Waarom belooft dat niet veel goeds? Kan je hier ook een verklaring over/ voor geven?
| Gewijzigd: 8 januari 2018, 15:12 uur, door Sven
Omdat het velen opvalt dat als het in de VS winterweer is, er hier geen winterweer is. Het een heeft wel met het ander te maken, maar het is niet omdat er winter daar is dat het 100% onmogelijk is om hier winterweer te krijgen
Aangezien de modellen het moeilijk krijgen vanaf volgend weekend om de tendens te zien, zou ik aan het kaartje niet te veel belang hechten momenteel
Om even te illustreren zie het kaartje hieronder. Ja er zit wel wat depressieactiviteit op de oceaan, maar deze raakt helemaal niet tot bij ons. Moest het hoog beter hebben gelegen (waarbij we in een NO aanvoer zouden zitten bijvoorbeeld) dan heb je hier ook gewoon winterweer. Het kan theoritisch ook gewoon dat de depressieactiviteit onder onze landen doortrekt en dan zit je met sneeuwkansen.
Dit is natuurlijk allemaal maar hypothetis, maar ik wil hiermee maar aantonen dat het perfect mogelijk is om gelijktijdig winterweer in de VS te hebben als in Europa
1. Continentaal oppervlak
Landoppervlak warmt sneller op en koelt sneller af dan een oceaan. Noord-Amerika heeft een groter landoppervlak dan Europa en dus is er een grotere kans extremen te vinden op dit continent.
2. Circulatiecel
De algemene windrichting komt op de hoogte van New York, Washington D.C. en de andere grote steden aan de oostkust (waar het nieuws dat het er koud is vaak vandaan komt) vaak uit het westen, ze liggen namelijk net zoals de Benelux in de Ferrelcel. De Ferrelcel kent vooral westenwinden. Aan de oostkust van de VS betekend een westenwind een aflandige wind, hier in de Benelux is een westenwind een aanlandige wind. In de winter is de aflandige wind vaak kouder dan de aanlandige wind.
3. Warme golfstroom
Dan hebben wij ook te maken met de warme golfstroom, dit kan je zien als een transport van warmte van de evenaar naar de Noordpool. In Europa ligt de warme golfstroom voor de deur, daarom is de zee hier warmer dan aan de andere kant van de Atlantische oceaan (kust van Canada heeft juist te maken met de Labradorstroom, een relatief koude zeestroom vanaf de noordpool).
Hier moet wel bij gezegd worden dat de warme golfstroom ook langs de oostkust van de VS stroomt, dus bij een oostenwind hebben zij ook te maken met een warmere wind (maar ja, westenwinden komen hier vaker voor dan oostenwinden).
Zo kan het dat New York een heel ander klimaat heeft dan bijvoorbeeld Madrid (op dezelfde breedtegraad)
Huidige situatie
In dit specifieke geval is het in Noord-Amerika extra koud doordat een rug van hogedruk de afgelopen tijd lang boven het westelijke deel van het continent lag. De oostkust ligt juist in een trog en heeft te maken met lagedrukgebieden (die ook de sneeuwstorm veroorzaakte). Door de posities van hoge- en lagedrukgebieden kon koude lucht uit vanuit Canada en het Noordpoolgebied ver afzakken naar het midden en oosten van de VS.Tevens zakt de straalstroom boven Noord-Amerika ver naar het zuiden, hierdoor kan koudere lucht ook makkelijker zuidwaarts stromen.
Ook zie je goed dat de straalstroom boven de Atlantische Oceaan juist noordelijk ligt en activeert, hierdoor is er boven de oceaan meer lagedruk aanwezig (actieve westcirculatie). Maar, zoals Sven al eerder aangaf, betekent dit niet dat in Europa geen winter mogelijk is.
De straalstroom ligt in Europa namelijk weer zuidelijk, wat ruimte maakt voor een scandihoog (momenteel mee te maken), dit scandihoog is helaas van korte duur. Dus hopen dat 'de puzzelstukjes' een keer goed vallen voor een winterinval. | Gewijzigd: 8 januari 2018, 20:49 uur, door Thijs.
De modellen beginnen daar wel op te zinspelen, maar overtuigend is het nog allemaal (nog) niet. En ja, daarmee kom je in een (tijdelijke?) westcirculatie terecht, maar de bezem moet er toch even door. Overtuigend is het allemaal nog niet zoals ik zei, of het moest natuurlijk weer de 18z zijn van GFS
Inzet komt er rond +180u
En ja, dan is het weer veel te ver vooruit en kan je er amper waarde aan hechten, maar we moeten toch naar iets kijken zeker in deze barre tijden voor de winterliefhebber? Kijk wat er dan op de oceaan gebeurd, dit wil je als winterliefhebber zien Maar nogmaals, jammer genoeg niet op +50u, maar op onbetrouwbare termijn
*knip tekstKijk, dat nu eens een goede uitleg van heersende macro weersystemen.
Edit Sven: citaat wat ingekort, gelieve ook geen afbeeldingen mee te nemen als je bericht citeert, thx!
| Gewijzigd: 9 januari 2018, 13:44 uur, door Sven
Ter illustratie even deze van de 6z (vrij vergelijkbaar met de 0z) van GFS. Duidelijk zichtbaar dat deze begin volgende week een stap terug moet zetten waardoor je eventueel wat winterse buien kan gaan krijgen zoals Jens reeds beschreef.
Rustig weer
Er staan de komende week niet veel spannende dingen op het programma, het weer wordt voor een groot deel bepaald door een hogedrukgebied boven Oost-Europa.
Afhankelijk van de oorsprong van de lucht komt afwisselend was zachtere en koelere lucht langs, erg zacht of koud wordt het niet.
Tot zondag blijft hogedruk in de buurt, de komende twee dagen soms nog wat lichte regen, vervolgens droger en zondag is er ruimte voor de zon. Maandag komt lagedruk in de buurt en stijgt ook de kans op neerslag.
De weerkaarten
Op dit moment stroomt vanuit het zuiden iets warmere lucht de Benelux binnen, ook neemt de wind in kracht af. Dit komt doordat het hoog boven Scandinavië wegtrekt richting Rusland.
Er komt echter vrijwel meteen een nieuwe uitloper van het Azorenhoog. Deze uitloper groeit later uit tot een hogedrukgebied boven Noord-Europa.
Vervolgens bouwt zich boven Scandinavië en Rusland dus een flink hogedrukgebied op dat het weer in de Benelux gaat bepalen. De wind draait voor een paar dagen weer naar het oosten en koelere lucht stroomt richting de Benelux. Deze lucht is niet echt koud, dus het blijft bij nachtvorst en 2 tot 4 graden overdag. Het wordt wel droog en er is kans op zon.
Dit hogedrukgebied houdt het ook niet lang vol, het hogedrukgebied trekt opnieuw weg naar Oost-Europa, wat in de Benelux een zuidenwind veroorzaakt waardoor de temperatuur weer wat omhoog gaat.
Wat er daarna gebeurt is nog onzeker, maar het lagedrukgebied boven IJsland kan ervoor zorgen dat we in een noordwestenstroming terecht komen met meer neerslag (zichtbaar op de pluim).