Gezien de ontwikkelingen die zowel het GFS als ook het ECMWF laten zien geen goede ontwikkeling voor de schaats en winter liefhebbers. Het hoogtepunt van het Siberische "wintertje" wordt begin volgende week bereikt. In de tweede helft van de week lijkt het vanuit het zuiden alweer te gaan verzachten. enz. enz.
Nou, we hebben weer wat afgelachten met z'n allen. Een herhaling van vorig jaar dus vol in de maak. Weg ijskoude weken...... in 1 klap foetsie en beperkt tot slechts een paar dagen dus weg met het stoplicht. Zullen we het KNMI ook maar meteen in de vuilcontainer deponeren want hun visie is dus louter onzin. Toch?
Klopt. Het was dan ook louter sarcastisch bedoeld. KNMI bleef de verwachtingen maar temperen en naar nu blijkt volkomen terecht. Niks geen hype, geen polar low verhalen of wat ik allemaal de revue heb zien passeren. 1 nieuwe run is genoeg om keihard terug op de grond gesmeten te worden. Zoals ik eerder in deze draad zei: wees waakzaam en nuchter. Dat blijkt nu wel.
Bovendien is het nog lang niet zeker hoe het juist gaat verlopen naar het einde van volgende week toe... gfs komt namelijk al runs op rij met een sneeuw/ijzelfront die ergens in onze omgeving stagneert, als die wat zuidelijker gaat blijf je dus in de koudere lucht (met zeker nog nachtvorst al lijken de scherpste kantjes er dan wel af te gaan). | Gewijzigd: 22 februari 2018, 11:48 uur, door Jenss
want gisteren werd er beloofd dat we een zonnige dag konden verwachten
terwijl het nu aardig donker begint te worden ,lijkt net of er een in aantocht is
Zwak occlusie frontje, vanuit Dld trekt nog wat dikkere bewolking binnen en kan vooral in uiterste NO en N wat lichte neerslag (sneeuw) gaan geven.
| Gewijzigd: 22 februari 2018, 11:57 uur, door Alpenweerman
Nu, zoals reeds besproken door onder andere Alpenweerman komt vooral GFS hier reeds mee aandraven, maar ook in de pluim van ECMWF nemen de opties op termijn toe. Heb beide pluimen hieronder even gezet met wat lijntjes.
Periode rond 1-2 maart zien we de opties toenemen in de pluim en wil dit meteen het einde zeggen van de winter? Mij inziens niet, want ook eventuele sneeuwkansen/ijzelkansen zijn in die periode mogelijk, net zoals temperaturen rond normaal.
Bij mijn vorige post heb ik reeds getwijfeld om het stoplicht op groen te plaatsen en toen was het nog oranje/groen. Het stoplicht is geïntroduceerd door mede-moderator Callie-P, maar ik ga eens de termijn aanpassen want 10 dagen is me te lang (en dan krijgen we het nooit op groen ).
Dus bij deze het stopllicht, termijn aangepast naar 7 dagen termijn (sorry Callie-P). Aangezien we nu ook al met matige nachtvorst zitten kan het gewoon op groen, zeker aangezien we vanaf zondag amper nog boven het vriespunt lijken te komen en op grote schaal toch geschaatst zal kunnen worden.
Termijn : tot 7 dagen vanaf plaatsing
- Groen = Winter binnen de gestelde termijn
- Groen/oranje = er is grote kans op doorzettende winter en de kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn is veel kleiner
- Oranje = er is kans op winterweer maar de onzekerheid is bijzonder groot ( het kan vriezen het kan dooien)
- Oranje/rood = er is kans op winterweer maar de kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn is veel groter
- Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.
1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig (stralings) vorst
- hagel
- sneeuw (nat en droog)
- ijzel
- ijsregen.
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode. ( dit is gemiddeld voor het hele land dus het kan per regio afwijken)\
Nu, zoals reeds besproken door onder andere Alpenweerman komt vooral GFS hier reeds mee aandraven, maar ook in de pluim van ECMWF nemen de opties op termijn toe. Heb beide pluimen hieronder even gezet met wat lijntjes.
Mooi grafisch weergegeven Sven en de trend richting een markante verzachting moge met deze visualisatie duidelijk zijn. Tot het zover is echter nog even genieten van een bijzondere en denk ook memorabele winterinval!
Stiekum hoop ik op sneeuw door opglijding en dan vooral in de nacht weer zeer koude temperaturen. Trouwens, wat maakt de komende kou nu zo bijzonder? * Natuurlijk de termijn...je moet echt ver terug zoeken om een vergelijkbare situatie te krijgen * Dat het kouder wordt met zelfs ijsdagen, terwijl de zon sterker wordt *
De wind zal voor in mijn ogen extreme gevoelstemperaturen gaan zorgen en niet alleen in het binnenland Nog een klein vraagje..is het Ijsselmeer in jullie ogen in staat om onder de geschetste omstandigheden Lake effect buitjes te triggeren? | Gewijzigd: 22 februari 2018, 12:58 uur, door Jenss
Dank voor de medewerking
PS: reacties zullen dan ook verplaatst worden.
Koudste dagen van de winter op komst
PluimScroll even naar boven en voilà, Svenne en Marvin hebben deze al duidelijk weergegeven een paar berichten terug.
De weerkaarten
donderdag 22 februari: opbouwende hogedruk boven Scandinavië
Vandaag zien we opbouwende hogedruk boven Scandinavië, dit zorgt hier voor over het algemeen zonnig weer (vandaag in het noordoosten wat bewolking en lokaal motsneeuw). De temperaturen gaan 's nachts al voorzichtig meer en meer naar matige vorst, overdag nog ruim boven nul.
We hebben weliswaar nu een oostelijke stroming, maar transportkoude zit duidelijk nog in Rusland, en zakt daar momenteel langzaam naar het zuiden.
Deze koude arctische lucht kan richting Europa uitstromen doordat er een stevig hogedrukgebied gevormt is die Siberische lucht op transport zet naar het westen. Aan de andere kant van dit hogedrukgebied stroomt juist zachte lucht richting het poolgebied, daar dus wederom extreem hoge temperaturen (25 tot 30ºC boven normaal).
Zondag 25 februari: Koude lucht arriveert
Zondag zal de dag zijn waar winterliefhebbers naar uit kunnen kijken. De koude lucht komt dan aan in het oosten van Nederland en zal zich dan westwaarts over de Benelux uitbreiden.
Vanaf dan komen we in een lucht waar de temperatuur op anderhalve kilometer hoogte onder de -15ºC zakt. Aan de grond zijn op grote schaal ijsdagen te verwachten, enkel lokaal aan de kust kan de temperatuur overdag nog nét boven nul komen.
Zondagmiddag begint de koudste periode van deze winter
Volgende week: koude houdt zeker eerste deel van de week aan
Wanneer de koudebel zich recht boven ons hooft bevindt, zakken de temperaturen 's nachts naar strenge vorst en overdag naar -2 of -1ºC, ijsdagen dus. Wat het wel iets aangenamer maakt is de afname in wind, waar zondag nog een flinke oostenwind stond, is dinsdag de wind tijdelijk iets zwakker. Dit resulteert in een iets minder lage gevoelstemperatuur.
Isobaren (lijnen van gelijke druk) liggen tijdens het koudste moment iets verder uit elkaar: afname in wind.
Deze kaarten zijn best bijzonder, want rond de Azoren zie je een lagedrukgebied en rond IJsland is de luchtdruk juist hoog. Normaal is dit juist omgekeerd en zie je depressies rond IJsland en een Azorenhoog boven de Azoren.
Afwijking in luchtdruk van de normaal.
Zaterdag 3 maart
Hoe gaat het verder? Zoals door Alpenweerman Johann eerder aangegeven bestaat er een kans op verzachting vanuit het zuiden. Hierover is zoals altijd nog onzekerheid, maar er zijn op dit moment in de kaarten twee duidelijke scenario's.
Een dooifront vanuit het zuiden kan zorgen voor verzachting.
Wat ook kan gebeuren, is dat het dooifront wordt tegengewerkt door de hogedruk boven Scandinavië en IJsland. In dit geval blijft de Benelux nog aan de koude kant met een oostenwind.
Wat hier wel uit op te maken is, is dat zoals het er nu uitziet de grens tussen zachte lucht in het zuiden en koude lucht in het noorden ergens rond de Benelux zal komen te liggen. Zowel de zachte als de koude lucht blijven in de buurt.
Conclusie
Koude lucht komt eraan, hoelang deze aan zal houden is onzeker. Maar waarom zou je je als winterliefhebber drukmaken over het einde van de koudeperiode? Geniet van de komende dagen!
Als lenteliefhebber zou ik genieten van de zon en is de kou even doorbijten, lente is voorlopig uitgesteld, maar met genoeg geduld komt de lente vanzelf wel. | Gewijzigd: 22 februari 2018, 15:50 uur, door Thijs.
Het lake snow effect kennen we vooral van de Grote Meren in Noord-Amerika, maar ook in Europa is dit fenomeen op kleine schaal mogelijk. Sterker nog, maandag en dinsdag zou er dankzij dit effect nog wat sneeuw kunnen vallen in het uiterste noorden van Nederland. Op de Waddeneilanden is een enkele centimeter mogelijk, dit zou lokaal misschien nog wel meer kunnen zijn. Boven het vasteland zullen de buien vrij snel oplossen, dus het overgrote deel van Nederland zal hier weinig van merken.
Lake effect in het kort
Zoals reeds eerder gepost hinten de modellen op verzachting begin maart maar hoe dit gaat verlopen en wanneer is nog te veraf. Dit zal sowieso nog wispelturig verlopen de komende dagen en runs gezien de toenemende spreiding op die termijn.
Om dan toch maar met een positieve noot te eindigen, hieronder de pluim (geldig voor Brussel) van de ochtendrun én avondrun. Waar de ochtendrun nog gemiddeld boven 0 kwam op 2 maart, is dit in de avondrun pas op 4 maart. Het is kwestie om de komende tijd (eigenlijk zoals altijd) de verschillende runs en modellen naast elkaar te blijven leggen om zo tendensen te kaderen. Dit zonder je blind te staren op 1 run of model, dit zowel bij topwinterse runs als extreemzachte runs
Ochtendpluim:
Avondpluim:
Op basis van welke punten maakt een model nou eigenlijk een berekening? Zijn dat alleen de variabelen of word er ook rekening gehouden met bijvoorbeeld het langjarig gemiddelde?
Edit Sven: hier vindt je heel wat info terug over pluimen: http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/over-de-weer-en-klimaatpluim-en-expertpluim ;)
| Gewijzigd: 22 februari 2018, 21:22 uur, door Sven
Oud:
Nieuw:
Al even ter info voor wat betreft exacte minima en maxima de komende periode: hiervoor dien je niet de globale modellen (zoals GFS en ECMWF) er bij te nemen, maar de korte termijn modellen (zoals Hirlam & Harmonie). Deze modellen maken een veel gedetailleerde berekening en gaan maximaal tot +48u.
Als het goed is kun je het woord dauwpunt in je post aanklikken voor meer informatie