Onweerskansen algemeen 2018
Onweerskansen topic voor het seizoen 2018! Voor extreme onweerssituaties wordt er vaak een apart topic voor gemaakt.Het jaar 2018 gaat van start en dat betekent een nieuw jaar met hopelijk veel leuke onweerssituaties! Ook dit jaar tellen wij alvast af naar het nieuwe onweersseizoen! Wil je weten hoelang dit nog duurt? Neem dan een kijkje op http://www.art-of-thunders.nl/.
Achtergrond onweer
De eerste situatie biedt zich al aan komende nacht langs de kuststreken van de Benelux (polaire buien).
Benieuwd of iemand een prachtige combi foto kan maken van het vuurwerk en het onweer :3 | Gewijzigd: 9 maart 2018, 12:06 uur, door Lako
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Volg het op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/onweer/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Situatie
Een actief Azoren hoog in combinatie met een lagedrukgebied in de omgeving van IJsland, hebben wij te maken met een sterke westelijke tot noordwestelijke aanvoer vanuit Groenland. Koude bovenluchten naderen ons land met op 500 hpa hoogte (5,5 km) dalende temperaturen tot -40 graden, ook op lagere hoogtes daalt het kwik onder het vriespunt met de laagste waardes in de nacht naar woensdag. Dit levert grote temperatuurverschillen op, waardoor er gemakkelijk buien kunnen ontstaan. Dit wordt extra getriggerd door enkele troggen en de dagelijkse gang. Op 2 meter hoogte ligt het kwik boven het vriespunt en bedraagt rond de 4 a 5 graden.
In de loop van woensdagavond en in de nacht stroomt er vanuit het zuidwesten weer zachtere lucht binnen door nadering van een randstoring die boven Engeland ligt. Deze ligt in de nacht naar donderdag/ donderdagochtend ten noorden van ons land. In de nieuwe prognose (woensdagavond) verdiepen wij hier meer over. De trekrichting van deze randstoring is nog onzeker en kan grote gevolgen hebben in het weerbeeld.
Neerslag
Vandaag en morgen geregeld buien. Overdag zijn de buien talrijker dan in de nacht door de dagelijkse gang in combinatie met zeer koude bovenluchten. Tijdens buien kan er winterse neerslag vallen. Hierbij is te denken aan hagel en (natte) sneeuw. De meeste kans op (natte) sneeuw zien we in de nacht naar woensdag terug, wanneer de bovenluchten sterk zijn afgekoeld. Plaatselijk kan er dan tijdelijk een sneeuwdek ontstaan tussen de 1 tot 3 cm, vooral objecten en op het gras kan het tijdelijk wit worden. De grond is nog te warm voor een serieuze sneeuwdek, hierdoor blijft het niet lang liggen. De meeste kans op droge sneeuw is in de hoger gelegen gebieden, mits daar ook buien over trekken. Denk hierbij aan Sallandse Heuvelrug, Limburgse heuvels, Veluwe etc. Bij dag zijn de kansen kleiner en zal het voornamelijk natte sneeuw zijn. Tijdens (natte) sneeuw kan het tijdelijk glad worden.
Overdag en morgen liggen de CAPE waardes gering, waardoor tijdens buien kans op onweer aanwezig is. In het binnenland is een verdwaalde onweersbui mogelijk door de onstabiliteit. De activiteit zal gering tot matig zijn.
Wind
Vandaag en komende nacht een (vrij) krachtige tot een harde wind in de kustgebieden, Waddengebied en op het IJsselmeer. Boven land meer zwak tot matig. Morgen in de kuststreken vooral hard tot stormachtig.
Windstoten
Voornamelijk overdag en morgen tijdens buien kans op windvlagen/stoten. In de kustgebieden en Waddengebied kunnen deze stoten oplopen tot 80 km/uur. Op woensdag komen deze stoten daar iets hoger uit tot 90 km/uur. Verder naar het binnenland is de wind meer vlagerig tijdens buien.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Alleen als ik de radars bekijk dan zie ik tot mijn verbazing dat het behoorlijk los gaat/ging boven Duitsland
Die "buitjes" boven NL hebben zich weer tot monsters boven Duitsland weten te ontwikkelen.
Vorig seizoen was dat zowat de standaard, dus als dit een voorteken is voor de zomer... Slechte zaak.
Maar voor hetzelfde geldt hebben we wel een topseizoen voor de boeg, de kou is nog geen week weg en toch kriebelt het al.
We zullen zien..
| Gewijzigd: 8 maart 2018, 22:15 uur, door Lako
Alleen als ik de radars bekijk dan zie ik tot mijn verbazing dat het behoorlijk los gaat/ging boven Duitsland
Die "buitjes" boven NL hebben zich weer tot monsters boven Duitsland weten te ontwikkelen.
Vorig seizoen was dat zowat de standaard, dus als dit een voorteken is voor de zomer... Slechte zaak.
Maar voor hetzelfde geldt hebben we wel een topseizoen voor de boeg, de kou is nog geen week weg en toch kriebelt het al.
We zullen zien..
Als ik lightningmaps/blitzortung bekijk hebben de meeste ontladingen zich voorgedaan boven Nederland .
Weekend kans op onweersbuien
Nadat het gisteren kwam tot enkele stevige buien met hagel, onweer en zelfs een windhoos of valwind in het Overijsselse Sibculo is het vandaag een aardige dag met een mix zon en stapelwolken. Wel wordt het vanuit het zuiden bewolkt en in de avond gaat het regenen (warmtefront samen met occlusie).Bron afbeelding: KNMI
Weekend
Morgenochtend trekt de regen weg naar het noordoosten weg maar het blijft bewolkt met kans op een bui en het is zacht met 16'C in het midden en zuiden. In het noorden is het kouder met max 12'C tot 14'C en op de Wadden lijkt het kwik niet boven de 10'C uit te komen dankzij het koude zeewater. In de avond en nacht trekken er dan vanuit Frankrijk op het koufront enkele stevige buien over België en het zuiden van Nederland mogelijk met onweer. Het echt zware is er dan wel van af wanneer de buien de Benelux bereiken. Zondag is er ook weer kans op stevige buien maar die situatie is nog vrij onzeker en het hangt er ook vanaf wat er zaterdag gebeurd.
Bron afbeelding: KNMI
Harmonie 06Z voor zaterdagavond/nacht naar zondag.
| Gewijzigd: 9 maart 2018, 12:08 uur, door Lako
Bewolking:
Actueel zitten de modellen er aanmerkelijk beter op dan eerder vanochtend, met de mist en lage stratus boven het Waddengebied en de zuidelijke Noordzee. Voor de rest van de periode is de uitvoer ook consistent met boven zee en in het westelijk- en noordwestelijk kustgebied van het land regelmatig op uitgebreide schaal (lage) stratus. Dit is realistisch aangezien de aangevoerde hoge dauwpunten aanzienlijk boven de zeewatertemperatuur liggen. Bij de golf verscholen CB's, toppen tot FL150-200, en op nadering van de bovenluchttrog vooral in het zuidwesten enkele (georganiseerde) CB's, toppen maximaal FL300.
Neerslag:
De frontale neerslag en de neerslag op de storing in de warme sector zit consistent in de modellen. De verscholen buien die zich vooral aan de noord- en westkant van de golf bevinden lijken voornamelijk ten westen van Nederland langs te gaan (convectie vanaf ongeveer 850 hPa) maar zijn vooral voor het westelijk kustgebied wel een aandachtspunt. CAPE is gering, hooguit 300 J/kg, effectieve schering is ook niet meer dan 20 kt. Ook voorafgaand aan de golf hebben de modellen een zwak signaal voor lokaal lichte buiige neerslag. Zondagavond (bij de trog) wat hogere CAPE, tot 700 J/kg. Schering is dan duidelijk groter, tot ca 30 kt, convectie vanaf de grond tot FL300, multicell. Daarbij is er in het zuidwesten een kans op onweer, meer naar het noorden neemt de activiteit snel af.
KMI:
Na middernacht bereikt een nieuwe neerslagzone de Frans-Belgische grens en zal deze langzaam noordwaarts trekken. De buien kunnen lokaal intens zijn en gepaard gaan met onweer. Zondag sleept gedurende een groot deel van de dag een vrij actieve storing over ons land. Plaatselijk kan er veel neerslag vallen en is er ook kans op onweer.
Hoe dan ook zien we aan de noordwestzijde van het lagedrukgebied (als deze Duitsland intrekt) vanuit het noorden polaire lucht ons land binnenstromen (zeer koude bovenluchten) De temperatuur op 5,5 km hoogte daalt dan in rap tempo richting de -32 graden. We hoeven niet bang te zijn dat we weer een koude dag gaan krijgen, want op 2 meter hoogte merken we daar weinig van met een temperatuur rond de 8 graden. Met een verschil van bijna 40 graden in de atmosfeer kunnen er dan wel (stevige) buien tot ontwikkeling komen. Mits de lucht dan onstabiel wordt en de cape waardes toenemen bestaat er een kans op onweer.
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/onweerskansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Een lagedrukgebied boven het zuidelijke deel van de Benelux trekt verder richting Duitsland toe en zorgt aan de noordwestzijde voor polaire lucht (zeer koude bovenluchten). Op donderdag daalt het kwik op 5,5 km hoogte in rap tempo naar -30 tot -33 graden. Op 2 meter hoogte merken we daar niks van en liggen de maximumtemperaturen rond de 7 graden. Met +/- 40 graden verschil zorgt dit wel voor een onstabiele opbouw in de atmosfeer. Met behulp van de dagelijkse gang kunnen er op donderdagmiddag gemakkelijk buien vanaf de grond ontstaan (convectie).
Neerslag
Op donderdagochtend enkele (lichte) buien. In de middag nemen deze voornamelijk in het zuidoostelijke deel van Nederland in aantal en intensiteit toe. CAPE waardes lopen daar in de middag op richting de 300 J/kg, elders in het land liggen deze waardes lager. Hierdoor bestaat er een kans op onweer. Met nauwelijks schering in de lucht bestaan de buien voornamelijk uit single cells (losse buien) tot enkele slecht georganiseerde multicells (clusterbuien). Door de zeer koude bovenluchten is de kans op hagel groot tijdens deze buien. In de loop van de namiddag en begin van de avond verdwijnen de meeste buien weer boven ons land.
Wind
-
Windstoten
-
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Later in de middag trekken de buien richting het noordoosten weg. Vanavond nadert dan nog een trog vanuit het zuidwesten. Vooral het uiterste westen van Vlaanderen zal daar mee te maken krijgen.
Guidance;
Vandaag overdag en bij de CAD (ingebedde) buien, lokaal met hagel. Vanmiddag in het oosten een kans op onweer, genoemd in de verwachtingen, bij de CAD juist in het zuidwesten een kleine kans. Inmiddels zijn er in Limburg ontladingen waargenomen bij toppen rond FL170. Aanvankelijk weinig windschering, maar toenemend bij de CAD waardoor clustering wel mogelijk is dan. CAPE-waarden in de orde 200-400 J/Kg | Gewijzigd: 29 maart 2018, 13:48 uur, door Thijs.
Dat is wel een HEEL erg lange termijn verwachting
Dat is wel een HEEL erg lange termijn verwachting
zo beter/ lolz.
Hieronder plaats ik het neerslagkaartje en van wat ik net van RTL 4 heb begrepen is het de verwachting dat de buien zullen trekken van West naar Oost to van Zuidwest naar Noordoost. In de precipitatie kaart zie je dan ook dat het westen en midden nogal wat neerslag kan verwachten.
Verder zijn de Dauwpunten in een lichte toename wat wederom voor onstabiliteit zal zorgen. Ik denk met name dat dit ook te maken heeft met het feit dat het morgen op gemiddelde schaal 17 graden wordt. Zo'n 10 graden warmer dan vandaag! Een dergelijke plotselinge omslag in temperatuur is in Nederland van een teken van een weersomslag maar helemaal zeker weet je het nooit.
Uiteraard is de situatie erg onzeker maar zal ik morgen met plezier voor het eerst dit jaar gaan nowcasten. Het is afwachten op de trigger en als die komt dan zouden we weleens wat leuke buitjes kunnen krijgen. De kans op een botsing tussen koude en warme lucht is ook behoorlijk aanwezig als je ziet op de lange termijn dat het donderdag nog maar 9 graden zal zijn overdag.
Niet alleen ben ik benieuwd naar morgen maar ook zeker naar het weekend!!
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Desondanks kunnen de buien morgen wel flink uitpakken. Door een flinke windschering (30 kn) gaat het hier om multicellen (goed georganiseerde buien) die dat kleine beetje cape goed benutten. De nadruk zal morgen vooral liggen op flinke plensbuien, daarnaast op verschillende plaatsen ook een beetje onweer erbij, ook windstoten en (korrel)hagel zijn mogelijk.
(De kans op wateroverlast bij deze plensbuien zal klein zijn, omdat de buien snel doortrekken.)
| Gewijzigd: 2 april 2018, 22:27 uur, door Thijs.
Vanmiddag en vanavond kans op enkele onweersbuien
Vanochtend eerst nog wat (buiige) regen maar deze regen trekt weg naar het noordoosten. Daarachter zitten enkele opklaringen. In dit gebied met opklaringen en vooral op de occlusie (paarse lijn die in de kaart hieronder boven NW Frankrijk ligt) zullen in de loop van vanmiddag en vanavond stevige buien ontstaan mogelijk met onweer, hagel en windstoten. Voor deze buien heeft het KNMI code geel uitgegeven voor heel Nederland. Het KMI heeft nog geen waarschuwingen uitgegeven voor België.Waarschuwingen KNMI: