ziet er prachtig uit , beter nog wat winter dan helemaal niets, zomer kan nog lang genoeg duren , probeer een studie te maken van de runs.
dat begrijp ik nog niet helemaal qua tijd die er bij kpmt staan, is dat de afstand in tijd die wordt gedaan?
gr uit Fryslan
Maar wat we niet mogen vergeten is dat we gewoon voor een reeks ijskoude dagen staan!
Daarom een geknipte pluim
Best een mooie wintermaand. Ik gebruik expres Deelen of een andere niet-De Bilt locatie i.v.m. de bebouwing
Edit Lako: Link aanklikbaar gemaakt | Gewijzigd: 25 februari 2018, 10:35 uur, door Lako
Winter, sowieso tot vrijdag
We hebben een weekje winterweer voor de boeg, waarbij het kwik eerst alleen maag omlaag gaat. De eerste dagen maken de Wadden kans op sneeuwbuien. Tegen het weekeinde lijkt een dooiaanval op gang te komen, met de daarbij behorende sneeuwval.Gemeen koude wind
Dat de thermometers zowel overdag als in de nacht vorst aangeven is voor velen al genoeg. De wind maakt het echter allemaal nog veel kouder. Zondag en maandag waait er een matige tot vrij krachtige wind uit het oosten tot noordoosten. Dinsdag neemt de wind even iets af, maar woensdag en donderdag komt er weer een schepje bovenop. De gevoelstemperaturen zijn dan heel laag. Zondagochtend gaven de thermometers tussen -3 en -5 graden aan, maar door de wind voelde het vrijwel overal aan als -10 graden of zelfs lager.Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Maandagochtend vroeg vriest het matig en liggen de gevoelstemperaturen tussen de -12 en -15 graden. En dat is echt wel iets om rekening meet te houden, mocht je vroeg op pad moeten op bijvoorbeeld de fiets. Geluk is dat de scholen op veel plaatsen vakantie hebben. Dinsdag is er een fractie minder wind, maar woensdag en donderdag speelt de oostenwind weer op. Met temperaturen van -8 tot -10 in de vroege ochtend en windkracht 5, komt de gevoelstemperatuur dan dicht bij de -20 graden!
Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Sneeuwbuien op de Wadden
De lucht die we de komende dagen hebben is erg koud, vooral ook op enige hoogte. Dat levert in combinatie met warm zeewater een buienfabriek op. Als de wind oostelijk is, weten die buien met het ontstaan boven de Oostzee of de Noordzee, ons niet te bereiken. Maar is de wind even noordoost, dan lopen de Wadden gevaar. Vooral maandag en dinsdag kan daar wel eens een buientrein ontstaan die uiteindelijk een aardige sneeuwlaag achter laat. Tegelijkertijd komen de buien waarschijnlijk niet veel verder naar het zuiden, zodat het net onder Den Helder / Leeuwarden / Delfzijl al droog blijft.
IJsgroei en schaatsen
Met de huidige verwachting gaat het de komende dagen best goed met de ijsgroei. Windwakken kunnen wel een probleem zijn, maar als het water enigszins beschut ligt kan er op ondiepe sloten best een mooie laag ontstaan. Dat we deze week kunnen schaatsen lijkt dus wel gegarandeerd, maar het blijft oppassen met wanneer en waar. Laat je, voor je het ijs op gaat, goed informeren over de betrouwbaarheid van de ijsvloer.Bron afbeelding: Weerplaza.nl
Dooiaanval
We willen de schaatsliefhebber natuurlijk niet teleurstellen nog voordat er een beetje een ijsvloer ligt. Maar met de modellen en de pluim in onze achterzak, kunnen we niet anders dan concluderen dat het vrijdag wel eens mis kan gaan. Vanuit Frankrijk dring dan zachte lucht op naar onze streken en die strijd met de nog aanwezige kou, levert waarschijnlijk wel sneeuwval op. Sneeuw op zich is al niet best voor de ijsgroei, maar de dooi die er achteraan komt al helemaal niet. Waar het de afgelopen dagen nog mogelijk leek dat de kou stand zal houden, zijn die kansen nu aanzienlijk geslonken.Bron afbeelding: Weerplaza.nl
In het weekend is er overigens nog veel onzeker. Er zijn "leden" van de pluim die met een maximum van -2 komen, maar er zijn er ook die naar +12 graden gaan. Na het weekeinde lijkt er iets meer overeenstemming te komen. Vorst in de nacht is nog wel mogelijk, maar overdag neigen de maxima vanaf 5 maart naar 5 graden en meer.
Bron: Weerplaza.nl
Zier eerdere bericht #hoogtetrog! Sommige sneeuwbuien kunnen ook wat verder landinwaarts drijven. Ook morgen(avond) weer toenemende kans op sneeuwbuien #hoogtelaag!
| Gewijzigd: 25 februari 2018, 16:46 uur, door Alpenweerman
Ook in Nederland staat nog lokaal code geel voor gladheid vanwege sneeuw:
| Gewijzigd: 26 februari 2018, 13:00 uur, door Sven
Aan mijn koude benen/ voeten te voelen wel .
En volgens de date van het KNMI en Weerplaza hebben we een ijsdag gehad. Let op dit kan nog veranderen!
Tmax voor vandaag. Koudste KNMI station was Terschelling met een Tmax van -2,4
Tact:
| Gewijzigd: 26 februari 2018, 15:16 uur, door Lako
Overigens werd de sneeuw in het zuidoosten en oosten NIET door de industrie (Ruhrgebiet) geinnitieerd. Deze sneeuwbuien vonden hun oorsprong boven de Oostzee (Lake Effect Snow). Boven Dld werden ze door de orographie (middelgebergtes) weer wat getriggerd:
Meer weten over Lake Effect Snow zie - HIER -
Extreme kou Europa nadert climax
Extreem Winterweer Europa
Reeds ver van te voren hebben de weermodellen de Siberische kou inval zien aankomen (zie ook onze berichtgevingen via bv Alpenweeerman berichten Archief vanaf 12 februari).Inmiddels zitten we in west Europa vol in de zeer koude en droge lucht en kunnen we een aantal ijsdagen en Hellmannetjes aan deze winter gaan toevoegen.
Op nadering van een hoogtelaag (koude put / uppper level low) en afzonderlijk grondlaag gaat het kwik zelfs nog iets verder onderuit en dinsdag en woensdag beloven in een groot deel van Europa de meest koude dagen van deze winter te gaan worden!
Daarbij nemen ook de sneeuwkansen nog wat toe (laagjes) en ook in de kustgebieden kan door Lake Effect Snow nog sneeuw gaan vallen.
De koude put, ook al mooi door de modellen ver van te voren aangekondigd, betekent dan ook meteen de “doodssteek” voor het extreem koude winter. Vanaf woensdag wordt het Azoren laag onder afsplitsing gedwongen om wat verder naar het oosten op te schuiven en daarmee komt er een einde aan de noordoostelijke hoogtestroming.
Tevens gaat er aan de oostflank van het systeem en een apart kern die richting de Britse Eilanden trekt zachtere lucht naar het noorden stromen. Vanaf woensdag gaat het kwik in de Alpen op een eerste “sneeuwfront” al in een stijgende lijn en donderdag vrijdag zitten ze dan daar al in duidelijk minder koude lucht. In het weekend is het dan gewoon weer een graad of 20 tot 25 warmer. Tevens wordt het vanaf donderdag ook föhnig (noordkant)
Vrijdag trekt het eerste front met neerslag dan de Benelux binnen en gaat er geruime tijd sneeuw vallen. De vraag is nog even hoeveel dit gaat worden. Enerzijds doordat dit front verpieterd, anderzijds doordat we te maken krijgen met opglijdings processen die juist de neerslag doet intensiveren.
Na een drogere fase volgt zaterdag een tweede “dooi front” en moet ook in de Benelux het winterweer het veld ruimen.
Tijdens passage van de fronten kan er ook regen, ijsregen en ijzel voorkomen en tegen die tijd is het zeker zaak om goed de weersverwachtingen in de gaten te houden. Dit geldt speciaal voor diegenen die onderweg zijn naar of van de wintersport. (periode voor woensdag – zaterdagochtend)
Tot zover deze extra update, meer weer en details morgenochtend in de reguliere weerberichten Benelux en Alpen via Alpenweerman.nl en natuurlijk hier op het forum. Fijne avond en truste voor straks | Gewijzigd: 26 februari 2018, 21:20 uur, door Alpenweerman