden van Nederland langs. We bevinden ons op dit moment in de warme sector, morgen kunnen er op de overgang naar de koele sector talrijke buien voorkomen, mogelijk ook met onweer.
Triggers
Met de komst van het laag zullen triggers geen probleem vormen, achtereenvolgens trekken over: vore-koufront-trog. Het zal vooral buiig worden, al vroeg in de morgen breiden de buien zich vanuit het zuidwesten uit. In de avond nemen de buien vanuit het zuidwesten uit weer af, in het noorden brengt de occlusie nog wat regen.
Onstabiliteit & Schering
In de ochtend zit met name de oostelijke helft nog in de warme sector, hier kan het nog opwarmen tot ongeveer 25ºC. Samen met een toegenomen vochtigheid levert dit CAPE-waarden van ruim 1000 j/kg op, in het westen ligt de hoeveelheid CAPE wat lager. Dit is echter nog wel sterk afhankelijk van de hoeveelheid bewolking! Te veel bewolking kan de temperatuur temperen en in dat geval wordt de kans op onweer ook kleiner.
Schering is in het westen zo'n 10 kn, oplopend tot 20 kn in het oosten.
Buien
De berekeningen tonen talrijke buien boven de Benelux, waarvan enkele fellere exemplaren met onweer. De grootste kans op zo'n feller exemplaar zien we terug in het binnenland en het noordoosten. Het zullen hoofdzakelijk single cells zijn, in het oosten (wat meer schering en cape) zijn ook multicells mogelijk. Daar waar een fel exemplaar overtrekt kan er wel meer dan 20 mm vallen, dit zal erg lokaal zijn. Daar waar geen felle exemplaren langstrekken zal het bij enkele millimeters blijven.
KNMI Guidance:
Synoptische situatie:
Een hoog boven Midden-Europa trekt oostwaarts. Een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt eveneens oostwaarts en ligt maandagochtend voor onze westkust. Daarvandaan trekt het laag noordoostwaarts en bereikt in de avond de Duitse Bocht, dinsdagochtend het oosten van Denemarken. Het bijbehorende warmtefront passeerde ons land vanmorgen en ligt nu boven de Duitse Bocht. In de warme sector wordt droge lucht aangevoerd. Het koufront (ongeveer theta-w 850 hPa 15-16 C) bereikt in de loop van de komende nacht het zuidwesten van ons land en trekt in de ochtend over Nederland noordoostwaarts. Voor het koufront uit ontstaat een thermische vore/laag. Het front wordt gevolgd door een hoogtelaag/trog (T500 rond -18 C). Ten westen van het koufront bevindt zich in de grenslaag vochtige en zachte lucht (Td rond 15 C), hierin is het restant van een tropisch systeem (Debby) aanwezig.
Modelbeoordeling:
De uitvoer is consistent. Er zijn wat kleine verschillen in het drukpatroon ten aanzien van de thermische vore voorafgaand aan het koufront. Verder is uiteraard het convectieve karakter van de neerslag maandag meer uitgesproken in de Harmonie uitvoer dan in de EC en Hirlam uitvoer. Het koufront is niet heel eenduidig in de neerslagpatronen zichtbaar, die patronen verschillen vrij sterk in de diverse uitvoer. Grotendeels komt dit door de droge laag onderin waarin nog neerslag verdampt. Dit proces wordt niet meegenomen in Hirlam vandaar dat dit model de meeste neerslag laat zien op het front. Beide Harmonies mogelijk weer te weinig vanwege het bekende vochtprobleem op hoogte tussen de 0 en -20 gr C.
Neerslag:
Nabij het koufront soms (lichte) regen, mogelijk wat buiig van karakter gezien de aanwezige middelbare onstabiliteit. Als gevolg van dagelijkse gang en het kouder worden van de bovenlucht neemt de convectieve activiteit maandag overdag vooral landinwaarts sterk toe. Kustconvergentie kan echter ook een rol spelen. CAPE gaat naar 1000-1500 J/kg, lokaal nog iets hoger, de schering ligt rond 15 kn. Multicell is waarschijnlijk. Onweerskansen zijn vooral boven land vrij hoog, (60-80% kans op meer dan 1 ontlading). Cumulatief valt gemiddeld over het land ruwweg 10 mm. maar zoals te doen gebruikelijk bij convectie zijn er plekken waar nauwelijks iets valt en enkele plekken die er met ca 30-40 mm. flink bovenuit pieken. | Gewijzigd: 12 augustus 2018, 15:53 uur, door Thijs.
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Actieve trog en behoorlijk warm zeewater , stukje guidance:
Een volgend koufront (ontstaan vanuit een Cold Air Development) trekt vrijdagochtend van west naar oost over het land.
Erachter komt het aandachtsgebied dieper in de polaire lucht terecht met een geleidelijk toenemende onstabiliteitsdiepte.
Vrijdagavond nadert vanuit het westen een actieve trog.
Bij de trog van vrijdagavond laten de harmonies zware windstoten zien boven de Noordzee.
Op de trog vanuit het westen behoorlijk hoge Cape in de polaire lucht en ook flink wat schering.
MUCape komt dan met 700-1000 J/Kg en eff schering ca. 35 kn, wat wel kan leiden tot multicells.
| Gewijzigd: 23 augustus 2018, 13:17 uur, door Thijs.
Veel neerslag mogelijk door kustbuien
Vanavond en vannacht trekt er een koufront over, achter dit koufront komen we in veel koelere luchten terecht, met name de bovenluchten koelen weer flink af. Op anderhalve kilometer koelt het af van 15ºC gisteren tot 2ºC morgenavond. Het koufront levert in de Benelux vannacht wat neerslag op, het meeste in het noorden, in het zuiden blijft het vannacht bijna droog. Een enkel klapje onweer is in de noordelijke helft niet uitgesloten, maar het zal weinig voorstellen.Temperaturen op ongeveer 1,4 km
Vrijdagavond
Wanneer vrijdagavond de bovenluchten het meest zijn afgekoeld is het verschil tussen het zeewater en de bovenluchten genoeg om op een trog boven zee flinke buien te laten ontstaan. Deze buien doen vervolgens ook het kustgebied aan. De westelijke Nederlandse kust heeft een veel grotere kans op actieve buien dan de Belgische kust. In het binnenland zijn de buien veel minder actief. Bij deze buien zou er korrelhagel, onweer en enkele windstoten voor kunnen komen. Een belangrijk punt is ook de totale neerslagsom, aan de Nederlandse kust kan er zo'n 15 tot 45 mm vallen. De buiigheid houdt nog aan tot grofweg zaterdagmiddag.
Guidance
Synoptische situatie:
Een koufront lag om 17:00 van het uiterste NW van Denemarken naar het Nauw van Calais. Op het koufront een duidelijke windsprong en een geringe afname in dauwpunt. De polaire lucht (wederom een windsprong en Td dalend naar circa 9°C) bevindt zich ten westen van een tweede koufront dat van het noordoosten van Engeland naar Wales ligt. Dit loopt snel in op het eerste koufront en bereikt het westen in de eerste helft van de nacht. Vrijdagochtend bevinden we ons dan geheel in de polaire lucht waarbij de onstabiliteitsdiepte geleidelijk toeneemt op nadering van een verscherpende hoogtetrog. Deze actieve trog wordt vrijdagavond boven het westen verwacht en passeert in de nacht naar zaterdag. Zaterdag overdag passeert de koudste lucht op 5,6 km, ca -25 C.
Neerslag:
Bij het koufront een zone met (buiige) regen, toppen rond FL240, onweer is niet geheel uitgesloten, tot en met 16 UTC nog niet waargenomen. Bij het tweede koufront ook wat buiige regen, onstabiliteitsdiepte is niet veel hoger dan FL100. Vrijdag overdag vooral in het noorden enkele buien, onweerskansen nemen toe wanneer de onstabiliteitsdiepte geleidelijk stijgt naar FL200. Vrijdagavond op de trog vanuit het westen behoorlijk hoge Cape in de polaire lucht (tot maximaal 1000 J/Kg), in combinatie met effectieve schering 20-30 kn enkele flinke multicellen. Het is een typisch patroon van kustconvergentie en lijnvorming waarbij lokaal veel neerslag kan vallen. In alle uitvoer in de kuststrook plaatselijk 20-40 mm, zeer lokaal kan meer vallen. Verder zijn (korrel)hagel (nulgraden-niveau dalend naar ong. 1800 m) en onweer waarschijnlijk. | Gewijzigd: 24 augustus 2018, 11:09 uur, door Thijs.
Ik zou zeggen 2 leuke dagen voor de boeg (voor midden en zuiden dan vooral lijkt het).
Buien vanuit het oosten, dus ik acht de kans bij ons ook reeel op een flnke bui.
Knmi guidance:
Een NW-ZO georienteerde vore ligt boven het midden van het land beweegt slecht zeer langzaam zuidwaarts en ligt morgen nog steeds boven het zuiden van het land. Deze vore gaat samen met hoge dauwpunten 18 graden) en hoge ThetaW-waarden (15). Ook op 500 hPa is het patroon cyclonaal, een hoogtelaag boven de Alpen trekt oostwaarts, terwijl vannacht een zwakke hoogtetrog ten westen van ons land noordoostwaarts trekt.
Het voorkeursgebied voor het ontstaan van buien is de vore, maar ook convergentie vanuit een zeewindfront.
In de middag ontstaan er buien.
Hirlam en EC zijn hiermee het snelst, dit lijkt reëel. De Harmonies zijn wat laat. Voorkeursgebieden de vore en de convergentie vanuit het zeewindfront. Doordat de buien langzaam bewegen en de precipitable water hoog is, zijn neerslaghoeveelheden een aandachtspunt. Met name Harmonie40 komt met hoe waarden (lokaal 40-70 mm) voor het westen. Hirlam00 is wat zuidelijker met de neerslag. In de nacht naar woensdag tonen de modellen aanhoudende neerslag in het zuidwesten/westen. Woensdag tonen de modellen opnieuw buien; zwaartepunt wederom bij de vore, met name boven de zuidelijke helft.
Vanaf de middag bij de vore en bij de zeewindconvergentie CB's, toppen tot FL350. Zeeland blijft gevoelig voor ST vanaf zee. In de nacht naar woensdag SC en CB, in het oosten mogelijk wat opklaringen. Bij de vore kans op ST/mist. Woensdag overdag opnieuw CB's, met name boven de zuidelijke helft van het land bij de vore, zwaartepunt ligt dan boven het zuidoosten. In het noorden houdt een inversie de CB-vorming tegen.
Vanaf de middag (forse) buien. De modellen verschillen nogal, maar het zwaartepunt lijkt boven het midden/zuiden te liggen. CAPE-waarden 1500-2000 J/kg, schering tot zo'n 10 kt. Meest single cell of een pulse storm. Onweer zeker mogelijk. De PW is hoog (35-40), de Harmonies komen met lokale uursommen 20-40 mm. Totale neerslagsommen in Harmonie40 vandaag lokaal 40-70 mm, tot woensdag 18 uur zelfs een gebied met 70-100 mm. Voorkeursgebied voor hoge neerslagsommen lijkt het westen/zuiden. Op dit moment echter nog veel onzekerheid hierin. Woensdag een vergelijkbare situatie voor het zuiden van het land; CAPEwaarden boven het zuiden dan zelfs 2500+.
| Gewijzigd: 4 september 2018, 07:46 uur, door Jo Capelle