De meteorenzwerm Geminiden bereikt op donderdag 14 december 2017, rond 4:30 uur, zijn maximum.
Rond 2:30 uur staat de radiantvan de zwerm in het hoogste punt (op 70°) aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 120 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn gemiddeld snel, gelig van kleur, vaak helder en hebben korte sporen. Rond 8:00 uur gaat het schemeren en om 8:41 uur komt de Zon op. De Maan komt om 4:20 uur op, is voor ongeveer 15% verlicht en stoort niet erg. Het beste moment om Geminiden waar te nemen is op 14 december rond 4:00 uur (zie het kaartje). De radiant staat op dat moment zo'n 65° boven de horizon, in het zuidwesten. In onze streken zijn dan vermoedelijk circa 100 meteoren per uur van deze zwerm te zien. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 118 meteoren per uur zichtbaar.De meteoren van de meeste zwermen verschijnen niet allemaal op de dag van het maximum, maar de Geminiden zijn bijzonder scherp gepiekt, en de zwerm duurt niet veel langer dan 21 uur. Een dag voor of na het maximum is nog slechts 21% van het piekaantal meteoren per uur te zien. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 35 km/s (ongeveer 124.560 km/uur) vrij gemiddeld. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden (zie Hoe kan ik meteoren waarnemen? in de veelgestelde vragen).
©Navicore/ wikipedia
De Geminiden zijn bijzonder doordat het moederobject geen komeet is maar de planetoïde (en mogelijk uitgedoofde komeet) Phaethon. Een andere bijzonderheid is dat de Geminiden pas in 1862 voor het eerst werden gezien, en sinds die tijd in hevigheid zijn toegenomen. De verwachting is dat het aantal meteoren in de komende eeuw af zal gaan nemen, totdat de zwerm niet meer zichtbaar is.
Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, dat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren zelf als door de baansnelheid van de Aarde.
Bron: http://hemel.waarnemen.com/
Vannacht is het hoogtepunt van de Geminiden
©Pete Glastonbury
Hoeveel en waar moet je kijken:
Er zijn 80 - 90 "vallende sterren" per uur te zien.Het beste kijkmoment ligt in de tweede helft van de avond; het maximum aantal meteoren zie je rond 4 à 5 uur ’s nachts. Richt je ogen op dit moment naar de oostelijke hemel. Wil je niet zo vroeg je bed uit? De eerste uren van de nacht vormen ook een goed kijkmoment, maar dan moet je naar het zuidoosten kijken.
Het weer vanavond/ vannacht:
Het is bewolkt en er valt regen of motregen. Landinwaarts kan hierbij (natte) sneeuw voorkomen, maar deze gaat vrij snel over in regen. Vanmiddag zijn er meer droge momenten, maar vanavond gaat het van het zuidwesten opnieuw regenen.
In de nacht naar donderdag wordt het droog en kan het even opklaren. Van het westen uit passeert in de loop van de nacht een gebied met enkele stevige buien, die plaatselijk mogelijk met hagel, onweer of natte sneeuw gepaard gaan. In opklaringen kan de temperatuur tot dichtbij het vriespunt dalen, elders wordt het circa 3°C.
Indien het weer niet meewerkt, hierbij live streams:
https://www.slooh.com/
http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc
https://www.virtualtelescope.eu/webtv/
http://watchonlinestreamtv.com/sun/
Bronnen:
http://www.knmi.nl/
https://www.kijkmagazine.nl
Terugblik op het hoogtepunt van de Geminiden meteorenzwerm
Livestream:
De beelden op social media:
Nice #Geminid from Deforest, WI. #wiwx #Geminids #Geminidmeteorshower @ReedTimmerAccu @StormHour @weatherchannel pic.twitter.com/3qfxX8agRO
— Isaac Schluesche (@31stormlover) 14 december 2017
Captures from tonight’s #geminids #meteor shower #meteorshower in #Sudbury #Ontario #Canada ???????? while it was -21C outside.
— John Rumball???????? (@jerumball) 14 december 2017
.#astrophotography #nasa #universe #sony #sonyalpha #a6300 #rokinon12mm #geminid #Geminidmeteorshower pic.twitter.com/Ry5ELtfagk
Geminid over central London #Geminidmeteorshower #Geminids #Geminid pic.twitter.com/3V6J1XMhtO
— skydivephil (@skydivephil) 14 december 2017
#Geminid #Geminids #Geminidmeteorshower #Geminid2017 #Fireball seen over the North Sea from #SpittalBeach #BearwickUponTweed 01:13am 14-12-2017 @VirtualAstro @ActiveAstro #Astronomy #ShootingStar pic.twitter.com/E9qwvGfHRK
— Danny Spring (@strangequark77) 14 december 2017
Last night, Dec 13th, in the dark countryside near Portal, Arizona,
— Starseed (@Starseed52) 14 december 2017
Alan Dyer set up his camera to patrol the sky for early-arriving #Geminids.
He caught a good one:https://t.co/obyN35VmPc pic.twitter.com/1S4Yh8UtVM
B.Art Braafhart
Pete Glastonbury
Bron: http://www.spaceweather.com/