De regen boven Duitsland blijft volgens de verwachting lekker boven Duitsland. Hoogstens dat Groningen nog net een paar druppels daarvan meekrijgt.
Zuid-Limburg
Boven de Ardennen kunnen weer een paar buitjes ontstaan. De verwachting is dat alleen de omgeving van Maastricht, de Vaalserberg en Tongeren daar wat van mee kunnen gaan krijgen, alleen iets voor Zuid-Limburg dus.
Er is dus eigenlijk vrijwel geen kans op onweer voor de rest van Vlaanderen en Nederland vandaag, onweer vandaag heeft ook eigenlijk nooit serieus in de verwachting gestaan. | Gewijzigd: 13 april 2018, 12:32 uur, door Thijs.
Afgelopen nacht
Onweersbuien uit Duitsland waren vannacht mogelijk in het (uiterste) noordoosten en dat is ook gebeurd. In Groningen vielen vannacht stevige buien met lokaal ook onweer
Bron: kachelmannwetter
Vandaag
Vanmiddag kan er in het noordoosten mogelijk wat lichte regen vallen uit de neerslaggebieden die langs de grens trekken. Ook in het zuidoosten van Nedederland en het oosten van België kan een (lichte) bui vallen.
Binnen de rode cirkels komt onweer voor.
Momenteel stijgt vooral voor Midden-Vlaanderen de kans op een pittige bui, mogelijk met onweer. Wanneer de buien vannacht verder naar het noorden trekken gaat het onweer er weer uit en klonderen de buien zich boven Nederland samen tot een ''gewoon'' regengebied.
Morgen
Morgen is de laatste van een reeks kleine onweerskansjes. Na het regengebied van vannacht klaart het weer wat op en zijn er voornamelijk in midden en noorden van Nederland wat pittige buitjes (singlecel) mogelijk. Dit zal op kleine schaal zijn, en zal over het algemeen niet veel voorstellen.
Guidance
Zondag begin van de middag ook weer kans op enkele buien, dan vnl door dagelijkse gang in een zwakke cyclonale stroming. Capewaarden 400-700 J/kg, schering rond 10 kt. Voornamelijk singlecel.Weliswaar minder hoge toppen morgen maar toch ook dan kans op onweer. Harmonies geven met name in het noorden (hoogste CAPE-waardes) ontladingen te zien, INDECS komt lokaal tot 60% kans op meer dan een ontlading. | Gewijzigd: 14 april 2018, 19:46 uur, door Thijs.
Ik weet dat het nog ver weg is, maar aangezien er voor de rest niets te posten valt hier dacht ik doe t gewoon
Inderdaad, ik zie ook mogelijke kansjes voor volgende week! Weet iemand meer hier iets over te vertellen?
Het is momenteel warm in ons land met temperaturen boven de 20 graden! Ook morgen wordt het flink warm met temperaturen boven de 25 graden, lokaal kan het 28 tot zelfs 29 graden worden (hoogste waardes langs de oostgrens en zuidoosten van Nederland)
Richting het weekend blijven we in de warme sector en zien we voornamelijk op zondag en in de nacht naar maandag toenemende onweerskansen. Het GFS weermodel was al consequent met deze kansen, maar nu gaat ook het ECMWF weermodel mee met deze kans. CAPE waardes schommelen dan nu vooral rond de 1000 J/kg met een redelijke schering rond de 20 KTS (single tot multicells). Voor meer details is het nog iets te ver weg en ook de kansen blijven nog schommelen, want er blijven addertjes onder het gras zitten.
Het kan ook zo zijn dat het geruisloos ons voorbij gaat of dat Duitsland met de prijzen ervan door gaan.
Hoe dan ook zijn alle opties nog mogelijk, maar zeker een boeiende situatie om naar uit te kijken!
Voor meerdere regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Edit Sven: zoals steeds is het wat wachten op de KT-modellen wat die ervan maken. Momenteel weinig zinnigs over te zeggen. Als er meer geweten is, dan lees je het automatisch hier wel | Gewijzigd: 20 april 2018, 15:52 uur, door Sven
Het lijkt in laatste update voornamelijk om Oost en Zuidoost Nederland te gaan die de beste papieren hebben.
| Gewijzigd: 21 april 2018, 01:01 uur, door Bac00
Momenteel ligt er nét iets ten noorden van Nederland een hogedrukgebied, hierdoor is het vandaag weer flink zonnig in de Benelux. De stroming is wel iets meer noordoostelijk, daardoor wordt het vandaag niet zo warm als de afgelopen dagen.
Dit hoog verplaatst zich vannacht dan weer snel richting Polen, hierdoor verandert bij ons de aanvoerrichting van de lucht. Die wordt nu weer zuid(oostelijk), met als gevolg dat voorlopig voor de laatste keer zeer warme bovenluchten de Benelux bereiken.
Benelux
Dan nu de situatie in de Benelux zelf. Vandaag is het dus nog zonnig, maar in Noordwest-Frankrijk begint de lucht al wat onstabieler te worden, boven Het Kanaal komt namelijk momenteel een zwakke vore te liggen. Op deze vore gaan naar verwachting vandaag al stevige buien ontstaan boven Frankrijk.
Zondagochtend, laatste restjes uit Frankrijk
Deze buien trekken vervolgens naar de Benelux, maar tegen de tijd dat die buien hier zijn aangekomen zal het gaan om de laatste restjes en is de kans op enig onweer hierop klein.
Bewolking en lokaal ook nog een beetje neerslag voor zondagochtend.
Gelukkig is de verwachting wel dat het na de passage van de zwakke vore weer vrij snel opklaart. Dit is van belang voor eventuele onweerskansen later op de zondag.
Zondagmiddag, buien in het oosten
Wanneer het dan weer flink is opgewarmt, temperatuur ligt op de meeste plaatsen tussen de 21 en 25ºC, kunnen er in het oosten wat onweersbuien ontstaan.
Guidance:
De modellen springen behoorlijk wat betreft de (onweers)buien op zondag, ze geven allemaal een indicatie, maar verschillen qua locatie, timing en intensiteit. De forceringen voor de buien zijn mogelijk de vore, hoogtetrog en dagelijkse gang (geholpen door convergentie onderin in de vore).
Bij de eerste vore is er kans op enkele buien (ook getriggerd vanaf hoogte door de hoogtetrog), mogelijk met onweer en hagel. Met een CAPE van 400-700 J/kg en effectieve schering rond 15 knopen is de convectiemodus voornamelijk single cell. In de loop van de dag als de vore verder beweegt en de dagelijkse gang invloed krijgt kunnen er enkele buien voorkomen, met het zwaartepunt op het oosten. Dan is de convectiemodus met een CAPE rond 1000 J/kg (in het oosten rond 1500 J/kg) en schering rond 25-30 knopen voornamelijk multi cell. Dan is hagel en onweer ook goed mogelijk, kleine kans dat de hagelstenen rond 2 cm zijn (het graupel product van Harmonie geeft een indicatie). Harmonie Precipitable Water komt zondagmiddag/avond in het uiterste oosten lokaal rond 35, zeer lokaal kan er dus flink wat regen vallen, maar de buien bewegen relatief snel, dus dat beperkt de kans op wateroverlast.
Buien kunnen ongeveer boven Zuidoost-Nederland ontstaan, en trekken dan door naar Oost-Nederland en vervolgens naar Duitsland.
Zondagavond, uiterst onzeker
Zondagavond passeert er een tweede vore, maar de modellen lopen uiteen van ''haast niets'' (Harmonie) tot ''een stevige buienlijn'' (Arome). Dit zal dus, net zoals altijd, nowcasten worden. Ik laat hieronder Arome zien die boven West-Vlaanderen buien laat ontstaan die dan over het zuiden van de Benelux laat trekken, maar onthoud dat bijvoorbeeld Harmonie hier niets van stevige buien laat zien!!
Uiterst onzeker of er op de tweede vore überhaupt buien ontstaan, en waar die dan ontstaan, en hoe zwaar die zullen zijn.
Maandag
In de nacht naar maandag passeert een koufront van west naar oost, waarna aanmerkelijk koelere lucht binnenstroomt (zonder onweerskans). Maandag zitten we in die koelere lucht en zal het duidelijk een stuk frisser zijn! | Gewijzigd: 21 april 2018, 13:31 uur, door Thijs.
Waarschuwing vooraf vanwege onweer,
waarschuwingsniveau Oranje mogelijk
geldig van: zondag, 22. apr 2018, 14:00 uur
geldig tot: maandag, 23. apr 2018, 02:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
Noodweerwaarschuwing met waarschuwingsniveau oranje vanwege onweer van matige intensiteit, geldig van zondag, 22.04. 14:00 uur tot maandag, 23.04. 02:00 uur.
Deze waarschuwing vooraf werd het laatst bijgewerkt op zaterdag, 21. apr 2018, 23:51 uur.
De niveaus in hoogte van Oldambt gaan van -4 tot 5 m.
Alle tijdsopgaven zijn in plaatselijke tijd, tijdzone: Europe/Amsterdam.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Unwetterwarnungen für Rhede. (Nederlands Grensgebied Oost-Groningen)
Vorwarnung vor Gewitter,
Warnstufe Orange möglich
gültig von: Sonntag, 22. April 2018, 14:00 Uhr
gültig bis: Montag, 23. April 2018, 08:00 Uhr
gültig für: alle Höhenstufen
Lokal kräftige Gewitter m. Starkregen, kleinem/mittelgroßem Hagel u. Sturmböen möglich.
Diese Vorwarnung wurde am Samstag, 21. April 2018, 11:22 Uhr zuletzt aktualisiert.
Die Höhenstufen des Bereichs Rhede (Ems) reichen von -4 bis 13 m.
Alle Zeitangaben sind in Ortszeit, Zeitzone: Europe/Berlin.
Bron: http://alarm.noodweercentrale.nl/index.html
| Gewijzigd: 22 april 2018, 01:35 uur, door Daystar
... W-/CNTRL-Europe ...
Three foci for CI exist:
a) Leading/dissolving short-wave crosses Benelux/N-Germany during the day. Temporarily cooling mid-levels atop moderate BL moisture (Tds around 10C and recovering 0-1km mixing ratios of 8-9 g/kg) support thinning tongue of somewhat steeper mid-level lapse rates. Forcing emerges from that wave but also from an organizing warm front, which should run from the North Sea to Saxony around noon and moves E/NE thereafter. CAMs agree in active CI especially over NW-Germany as warm sector should stay avoid of thick clouds (despite debris cirrus from overnight convection)- either forced by the wave or the orography towards CNTRL-Germany. 15-20 m/s DLS with rather straight hodographs support splitting and rapidly clustering multicells with large hail and heavy rain - temporal updraft rotation in initially discrete storms is possible. Forecast soundings reveal inverted-V structure in the lower troposphere and hence the risk of conglomerating cold pools with cold pool driven/bowing lines of DMC and a temporal/regional risk of strong to severe wind gusts exists. However, weak low-tropospheric background flow should keep this risk in check. The activity weakens after sunset over NE/E-Germany.
b) Approaching negative tilted trough pushes a cold front S/E over CNTRL-France and W-Germany. Mostly separated CAPE/shear fields limit the risk to isolated large hail during initiation in the French level 1 area. During night, BL cooling/vanishing CAPE assist in elevated/embedded sub-severe thunderstorms wich move into SW/W/CNTRL-Germany.
c) Lowering heights and strong diabatic heating with ongoing unusual warmth result in diurnal driven active mountain convection along the Alps. Slow moving storms pose an heavy rainfall/large amount of small hail risk and a small level 1 was added. Again, activity weakens beyond sunset.
Waarschuwing KNMI nog voor de volledigheid:
Momenteel trekken enkele losse buien over het zuiden van Nederland en het oosten van Vlaanderen. Bij deze buien komt lokaal soms kort even onweer voor. De trekrichting is noordoost.
Deze buien zullen richting het noordoosten doorpruttelen. Voor de echte onweersbuien zullen we nog even geduld moeten hebben, die komen na deze kleine buien. Rond het middaguur beginnen er namelijk in de zuidoostelijke helft van de Benelux onweersbuien te ontstaan. | Gewijzigd: 22 april 2018, 12:09 uur, door Thijs.