Kouder wordende bovenluchten (GFS pluim 12z, prikpunt Brussel)
Toenemende neerslag kansen, ook toenemende winterse neerslagkansen:
Ook de wind gaat toenemen, er zijn leden (waaronder de hoofdrun van ECMWF) die stormkansen laten zien:
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Op basis van wat? Op basis van de temperatuurpluim? Op basis van de windpluim? Op basis van de neerslagpluim? Handig dat je het onderbouwt waarom dat je dat denkt Soms vraag ik me af of je wel de moeite neemt om anderen hun post te lezen want hier wordt duidelijk aangegeven dat er vanalles mogelijk is in de loop van volgende week. De week zelf kan positief gaan uitpakken voor de winterliefhebber en zelfs het vervolg ook.
Speciaal voor jou een kaartje uit de laatste run van ECMWF voor Friesland:
Echt herfstweer...
Oja, er zitten heel wat leuke leden ook bij GFS die tal van mogelijkheden bieden, paar ter illustratie:
Herfstdiscussietopic opent trouwens op 1 september
Eerste winterse neerslag al dinsdagavond bij, zoals ik al eerder zei, kouder wordende bovenluchten:
En dan het vervolg op lange (onbetrouwbare) termijn is gewoon droommodus aan voor de winterliefhebber (de 12z kwam hier trouwens ook wel mee aandraven)
Sowieso komt er volgende week wel actie in de kaarten, benieuwd wat het gaat worden Het vervolg zien we dan wel weer | Gewijzigd: 11 januari 2018, 00:16 uur, door Sven
Goed, toch maar even de pluim. Vanaf dinsdag zakt de temperatuur stilaan onder de 5 graden. Zoals gisteren gemeld, wordt het zeker in eerste instantie niet koud door de stroming die daarvoor niet gunstig is, het is vooral op hoogte dat het gaat afkoelen.
Misschien interessanter om bij ECMWF te kijken is de pluim van de dauwpunttemperaturen, daar zie je de duik duidelijk komende dinsdag:
Dan toch nog even de sneeuwpluim:
En hieronder twee kaartjes uit de laatste run van ECMWF. Neem deze zeker niet voor waarheid aan, maar het toont maar aan dat zo een verrassingen zeker niet uit te sluiten zijn met het weertype dat we mee te maken krijgen!
Het vervolg zien we dan wel weer To be continued!
Op basis van wat? Op basis van de temperatuurpluim? Op basis van de windpluim? Op basis van de neerslagpluim? Handig dat je het onderbouwt waarom dat je dat denkt Soms vraag ik me af of je wel de moeite neemt om anderen hun post te lezen want hier wordt duidelijk aangegeven dat er vanalles mogelijk is in de loop van volgende week. De week zelf kan positief gaan uitpakken voor de winterliefhebber en zelfs het vervolg ook.
Toch snap ik FryslânBoppe wel. Alleen de kaarten die gunstig zijn worden gepost. De eindeloze hoeveelheid westcirculatie-kaartjes relatief veel minder.
Voorbeeld: De temperatuur zakt stilaan onder de 5 graden. Dat is wel waar, maar dat is maar een paar dagen dat het een graad of 4 is.
Ander voorbeeld: De oper verwacht veel sneeuw woensdag. Wie goed kijkt, ziet dat de temperatuur eerst 1,6 graden is, en tijdens de sneeuw oploopt. Daarnaast verwacht de oper ook regen (Veel meer neerslag dan sneeuw). Dit is (zoals het er nu naar uitziet) dus regen gemengd met sneeuw. De kans op een sneeuwdek is vrijwel nihil. (KNMI-expertpluim)
Uit de KNMI-meerdaagse: Echt aanwijzingen voor een winterse periode zijn er op dit moment echter niet. De 30-daagse van EC laat voor de laatste week van januari een positieve temperatuuranomalie zien van 1-3°C.
Kortom: ik ben het volledig eens met Herfst 3.0. Maar laat ik nou net de herfst liever hebben dan de winter
Ander voorbeeld: De oper verwacht veel sneeuw woensdag. Wie goed kijkt, ziet dat de temperatuur eerst 1,6 graden is, en tijdens de sneeuw oploopt. Daarnaast verwacht de oper ook regen (Veel meer neerslag dan sneeuw). Dit is (zoals het er nu naar uitziet) dus regen gemengd met sneeuw. De kans op een sneeuwdek is vrijwel nihil. (KNMI-expertpluim)
Uit de KNMI-meerdaagse: Echt aanwijzingen voor een winterse periode zijn er op dit moment echter niet. De 30-daagse van EC laat voor de laatste week van januari een positieve temperatuuranomalie zien van 1-3°C.
Ik denk dat ik dit ook duidelijk aangeef in mijn post dat we een winters wisselvallig weertype lijken te krijgen, ik spreek nergens van sneeuwzekerheden Staat er ook duidelijk in dat er mogelijkheden zijn voor leuke verrassingen volgende week, maar dan moet je veel dichter gaan zitten op eventuele kansen
En heb het hier in december ook al aangehaald, het "probleem" is een beetje dat zowat iedereen een andere definitie heeft van winterweer. Voor sommigen is dit pas een geval bij een aaneengesloten periode van ijsdagen, voor sommigen moet bij die periode ook sneeuw liggen en voor anderen is enkel sneeuw meer dan voldoende
Maar goed, we zijn hier nu eenmaal om kansen te bespreken Ik kom vanavond wel nog even met een uitgebreidere post.
Komende nacht is het ook opletten voor mist die het zicht serieus kan belemmeren. Als je de baan op moet, opletten geblazen!
Berichten samengevoegd door Sven
Herfst 3.0?
Persoonlijk vind ik de aankomende periode toch meer winters dan herfst, tenminste volgens de huidige runs.
De kansen op een sneeuwdekje zijn volgens mij echt niet nihil, alleen zal het waarschijnlijk sterk regionaal verschillen omdat we veel te maken gaan krijgen met winterse buien (gfs) al zijn er ook wel kansen op sneeuwstoringen(ec).
Daarom ga ik nu een post zetten om de postieve zaken even aan te tonen want ik vind dat men toch iets te negatief is (behalve Sven dan) over aankomende periode (vanuit het perspectief van een sneeuwliefhebber ).
Een blik op de kaarten:
Momenteel bevinden we ons onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië, wat de komende dagen nog zal versterken en ons een vrij zonnig weekend zal opleveren, waarbij ook lichte nachtvorst morgelijk is.Op onderstaande kaart kan je ook al de depressiedruk zien ten zuiden van Groenland die dit hoog idd zal omver werpen.
Ongeveer 2 dagen later heeft het hoog de aftocht geblazen richting Rusland en de depressies hebben de neiging om zich richting Schotland en Scandinavië te verplaatsen.
Mooi is te zien dat de jet naar het zuiden duikt wat er voor zal zorgen dat de benelux aan de koude kant van de jet terechtkomen, op deze kaart is het evenwel nog vrij zacht.
Even later zitten we volop in de polaire lucht met wijdverspreide winterse buien en dat is waar het interessant wordt, krijgen we natte sneeuw of zelfs sneeuwdekjes?
Vanaf hier gaan gfs en ec ook wat uit elkaar lopen waarbij gfs meer de focus heeft op winterse buien terwijl ec meer focus heeft op sneeuwstoringen.
Het verschil zit hem vooral in de uitdieping van randstoringen want ze hebben allebei dezelfde storing er in zitten, maar de overlap met de linkeruitgang van de jet (De linkeruitgang van de jet veroorzaakt stijgbewegingen en heeft dus een uitdiepend effect op randstoringen) zal het verschil maken en dit zijn details waar je pas later meer over kan zeggen.
Deze overlap kan bijvoorbeeld ook te laat gebeuren zoals eig in de nieuwste ec gebeurt waarbij er bakken sneeuw vallen in Duitsland en wij er iets minder goed bedeeld vanaf komen. Dit zal op details aankomen en het kan ook gewoon niet gebeuren zoals in gfs.
Hierboven de trog bij Ierland, dezelfde die bij ec uitdiept boven duitsland (net te oostelijk) door de overlap met de linkeruitgang van de jet
De sneeuwkansen, een sneeuwdekje?
Toch durf ik nu al te zeggen dat de kans dat er ergens in de benelux een sneeuwdekje komt te liggen gewoon vrij groot is, omdat er tussen deze eventuele storingen ook gewoon winterse buien vallen.De bovenluchten zijn geregeld koud genoeg en bovendien hebben we te maken met zeer lage diktewaardes (Dit wilt zeggen dat het 850hpa vlak lager ligt dan 1500 meter, het 500hpa vlak lager dan 5km, etc).
Kijk bijvoorbeeld eens naar de reltop kaarten die ook gebruikt worden bij de sneeuwvalgrensbepaling.
Dit is ook mooi te zien aan de diep blauwe kleuren op de gfs kaarten hierboven. De reltop wordt op onderstaande kaart aangegeven door de dikke zwarte lijnen, een reltop van 522 komt overeen met een sneeuwvalgrens van 0 meter, zoals je kan zitten we daar ruim onder.
Dit is natuurlijk niet de enige methode om de sneeuwvalgrens te bepalen, maar staar je zeker niet blind op de 850hpa temps die maar rond de -5/-6 zitten voor het bepalen van de kansen op sneeuw bij zulke lage diktewaardes.
Bij zulke diktewaardes is naar mijn mening echt wel tijdelijk droge sneeuw mogelijk in een hevige, goed getimede, geclusterde winterse bui.
Overigens zijn er na al deze kansen op winterse neerslag ook wel kansen op meer winterweer dat in de richting gaat van vorst, maar dat laat ik nu even achterwege in deze post omdat het nog ver weg is, en ook gaat afhangen van hoe de sneeuwbedekking in Europa gaat evolueren.
Wordt vervolgd | Gewijzigd: 11 januari 2018, 21:05 uur, door Jenss
De situatie voor volgende week is dus duidelijk, voor leuke verrassingen moet je toch er toch dichterbij gaan zitten. Dus maar even kijken naar de langere termijn. Zoals ook reeds aangegeven door mezelf is ook verlenging van winterweer een van de mogelijkheden. Hieronder de pluimen, zeker bij GFS is een cluster(tje) zichtbaar die het echt laat afkoelen vanaf de 22e, bij ECMWF komen er ook stilaan meer opties. Het is natuurlijk nog allemaal ver vooruit, maar het is iets om te gaan volgen want deze winterse neerslagweek stond eigenlijk ook snel in de kaarten.
GFS (prikpunt Brussel)
ECMWF:
To be continued
Voor dit soort zaken moet je er natuurlijk veel dichter op gaan zitten, maar het geeft maar wat eventueel mogelijk kan zijn
via weerstation ermelo
De control van GFS wel ja maar de opties voor echt de winter in te duiken zit er zeker in, maar ook de optie voor verderzetting van het wisselvallige winterweer tot zacht weer zit er ook Maar goed, dat is eigenlijk voor later, eerst maar eens volgende week die lokaal echt wel eens leuk kan gaan uitpakken
Hier nog even de laatste pluim van ECMWF waar je ook de verschillende opties kan terugvinden op lange termijn:
Edit: die randstoring blijft wel in de modellen staan op donderdag. Het is nog ver, voor hetzelfde geld is die weer zo weg, maar toch iets om te volgen. Over exacte positie valt natuurlijk nog helemaal niets te zeggen:
| Gewijzigd: 12 januari 2018, 23:29 uur, door Sven
via noodweerbenelux
Het weer voor donderdag wordt een situatie om te volgen.
Sneeuw, zware windstoten of misschien zelfs tijdelijk sneeuw gevolgd door zware windstoten zijn mogelijk!
De koers van het lagedrukgebied is allesbepalend. De grote onzekerheid is goed in de pluim terug te zien.
via weernl
| Gewijzigd: 13 januari 2018, 11:24 uur, door Jeroen71
Eerder deze week kwam al een mailtje binnen van één van onze meteorologen, met daarin een kaartje met de mogelijk windstoten voor komende donderdag. De letterlijke tekst die hij ernaast geschreven had, was ‘Deze windstoten worden berekend….. kijk, huiver, en VERGEET!’. En terecht, want hoe interessant ook, weerkundig bezien... op die termijn kan er nog van alles gebeuren en veranderen.
Een enkeling
En toen kwamen de nieuwste berekeningen weer binnen. Nog steeds slechts een enkeling die voor de ontwikkeling van een zeer actief en venijnig lagedrukgebiedje boven de Atlantische Oceaan ging en welke vervolgens via de Britse Eilanden over onze omgeving zou trekken. Dat gaat dan gepaard met heel veel wind en zeer zware windstoten.
Op basis van de huidige berekening
Inmiddels laten meerdere weermodellen deze ontwikkeling voor komende donderdag zien. Een kleine rimpel aan de zuidwestflank van een lagedrukgebied ten noorden van Schotland, diept zeer snel uit en wordt uiteindelijk een venijnig opzichzelfstaand lagedrukgebiedje. Het geheel is dermate sterk op basis van de huidige berekeningen van de hoofdberekening van het Europese weermodel ECMWF, dat het alle energie van het eerdergenoemde lagedrukgebied bij Schotland overneemt. Mede gevoed door een zeer sterke straalstroom boven onze omgeving, zou dat in het meest extreme geval resulteren in windkracht 11 tot 12 langs de westkust en zelfs tot diep landinwaarts windstoten van orkaankracht, tot 140 kilometer per uur!
Ontwikkeling, koers en sterkte
Bijzonder spannende weerkaarten, maar…. ondanks dat het een hoofdberekening is van een zeer goed weermodel, is het nog steeds een verwachting voor 5 dagen vooruit. Er komen tot die tijd nog zo’n 10 nieuwe berekeningen van datzelfde weermodel binnen, waarin er nog grote veranderingen kunnen optreden in zowel de ontwikkeling, als de koers en sterkte van het lagedrukgebied.
Andere scenario’s
Trekt het lagedrukgebied bijvoorbeeld ten zuiden van ons land langs, krijgt vooral Frankrijk te maken met zeer veel wind en zullen wij er ‘nauwelijks’ iets van merken. Een ander scenario zou kunnen zijn, dat het lagedrukgebied minder sterk uitdiept en ‘slechts’ als regulier lagedrukgebied ons land passeert, met regen en wind. En die kans bestaat zeker! Als we naar de zogeheten pluim kijken, een vergelijking van alle 52 berekeningen van het ECWMF en nog enkele andere weermodellen, valt op dat de hoofdberekening van het ECMWF de meeste wind berekent. Voor station De Bilt komt hij dan met een windkracht 8 (stormachtig), maar komt daarmee als hoogste uit de bus. De overige (ruim 50!) berekeningen zijn een stuk minder windrijk, al komt het merendeel ook wel met aardig wat wind, maar er zijn er ook een paar die met nauwelijks wind op de proppen komen, waaronder het Engelse weermodel UKMO. Deze laat juist woensdag een krachtige wind in De Bilt zien en komt donderdag met slechts een ‘huis, tuin en keuken’ windkracht 4.
Wel of niet
Wat het uiteindelijk echt gaat worden, is dus nog lastig te zeggen. Gezien de pluim en de huidige berekeningen lijkt het donderdag in ieder geval flink te gaan waaien met ook forse windstoten, maar nogmaals.. een kleine koersverandering kan ineens hele andere weerkaarten opleveren. We gaan het zien de komende dagen!
weer.nl