Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 februari 2018, 10:20 uur | Bericht #485412

Sneeuw, regen en storm

Vandaag is het nog vrij rustig weer met vanochtend vrij veel bewolking en lokaal (dichte) mist. Maar vanuit het westen komt op steeds meer plaatsen de zon erbij en vanmiddag is het vrij aardig weer. Aan het einde van de middag en vanavond wordt het opnieuw bewolkt vanuit het westen. De temperatuur ligt rond de 4'C tot  6'C.

Vanavond en vannacht gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen en neemt de wind toe. In het midden en oosten gaat deze regen vooraf aan een periode met (natte) sneeuw. In het oosten kan 1 tot 3 cm sneeuw vallen maar ook daar gaat de sneeuw uiteindelijk over in regen. Tijdens de regen en sneeuw loopt de temperatuur op van 1'C tot 3'C naar 4'C tot 7'C.



In de tweede helft van de nacht en vroege ochtend neemt de wind nog veder toe en kan er op de Wadden misschien korte tijd een storm (9 bft) komen te staan. In het noordwesten en noorden moeten dan rekening worden gehouden met windstoten boven land tot 100 km/h en aan de kust./op de Wadden eilanden tot 120 km/h. In de loop van de middag gaat de wind weer afnemen. In de timing van het windveld zit nog wel wat verschil. Bijvoorbeeld tussen Harmonie en Arome:




Zondagochtend trekt de regen weg naar het oosten en volgen er enkele droge periodes en de temperatuur ligt rond opnieuw rond de 5'C a 6'C maar neemt de kans op winterse buien ook steeds veder toe. Want de bovenlucht koelt namelijk af tot -39'C. Lokaal kunnen dit stevige buien zijn en in de avond kan het lokaal dan ook even (tijdelijk) wit worden.

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 februari 2018, 13:28 uur | Bericht #485415

Waarschuwingen

KNMI:
Code geel sneeuw vanaf 22:00 uur tot 05:00 uur
Code geel wind(stoten) vanaf (morgenochtend) 05:00 uur tot 11:00 uur




KMI:

#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 februari 2018, 20:38 uur | Bericht #485416
Nachtelijke (natte) sneeuwkans
Momenteel trekt lichte tot matige regen de Benelux in. (Motregen wordt slecht door de radar weergegeven.)
De temperatuur ligt in het oosten zo rond de 2ºC.

Momenteel ziet het er nog niet spectaculair uit op de radar. Het is dan ook zo dat de meeste neerslag nog allemaal op de Noordzee ligt, waarschijnlijk net buiten bereik van de neerslagradars. Deze neerslag zal gedurende de nacht ook allemaal overtrekken. Daarbij in het uiterste oosten zeker even natte sneeuw en er is kort ook een sneeuwdek van ongeveer één centimeter. Dit sneeuwdek zal wel van korte duur zijn, want daarna volgt een harde zachte wind vanaf zee.

Zware windstoten morgen
Nadat de sneeuwkans verdwenen is door de zachte lucht vanuit het westen steekt er vooral in het noorden een harde wind op.
Een lagedrukgebied boven de Noordzee trekt ten noorden van de Benelux met een klein maar krachtig windveld. De zwaarste windstoten zullen waarschijnlijk nét de Wadden schampen.

Zwaarste windstoten binnen het gemarkeerde gebied.


Morgen aan de kust even stormachtige wind mogelijk, met zware windstoten in het noorden (tot 115 km/u).
EDIT: Windstoten pakken minder zwaar uit dan verwacht (90 km/u).
| Gewijzigd: 11 februari 2018, 12:39 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 932
Lid sinds: 30 aug. 2008
10 februari 2018, 21:20 uur | Bericht #485417
Media heeft de polar vortex opgepakt :)

Winter nog niet voorbij: ‘polar vortex’ heeft bitterkoude verrassing in petto”
Karen Van Eyken
 10 februari 2018

Bron: Weather Channel, Met Office, Focus
 
Medio februari krijgen we tijdelijk zachtere temperaturen, maar van de lente is nog geen spoor. Als we weerexperten mogen geloven, dreigt eind februari immers een langdurige koudegolf.

Elke winter vormt er zich een zogenoemde poolwervel (polar vortex) boven de Noordpool. Het gaat dan om een groot lagedrukgebied waar westenwinden vrij spel hebben. Zo wordt de extreme koude daar vastgehouden. Wanneer dit stabiele systeem ‘doorbroken’ wordt, kan de extreme koude dieper naar het zuiden oprukken. En net dat staat nu te gebeuren, zo hebben Britse meteorologen vandaag bevestigd.

Alhoewel de langetermijnvooruitzichten nog onzeker zijn, wijst alles erop dat de poolwervel boven de Noordpool op het punt staat te splitsen in een Amerikaans en Euraziatisch deel. Dit gaat gepaard met een zogeheten ‘Sudden Stratospheric Warming (SSW)’ of plotse stratosferische opwarming op grote hoogte in de atmosfeer.
 
Het gaat hier om een zeldzaam weerfenomeen, maar dit keer zullen de gevolgen zich mogelijk tot in Europa laten voelen.

“De plotse stratosferische opwarming is al begonnen en de polar vortex is aan het splitsen”, zegt Oli Claydon van de Britse meteorologische dienst. “Als dit zo doorgaat, denken we dat het geleidelijk de straalstroom zal beïnvloeden. Boven Scandinavië zal er zich een hogedrukgebied vormen waardoor mildere Atlantische weersystemen worden afgeblokt. Dit zal echter nog niet onmiddellijk gebeuren, we verwachten de gevolgen hiervan eind februari, begin maart te zien.”


1979

Bij dergelijke zeldzame weerfenomenen zoeken experten naar analogieën met het verleden om de situatie beter te kunnen beoordelen. De huidige (te verwachten) situatie stemt volgens meteorologen overeen met de weersomstandigheden van de barre winter in 1979. Toen kregen we af te rekenen met ijzige temperaturen en veel sneeuw.

Ook vijf jaar geleden, in de winter/lente van 2013, kregen we een gelijkaardig fenomeen. Zowel in delen van Noord-Amerika als in een groot stuk van Europa sloeg de winter na een zacht intermezzo half februari plots ongemeen hard en erg laat toe, tot een eind in de lente. 

Zelfs enkele wielerklassiekers kreunden onder het erg gure winterweer. Zo moest Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast worden en werd ‘La Primavera’ Milaan-Sanremo voor een keer niet onder een lentezon gereden, maar bleef noodgedwongen enkel een drastisch ingekorte versie over door zowaar een heuse sneeuwstorm onderweg. In Vlaanderen was de meest merkwaardige statistiek ongetwijfeld de elf sneeuwdagen in maart 2013, tegen normaal drie dagen sneeuw. 

Zo’n vaart zal het nu misschien niet lopen. Maar met een langdurige koudegolf moeten we ernstig rekening houden. In Europa zal het waarschijnlijk nog tot in april koud blijven. Of er veel sneeuw gaat vallen, kan men nog niet met zekerheid zeggen. | Gewijzigd: 10 februari 2018, 21:28 uur, door Jeroen71
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 februari 2018, 11:03 uur | Bericht #485419
Höhenkaltluft in aantocht!

Op nadering en passage van een hoogtetrog (T500 hPa -40 tot -42 graden) gaat de bovenlucht in de loop van de middag en avond van het NW uit dag flink afkoelen en gaat er toenemend winterse neerslag (buien) vallen . Tijdens de buien wordt het het zero-level niveau deels tot aan de grond naar beneden "getrokken" en kan er zich een sneeuwdekje vormen. Dat geldt mn voor vannacht en morgenochtend wanneer het in het binnenland licht gaat vriezen  #gladheid #bevriezing #sneeuwval !

Hoeveel en waar precies het wit gaat worden wordt een kwestie van naar buiten kijken!  Gezien de zeer koude bovenluchten is ook een klap onweer niet uitgesloten!



  | Gewijzigd: 11 februari 2018, 11:04 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 februari 2018, 11:25 uur | Bericht #485420
Thundersnow
Höhenkaltluft (T500 hPa -40 -42 °C) / Zeewater 5 a 6 graden. Tdelta >40 graden - > Tijdens winterse buien kans ook op klap #onweer #thundersnow met voorkeur #Noordzee #kustwateren

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
11 februari 2018, 11:43 uur | Bericht #485421


Neerslag:

Bij de ingedraaide occlusie regen/motregen en een ingebeede bui. Vanaf vanmiddag buien, MUCAPE gaat naar 300-500 J/kg, vooral in het noorden en westen van het land en boven zee. Schering is beperkt, het hoogste nulgradenniveau daalt in de loop van vandaag van 2500 vt naar ca. 1500 vt, daarna zelfs naar iets onder de 1000 vt. De kans op winterse neerslag bij de buien neemt vanavond dan ook toe, zie NESO. De winterse buien kunnen maandag in het noordoosten de hele dag aanhouden. Verder naar het zuidwesten is er sprake van enige stabilisering t.g.v. de trekrug. Aandachtspunt zijn de mogelijke accumulaties. In intensieve winterse buien kan er enige accumulatie optreden bij temperaturen (en natte bol temperaturen) dicht bij nul. Hier en daar enkele cm's. Hiervoor staat code geel uit. De Harmonies (sneeuwdek plaatjes) laten wederom forse accumulaties zien, zoals eigenlijk altijd. Bij een buientrein is een lokaal sneeuwdek van meer dan 3 cm niet uitgesloten.

http://Www.knmi.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
11 februari 2018, 16:36 uur | Bericht #485422
Een interessante situatie komende avond en nacht. Gaan we ergens een sneeuwdek krijgen? 

De nieuwe HiRLAM (12Z) laat redelijk veel neerslag zien voor het westen.

Neerslagsom tot 07u maandagochtend



De temperatuur ligt om middernacht rond het vriespunt. De vraag is hoeveel last het westen gaat krijgen van de "warme" Noordzee?


Dauwpunt rond 0


De theta-e ligt rond de 10-12 graden. De sneeuwvalgrens ligt dus op zeeniveau. 


Op +/- 1500m meter zakt de temperatuur naar -7, tegen de ochtend zelfs naar -8.


Dat wordt vanavond weer eens ouderwets lantaarnpaalstaren! | Gewijzigd: 11 februari 2018, 16:42 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
11 februari 2018, 16:55 uur | Bericht #485423
GFS12Z verwacht dat de buien iets verder landinwaarts trekken. De temperatuur ligt, zeker in het westen, wel wat hoger dan bij HiRLAM.  

(Let op: eventuele smelt niet meegerekend)

(S)nowcasten! | Gewijzigd: 11 februari 2018, 16:58 uur, door Stefanv
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
11 februari 2018, 16:57 uur | Bericht #485424
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2616
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 februari 2018, 17:10 uur | Bericht #485425
De Benelux loopt vol met buien
Op met moment neemt de buiigheid snel toe door het afkoelen van de bovenluchten.


De buien bestaan momenteel vooral uit korrelhagel, maar wanneer de bovenluchten nog kouder worden en de zon ondergaat kan er op steeds meer plaatsen ook natte sneeuw of met wat geluk droge sneeuw vallen. Bedenk wel dat buien een lokale gebeurtenis is, dus in de ene plaats kan niets gebeuren terwijl de andere plaats een tijdelijk sneeuwdekje heeft. Lokaal kan er dus een sneeuwdekje ontstaan.

Morgen neemt de buiigheid vanuit het zuidwesten weer af, maar in het noordoosten kan het nog lang buiig blijven met korrelhagel en (natte) sneeuw. Een lokale klap onweer is ook mogelijk. | Gewijzigd: 11 februari 2018, 17:10 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 316
Lid sinds: 6 jan. 2017
11 februari 2018, 19:52 uur | Bericht #485429
Hallo mensen
zal toch wat wezen als die polar vortex split uitkomt en ons nog een wintertje geeft,de Engelsen rapporteerden in ieder geval dat er een kans bestaat , kaarten goed in de gaten houden, venijn kan hem idd in de staart zitten.
hier nog geen sneeuw gehad vandaag, wellicht vannacht.
gr uit Lwd
 
Brouwer
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 februari 2018, 21:44 uur | Bericht #485433
Citaat van Lightningman, zondag 11 februari 2018, 19:52 uur Hallo mensen
zal toch wat wezen als die polar vortex split uitkomt en ons nog een wintertje geeft,de Engelsen rapporteerden in ieder geval dat er een kans bestaat , kaarten goed in de gaten houden, venijn kan hem idd in de staart zitten.
hier nog geen sneeuw gehad vandaag, wellicht vannacht.
gr uit Lwd
 

De Polar Vortex Split is al een feit en de komende dagen wordt het hogedrukgebied bij de pool steeds dominanter!



Hieronder de situatie op 20 februari met  de zwakke PV boven Canada en een flink hogedrukgebied boven de polen!



Zie ook eerdere berichtgeving /achtergrond en update  -HIER- 



  | Gewijzigd: 11 februari 2018, 21:47 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: Deventer
Berichten: 108
Lid sinds: 8 jun. 2010
12 februari 2018, 09:51 uur | Bericht #485437
Johann, in de diverse pluimverwachtingen, zoals die op de site van het KNMI lopend tot 26 februari, zie ik nog geen tekenen van een invallende winter op termijn door de opbouwende polaire hogedruk. Hebben de weercomputers dit nog niet goed opgepikt of zijn de kansen op een hernieuwde winterperiode vooralsnog klein?
Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 februari 2018, 10:14 uur | Bericht #485438
Citaat van Stormjager, maandag 12 februari 2018, 9:51 uur Johann, in de diverse pluimverwachtingen, zoals die op de site van het KNMI lopend tot 26 februari, zie ik nog geen tekenen van een invallende winter op termijn door de opbouwende polaire hogedruk. Hebben de weercomputers dit nog niet goed opgepikt of zijn de kansen op een hernieuwde winterperiode vooralsnog klein?
GFS laat wel (veel) hogedruk zien maar de postities zijn (nog) niet goed.

#KeepOnSmiling
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
12 februari 2018, 10:33 uur | Bericht #485440
Citaat van Stormjager, maandag 12 februari 2018, 9:51 uur Johann, in de diverse pluimverwachtingen, zoals die op de site van het KNMI lopend tot 26 februari, zie ik nog geen tekenen van een invallende winter op termijn door de opbouwende polaire hogedruk. Hebben de weercomputers dit nog niet goed opgepikt of zijn de kansen op een hernieuwde winterperiode vooralsnog klein?
De weermodellen houden ook rekening met hetgeen op 15 tot 30 km hoogte gebeurt, de vraag is alleen in hoeverre en hoe snel de terugkoppelingen al of niet in de lagere atmosfeer (troposfeer) doorwerken. Daarbij is ook nog een belangrijk wat de polaire jet in samenspel met de sturende drukgebieden gaat doen. Voor de goede orde; een zwakke polar vortex (neg NAO-AO) geeft geen garantie op kouder weer bij ons, evengoed bestaat de kans dat we juist aan de warme kant van de jetstream (Rossby golf /blokkade) terecht komen! 

Wat de precieze gevolgen gaan zijn in Europa van deze SSW moet dus nog blijken. Het enige punt is dus dat de kans op ‘interessante’ weerkaarten voor kou aan de grond toe zou moeten nemen. Tot die tijd moeten we het nog doen met de interessante weerkaarten in de stratosfeer.

Zie ook het Alpenweerbericht van vandaag met aandacht voor deze materie! 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
pressna
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 222
Lid sinds: 3 dec. 2010
12 februari 2018, 21:05 uur | Bericht #485444
Citaat van Alpenweerman, maandag 12 februari 2018, 10:33 uur Citaat van Stormjager, maandag 12 februari 2018, 9:51 uur Johann, in de diverse pluimverwachtingen, zoals die op de site van het KNMI lopend tot 26 februari, zie ik nog geen tekenen van een invallende winter op termijn door de opbouwende polaire hogedruk. Hebben de weercomputers dit nog niet goed opgepikt of zijn de kansen op een hernieuwde winterperiode vooralsnog klein?
De weermodellen houden ook rekening met hetgeen op 15 tot 30 km hoogte gebeurt, de vraag is alleen in hoeverre en hoe snel de terugkoppelingen al of niet in de lagere atmosfeer (troposfeer) doorwerken. Daarbij is ook nog een belangrijk wat de polaire jet in samenspel met de sturende drukgebieden gaat doen. Voor de goede orde; een zwakke polar vortex (neg NAO-AO) geeft geen garantie op kouder weer bij ons, evengoed bestaat de kans dat we juist aan de warme kant van de jetstream (Rossby golf /blokkade) terecht komen! 

Wat de precieze gevolgen gaan zijn in Europa van deze SSW moet dus nog blijken. Het enige punt is dus dat de kans op ‘interessante’ weerkaarten voor kou aan de grond toe zou moeten nemen. Tot die tijd moeten we het nog doen met de interessante weerkaarten in de stratosfeer.

Zie ook het Alpenweerbericht van vandaag met aandacht voor deze materie! 

​Het verschil tussen de pluim van 00.00 uur en de pluim van 12.00 uur is op zijn minst opmerkelijk te noemen? Is de koudere pluim van 12uur t.o.v. 00.00 uur mogelijk een eerste reactie op de SSW? Of is dat te voorbarig?

​Hieronder de 00.00 en 12.00 uur pluim voor Enschede (!)




 
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
12 februari 2018, 22:26 uur | Bericht #485445
Citaat van pressna, maandag 12 februari 2018, 21:05 uur Citaat van Alpenweerman, maandag 12 februari 2018, 10:33 uur Citaat van Stormjager, maandag 12 februari 2018, 9:51 uur Johann, in de diverse pluimverwachtingen, zoals die op de site van het KNMI lopend tot 26 februari, zie ik nog geen tekenen van een invallende winter op termijn door de opbouwende polaire hogedruk. Hebben de weercomputers dit nog niet goed opgepikt of zijn de kansen op een hernieuwde winterperiode vooralsnog klein?
De weermodellen houden ook rekening met hetgeen op 15 tot 30 km hoogte gebeurt, de vraag is alleen in hoeverre en hoe snel de terugkoppelingen al of niet in de lagere atmosfeer (troposfeer) doorwerken. Daarbij is ook nog een belangrijk wat de polaire jet in samenspel met de sturende drukgebieden gaat doen. Voor de goede orde; een zwakke polar vortex (neg NAO-AO) geeft geen garantie op kouder weer bij ons, evengoed bestaat de kans dat we juist aan de warme kant van de jetstream (Rossby golf /blokkade) terecht komen! 

Wat de precieze gevolgen gaan zijn in Europa van deze SSW moet dus nog blijken. Het enige punt is dus dat de kans op ‘interessante’ weerkaarten voor kou aan de grond toe zou moeten nemen. Tot die tijd moeten we het nog doen met de interessante weerkaarten in de stratosfeer.

Zie ook het Alpenweerbericht van vandaag met aandacht voor deze materie! 

​Het verschil tussen de pluim van 00.00 uur en de pluim van 12.00 uur is op zijn minst opmerkelijk te noemen? Is de koudere pluim van 12uur t.o.v. 00.00 uur mogelijk een eerste reactie op de SSW? Of is dat te voorbarig?

​Hieronder de 00.00 en 12.00 uur pluim voor Enschede (!)

 
Is zeker niet voorbarig en past heel goed in hetgeen we al eerder beschreven #SSW #PV

Kijk ook maar eens naar de EC richting dag 10 op 500 hPa (retrograde high blocking /omega blokkade) met een compleet gestoord stromings patroon (lagedruk Azoren). Als   het ware zie we hier ook weer de terugkoppeling zoals we die eerder ook al op 100 hPa zagen!  (tropopause dynamiek met filamenten west Europa) Kan nog interessant gaan worden....



en de GFS  met soortgelijke setting




Tropopause  | Gewijzigd: 12 februari 2018, 22:43 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
13 februari 2018, 01:07 uur | Bericht #485446
Donderdag van westen uit sneeuw

Op een inkomend occlusiefront gaat er in de nacht van woensdag op donderdag van west naar ooste neerslag vallen. In de nog aanwezige koudere lucht gaat deze neerslag als sneeuw vallen of in sneeuw over en kan zich in het gehele land een sneeuwdekje gaan vormen van 1 tot 4 cm.


GFS T850 hPa 03h00  met het opkomende occlusie front en de warme sector die al vrij snel door de koude sector wordt ingelopen resp. woord "geknepen"


Arpege voor donderdag 08h00


EC12 donderdag nacht 03h00 - 06h00

Uiteindelijk zal in de sector met de zachtere lucht de neerslag in regen overgaan. Landinwaarts en in het oosten en speciaal het noordoosten van het land kan het leeuwendeel van de neerslag echter gewoon in vaste vorm vallen. 





De details (sneeuwval, sneeuwvalgrens, sneeuw accumulatie) zijn nog onzeker en zal de komende dagen nog duidelijk moeten gaan worden. Gezien de timing van het front en de frontale neerslag (natte sneeuw / sneeuw) moet de ochtendspits rekening houden met gladheid door sneeuw en mogelijk ook ijzel! | Gewijzigd: 13 februari 2018, 01:33 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
DannyB
Lid
Woonplaats: Goingarijp (ZW-Friesland)
Berichten: 32
Lid sinds: 11 dec. 2017
13 februari 2018, 09:41 uur | Bericht #485448
Het is nog steeds lange termijn, maar ook de ECMWF pluim van vanmorgen is flink kouder geworden


Terug naar boven
Dit topic is gesloten
7 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 7 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
7 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 344 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 344, lezen 6 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden