denk als woordje bizar word getikt , dat we een horror kunnen verwachten Misschien heb je hier wat aan, https://www.wetterprognose-wettervorhersage.de/wetter-jahreszeiten.html
Citaat van reedtimmer, zondag 18 februari 2018, 15:52 uur Als de dagen lengen, gaan de nachten strengen!
Februari eindigt dit jaar zonnig en vrij koud. Vanaf dinsdag stroomt met een schrale noordoostenwind steeds koudere lucht ons land binnen. De middagtemperaturen liggen dan tussen 2 en 5 graden en ’s nachts vriest het licht tot matig met minima tussen -1 en -6 graden. De krachtiger wordende februarizon is veelvuldig te zien en maakt een hoop goed. Februari wordt één van de zonnigste ‘sprokkelmaanden’ ooit gemeten.
..........................
Gaat de winter van 2018 de winter van 1948 achterna?
Wie in de statistieken duikt, komt maar één winter tegen die tot half februari geen winterweer bracht, maar daarna wel een vorstperiode. De winter van 1948 was net als deze winter, tot half februari boterzacht. Daarna doken we even vol de winterkou in. In De Bilt lag de middagtemperatuur zes dagen rond of enkele graden onder het vriespunt en in de nachten vroor het matig tot streng.
Op 20 februari werd het niet warmer dan -5,5 graden en dit is nog steeds de koudste 20 februari sinds 1901. In Winterswijk kwam het zelfs drie nachten tot strenge vorst met minima onder -10. Het bleef zes dagen vriezen en daarmee was sprake van een regionale koudegolf (vijf ijsdagen op rij waarvan drie nachten met strenge vorst). De zachte schrikkeldag was de voorbode van een warme maartmaand.
Gaan we dit jaar de winter van 1948 achterna? Tot half februari had het amper gevroren, maar daarna werd het volop winter met in Winterswijk -11,4 graden op 24 februari.
Weeronline.nl En Maart 1971 dan, met de eerst en meteen de laatste koude golf ooit in Maart, Waarschijnlijk koudste weer begin Maart verwacht
Berichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 19 februari 2018, 10:42 uur, door Sven
| Gewijzigd: 19 februari 2018, 11:15 uur, door RaymondVL
Na wat koud kwakkelen gaat in het weekend de vrieskist open en evolueren we naar een heel koude Spätwinterse weerfase die wrs langere tijd gaat duren.en ook in de Hochwinter niet zou misstaan!
In eerste instantie gaat door WLA een warmbloedige blokkade via de Brtise Eilanden - Scandinavie - Barentzee in de steigers worden gezet. Vanaf het weekend (zondag) kan dan in samenspel met een koude vortex boven oost Europa / Baltissche Staten zeer koude artische lucht tot over de Benelux gaan uitstromen....
In het verdere verloop verplaats het warmbloedige blokkade hoog zich met zijn centrum richting IJsland Groenland en wordt een tak van de polaire jet retrograad. Met een naar wat meer naar oost draaiende stroming gaat een deel van de koude vortex richting de Benelux afsplitsen (koudeput) en gaat de diepvries nog verder open.
Op het 850 hPA vlak daalt het kwik dan naar -16 tot -18 graden en vertaald naar de grond mogen we dan rekenen op licht tot matige vorst (ook overdag). In de nachten en ochtenden vriest het dan streng tot zeer streng (afh. van wind, sneeuwdekje etc)
Op de nog langere termijn, pak hem beet tegen het einde van de 10 daagse verwachtings termijn lijkt de hoogte stromign weer meridonaal te gaan worden (noord / noordoost ) en gaat een volgende portie zeer koude lucht vanaf de pool naar het zuiden toe uitzakken. Het is dan weer even afwachten waar de hoogte-as komt te liggen. Uitgaande van bv het ECMWF als ook eht GFS gaat deze artische lucht dan opnieuw tot over de Benelux uitstromen!
Al met al vanmorgen dus een zeer uitgesproken winterse setting die vanaf het weekend in de steigers wordt gezet. Gezien de compleet verstoorde verhoudingen in zowel de stratosfeer als nu ook in de troposfeer kon dit wel eens een langer durende koude golf gaan worden!
Koude anomalie T2m medio volgende week
De zeer koude arctische luchtmassa's zijn van origine ook erg droog dus de sneeuwkansen zullen over de gehele linie niet erg groot zijn. Toch kunnen kleinschalige verstoringen (koudeputjes) maar ook "lake snow effecten" (kust gebieden, grote wateroppervlaktes en boven de Noordzee) sneeuwbuien gaan triggeren. Voor wat betreft de details is het in dit stadium echter nog te veel te vroeg! Dat het snerpend koud gaat worden dat is toch wel zeker dus die schaatsen die kunnen alsvast wel uit het vet.....
PS voor de Meteo-Service.nl meelezers en links die daar aangehaald worden ( Joep / Zwoof) gelieve dan ook de juiste bron citereren. Nog even voor de goed orde - Alpenweerman.nl - !! THX Johann
To be continued!
| Gewijzigd: 19 februari 2018, 22:12 uur, door Alpenweerman
Moet lukken!
Wat zou het geweldig zijn als de Molentocht door de Alblasserwaard weer eens gereden kan worden....... Ik blijf nog even stug doorduimen. | Gewijzigd: 19 februari 2018, 10:41 uur, door Sven
Ik zit wat Duitse interpretaties te bekijken en ook daar zie je het rond het begin van de astronomische lente alweer opwarmen. KNMI is niet alleen.
Voor mij dichtsbijzijnde stuk Duitsland, bij Venlo de grens over kom ik voor zaterdag 3 maart (bijvoorbeeld) tegen (min/max): -4/3, 0/6, 1/10, 0/9, -3/4, 1/6. Waarden voor 2702 (koudste dag over het algemeen) zijn nog: -6/0, -5/1, 1/11 (???), -6/0, -7/0, -5/1
| Gewijzigd: 19 februari 2018, 15:03 uur, door Sven
Voor mij dichtsbijzijnde stuk Duitsland, bij Venlo de grens over kom ik voor zaterdag 3 maart (bijvoorbeeld) tegen (min/max): -4/3, 0/6, 1/10, 0/9, -3/4, 1/6. Waarden voor 2702 (koudste dag over het algemeen) zijn nog: -6/0, -5/1, 1/11 (???), -6/0, -7/0, -5/1
Zij zitten/ blijven in mijn optiek altijd aan de voorzichtige kant. Zo was het ook met de laatste storm. Las ik hier op dit forem de avond voor de storm al over code rood. (Uitgegeven door Noodweercentrale??). De algemene code was toen code geel. Toen ik om 5.45 uur opstond was het opgeschaald naar code oranje en pas later werd opgeschaald naar code rood. Zo ook met de sneeuw in december. Alpenweerman gaf toen al aan dat dinsdag na die zondag waarop serieuze sneeuw viel, we toch beter naar die dinsdag konden kijken. En dat werd ook een dag met meer sneeuw. Daar was ook niet of nauwelijks over gerept.
Edit Sven 1: gelieve geen vorige citaten en/of afbeeldingen mee te nemen in je post, heb deze even voor je verwijderd
Edit Sven 2: zie uitleg over waarschuwingen KNMI hier, dan heb je ook ineens je antwoord toch | Gewijzigd: 19 februari 2018, 15:03 uur, door Sven
Logisch na al die kou, kan op de LT en met maart voor de deur eigenlijk alleen maar "minder" koud worden. Dat geldt al helemaal voor de algemeen stijgende temperatuur trend (hoger staande zon) die natuurlijk ook in de modellen zit verwerkt.
Zij zitten/ blijven in mijn optiek altijd aan de voorzichtige kant. Zo was het ook met de laatste storm. Las ik hier op dit forem de avond voor de storm al over code rood. (Uitgegeven door Noodweercentrale??). De algemene code was toen code geel. Zowel NWCals KNMI zijn vrij duidelijk in de beschrijvingen van de critera die ze hanteren. Hoewel niet 1 op 1 te vergelijken zie je bij veel weertypen dat NWC net een tikkie eerder of zwaardere waarschuwing afgeeft. Dat kan ook makkelijk, ze gaan daar bv tot paars. Verder zijn er nog meer weersites en forums, waarvan sommigen er ook weer eigen waarschuwingssystemen en classificaties op nahouden.
Ik wilde ook meer aangeven dat het niet alleen "het KNMI" was die wat afwijkt van het verwachtingspatroon van sommigen zoals je zo vaak op bv facebook kunt lezen. Waar al hele horrorwinters ("daaristieweer!!!") tot half april een zekerheid lijken.
Edit Sven: ja dat staat ook hier al uitgelegd, beetje teruglezen biedt soms al antwoorden
Edit Elfstedenweer??: Sorry Sven dat doe ik normaal gesproken eigenlijk altijd, alleen deze keer was het een reactie op de vraag/opmerking van RaymondVL van 04:17 uur...ik hoefde deze keer zelfs niets terug te lezen, want deze wist ik voor de verandering een keer zelf | Gewijzigd: 19 februari 2018, 20:32 uur, door ElfstedenWeer??
Ik zou er verschillende kunnen zetten, maar ik zet er maar eentje ter illustratie:
Enige verschil met de ochtendrun (0z) is dat de kou er nu ook iets eerder inkomt en zo meer richting de andere modellen (zoals GFS) gaat. Deze kaart is uit de avondrun (12z) terwijl de ochtendrun nog met graadje of 4 kwam.
Ook in de nachten gaan de temperaturen in sneltempo omlaag:
De winterse periode staat nu stevig in de steigers, hoe koud het allemaal exact zal uitpakken, daar moeten we nog even op wachten (korte termijn modellen). Voor de langere termijn staan alle opties mij inziens nog open (langer ijskoud, iets minder koud met dikkere sneeuwkansen tot zacht), maar dat zijn nu echt wel zorgen voor later