GFS
ECMWF : https://www.meteociel.fr/modeles/ecmwf/runs/2018011812/ECM1-240.GIF?18-0
Het azorenhoog gaat aan de wandel richting Scandinavië, tenminste EC en GFS hinten er een beetje op in de nieuwste kaarten... | Gewijzigd: 18 januari 2018, 19:46 uur, door Lukas
Eerst maar even de korte termijn waar toch wel nog wat kansjes staan! Zoals W. in t Erland reeds aangaf trekken actueel onweerachtige buien over, vooral in het westen van België. Daarna staan ook vrijdag heel wat winterse buien op het programma, en ook zaterdag en zondag vallen in het oog te houden. Even op basis van ECMWF:
Zaterdag hangt nog af van details, maar het zou zo maar kunnen dat ook delen van Vlaanderen natte sneeuw of sneeuw gaan zien.
Zondag dooifront, GFS heeft die wel eerder en laat die sneller doortrekken
Daarna is het echt wel even over met de pret met temperaturen richting de dubbele cijfers lijken te gaan hoewel EC dit in de laatste run pas vanaf woensdag er door laat komen. Straks maar even de pluim bekijken. Hogedruk zal wel zijn invloed gaan uitoefenen, wat de neerslagkansen doet afnemen.
Met 5 weken voor de boeg, zijn er nog genoeg punten te scoren.
Wat wel zorgelijk is, voor de winterliefhebbers, is dat Polen gewoon niet koud is, voor snelle kou-opbouw.
Ik praat gewoon even in virtuele sferen Gfs komt met flink afzakkende koude bovenluchten weer. Zoals dat nou staat lijkt dat wel een beetje op wat we begin december terug zagen. Deze kaarten komen terug precies op de maand wisseling op een anderhalf week dus. En das nog redelijk ver om op deze termijn een beetje te gaan kijken maar we doen een poging. Het is dus zaak dat het eerst maar eens richting de 240 uur waarbij Ecmwf er ook bijgepakt kan worden, of op zijn minst 1 model die dit er in laat staan in dit geval dus Gfs. Ecmwf zal bij inzet hiervan over 2 a 3 dagen ook eens bekeken worden. Of het moet al eerder dingen gaan tonen (zal helemaal mooi zijn).
Nog niks aan het handje:
.
En hier komt het er al keihard in op dezelfde dag
Duikt er nog wat verder in:
Het zijn dus echte kaarten voor sneeuw, dergelijke waardes zoals ze hier boven getoond worden zijn zeer dik. Alles wat in de vorm van neerslag op deze kaarten hierboven getoond worden is steevast sneeuw. Ook andere parameters zijn goed. Dit ga je niet in de pluim 1,2,3 zien op 2 meter gebied, want dat word pas veel later berekent als de sneeuw goed valt en er ook een blokkade gevormd kan worden. Of het rustiger word in de atmosfeer.
In de pluim zijn dan ook geen schokkende dingen terug te zien omtrent vorst.
Ook een aantal leden van Gfs duiken weer de kou in op hoogte
Dit soort runs gaan we er ook gewoon tussen zien. Het is ook wat de meesten tonen in de ensemble, ook een aantal leden gaan voor randstoringen. In de orde van storm wederom, die ik hier ook had kunnen posten. Ik heb gekozen voor de sneeuwvariant op LT.
Dus over een paar dagen maar eens weer bekijken, ik sla de modellen altijd op en zoek er een patroon in en bekijk die altijd na een dag of 3/4. Aan de hand daarvan doe ik mijn eigen zekerheid, als je elke run van een Gfs 4 x op een dag op Lt gaat bekijken word je helemaal gek!.
Met vriendelijke groet,
Tatanka
| Gewijzigd: 20 januari 2018, 11:55 uur, door Tatanka
Licht winters weer
Momenteel hebben we te maken met een vrij groot gebied met (lichte) neerslag. Dit valt grotendeels als regen naar beneden bij een temperatuur van 3ºC. Enkel hoog in de Limburgse heuvels kans op natte sneeuw (de Ardennen zitten momenteel in de sneeuw (Ardennentopic)).Vanavond trekt dit regengebied langzaam richting het oosten weg, en wordt de neerslag meer buiig. Dan wordt de kans op lokaal wat natte sneeuw voor het zuidoosten, oosten en noordoosten wat groter, maar het mag geen naam hebben.
Zondag
Zondagochtend is de bewolking wat dunner en is er verspreid zelfs kans dat we het zonnetje even zien. Richting de middag trekt er echter bewolking binnen vanuit het zuidwesten. Iets later volgt ook de neerslag in België, in Nederland blijft de avond zo goed als droog.
De neerslag in België zorgt voor neerslagafkoeling, de temperatuur zakt van 4 naar 1ºC. Dat betekend kans op natte sneeuw in de avond.
Bij de meest hevige neerslag kan het de sneeuw lokaal op hogergelegen delen ook blijven liggen, maar dit zal van korte duur zijn, want achter de neerslag komt de zachte lucht dichterbij.
Later arriveert de neerslag ook in Zuidoost-Nederland, hier is dan ook kans op natte sneeuw.
Maandagochtend
In de nacht van zondag op maandag wordt ook de koude lucht boven Nederland verdreven. Alleen in het gehele noordoosten blijft het nog koud genoeg voor enige (natte) sneeuw (tijdelijk sneeuwdek van 1 cm mogelijk)
Maar het duurt nog even voordat het zover is, dus de details zijn nog onzeker. | Gewijzigd: 21 januari 2018, 12:57 uur, door Thijs.
Zoals gezegd komt een neerslagzone binnen die traag door de Benelux zal trekken en waarbij de eerste neerslag eventueel wat sneeuw of natte sneeuw kan zijn. Hirlam is misschien wat te positief over eventueel wat sneeuw en komt in meerdere delen met enige tijdelijke accumulatie. Grootste kans lijkt wel weggelegd voor het Noord-Oosten van Nederland lijkt me.
Enkele kaartjes uit Hirlam:
Zoals we weten is het daarna even over en uit met enige kans op winterweer, vanaf maandag gaan de temperaturen namelijk in sneltempo omhoog en woensdag zou het wel eens heel zacht kunnen gaan worden voor de tijd van het jaar met maxima die wel eens richting de 13 graden kunnen gaan.
Je zou kunnen zeggen: ach dat is toch ook eens lekker? Je zal er waarschijnlijk een grijze massa en motregen moeten bijnemen
Is de winter hiermee voorbije? Nee natuurlijk niet Januari wordt bijna onmogelijk om nog iets van winterweer te krijgen, maar januari wordt wel nog belangrijk! Om te kijken wat er in februari nog mogelijk is. Zoals Tatanka schreef is het de komende dagen, komende week, kijken naar patronen in de modellen waar er nog mogelijkheden liggen
To be continued!
Woensdag waarschijnlijk recordwarm
De komende dagen krijgen we met zeer zacht winterweer te maken. De temperaturen bereiken in de loop van de week de dubbele cijfers. Woensdag kan het op een groot aantal plaatsen zelfs recordwarm worden!Recordtemperaturen op woensdag
Woensdag bereikt extreem zachte lucht ons land. Op de meeste plaatsen kan de temperatuur oplopen naar 12 of 13 graden, lokaal iets meer of iets minder. Het dagrecord staat op naam van Maastricht met 13,4 graden en is gevestigd op 24 januari 1937. Voor een landelijk dagrecord moet het in De Bilt woensdag ten minste 12,2 graden worden. Met deze waarde wordt het dagrecord van 12,1 graden uit 1960 uit de boeken gedaan.
Met de huidige temperatuurverwachting worden de dagrecords op veel plaatsen in het land verbroken. In het noorden staan de records iets minder scherp dan in het zuiden met ongeveer 10 graden. Om in Leeuwarden het record te verbreken, hoeft het bijvoorbeeld 'maar' 11,2 graden worden, op Terschelling is 9,4 graden genoeg.
Eerste records van 2018
Het jaar 2017 werd recordwarm afgesloten, komende woensdag kan de eerste recordwarme dag van het jaar worden. In het klimaat waar we nu in leven, zal woensdag zeker niet de enige recordwarme dag van dit jaar worden. Kouderecords worden steeds zeldzamer, terwijl warmterecords jaarlijks meermaals worden gebroken.Geen mooi weer bij hoge temperaturen
Zeer zacht weer gaat in de winter zelden tot nooit gepaard met mooi zonnig weer. Ook woensdag gaat deze regel op. Het is vrijwel volledig bewolkt en in de loop van de dag gaat het waarschijnlijk stevig regenen en waaien. De regen die woensdag in de loop van de dag over ons land trekt, is de inleiding naar een iets minder zacht weertype. Donderdag, maar vooral vrijdag en zaterdag, is het minder zacht, daarna gaat de temperatuur mogelijk weer flink in de lift.Bron: Weerplaza.nl
Momenteel staan we aan de start van een paar zeer zachte dagen. Woensdag kan het zelfs 13ºC worden in grote delen van de Benelux! Vanaf donderdag gaat het juist weer wat afkoelen naar een wat normalere temperatuur voor eind januari. Zondag kan het weer warmer worden, maar dan wordt de verwachting ook onzekerder.
Op de weerkaarten
Op de weerkaarten is de oorzaak van de zeer zachte woensdag duidelijk te zien, er bevinden zich dan lagedrukgebieden boven de Oceaan tussen IJsland en Schotland. In Oost-Europa trekt juist een hoog weg. Tussen deze gebieden staat een zuidwestelijke wind die zachte lucht aanvoert.
Op de oceaan ligt wel een rug van hogedruk klaar, die naar Europa komt (grijze rechthoek).
Uiteindelijk arriveert de rug van hogedruk - weliswaar afgezwakt - bij ons. Het zorgt voor een tijdelijke noordelijke stroming die de temperatuur rond vrijdag/zaterdag weer naar normale waarden terugbrengt (6ºC).
Er ligt ten zuiden van Groenland echter alweer een gebied met lagedruk klaar om met de straalstroom naar Europa te komen (grijze cirkel). Hierdoor is de noordenwind met normale temperaturen van korte duur en steekt er weer een westenwind op.
| Gewijzigd: 22 januari 2018, 21:44 uur, door Thijs.
| Gewijzigd: 24 januari 2018, 21:26 uur, door Leon Eikenaar
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
We zijn een paar dagen verder sinds mijn post van afgelopen zondag, we kijken even kort naar de situatie. Even snel gedaan wou het even hebben staan alvast. Rond weekend kom ik met een nieuwe update!!.
De koude bovenluchten die er zondag in stonden komen nog steeds terug. Een sterke jet die om een azorenhoog heen krult, laat arctische lucht afzakken (zie kaart 1 en 2). Deze azorenhoog kan later aspiraties hebben voor een scandihoog, waardoor de boel op slot kan en er vorstkansen loeren. Maar laten we eerst maar naar die afzakkende bovenluchten gaan. Dus naar dikke vorst moeten we nog niet kijken, je zal het waarschijnlijk licht in de pluimen zien. Maar dit soort kaarten kunnen prima al lichte vorst tonen en overdag +3/4 graden.
Kaart 1
Kaart 2 we zien hier toch flinke waardes terug voor sneeuw (slechts 1 van de maar allen zijn fors). Maar dan moet er wel neerslag in de buurt zijn. Het zijn dingen die pas die week duidelijk worden. Het is zaak dat dit er eerst maar eens in blijft staan.
Ook Ecmwf gaat mee maar aangezien koude bovenluchten vaak ook grillig kunnen zijn. Toont Ecmwf dus meer en die laat er een randstoring in onstaan. Met daarop ook sneeuwkansen en helemaal als de positie verbeterd.
Hier zien we Ecmwf met zon randstoring. De bovenluchten zijn met komst van zon laag iets minder maar genoeg voor sneeuw op de voorzijde en achterzijde.
Maar met een goeie positie van dit laag (zuidelijker) kan er veel sneeuw vallen. En met die oprukkende hoog mits goed positionereren, dat we zelfs even een vorstperiode induiken. In december ging dit niet door toen kwamen we meteen in zachte lucht. Wellicht dit keer meer geluk maar zover zijn we nog niet.
In deze periode is zeker vorst mogelijk met name toont Gfs dat, die wat rustiger is.
Eerst de focus maar op die eventuele winterse buien, en het moet nog een weekje volhouden in de kaarten. Maar we gaan de goeie weg op richting weekend ook wat modellen erbij. Ukmo, Wrf etc etc.
Met vriendelijke groet,
Tatanka | Gewijzigd: 24 januari 2018, 12:19 uur, door Tatanka
Edit Sven: graag onderbouwen waarom je dit vindt tegenvallen? We spreken hier nog over termijn waar enkel wordt aangegeven wat mogelijk kan zijn. Zoals Tatanka schreef, eerst toewerken naar die winterse buien en dan kijken we wel verder naar details. | Gewijzigd: 24 januari 2018, 14:20 uur, door Sven
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Dit is dus het koufront, wat ons iets minder zachte lucht gaat brengen. De afkoeling gaat namelijk stapje voor stapje, dus morgen is het nog vrij zacht (ongeveer 8ºC).
KNMI Guidance:
Bij het koufront buiige regen. Bij het koufront nauwelijks CAPE, wel behoorlijk wat windschering (0-3 km circa 40 kn).
Kans op hagel, onweer en zware windstoten is niet erg groot gezien de modeluitvoer. Achter het koufront komen enkele buien voor, bij deze buien is onweer niet uitgesloten.
Kans op hagel, onweer of zware windstoten is niet erg groot, het zal dus hoofdzakelijk gaan om korte intensieve neerslag.
Voor dit front stond er even windkracht 9 (storm) op de wadden, net genoeg om de 3de storm van 2018 te mogen noteren. De wind neemt de komende tijd af, achter het koufront wordt het wat rustiger qua wind.
| Gewijzigd: 24 januari 2018, 17:30 uur, door Thijs.