Guidance KNMI:
Modelbeoordeling:
Zeer grote onzekerheden qua weer, bewolking, temperatuur en wind. De verschillen tussen de modellen onderling zijn groot. De hoofdgebeurtenissen zijn het al dan niet ontwikkelen van buien in de vore/bij de occlusie en aan de westflank van het lagedrukgebied boven Duitsland. Dit laag ligt in Harmonie36 en 40 westelijker en daarmee ook de buien. In potentie kunnen de buien van zowel vanavond als vrijdagmiddag en -avond zwaar uitpakken met grote hagel en veel regen. De nieuwste Hirlamrun komt zowel vanavond als vrijdag met zeer hoge waardes van CAPE*shear (zowel 0-6 als 1-6 km). Dit heeft voor vanavond vooral te maken met het feit dat er in dit model opmerkelijk veel wind op hoogte staat, het scheelt 30 knopen op 500 hPa in De Bilt om 19Z. Dit valt terug te voeren op een verschil in de positie van een zuidoost-noordwest gerichte jet en de maximale windsnelheid.
GFS18 Supercell parameter
Zoals altijd weer veel onzekerheid. Maar potentieel leuke situatie.
A level 1 was issued across south-eastern and central Germany for large hail and severe wind gusts.
SYNOPSIS
North European blocking will continue on Thursday. Low geopotential across south-western Europe flanks the ridge. Ahead of its negatively tilted axis, a moderately strong south-easterly mid-level flow affects central Europe. This corresponds to a tongue of warm air masses advected from south-eastern Europe towards to North Sea. This warm air mass is characterized by steep lapse rates and relatively rich low-level moisture as indicated by latest Kuemmersbruck sounding.
Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 00 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.
Modelbeoordeling door meteoroloog
Synoptische situatie:
Een kleine koudeput trekt via het noordoosten naar de Engels-Schotse grens. Een lagedrukgebied met meerdere kernen ligt boven Frankrijk en het Middellandse Zeegebied nabij de oostkust van Spanje. Een occlusie is rondom een kern nabij Mallorca gedraaid. Deze occlusie zwaait vanochtend en vanmiddag van zuidoost naar noordwest en blijft daarna golvend liggen van Schotland via Duitsland naar Polen. Het laag beweegt langzaam noordwaarts richting Het Kanaal. Het gevolg is dat vanmiddag een vore van dit laag het zuidoosten bereikt en van oost naar west over de zuidelijke helft van het land trekt. Vanavond verlaat de vore het westen van het luchtruim. De vore wordt op hoogte gevolgd door een koudeput, waarvan de kern over de uitgang van Het Kanaal trekt. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend ontwikkelt er boven Duitsland een lagedrukgebied en dit beweegt noordwaarts. Een hoogtelaag boven Frankrijk koerst in de middag en avond naar Duitsland.
Modelbeoordeling:
Aanhoudend zeer grote onzekerheden qua weer, bewolking, temperatuur en wind. De verschillen tussen de modellen onderling zijn groot. De hoofdgebeurtenissen zijn het al dan niet ontwikkelen van buien in de vore/bij de occlusie en aan de westflank van het lagedrukgebied boven Duitsland. Dit laag ligt in Harmonie36 en 40 westelijker en daarmee ook de buien. In potentie kunnen de buien van zowel vanavond als vrijdagmiddag en -avond zwaar uitpakken met grote hagel en veel regen (met name Harmonie36 laat dit vanavond gebeuren). De nieuwste Hirlamrun komt zowel vanavond als vrijdag met zeer hoge waardes van CAPE*shear (zowel 0-6 als 1-6 km). Vanavond is dit vooral boven het westen en midden, vrijdagmiddag en -avond in het uiterste noordoosten.
Aandachtspunten
Temperatuur:
Hirlam is vrijdag duidelijk een warme uitbijter (maar in mindere mate dan de 18Z-run), we volgen EC. Harmonie40 is voor de nacht naar vrijdag een koude uitbijter, met minima tot 3°C lokaal in het zuiden. We volgen EC.
Wind:
Noord van de Wadden 6 Bft, Vissersbank 7 Bft. Vikingbank geen sein. In de Vissersbank trekt de wind aan naar 8-9 Bft. Vrijdag neemt de wind van het zuiden uit af, maar de 8 Bft in Vissersbank blijft voorlopig staan. Bij de buien van vanavond berekent Harmonie36 lokaal zware windstoten in het zuidoosten. HarmonEPS houdt het bij maximaal 20-30% kans hierop. Bij de buien van vrijdag zien we veel kleinere kansen op zware windstoten.
Bewolking:
In het noorden St, boven Duitsland zit nog meer dat ons gaat bereiken. Overdag lift dit en gaat het over in Sc/Cu. Bij de occlusie van vandaag geen St, maar vrijdag zien we boven zee nabij de occlusie veel St ontwikkelen. In de vore kans op Cb's FL320, al is het vrij droog. Vrijdag in de noordoostelijke helft kans op Cb's tot FL330.
Neerslag:
Boven het noordoosten kans op buiige neerslag, wat een restant is van de onweersbuien die bij de kleine koudeput zaten. Vanmiddag al kans op een bui, vanavond met name in het zuidwesten. Dan ook kans op onweer, hagel, veel regen (PW 25-30 mm). Convectiemodus multicell, mogelijk meer, maar onzekerheid vooralsnog zeer groot. Vrijdag vooral in het oosten en noordoosten kans op onweersbuien. Ook hiervoor geldt dat er in potentie zware randfenomenen mogelijk zijn, maar dat de onzekerheden te groot zijn om een deterministische verwachting te kunnen schrijven op dit moment.
Zicht:
In de zuidelijke helft matig, lokaal mist. In de nacht naar vrijdag eveneens kans op mistbanken, dan in het hele land (HarmonEPS geeft dit aardig weer). In zware (onweers)buien slecht.
Paraaf meteoroloog: zwagers
Vanaf het einde van de middag in het zuiden, oosten en midden enkele onweersbuien
Vanaf het einde van de middag worden er in het zuiden, oosten en mogelijk ook het midden enkele onweersbuien verwacht. Dit kunnen lokaal pittige buien zijn met hagel, windstoten rond 60 km/uur en plaatselijk veel regen in korte tijd. In de loop van de avond nemen de buien weer in activiteit af.
Geldig vanaf 17:00 tot 21:00 (regio Gelderland)
de regel met randgebeuren sprak mij wel aan.en de lvl1 van estofex iets meer naar het westen geeft de deventer burger wat moed... | Gewijzigd: 12 april 2018, 10:57 uur, door jannemandeventer
Edit: de eerste ontladingen zojuist onder Dortmund (oostelijk van Wuppertal).
Radarbeeld 16.50 uur
Radarbeeld 17.05 uur:
| Gewijzigd: 12 april 2018, 17:11 uur, door Justin
Alles is op het moment onzeker. Momenteel ontstaan er pitten boven Duitsland dus alles is nog gewoon mogelijk. Het is nu pas 17u
De eerste buien zijn ''van de grond'', ook letterlijk. De buien hadden namelijk onstabiliteit (energie) vanaf de grond nodig om te ontstaan. Nu dit proces in gang is gezet trekken de buien noordwestwaarts. De buien raken dan ''van de grond'', omdat ze zich meer gaan voeden met energie (Cape) van andere luchtlagen. Daardoor kunnen ze het langer volhouden boven de ''ijskoude'' Benelux. (Het maakt dus in dit geval niet heel veel uit dat het in de Benelux slechts 13ºC tot 16ºC aan de oostgrens is.)
De buien hadden wel een duw in de rug nodig, in dit geval was de trigger het Sauerland en in mindere mate ook de Ardennen.
De verwachtingen zijn wel teruggeschroefd sinds vanochtend. De kans op een grootschaling onweerssysteem is iets kleiner geworden. De meeste kans maakt nu de Achterhoek, die krijgen buien vanaf het Sauerland. Mocht er boven de Ardennen nog iets ontstaan, kan het oosten van Vlaanderen daarmee te maken krijgen.
Duitsland
Boven Midden-Duitsland gaat het ook borrelen, daar is zelfs een kans op het ontstaan van een MCS. Noordoost-Nederland kan hier nog mee te maken krijgen. De kans op ''gewoon'' flinke regen is echter wel groter dan de kans op onweersbuien, dus dat is nog afwachten.
| Gewijzigd: 12 april 2018, 17:30 uur, door Thijs.