Met Pinksteren vrij warm met veel zon en vooral in het zuiden een kleine kans op een bui. Op dinsdag met name landinwaarts een regen- of onweersbui, mogelijk gevolgd door een koeler weertype.
Samenvatting EPS-periode:
Er is iets meer dan 50% kans op een vrij koel weertype met af en toe zon maar ook van tijd tot tijd wat regen. Er is echter ook een redelijke kans (40%) op een vrij warm weertype met zonnige perioden en vooral landinwaarts kans op een enkele regen- of onweersbui.
bron KNMI
Morgen kleine zuidoostelijke onweerskans
Momenteel is het op veel plaatsen nog bewolkt, maar morgen is de bewolking in de minderheid en kan de zon het kwik naar zo'n 19ºC aan de kust en 23ºC in het binnenland brengen. In de middag trekt een thermische vore over de Ardennen en de Eifel, hierbij kunnen onweersbuien ontstaan. De trekrichting is westelijk, dus vanuit het oosten kunnen er, vooral in Oost-België en Zuid-Limburg, morgenavond enkele verspreidde onweersbuitjes overtrekken. De buien verdwijnen langzaam weer met het vallen van de avond.
KNMI guidance
Morgenmiddag en -avond kunnen bij de thermische vore in het zuidoosten enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Met een CAPE van 700-1000 J/kg en schering van 15, max 20 knopen is de convectiemodus multicell. Bij de buien kan lokaal ook hagel voorkomen, gezien de progtemps en CAPE lijkt dit mogelijk en het graupel product van HARM36 geeft hier ook een indicatie voor. Onzeker is nog of deze (onweers)buien net binnen onze landgrenzen gaan komen of toch Duitsland of België. De modellen verschillen onderling en tussen de runs van plaats, timing en intensiteit. De HARM36 06 UTC run is het meest actief boven Limburg, maar ook de andere modellen geven een indicatie voor buien al dan niet buiten onze landgrenzen.
Belangrijkste aandachtspunt
Voor het slagen van deze onweerskans is het belangrijk dat de onweersbuien morgen ook aan de noordelijke zijde van de Ardennen en de Eifel onstaan en dan doortrekken naar Zuid-Limburg en Vlaanderen. Harmonie en Arome laten dit gebeuren, maar WRF niet. WRF laat de buien vooral aan de zuidelijke zijde van de Ardennen ontstaan, en zodoende kunnen de buien morgen dan juist over Wallonië trekken. | Gewijzigd: 19 mei 2018, 18:29 uur, door Thijs.
Vandaag enkele onweersbuien in het zuiden van Nederland en België
Op dit moment is het boven het noorden van België en zuidwesten van Nederland nog bewolkt met hier een daar een bui. Vanmiddag schijnt overal de zon en de temperaturen lopen op naar 21'C in het noordwesten en op de Wadden tot lokaal 27'C in het binnenland. Wel wordt de lucht net zoals gisteren steeds onstabieler met in de namiddag en avond in het zuiden van Nederland en België enkele buien, mogelijk met onweer. De capewaardes liggen vanmiddag en vanavond tussen de 500 en 1000 J/kg. De shear ligt rond de 15 kn dus de organisatiegraad is single cells en mogelijk een enkele multicell. Tijdens de buien kan lokaal ook hagel voorkomen.Verwachting voor 19:00 uur vanavond
Vannacht
Vannacht valt er in het zuiden en midden van Nederland en mogelijk ook het noorden van België buiige regen. Bij deze buien zitten mogelijk enkele ingebeddde onweersbuien. Deze buien ontstaan vanaf enige hoogte. De capewaardes liggen vannacht nog rond de 500 J/kg.
Verwachting voor 03:00 uur vannacht
Boven Belgisch Limburg en Zuid-Limburg (NL) zijn de eerste single cells ontstaan. De buiigheid kan zich later verspreiden naar de provincie Antwerpen. Het zijn vooral single cells, dus dat betekend dat ze meestal een lokaal karakter hebben. Wanneer een single cell uitgroeid tot een multicell is er lokaal ook wat hagel mogelijk. Omdat de treksnelheid gering is, kan er lokaal ook veel neerslag vallen.
Binnen de rood-omlijnde gebieden de meeste kans op onweer momenteel. | Gewijzigd: 21 mei 2018, 17:49 uur, door Thijs.
Zo laat GFS opzich interessante CAPE-waarden zien....
En er is ook een Estofex update gekomen....
vertaling:
Een niveau 1 bestrijkt een groot deel van Europa, voornamelijk voor buitensporige neerslag en grote hagel en in mindere mate ernstige convectieve windvlagen.
.... Niveau 1 gebieden in Europa, Azië en N Afrika ....
High-CAPE en low-shear hebben de overhand in Europa, en we verwachten veel onweersbuien aangedreven door dagverwarming. Lokale convergentiezones kunnen langlevende stormen voeden die in staat zijn plotselinge overstromingen te veroorzaken, vooral in N Italië, de W-Balkan en ZW-Rusland. De steilste vervalpercentages zijn te vinden in de Benelux, WS Duitsland en de W-Balkan, waar zich grote hagel kan vormen, maar niet meer dan 2-3 cm. Tot slot kunnen er in de namiddag hevige windstoten optreden in de bovengenoemde gebieden.
En tot slot ook nog even 2 interessante HIRLAM kaartjes voor de nacht van dinsdag 22 op woensdag 23 mei
Let op de te verwachten neerslagsom en de vertikale windschering.
Uiteraard blijven het verwachtingen met een (kleine) slag om de arm en kunnen bovengenoemde scenarios mettertijd veranderen.
Echter zijn er dus weldegelijk redelijk wat kansen de komende 24 uur. | Gewijzigd: 22 mei 2018, 04:13 uur, door Bac00
| Gewijzigd: 22 mei 2018, 14:47 uur, door Alpenweerman
Kansen voor vandaag liggen wat zuiderlijk (vooral voor België), maar dat wilt niet zeggen dat het zuiden en zuidoosten van Nederland geen kans hebben vandaag. Verder is het ook al kijken naar donderdag waarbij de kansen weer noordelijker (dus ook Nederland) schuiven.
Hieronder een stukje uit de guidance van het KNMI:
Komende nacht en ochtend nog wat buiige regen met kans op onweer. Forcering daarbij is convergentie op de grondtrog. CAPE variërend van minder dan 200 J/kg in het Waddengebied tot rond 1000 J/kg in het zuidoosten. In de loop van de dag zien we boven het zuiden en net ten zuiden van de grens met België de waardes fors oplopen. 100-1500 in het zuiden, 1500-2000 in het uiterste zuiden en 2000-2500 J/kg net boven België. De effectieve windschering is 10-15 kn. (Modus: Pulse storm) Donderdagmiddag en -avond komt er een vergelijkbaar gebied, ditmaal een stuk noordelijker, dus ruim boven ons land.
KMI plaatst voor vandaag ook weer een code oranje voor het grootste deel van België:
Zijn dit de laatste kansen? Nee hoor, we blijven nog wel even bezig en kijken al met 1 oog naar komend weekend Later daarover meer!
dit vanwege de redelijke hoge CAPE-waarden al in de ochtend. Zoals het nu lijkt wordt dinsdag de klapper van de week.
Houd wel rekening met de bekende slag om de arm. Toegevoegde kaartjes zijn van 9:00am en 18:00pm.
"Week van het onweer". Van 24 mei tot en met 30 mei zijn er elke dag forse onweerskansen voor geheel Nederland,
althans zoals het nu lijkt. Het doet mij een beetje denken aan die legendarische 2e week van Juli 2010 (met vooral zaterdag 10 juli, maandag 12 juli zeer zwaar onweer met op uitgebreide schaal shelf- en arcusclouds met de nodige bijkomende ongemakken).
Feit is in elk geval dat het lang is geleden dat er over een langere periode elke dag (forse) onweerskansen boven Nederland te zien zijn geweest.
Onderstaand de 1e reeks zijn de kaartjes van GFS tot 1 juni en de 2e reeks zijn de kaartjes van 'onweerskansen komende 7 dagen' van HIRLAM.
Het enige wat ik erover kan zeggen is... "Hoop dat dit uitkomt, wellicht voor 2018 een jaarrecord onweersdagen, wie weet".
GFS tm 30 mei:
En HIRLAM met optimistische onweers(kansen)kaarten tot en met 29 mei:
Kortom: erg interessante ontwikkelingen. | Gewijzigd: 25 mei 2018, 20:59 uur, door Bac00
Wat waren dan de afgelopen dagen? Waren ook iedere dag kansen met lokaal zelfs schade door het onweer
Edit Sven: klopt doelde op het feit dat je zei dat de onweersweek van start ging op 24 mei | Gewijzigd: 25 mei 2018, 11:33 uur, door Sven
Hieronder enkele stukjes uit de guidance van het KNMI
Modelbeoordeling:
Wat betreft de convectie overdag: onstabiliteit voor een groot deel van het land hoger (orde 1500 J/Kg), maar mogelijk dynamisch tegenwerking van het bovenluchtpatroon. Convergentie onderin door het thermisch laag/vore en op outflow boundaries. Lastige factor is de droge laag tussen 4-6 km, mogelijk beïnvloed dit de convectie negatief. Alle modellen komen wederom met een buiensignaal. Kan wederom een forse onweersbui zijn. In de avond gaat de buienactiviteit er uit en op zaterdag volgt een zonnige en warme dag.
Neerslag:
In het noorden wat regen of een enkele ingebedde bui. Overdag meer SB-CAPE (orde 1500 J/Kg) maar bovenlucht en droge laag rond 5 km werken tegen. Inschatting: enkele geïsoleerde pulse storms, modellen hebben voorkeur voor midden en zuiden (noordoosten lijkt te droge lucht aanwezig).
PS: klagen kan je in het onweerskletstopic, berichten werden dan ook verplaatst
Voor volgende week staat inderdaad een bulk CAPE in de kaarten. Maar het probleem is (net zoals de settings van afgelopen dagen) dat de schering beperkt is waardoor de echte grote onweerscomplexen uit het hoofd gelaten moeten worden.
Wat wel een zekerheidje is, is dat de buien ook boven het midden en noorden van Nederland kunnen ontstaan, dus niet alleen het zuiden en Belgie. Maar hoe en wat moet nog blijken als de korte termijn modellen binnen bereik zijn.
Tot dan genieten van het prachtige weer
Meest recente meerdaagse beoordeling van het KNMI:
| Gewijzigd: 26 mei 2018, 13:49 uur, door reedtimmerModelbeoordeling en onzekerheden:
De komende week is het synoptische patroon vrij eenduidig binnen het EPS, waarbij we ons in de warme en onstabiele lucht bevinden. Aan het einde van de week neemt de onzekerheid wat toe, in een deel van het EPS schuift het patroon wat oostwaarts, waardoor we met een noord tot westelijke stroming in de minder warme lucht terecht komen. Wel blijft het stromingspatroon in een groot deel van de EPS leden min of meer geblokkeerd. Op lange termijn neemt de kans op duidelijk koeler weer flink toe. Dit betekent voor de eerste dagen warm weer met tot en met dinsdag temperaturen 25-30 graden, vanaf woensdag doet het EPS een stapje terug, maar een groot deel van de leden (80%) houdt het tot in het weekend warm. Daarbij is er elke dag kans op (stevige) convectie. De kans op Capewaarden 1000+ J/kg is maandag en dinsdag 50%. Dit betekent stevige regen of onweersbuien. Hierbij is echter geen duidelijke dynamische forcering aanwezig, wat waarschijnlijk maakt dat de organisatiegraad beperkt is.