Er is wel wat aan het vormen nu, wie weet nog wat erachter aan...dat zal de trog zijn.
Wolkentoppen nu tot 3km dus moet nog wel wat doorontwikkelen.
(ps. in midden duitsland dat is mooi raak zeg)
| Gewijzigd: 4 april 2018, 18:03 uur, door Jo Capelle
In Zeeland komen nog een paar flinke regenbuien het land binnen, maar onweer zal hier waarschijnlijk niet meer bij zitten.
Lokaal is er veel hagel gevallen:
En toen was de #A2 bij Utrecht wit door flinke #hagelbuien. Pas voor plaatselijke gladheid en pas je snelheid aan. pic.twitter.com/j4uipY0mSZ
— Rijkswaterstaat Verkeersinformatie (@RWSverkeersinfo) 4 april 2018
Ook het onweer heeft her en der zijn sporen achtergelaten:
Onweer vernielt dak van woning in Wadenoijen
WADENOIJEN - De brandweer is woensdag om 17.45 uur opgeroepen voor een brand in een vrijstaande woning aan de Bredestraat in Wadenoijen.
Door hevig onweer met bliksem is er een gat in het dak geslagen en zijn aan beide kanten dakpannen losgekomen.
Door de klap is ook in het hele huis de elektra eruit geslagen. De brandweer rukte uit met een hoogwerker om de pannen eraf te halen.
Bron: https://www.gelderlander.nl/rivierenland/onweer-vernielt-dak-van-woning-in-wadenoijen~a50a8731/
Puntje van aandacht inderdaad! Het GFS weermodel tovert een leuke setting uit de hoed. Het ECMWF weermodel houdt het nog klein. Spannend!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Op dinsdag worden er kleine kansjes weergegeven met name voor het noordelijk deel van Nederland. Op maandag ook kleine kansjes, voor de rest van de week niks helaas..
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Wat betreft Nederland gewoon even een stukje uit de guidance hieronder, allemaal niks schokkends, gewoon een kansje op wat klappen die je tig keer op een jaar ziet voorbij komen
Vandaag: Het actuele neerslagpatroon zit niet goed in de modellen. Bij het thermisch laag vooral neerslag door warmteadvectie en optilling; vanaf de grond lukt dit niet. We volgen het Hirlam/EC patroon hiervoor. Een embedded bui is niet uitgesloten, maar opbouw is toch voornamelijk stabiel. Onweerskansen voor het grootste deel van het land dan ook erg klein. In het zuidoosten/zuiden is op basis van de progtemps convectie vanaf de grond niet uitgesloten. Capewaarden dan 400-700 J/kg, schering rond de 30 kt. Multicel dan mogelijk. Toppen dan tot rond FL200, onweer, hagel mogelijk.
De neerslag morgen De neerslag bij het koufront is stratiform (boven het zuiden van land) met aan de warme noordelijke kant, bij het thermische laag een convectieve component, Buien vanaf de grond lijken morgen mogelijk bij het thermische laag, Cape dan opnieuw van 400-700 J/kg, schering rond 25 kt. Opnieuw multicel, onweer, hagel mogelijk.
Kleine onweerskansen
Vanavond, Grensgebied Vlaanderen-NederlandRichting de avond groeit de buienkans voor Vlaanderen. Er trekt namelijk een klein (thermisch) lagedrukgebiedje over. De buien die ontstaan hebben waarschijnlijk niet meteen onweer, want de meeste onstabiliteit bevindt zich boven Nederland. Deze kleine onweerskans is dus vooral weggelegd voor het grensgebied.
Nieuwe mogelijkheden WXcharts
WXcharts heeft nu ook 2 nieuwe weermodellen weergegeven, waaronder UKMO. Ook is de ''convective overview'' toegevoegd, hierbij kan cape en neerslag tegelijk bekeken worden, waarbij de overlap tussen neerslagsgebieden en gebieden met onstabiliteit (Cape) duidelijker te zien is:
Onstabiel gebied: Roze
Arome geeft de beste overlap tussen bui en onstabiliteit weer rond de grens tussen Nederland en België. Binnen het groene vlak. Er zit ook een significant verschil tussen Harmonie en Arome als je kijkt naar eventuele buien die in de kustgebieden ontstaan, Harmonie laat deze buien nauwelijks ontstaan, terwijl deze bij Arome nog pittig kunnen uitpakken. Wanneer deze buien ontstaan zullen ze met de oostelijke stroming snel boven zee komen. Dit is dus nog onzeker!
Update 20:00 - onweerskansen blijven vanavond beperkt in de zojuist verschenen runs.
Morgenavond, Oost-Nederland
Morgen ontstaan er boven de Nederlands-Duitse grens buien die vervolgens snel oostwaarts Nederland in trekken. Opnieuw is voor een onweerskans de overlap tussen onstabiliteit en neerslag van belang. De beste papieren hiervoor heeft Oost-Nederland. De buien kunnen namelijk op grote schaal ontstaan, maar deze buien zullen lang niet overal onweer bevatten.
Grootste kans op onweer voor het groen omlijnde gebied. Trekrichting weer met rode pijlen aangegeven.
Onstabiel gebied: Roze
Hier is ook te zien dat boven Oost-Nederland de neerslag veel betere overlap heeft met onstabilieit, en dus een grotere onweerskans. Het zuiden heeft wel neerslag, maar beduidend minder onstabiliteit.
Onzekerheid
Er zijn momenteel ook modellen die de onweersbuien op andere plekken laten ontstaan. Het is dus nog erg onzeker waar de onweersbuien precies overtrekken, waar het droog blijft of waar het slechts bij regen blijft.
| Gewijzigd: 9 april 2018, 20:23 uur, door Thijs.
We zien vandaag de beste overlap van CAPE (tot 1000 j Kg) en schering (30-40 kt) in een strook over het oost/noordoosten van het land. Ook de tornado parameter slaat daar een aantal uren uit. De wolkenbasis is er een stuk lager dan de rest van NL als buien vanaf de grond kunnen ontstaan. Nu is het nog de vraag of dat gaat lukken natuurlijk. Leuke dag om te nowcasten.
Maar toch voor het noorden en noordoosten geen code geel?