Vanaf zondag zou het wel eens heel onstuimig kunnen worden. Een depressie met warme en zeer onstabiele lucht zou vanuit Frankrijk onze richting uitkomen en aanleiding geven tot een episode met zeer zwaar onweer. Op zondag liggen de maxima nog tussen 20 en 25 graden, op dinsdag rond 20.
Voor donderdag ook een groeiende kans met aanvullend meerdere kans’dagen’.
Donderdag guidance:
Donderdag overdag schuift de vore (of laag) noordwaarts op en krijgt het zuiden mogelijk enkele stevige onweersbuien (zie neerslag). Het EPS (0500z) van de Bilt laat een enkele member zien met een stevige neerslagsignaal, dus ook het midden zou mogelijk een onweersbui kunnen krijgen. Verder naar het noorden toe (bijvoorbeeld EPS Groningen) is die kans vooralsnog uiterst klein.
Voor donderdag overdag in een regime van 1500-2500 J/Kg SBCAPE, geringe windschering (orde 10 kn) forse convectie mogelijk, meest waarschijnlijk in de vorm van pulse cellen die op convergentielijnen/outflow boundaries kunnen clusteren. Kolom oogt vochtig, EC06 komt met PW 35-40 mm en in combinatie met geringe stroming op middelbare hoogte (< 10 kn stroming op 700 hPa) is de potentie van plaatselijke wateroverlast aanwezig. Echter, de vraag is hoe ver de forse onweersbuien zich noordwaarts zullen ophouden. EC06 laat de beste overlap tussen onstabiliteit en convergentie onderin boven Belgie en het uiterste zuiden van Nederland zien. Maar de EPS laat wel enige ruimte toe voor een wat noordelijker verplaatsing (zie modelbeoordeling). Belangrijk daarin is de ligging van de bovenluchtrug welke in EC06 donderdagmiddag over de noordelijke helft ligt. Hir12 en Ha36_12 lijken een fractie zuidelijker, met mogelijk de zwaarste convectie ook zuidelijker dan in EC.
Harmonie voor donderdag best behoorlijk voor het zuiden.
| Gewijzigd: 6 juni 2018, 07:49 uur, door Jo Capelle
Morgen wordt het warm tot zeer warm met middagtemperaturen tussen 26 en 30 graden. De hoogste maxima worden in het oosten en zuidoosten van het land verwacht. Op de Wadden is het circa 23 graden. Het weerbeeld kenmerkt zich door zonneschijn, maar ’s middags vormen zich stapelwolken die in het zuiden kunnen uitgroeien tot fikse onweersbuien. Mogelijk komt het ook in het midden tot forse buien. Verder is er kans op hagel, windstoten en in korte tijd veel neerslag.
Hoever noordelijk deze buien zich voor zullen doen is echter nog niet duidelijk. Ec berekent in de huidige run nauwelijks meer buien boven het zuiden van het land (iets zuidelijkere positie van de hoogterug), terwijl Harmonie 40 buien boven het midden en zuiden berekent.
Alles zal vooral op de dagelijkse gang plaats moeten gaan vinden als ik het zo zie.
ps. komt er nog een apart topic?
Edit Sven: misschien wel ja
| Gewijzigd: 6 juni 2018, 09:11 uur, door Sven
Tijdens de nacht van woensdag op donderdag bestaat er nog kans op enkele geisoleerde onweersbuien, vooral dan in het zuiden van het land en de streken langs de Franse grens. Hierbij kan er veel neerslag in korte tijd vallen. Donderdag zijn de onweersbuien talrijker en beinvloeden ze meerdere streken. Er is gevaar voor veel regen in korte tijd, hagel en mogelijk ook rukwinden. | Gewijzigd: 6 juni 2018, 17:42 uur, door Tieske
KNMI guidance:
De vore laat qua timing en vorm verschillen zien in de diverse modellen. Dit vertaalt zich ook in de bijbehorende (onweers)buien, met name in het zuidoosten. Als de buien op dagelijkse gang en door convergentie geïnitieerd worden zijn ze van het pulse storm-type (lage schering, in het zuidoosten hoge CAPE 2000-2500 J/kg, lokaal meer), waarbij in het volwassen stadium zowel grote hagel (>2 cm diameter), overvloedige neerslag als downbursts tot de mogelijkheden behoren. Voorlopig gaan we uit (op basis van synoptische setting, EPS en INDECS) van een kleine kans (10-20%) op onweersbuien in het zuidoosten.
Morgenochtend mogelijk in het zuiden lokaal kortdurend lichte regen, a.g.v. een uitstervende bui. Morgenmiddag en -avond in het zuidoosten (INDECS daar ook de hoogste kansen op meer dan 1 ontlading met 40-60%) enkele (onweers)buien, met (mogelijk grote) hagel en lokaal veel regen.
KMI
Vooral in de provincies Henegouwen, Namen en Luxemburg (en vooral nabij de Franse grens) verwachten we nog steeds kans op een geïsoleerde (onweers)bui met eventueel hagel. Later in de avond neemt de kans op onweerachtige buien (tijdelijk) af. Woensdag wisselen zonnige perioden en wolkenvelden elkaar af met vooral ten zuiden van Samber en Maas kans op lokale onweerachtige buien
Nog snel even 2 plaatjes uit Harmonie:
Edit: ook donderdag is er nog kans op wat pulse onweer als we snel even Harmonie bekijken:
| Gewijzigd: 3 juli 2018, 18:51 uur, door Sven
Lokale onweersbui
Vandaag kans op enkele onweersbuien in het midden en oosten van België en het zuidoosten van Nederland. Bij de buien kans op hagel, veel regen en lokaal zware windstoten. Het KNMI heeft nog geen waarschuwingen maar het KMI heeft waarschuwt met code geel voor het midden en oosten van België. Ook estofex komt met een lvl 1 voor het uiterste zuidoosten van de Benelux.KMI:
Estofex
A level 1 was issued across France, W Germany and Switzerland mainly for excessive precipitation and large hail.
... N Spain to S France ...
As strengthening mid-tropospheric flow advects steeper lapse rates atop moist boundary layer, moderate to high CAPE values, locally exceeding 2000 J/kg are forecast by models. By late afternoon, synoptic-scale lift will erode much of the CIN. At the same time, forecast hodographs suggest DLS around 20 m/s with SRH0-3 km values of up to 200 m2/s2. In strongly sheared and highly unstable environment, a considerable risk of severe and well-organized convection, including supercells, is forecast. This is supported by a number of updraft helicity tracks simulated by high-resolution, convection allowing models.
Current thinking is that isolated to scattered storms will form in afternoon, particularly over Pyrenees and Massif Central. These storms will be capable of large hail and severe wind gusts. Thanks to the steep lapse rates and considerable buoyancy in hail growth zone, any sustained supercell may produce very large hail. Towards the evening hours, in virtually uncapped airmass and with the lift from the cold front, widespread initiation is forecast. Supercells and clusters will likely congeal into one or more MCS with dominant threats of excessive rainfall and severe wind gusts. The threat of extremely severe wind gusts will be diminished partly by the lack of strong lower tropospheric shear. Storms will spread NE-wards in the late evening and night hours, possibly reaching W Germany or S Belgium.
Lokaal pulse buitje mogelijk in oosten
Vandaag stijgt de temperatuur naar zo'n 30 tot 34 graden. Deze hitte is voldoende om enkele pulse buitjes te triggeren (vooral in het oosten, daar is het het heetst). Het zal niet veel voorstellen omdat deze buien ook weer lokaal uitregenen (weinig stroming in de atmosfeer), maar omdat het vorige bericht in dit topic alweer van 3 weken geleden is, is zo'n kleine kans toch benoemenswaardig.KNMI guidance
Deze middag is er een enkele (stevige) bui mogelijk in het oosten. MUCAPE waardes over het algemeen zo'n 700-1000 J/kg. De opeenvolgende runs schuiven wat in positie van de buien (net wel of net niet boven het oosten). Hirlam is hier het meest uitbundig mee. Boven de oostgrens en in het uiterste zuidoosten liggen deze waardes nog iets hoger, maar deze hogere waardes lijken wegens de bovengenoemde inversie moeilijk aangesproken te kunnen worden. Shear ligt tussen 10 en 15 kn waarmee de convectiemodus hoofdzakelijk single cell/pulse storm is. Wegens de zeer zwakke bovenstroming zal een ontstane bui ter plekke uitregenen.
In de nacht naar donderdag laat Hirlam net als deze nacht een buiensignaal zien (wederom TCu op middelbaar niveau). Dit model is op middelbaar niveau iets onstabieler en vochtiger dan de overige modellen die geen enkel neerslagsignaal geven.
Op donderdag is er wederom kans op een enkele stevige bui, dan is het in het gehele land mogelijk. Ook dan is de inversie nog aanwezig, maar wat minder uitgesproken. Overigens is er dan wel meer stroming in de bovenlucht aanwezig.
Stukje uit de guidance:
Komende middag ontwikkeling van enkele geïsoleerde, mogelijk stevige, buien. MUCAPE ligt tussen 1000 en 1500 J/kg, lokaal 1500-2500 J/kg. Triggers zijn de hoge temperaturen en de aanwezige convergentiezone (thermische vore). Een zeer zwakke inversie rond FL150 moet overwonnen worden om de CAPE waardes aan te kunnen spreken. Dit lijkt wel te gaan lukken. Er is dan kans op hagel en lokaal ook veel neerslag, al is de bovenluchtstroming wel iets krachtiger dan afgelopen dag. Shear waardes liggen rond 10 kn en daarmee is er sprake van een single cells/pulse storm modus
Dat had ik eerder al gevraagd,maar de settings waren niet goed.verkeerde timing in de morgen of zoiets.dus kwam er geen appart draadje voor.
dus bij deze wil ik graag nogmaals voorstellen om een aparte topic te openen hoe klein de kansen ook zijn.
smoke
weather without storms is no weather at all.
dus bij deze wil ik graag nogmaals voorstellen om een aparte topic te openen hoe klein de kansen ook zijn.
smoke
De buien van gisteren en vandaag waren nauwelijks in de weerkaarten terug te zien. De buien van vandaag kwamen, volgens de weerpluim van Weerplaza, pas vandaag tevoorschijn. De onweerskansen voor volgende volgende week zijn ook weer stukken minder geworden.
22 juli 2009
10 t/m 14 juli 2010
19 juni 2013, 27 juli 2013, 19 augustus 2013
Kleinere kansen kunnen perfect in dit topic worden aangehaald, en neem zeker ook eens een kijkje in de chat waar er ook over kleine kansen wordt gepraat.
Edit: moesten de runs nu opeens betere kaarten gaan voorschotelen voor zaterdag, dan kan een apart topic nog steeds hoor. Daar is nog tijd zat voor (apart topic opent meestal ten vroegste 2 dagen op voorhand) | Gewijzigd: 26 juli 2018, 17:51 uur, door Sven
A level 1 and level 2 are issued for Belgium and parts of the Netherlands mainly for severe convective wind gusts.
... Belgium, Netherlands ...
The environment further ahead of the cold front will be hot and dry, yielding very large spreads between expected maximum temperatures up to 35C and dewpoints in the 10 to 15C range. Despite limited CAPE and weak vertical wind shear, strong evaporative cooling in downdrafts may create severe wind gusts under any storm that forms.
A similar environment was already in place on Thursday (cf the 12z soundings from Essen and Idar-Oberstein), when multiple severe to extreme downbursts occurred in Belgium and the Netherlands. Latest model runs emphasized the possibility of a similar scenario on Friday, hence the level 1 and level 2 are extended eastward.
Dan even een stukje uit de guidance van het KNMI:
Vrijdagavond bij een bui MUCAPE van zo'n 1000-1500 J/kg. Deze MUCAPE kan moeilijk aangesproken worden (hoge CIN waardes). Bij de vore mogelijk enkele onweersbuien, CAPE waardes overwegend 1500-2000 J/kg, single cell modus gezien de lage shear waardes. Bij het koufront perioden met regen en enkele ingebedde buien, bij de occlusie enkele buien vanaf de grond. CAPE waardes liggen dan tussen 1000-1500, lokaal 1500-2000 J/kg. Onweer is dan dus mogelijk. Shear waardes nemen gedurende de dag toe, waardoor er bij de occlusie ook sprake kan zijn van een multicell karakter. Echter, wegens de opbouwende rug lijkt de buiigheid iets onderdrukt te worden.
West and Southwest Netherlands, West and Central Belgium, North France...
High-based towering cumulus and first cumulonimbi are developing across West and Central Belgium, and a couple of towers are also evident in W France. Convective initiation seems highly likely across most of the indicated region until the early evening.
Although wind shear is only weak to moderate, and CAPE should be only on the order of 1000-1500 J/kg, some storms may produce severe weather. The very high cloud bases of around 3 km AGL provide an ideal environment for evaporatively cooled downdrafts. Some strong local downbursts are therefore to be expected. In addition, some 2-3 cm hail and local flash floods may occur. | Gewijzigd: 27 juli 2018, 15:16 uur, door richard