Misschien interessant :https://www.alpenweerman.nl/poolwervelsplit-2018/ | Gewijzigd: 3 februari 2018, 19:17 uur, door Thijs.
huh, is mij niks van bekend. probleem is het model, dat is niet goed, veel te koud, houdt geen rekening met klimaatverandering. | Gewijzigd: 3 februari 2018, 22:28 uur, door deHelvan16
tot die tijd ander weer nieuws.
vanaf 138 uur nu een scandihoog die het tot ver in de +220 uur vol houdt. Daarna zo’n zwart beest van 930mb die heel Europa wegblaast (wat nooit gaat gebeuren natuurlijk) Moet nog aan gesleuteld worden maar verder kijken dan een dag of 4 heeft totaal geen zin... | Gewijzigd: 4 februari 2018, 10:16 uur, door Lukas
vanaf 138 uur nu een scandihoog die het tot ver in de +220 uur vol houdt. Daarna zo’n zwart beest van 930mb die heel Europa wegblaast (wat nooit gaat gebeuren natuurlijk) Moet nog aan gesleuteld worden maar verder kijken dan een dag of 4 heeft totaal geen zin... De kaarten zijn zeker niet slecht omdat we zien dat de opties openliggen en de kans dat we echt in een zonaal patroon terecht komen gering is.
Ik begrijp alleen niet wat je bedoelt met GFS die er nooit echt in geloofde? De komende 2 dagen met NO-stroming staat daar ook al een week in de runs. Zie hieronder.
Over 4 dagen maar vooruit mogen kijken: ja en nee. Ja voor meer richting de details, nee omdat je nu eenmaal tendensen kan gaan terugvinden op langere termijn in de runs en dit in combinatie met de verschillende leden in de ensembles. Deze setting met een scandihoog wordt al een dag of 10 naartoe gewerkt
als je kijkt naar die tendens die je noemt, dan zou ik er bijna geld op inzetten op de verwachting dat vanavond EC weer GFS achterna gaat. Bijna...
interssant om te volgen is het bijna altijd wel in iedergeval. | Gewijzigd: 4 februari 2018, 11:21 uur, door Lukas
Langdurig kalm winters weer
Momenteel stroomt de koudere lucht de Benelux binnen. Met de steeds koudere lucht wordt het vandaag ongeveer 1 tot 3ºC. Lokaal lichte sneeuwval is niet uit te sluiten, maar de hoeveelheden zijn te verwaarlozen (maximaal 1 cm). De lichte buitjes worden voorzaakt doordat de aangevoerde continentale lucht vrij droog is, maar boven de Oostzee wordt de lucht nog iets vochtiger zodat deze lichte buitjes (en vooral bewolking) mogelijk zijn.Dankzij een rug van hogedruk ten noordwesten van ons, zitten wij in een noordoostelijke stroming die lucht aanvoert vanuit het gebied rond de Oostzee.
Vervolgens stort het hogedrukgebied boven Scandinavië min of meer in, toch behouden we een zwak oostenwindje waardoor de kou niet verdreven wordt. De aanvoer komt nu niet meer vanaf de Oostzee, en dus wordt de lucht nog droger, er zullen grote gaten in het wolkendek vallen, waardoor het nu 's nachts ook flink af kan koelen met matige vorst. Overdag warmt de zon wel alles weer op, waardoor de temperatuur overdag weer boven nul komt. Dit maakt voor het ijs niet zoveel uit, het dauwpunt blijft namelijk onder nul!
Kleine opmerking is wel dat de modellen moeite hebben met het voorspellen van opklaringen en wolkendekken, dus het nadeel van weinig stroming is wel dat een aanwezig wolkendek langer blijft hangen.
Vanaf maandag stijgt de kans op zon flink.
Weinig luchtstroming in Europa, koude lucht blijft bij ons hangen.
Deze situatie houden we eigenlijk een groot deel van volgende week, wij blijven met koudere lucht hier zitten.
Maar de depressieactiviteit rond Groenland is wel erg groot. Er worden verschillende pogingen gedaan van lagedrukgebieden om hiernaartoe te komen. Maar omdat de straalstroom boven het Europees vasteland erg zwak is stranden deze pogingen voor de kust van Noorwegen en brengen hier enkel af en toe een verzwakt front (nauwelijks neerslag, vooral bewolking).
Depressies weten Europa niet of nauwelijks te bereiken. | Gewijzigd: 4 februari 2018, 13:05 uur, door Thijs.
Prima stuk Erland, ik had een zeer groot stuk klaar staan ook. En daarin kwam veel terug wat jij ook allemaal beschrijft. Dus ik heb hem maar weg geklikt, 2 van die stukken vind ik teveel van het goeie. We gaan nou ook de periode in en ik denk dat het ook maar eens tijd gaat worden om stilaan een beetje te gaan genieten van de korte termijn midden termijn
Kleine aanvulling omtrent schaatsweer wat ik dan ook in mijn stuk had staan:
Schaatsweer:
Zeker op ondergelopen weilanden en op water tot 1 meter diepte kan er zo vanaf midden vd week geschaatst worden komende week. De meeste natuurijsbanen liggen zo rond de 30 cm gemiddeld. En hieronder zie je de pluimen van midden nederland en de pluim van het noord-oosten bijvoorbeeld. Die ijsgroei ligt nog beter dus dan op 1 meter. Op grote schaal kan er dan met die nachten ook geschaats worden. Logischerwijs zijn die kansen wat groter zo vanaf het binnenland-noorden-noordoostelijke-oostelijke helften. Bij de 1 zal dit wel sneller gaan dan de andere ook!!
Midden:
Noordoost bijvoorbeeld:
Mocht het tot die lichte dooi wel komen zal dat niet veel doen aan ijsgroei eventueel. Aangezien de dauwpunten gewoon flink onder nul zijn en daarmee dus lekker droog. Al zou het +3/4 graden worden overdag, blijft het ijs nog intact. In de volle zon kan er wel wat smelt voorkomen op de bovenlaag maar dit bevriest wel weer in de avond en de nachten.
Dauwpunten liggen gedurende periode onder flink onder nul het levert gewoon droge lucht op. Ook in andere modellen hier zit wat verschillen ook in op koude maar blijven ver onder nul allemaal. Ook de minste oplossingen.
Al om al toch gewoon een volle winterweek, met een vervolg op doorzetten maar ook naar normaal of net iets boven normaal. De pluim blijft ook op lange termijn winters eruit zien, en gfs toont alweer leuke dingen.
Met vriendelijk groet,
Tatanka | Gewijzigd: 4 februari 2018, 13:40 uur, door Thijs.
De eerste helft van de winter leverde een paar sneeuwdagen op en verder niets. De komende dagen staan in het teken van vorst, maar zal het genoeg zijn om op natuurijs te schaatsen? We hebben onze twijfels, maar geven de hoop nog niet op.
Heb jij de spullen al klaar liggen? (foto N. Vink) © Weerplaza
Matige vorst nodig...
Om op het ijs te komen, moet het eerst een aantal nachten behoorlijk vriezen. Een nacht met -10 tot -15 graden zou natuurlijk lekker zijn, maar dat zit er deze week zeker niet in. We zullen een aantal nachten met matige vorst moeten krijgen om het ijs enigszins aan te laten groeien. Die nachten staan in onze weersverwachting en dus mogen we hopen dat het gaat lukken met de ijsaangroei. Afgelopen nacht heeft het amper gevroren. Wel was het lange tijd dicht bij het vriespunt dus het water in de ondergelopen weilanden en ondiepe slootjes kreeg wel de kans om gestaag af te koelen. Op dit moment heeft dat water nog een temperatuur van 3 tot 5 graden, dus we hebben nog even te gaan voordat we het eerste ijslaagje zien.
In de nacht naar maandag verwachten we wederom weinig vorst. Wolkenvelden en een matige wind houden de afkoeling in grote delen van het land tegen. De minima liggen komende nacht tussen 0 en -2 graden, op een enkele plek -3 gradaen..
De rest van de week ziet er duidelijk beter uit. De lucht wordt droger dus de wolkenvelden maken plaats voor fraaie sterrennachten. In het binnenland daalt het kwik 's nachts naar -5 graden en als alles meezit kan het -7 of -8 graden worden. Dat zou met name in het noordoosten en oosten van het land kunnen lukken. Temperaturen onder de -5 graden zullen voor een gestage ijsaangroei zorgen. Goed nieuws dus!
... niet te veel dooi...
De ontwikkeling in de nachten is positief, maar wat gaat er 's middags gebeuren? Zodra we vanaf dinsdag geregeld de zon zien schijnen, loopt de middagtemperatuur waarschijnlijk weer iets op. Dinsdag wordt het +1 of +2 graden, woensdag komt daar een graadje bij, en donderdag en vrijdag geeft de thermometer 's middags 3 of 4 graden aan. Dat is natuurlijk niet handig als je wilt schaatsen.
Ondanks de 'hoge' temperaturen zal het met de dooi waarschijnlijk meevallen. De lucht is behoorlijk droog en daardoor ligt het zogenaamde dauwpunt de hele dag rond of ruim onder het vriespunt. IJs in de slootjes zal in zo'n situatie nauwelijks smelten. Dat valt hopelijk dus mee.
Voor het ijs op de sintelbanen geldt dat helaas niet. Dat ijslaagje is heel dun en direct daaronder ligt vaak beton of asfalt. Op momenten dat de zon schijnt, zorgt de straling ervoor dat het oppervlak onder het ijs toch een beetje opwarmt. Hierdoor zal het ijs van onderaf gaan smelten. Deze ijsbanen kunnen hopen op een paar uurtjes schaatsen in de ochtend waarna 's middags de kansen op goed ijs snel kleiner worden.
... en natuurlijk voldoende centimeters
Oké, 's nachts gaat het dus matig vriezen en 's middags krijgen we een beetje dooi. Wat levert dat dan op? Wanneer kunnen we vrij nemen om te schaatsen?
Tja, het exacte antwoord is moeilijk te geven want het antwoord zal van ijsbaan tot ijsbaan verschillen. Wat we wel zeker weten, is dat er maandag, dinsdag en woensdag nog nergens geschaatst kan worden. Volgens ons ijsgroeimodel ligt er dan pas 1 of 2 cm ijs, en op veel wateren ligt zelfs nog geen ijs. Het water moet immers eerst nog afkoelen en dat heeft tijd nodig.
Ook donderdag lijkt het nog zeer onwaarschijnlijk. Misschien dat het een enkele ijsbaan in het noordoosten of oosten lukt, omdat daar bijvoorbeeld de zon (tegen de verwachting in) toch niet veel heeft geschenen, maar de kansen zijn klein. Ook krijgen we donderdag misschien een filmpje te zien van een waaghals op een ondergelopen weiland. Schaatspret kunnen we dat natuurlijk niet noemen.
Vrijdag dan? Ons ijsgroeimodel zit dan op ongeveer 4 cm. Misschien dat een sintelbaan dan een ochtendje de deuren kan openen, maar de meeste ijsbanen blijven gesloten. De waaghals op het weiland heeft iets meer kans droog van het ijs af te komen, maar de situatie blijft mager.
Alleen als de matige vorst tot in het weekend stand weet te houden en de dooi overdag bescheiden blijft, kunnen we hopen op een begin van schaatsplezier in het volgende weekend. De weermodellen geven aan dat dit scenario best waarheid kan worden, maar de kans daarop is ongeveer 30%. We mogen dus blijven hopen op schaatsplezier, maar een vrije dag hoeven we deze week niet in te plannen.
Weerplaza.nl
De pluim van 4 dagen geleden: Temperaturen rond nul en matige vorst in de nacht.
De pluim van deze ochtend. Nachttemperaturen zijn ongeveer onveranderd maar helaas overdag flink warmer:
Gelukkig is deze februari maand nog lang en kunnen er nog leuke dingen gebeuren... Wat er in de stratosfeer gebeurt is erg boeiend --> MAJOR SSW. Op ongeveer 144 uur splitst de polar vortex zich en tot 384 uur is de fut er compleet uit. (De laatste keer dat dit gebeurde was in januari 2013. Niet gek dat we dus een koude winter hadden en een koude maart...)
Wat dit gaat betekenen is dat de jetstream gaat meanderen en de kans op noordelijke blokkades gaan toenemen...
144 uur: Splitsing in de stratosfeer
Tot 384 geen enkel herstel van de polar vortex:
Alle leden van het gfs gaan voor een major SSW en de wind op 10hpa wordt negatief...
Afelopen 4 jaar heeft er geen enkele major SSW plaatsgevonden in de winter... Niet gek dus dat er geen enkele vorstperiode is geweest en dat de WC nadrukkelijk aanwezig was en ook deze winter. Maar dat gaat dus het laatste gedeelte van de winter waarschijnlijk niet gebeuren.
Op de LT van gfs kun je al de invloed van de stratosfeer op de troposfeer zien met noordelijke blokkades:
Noordelijk hoog bij de Baltische staten
Scandihoog:
Deze kaarten zijn niet echt koud, omdat de bovenluhcten niet koud genoeg zijn. De door de steeds krachtig wordende zon is er meer hoogtekou nodig om tot echte diepvries temperaturen te komen en wat ook nog ontbreekt is een sneeuwdek ten oosten van ons. Dat kan voor nog meer afkoeling zorgen. Maar ook in deze run geen sneeuwdek tot aan de grens met polen/Wit-Rusland. Alles moet dus perfect vallen, willen we nog een mooie stevige vorstperiode krijgen. Het is nog steeds mogelijk
Tegen het einde van de week, zie laatste kaart, lijkt er juist weer een trend aanwezig dat de hogedruk vanuit het noordoosten zich weer gaat uitbreiden richting West Europa, als dit gaat gebeuren (het Amerikaanse GFS model gaf afgelopen nacht zo'n scenario) kan de kou zich ook ná volgend weekend handhaven.
Maar zeker is dat komende dagen prachtig winterweer gaan opleveren. Meest droog, flinke zonnige perioden, en in de nacht en ochtend meest matige vorst tussen -4/-8 C en overdag in de middaguren enige tijd maximaal 1-3 C, maar zeer lage dauwpuntwaarden waardoor er geen sprake zal zijn van natte dooi.
Ronald de Wildt
Schaatsen?
Dat is natuurlijk nog de grote vraag, eerder deze week was het antwoord volmondig ''ja'' (op ondergelopen weilanden of opgespoten ijsbanen). Gemiddelde van de ECMWF-pluim lag zelfs op zo'n 5 of 6 cm ijs. Maar nu zal het toch spannend worden hoe hard het gaat vriezen komende nachten. Bewolking gaat namelijk een grote rol spelen in of we wel of niet kunnen schaatsen op sommige plekken.
Komende nacht kan er lokaal nog wat lichte sneeuw vallen wat soms even kan blijven liggen, doordat de hoeveelheid zeer gering is hoeven we geen witte wereld te verwachten morgenvroeg, toch sluit ik wat wittigheid op een enkele plek niet uit. Morgen overdag wordt de lucht in de loop van de dag steeds droger door een draaiende wind van noordoost naar oost, de zon krijgt dan ook steeds meer ruimte. Indien het in de nacht helder is en er weinig wind staat kan het in het binnenland een paar nachten matig gaan vriezen. -5 tot -7 misschien wel. Volgens de laatste pluim verschijnt er toch meer bewolking in de nachten vanaf woensdag. Het koelt hierdoor minder goed af dan eerst werd gedacht en dit heeft gevolgen voor de ijspluim. Was eerst 4 of 5 cm gemiddeld voor midden Nederland, deze waardes zijn nu voor het noordoosten . In midden-NL nog maar 2 a 3 cm ijs.
Of er geschaatst gaat worden hangt van de bewolking af. Met helder en weinig wind kan het wel een paar nachten matig vriezen. Zeker in het noordoosten.
Overdag valt de dooi reuze mee, doordat de lucht droog is en het dauwpunt onder 0 ligt heeft het ijs er niet veel last van, ondanks dat het zeker in het zuiden +4 of +5 graden is.
Het noordoosten heeft duidelijk de beste papieren voor wat schaatsplezier op een ondergelopen weiland. Daar ligt het gemiddelde op 4 cm en kan het zelfs 6 nachten achter elkaar tot matige vorst komen als alles meezit met bewolking. Onder bewolking koelt het niet verder af dan -1 of -2. Voor de schaatsliefhebbers in het noordoosten en oosten dus zeker een spannend weekje om even de winter te proeven. In het zuiden en westen zal denk ik nauwelijks geschaatst kunnen worden.
Volgende week blijft het waarschijnlijk heel de week in de nachten vriezen, pas na volgende week lijkt het wisselvalliger en zachter te worden in de nachten, eerst zou dit vrijdag gebeuren is uitgesteld. Misschien (?) wordt het weer opnieuw uitgesteld. Op ultra lange termijn weer interessant door een mogelijke poolwervelsplitsing gevolgen zie je hier: https://tijnsweer.wordpress.com/
Interessante vooruitzichten dus voor de winterliefhebbers midden of einde van februari! Grotere kansen op winterweer hierdoor maar zeker niet gegarandeerd! Drukgebieden moeten nog steeds op de juiste plaats vallen.
Sneeuwdekkaart op dit moment. Zelfs diep in Wit-Rusland is er op sommige plekken geen sneeuwdek te bekennen. Dat er in moskou veel sneeuw is gevallen, gaat niet veel invloed hebben. Mocht er tot midden Duitsland een sneeuwdek liggen en de wind zou uit die hoek waaien dan kan dat voor meer afkoeling zorgen.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Er moet wel bijgezegd worden dat de verwachte temperatuur van Harmonie voor dit moment (10:00) te laag was ingeschat (-6 in het noorden, in werkelijkheid -2,5).
Hagel, wind of donderbui
Overhemd of wintertrui
Vrijdag inkomend koufront!
GFS
Arpege