Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 december 2017, 15:50 uur | Bericht #483980

De meteorenzwerm Geminiden bereikt op donderdag 14 december 2017, rond 4:30 uur, zijn maximum.

Rond 2:30 uur staat de radiantvan de zwerm in het hoogste punt (op 70°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 120 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Rond 8:00 uur gaat het schemeren en om 8:41 uur komt de Zon op. De Maan komt om 4:20 uur op, is voor ongeveer 15% verlicht en stoort niet erg. Het beste moment om Geminiden waar te nemen is op 14 december rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 65° boven de horizon, in het zuidwesten. In onze streken zijn dan vermoedelijk circa 100 meteoren per uur van deze zwerm te zien. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 118 meteoren per uur zichtbaar. 



De meteoren van de meeste zwermen verschijnen niet allemaal op de dag van het maximum, maar de Geminiden zijn bijzonder scherp gepiekt, en de zwerm duurt niet veel langer dan 21 uur. Een dag voor of na het maximum is nog slechts 21% van het piekaantal meteoren per uur te zien. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 35 km/s (ongeveer 124.560 km/uur) vrij gemiddeld. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden (zie Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen). 


©Navicore/ wikipedia

De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar de planetoïde (en mogelijk uitgedoofde komeet) Phaethon. Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden gezien, en sinds die tijd in hevigheid zijn toegenomen. De verwachting is dat het aantal meteoren in de komende eeuw af zal gaan nemen, totdat de zwerm niet meer zichtbaar is. 




Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, dat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren zelf als door de baansnelheid van de Aarde.

Bron: http://hemel.waarnemen.com/ 
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 156
Lid sinds: 30 aug. 2014
13 december 2017, 11:29 uur | Bericht #484093
Hier kun je ze horen | Gewijzigd: 13 december 2017, 11:30 uur, door weergek111
Weer gek, vooral van onweer en storm. Ben meer een lezer. Maar als het hier in Nijmegen onweert dan meldt ik het. Nijmegen totaal al 13 dagen onweer in 2018
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
13 december 2017, 14:51 uur | Bericht #484101

Vannacht is het hoogtepunt van de Geminiden 


©Pete Glastonbury


Hoeveel en waar moet je kijken:

Er zijn 80 - 90 "vallende sterren" per uur te zien.
Het beste kijkmoment ligt in de tweede helft van de avond; het maximum aantal meteoren zie je rond 4 à 5 uur ’s nachts. Richt je ogen op dit moment naar de oostelijke hemel. Wil je niet zo vroeg je bed uit? De eerste uren van de nacht vormen ook een goed kijkmoment, maar dan moet je naar het zuidoosten kijken.


Het weer vanavond/ vannacht:


Het is bewolkt en er valt regen of motregen. Landinwaarts kan hierbij (natte) sneeuw voorkomen, maar deze gaat vrij snel over in regen. Vanmiddag zijn er meer droge momenten, maar vanavond gaat het van het zuidwesten opnieuw regenen. 
In de nacht naar donderdag wordt het droog en kan het even opklaren. Van het westen uit passeert in de loop van de nacht een gebied met enkele stevige buien, die plaatselijk mogelijk met hagel, onweer of natte sneeuw gepaard gaan. In opklaringen kan de temperatuur tot dichtbij het vriespunt dalen, elders wordt het circa 3°C.


Indien het weer niet meewerkt, hierbij live streams:


https://www.slooh.com/ 
http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc 
https://www.virtualtelescope.eu/webtv/ 
http://watchonlinestreamtv.com/sun/ 

Bronnen: 
http://www.knmi.nl/ 
https://www.kijkmagazine.nl 

 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
14 december 2017, 09:03 uur | Bericht #484131

Terugblik op het hoogtepunt van de Geminiden meteorenzwerm

Livestream:

De beelden op social media: 


B.Art Braafhart


Pete Glastonbury
Bron: http://www.spaceweather.com/ 
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1031 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1031, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden