Het zijn details die ik ook al besproken heb boven en in de post zondag. Ik zie de meeste alweer denken. Zie je nou alweer staat er wat verdwijnt er weer wat, het zijn slechts 2 runs van Ecmwf en Gfs. Die nog tig keer langs komen richting die periode. Hopenlijk pikken ze het weer wat beter op, zie liever dit soort grotere onzekerheden op deze termijn terug als straks in de week zelf. Zo heel veel slechter zijn ze overigens niet voor winterse buien, op weergebied zelfs kleine verschillen. Voor ons heeft dat meteen weer gevolgen, maar met nog zoveel runs te gaan. Eens kijken of dit er weer dikker in komt te staan. Of zoals wel vaker als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wat goed mogelijk is helaas!!
Verschil in Ecmwf is het laagje staat er nog wel in, maar nou iets noordelijker en minder uitgediept. In deze setting blijft het bij (natte)sneeuwbuien op de westflank. In de ouwe run was het nog een sneeuwlaag boven onze contreieren. Het zijn details die komende runs ook nog regelmatig gaan veranderen, en mischien zelfs wel verdwijnen.
Oud
Nieuw ook iets eerder dan bovengenoemde
Kijken we naar Gfs. Die heeft ook rond de maandwisseling een laagje erin zitten. Wat wel weer meer kansen geeft op (natte)sneeuw.
Daarachter stromen overigens nog steeds koudere bovenluchten binnen.
Alleen in beide modellen laten zie hierachter toch weer snel een hoog oprukken op de verkeerde manier. Als het dan even rustig word ook meteen vorstkansen.
Maar al een paar keer aangegeven das nog weer voor hier achter. Dus laten we eerst maar eens naar dit soort laagjes werken.
| Gewijzigd: 24 januari 2018, 20:55 uur, door Tatanka
Ondertussen trekt het koufront over ons land heen met geregeld regen, daarachter een stuk koeler.
| Gewijzigd: 24 januari 2018, 21:30 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
| Gewijzigd: 25 januari 2018, 10:37 uur, door Sven
Dankuwel voor de uitleg. Dan gaan de duimen bij veel leden vast en zeker, voor de Belgen zeker en vast , overuren draaien want de tijd begint te dringen........ Wij willen WINTER
Aankomende zondag wordt het weer zeer zacht met temperaturen rond de 10 graden, na het weekend geleidelijk weer koeler, maar echt winterweer? Dat is nog even onzeker :S
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Eerste lichte aanzet winters weer medio volgende week t/m dat weekend:
We zien rond woensdag het gevecht losbarsten tussen hoge druk vanuit het zuiden, en lagedruk in het noorden (kaart 1). >Die scheiding blijft vrijwel boven ons liggen tot maandag/dinsdag<<. Daarna gaan beiden modellen Ecmwf en Gfs overstag (ook modellen zoals Gem/Ukmo) en laten de lage druk langzaam terrein winnen. Dit zal zoals het nou staat in de vorm van wat winterse buien zijn, en temperaturen rond normaal. In de nachten kan het tot lichte vorst komen (zie kaart 2 onder). Dit zie ik in elke run weer terug komen sinds afgelopen zondag. En hoe graag we het ook willen dit zorgt bij ons zeker nog niet voor doorzettend winterweer. Er zijn wel wat lichte opties, als er echt veel sneeuw valt dan zal je lokaal regionaal aan wat betere vorst mogelijk kunnen denken.
Hieronder zoals boven beschreven kaart 1 rond maandag. Hier zie je duidelijk de scheiding nog tussen koud en zacht cyclonaal bovenluchtpatroon (hoogtetrog/hoogtelaag). Vanuit noorden wil al de koude lucht oprukken vooral op hoogte is dit het geval.
Gaan we naar woensdag dan gaat de lagedruk al meer terein winnen (kaart 2 ). Stromen er koude bovenluchten binnen en nemen de kansen toe op winterse buien. Ook andere modellen tonen dit zoals Ecmwf,Gem o.a. Zowel op de achter en voorzijde flinke buien met kans op winterse neerslag zoals dat nou staat, echt droge sneeuw hoeft men hier voorlopig nog niet van uitgaan hoger gelegen wel. Denk aan flinke hagelbuien en natte sneeuw en dat kan gepaard gaan met onweer, en veel wind (onstuimig). Mits laag blijft staan natuurlijk, en er zullen op deze termijn ook nog zat andere posities komen die veel beter kunnen liggen en zelfs voor sneeuw gaan(zijn leden die dit ook tonen). Dus hier in detail over verder te gaan qua intensiteit e.d. Heeft geen nut de korte termijn modellen zijn ook al bijna in handbereik. Daarin moet alles wat meer gefinetuned worden.!!!
Onrustig dus met kans op winterse buien, het zal dan ook niet tot doorzetten van vorst komen. Al zijn zoals boven beschreven wel wat opties mogelijk hier omtrent een nachtvorst. Kleine kans op iets meer, mits de sneeuwplaatjes goed vallen. Maar voor echt betere vorst moet het rustiger worden. Daarvoor ligt een periode hierachter in beeld.
Inzet 2 tot beter winter weer ook betere sneeuwkansen en kansen op betere vorst wel lange termijn rond volgend weekend!!!.
Ook hier zie je dat na boven beschreven situatie die hoge druk weer dichterbij komt. En lagedruk wat rustiger word, het kan tijdelijk even weer wat zachter worden. Echter deze poging staat er sterker in maar is wel verder lange termijn weer. Niet extreem maar toch nog een lange periode voor sterke wijzigingen. Ik geef alleen aan wat er mogelijk is op basis van deze run en wat al veel runs terug komt (op kaart 3/4 hieronder) zie je echter dat deze poging veel forser is van lagedruk. (Jetstream is ook zuidelijker). En die komt dan ook met duikende sneeuwlagen onder ons. Dus de lage druk heeft vrij spel om door te stoten diep europa in!!!. >>>>>Daarachter is het zaak om weer met hoge druk te komen scandihoog echter blijft het tot eind periode onrustig. Met een komen en gaan van sneeuwbuien
Hier zo'n poging van een duikende laag (kaart 3/4) Nog niet optimaal maar dit is zover weg nog. Maar om aan te tonen waar runs al een tijd mee komen. Het leverd in deze run sneeuw op voor bijvoorbeeld zuidelijk nl en Belgie.
Hierachter is het helemaal een komen en gaan van winterse buien, en met bovenluchten van ruim -10-12 op 850hpa, theta's van 4 graden waarbij 12 graden mits andere parameters goed zijn al dik onder de drempelwaarde is. Is alle neerslag steevast sneeuw!!
Tot eind periode is het alleen maar dit soort kaarten.
Ook wel te zien in de pluimen
Hiervoor de Ecmwf gepakt. Voor boven dingen uit te leggen heb ik losse kaarten nodig. Ecmwf is overigens wat rustiger en die bied wat meer kansen op een vorstperiode vanaf volgend weekend. Die komt ook beter opzetten met hogedruk. maar laat ook zeker nog die spreiding naar zacht zien, Gfs is totaal los met sneeuwbuien op die periode. Die moet nog met een hoog komen hahah.
Pluim EC
Aangezien we hier met een groot aantal leden zitten en iedereen een andere definitie heeft van winter weer. En zeker ook met het oog op de teleurstellende winter tot nou toe. En ook voorgaande jaren, ik zeg er met klem bij het zijn gewoon vooruitzichten die tamelijk goed terug komen. Dit zijn geen berichten om iemand een valse hoop te geven. Het is gewoon zoals het staat, en daar werken we naar toe.
Berichten in de trend hier van word toch niks omdat je die teleurstelling al heb op basis van voorgaande winters, schieten we nergens mee op. Die kunnen als je het dan al nodig vind in de kletstopic gepost worden. Hier gaarne kaarten posten, laten zien waarom je dat denkt, mischien zie jij de hogedruk wel winnen of noem het maar op maar graag onderbouwing hier.!!!!
En heb voor de goeie orde nog even de stoplicht van Calliep gejat. Waar ie is weet ik niet volgens mij had ie het zeer druk wat ik snel meekreeg. Alleen ik heb even een andere stoplicht gepakt vond die van hem saai!!!! Ik zet hem op Oranje/rood = er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Winter binnen de gestelde termijn
Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn
Definitie winterweer : De volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig (stralings) vorst
.Hagel
.Sneeuw (nat en droog)
.Ijzel
.ijsregen
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Met dank aan Calliep:
Zo een heel stuk dus waar men wel even mee vooruit kan. Ik hoop dat Johann ook getriggerd word om mij te ondersteunen, en eens een blik te doen. Maar die zal wel last hebben van al het sneeuwruimen rondom zijn chalet. En moe zijn van de afgelopen week, maar zal ongetwijfeld ook genoten hebben. Zie video op facebook >>> https://www.facebook.com/alpenweerman/videos/1913025858769527/
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 26 januari 2018, 15:57 uur, door Tatanka
Zo een heel stuk dus waar men wel even mee vooruit kan. Ik hoop dat Johann ook getriggerd word om mij te ondersteunen, en eens een blik te doen. Maar die zal wel last hebben van al het sneeuwruimen rondom zijn chalet. En moe zijn van de afgelopen week, maar zal ongetwijfeld ook genoten hebben. Zie video op facebook >>> https://www.facebook.com/alpenweerman/videos/1913025858769527/
Met vriendelijke groet,
Tatanka
Mooie update weer Niels en ik sluit me helemaal aan bij jou uiteenzetting. Voorlopig houden we dat overwegend zonale patroon met die zwabberende jet en dan weer de koude kant en dan weer de zachte!
Voor echt winterweer in de lage landen moet de hoogtestroming echt om en het is te hopen dat die retrograde blokking (ingeleid door cut-off upper level low) waarmee de modellen de laatste dagen steeds weer schermen eindelijk eens een echter winterse setting gaat inleiden! Tot zolang zullen we het dus moeten doen met "vuil" winterwinter.
Overigens hier in de Alpen is januari bijzonder zacht verlopen (tot dato) en wordt zelfs de op één na zachtste ooit!! Gelukkig nu wel een tijdje in droger vaarwater maar nog steeds aanhoudend te zacht (zie ook Alpenweer topic) Sneeuw mankeert het hier niet aan, ook records maar dan vooral hogerop! (foto skigebeid Rosswald, mijn achtertuin zeg maar)
| Gewijzigd: 26 januari 2018, 14:12 uur, door Alpenweerman
Ook in het verder verloop belooft het zeer spannend te gaan worden met zelfs "diepvries" kou opossingen! Cruciaal gaan de posities van de sturende drukgebieden (Azorenhoog / Hoogtelaag oost Europa) worden met daartussen het verloop van de polaire jet!
| Gewijzigd: 27 januari 2018, 11:02 uur, door Alpenweerman
Een kaart waar de winterliefhebber warm van wordt .
Maar 6 uur later ziet het beeld er heel anders uit:
De signalen zijn voor een winterse periode zijn aanwezig, echter nog zeer onvoorspelbaar. Heerlijk om dit de komende dagen te volgen!!
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Vanaf woensdag polaire buien:
Vanaf woensdag zien we meer en meer polaire buien terug komen, soms met een winters karakter maar ook met regen erbij. Bij deze buien kan vanaf donderdag ook onweer voorkomen. De overgang naar een N-NO stroming zijn in alle modellen terug te vinden. En deze termijn zal dat er ook in blijven zitten, het word ondersteund door veel leden ook. Voor lokalisering buien komen de korte termijn modellen harmonie, arome, hirlam ook al in zicht. Het is een periode die aanhoud tot ongeveer het weekend.!!
Woensdag enkele winterse buien
Op donderdag kunnen de buien soms winters van karakter ook gepaard gaan met onweer.
Weekend toenemende kansen op vorst.
We zien de kansen op vorst meer en meer toenemen, in de pluimen is een grote cluster te zien met leden die naar vorst gaan. Daar zitten de opers ook regelmatig bij. Alleen nog lang niet in elke run of soms nog iets later ecmwf toont dit wat meer en langer, maar neemt al wel toe naar 50 procent. Naar temperaturen van normaal en ook eronder. In de nachten is dit lichte/matige vorst, en mogelijk ijsdagen in oostelijke helften. Zo'n 30 procent gaat naar een zachte oplossing met zacht weer. Overige leden 20 procent zit op het weerbeeld van komende woensdag/donderdag. Ook zijn er wat leden die voor nog kouder gaan. Het zijn leden die de periode van rond woensdag,donderdag of tijdens weekend periode ook goed sneeuw laten vallen.
Oper van Gfs en Ecmwf hebben er wel zin aan nou. Zo rond eind weekend begin volgende week komt de vorst erin vanuit het oosten,ondersteund door veel leden. Maar ook nog genoeg oplossingen voor zachter weer.
Pluim midden Gfs:
Pluim van oosten natuurlijk iets kouder.
Pluim Ecmwf kan je duidelijk die spreiding zien. De spreiding vliegt niet alle kanten uit, maar zijn clusters zoals boven beschreven. Het ziet er wat ruimer uit. Maar dat komt ook door de 30 leden die het meer heeft t.o.v een Gfs.
Dan nog de stoplicht van Calliep. De blijft gewoon op oranje/rood staan binnen een termijn van 10 dagen. Waarbij deze inzet al is vanaf woensdag donderdag en toeneemt richting weekend en begin volgende week.
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = Winter binnen de gestelde termijn
Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar) temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn
Definitie winterweer : De volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig (stralings) vorst
.Hagel
.Sneeuw (nat en droog)
.Ijzel
.ijsregen
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.
Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.
Met dank aan Calliep:
Oranje/rood dus met woensdag nieuwe post eens kijken of we naar oranje kunnen gaan.!! | Gewijzigd: 28 januari 2018, 13:37 uur, door Tatanka
Uiteraard hebben officiele weerinstanties dit ook opgepikt. Dus hieronder wat leesvoer
Signalen voor winterweer
Winterliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de pluim. Twee maal per dag hopen ze op signalen dat het een keer echt winter wordt. Die signalen zijn er al een paar dagen, maar de onzekerheid dat het ook echt gaat gebeuren blijft HEEL, HEEL groot.
Lees verder op weerplaza.nl
Winterweer nog steeds mogelijk
Na de warmste 24ste januari sinds het begin van de metingen volgt morgen, 28 januari een tweede warmtegolf, resulterend in opnieuw weer extreem hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar. Of dat weer een dagrecord gaan worden, is niet zeker. Het dagrecord op 28 januari staat scherp. Op 28 januari 2002 werd het in de Bilt 13.0 graden. Winterliefhebbers hebben bijna de hoop opgegeven dat het nog echt winters gaat worden, schaatsbanen hebben het moeilijk… Ook in de weerkamer, waar veel meteorologen winterliefhebber zijn, kijken we in de verte of er aanwijzingen zijn in de laatste wintermaand februari die duiden op kouder weer. De afgelopen dagen en ook vandaag zien we heel in de verte (in de periode van 4 tot 10 februari) mogelijkheden tot winterweer. Of het uiteindelijk echt zal leiden tot een koude periode met sneeuw en ijs is nu nog niet te zeggen. De kou is nu nog slechts virtueel….
Lees verder op weer.nl
Lage Landen – De kansen op kouder weer in februari nemen toe!
Afgelopen nacht trok een zwak frontaal systeem behorende bij depressie Imke over onze streken en vandaag volgt nog een warmtefront vanuit het zuidwesten. Daarachter komen we in zeer zachte lucht terecht met temperaturen in de dubbele cijfers. Na morgen wordt het geleidelijk kouder weer als de zonale stroming wat gaat golven als gevolg van hogedruk op de Atlantische oceaan en lagedruk boven Scandinavië. Het komt later in de week tot buien met een winters karakter als ook de bovenluchttemperaturen gaan dalen.
Lees verder op alpenweerman.nl | Gewijzigd: 28 januari 2018, 14:30 uur, door reedtimmer
Morgen staat een koufront op het programma dat van noord naar zuid over de Benelux trekt. Hierbij kan het van tijd tot tijd even flink regenen. Dit koufront verdrijft de echt zachte lucht uit de Benelux (morgen vóór het koufront 8 tot 10ºC, na het koufront koelt het af tot zo'n 2 tot 4ºC). Ook kan het voor het koufront nog even goed waaien, windstoten van 80 km/u aan de kust en 60 km/u in het binnenland. Na het koufront wordt het weer rustiger met opklaringen.
Lagedrukgebied nr. 1
De komende week staat de straalstroom langere tijd op de Benelux gericht, hierdoor worden lagedrukgebieden meer en meer deze kant op 'gestuurd'.
Zo ook het laag waar we aanstaande woensdag mee te maken krijgen. Aan de voorkant van dit laag stroomt zeer zachte lucht binnen, 's ochtends kan het nog 9 à 10 graden worden. Aan de achterkant van dit laag bevindt zich juist koele lucht, woensdagavond is het maar een graad of 5. De nacht die volgt zou ook winterse neerslag kunnen bevatten, omdat ook de bovenlucht even flink afkoelt. Of het daadwerkelijk tot winterse neerslag komt, zal later met meer details duidelijk worden!
Lagedrukgebied bij IJsland trekt iets ten noorden van de Benelux.
Lagedrukgebied nr. 2
2 februari volgt een nieuw lagedrukgebied dezelfde route als zijn voorganger, dus opnieuw aan de voorzijde kort (zeer) zacht en aan de achterzijde kansen op winterse neerslag.
Lagedrukgebieden volgen min of meer dezelfde route de komende week.
Lagedrukgebied nr. 3 én de opbouw van een scandihoog
Bij lagedrukgebied nr. 3 van 4 februari gaat het nét iets anders, want zoals het nu in de 06z run staat, bouwt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied op. Dit lagedrukgebied neemt bovendien een iets zuidelijkere koers, waardoor het lagedrukgebied ten zuiden van ons zou kunnen trekken. Als dit gebeurt dan hebben wij i.p.v. een westelijke wind een oostenwind die ons koudere lucht vanuit het oosten brengt.
Hier stijgen de kansen op vorst dus, maar binnen één week kunnen er nog wel wat verschuivingen in de verwachting plaats vinden. Nog onzeker dus! | Gewijzigd: 28 januari 2018, 15:58 uur, door Thijs.