Polar Vortex op 70 hPa met de Canadian warming
Opwarming van de stratosfeer (SSW, MSW) leiden ertoe dat de extreem koude stratosferische polar vortex afzwakt en dat afzwakken kan, mits de puzzle stukjes voor onze contreien goed vallen, gunstig uitpakken (met enige vertraging) voor het winterweer in Europa (sterk neg AO - NAO)
Het afzwakken zien we net zoals de laatste dagen al ook vandaag weer mooi terug in de weermodellen met als belangrijkste kenmerk een displacement (verplaatsen) van de vortex. Tevens zien we op termijn een zgn dipool ontstaan met één pool ten noorden van Scandinavie.
Vortex -tropopauze- 25-12 met de mooie dipool
De vraag is wat mn de zuidelijke kern precies gaat doen en in hoeverre de hoogte trog in de tropopauze verder weet af te zakken.
Al met al interessante ontwikkelingen, nog geen garantie op strenge vorst en sneeuwstormen maar zeker een ontwikkeling met winters potentiaal! De komende tijd is het dan ook zeker zaak om ook deze ontwikkelingen in onze beoordelingen van de diverse weermodellen mee te pakken!
Wordt vervolgd zullen we maar zeggen!
Meer over de stratosfeer en polar vortex zie - https://www.alpenweerman.nl/stratosferische-dwalingen-kansen-op-koude-december/-
Zondag avond kans op (natte)sneeuw oosten
In de loop van de zondagavond en nacht op maandag kan er op een doortrekken van een occlusie front in het oosten van het land (natte) sneeuw gaan vallen. Lokaal kan het daarbij ook glad worden door sneeuw. In de loop van de nacht en vroege ochtend nadert er vanuit het noorden (tijdelijk) weer koudere maar ook drogere lucht met nog enkele (winterse) buien die vanaf de Noordzee binnentrekken
De neerslag zal maandag van N naar Z buiten de grenzen in Duitsland voornamelijk in de vorm van sneeuw gaan vallen, overdag trekt het sneeuwfront naar de westelijke Alpen en gaat ook daar voor verse sneeuw zorgen. Reizigers van en naar de wintersport gebieden moeten maandag dus rekening houden met overlast en vertragingen door sneeuwval!
Hirlam
Arpege
Sneeuw vannacht?
Zoals ook Alpenweerman al eerder vermeld heeft staat er vannacht weer een kansje op sneeuw op het programma.Zoals op onderstaande kaart te zien is passeren er 2 occlusiefronten vannacht op de grens tussen koude lucht in het oosten en zachtere lucht in het westen. Hierop is natte sneeuw mogelijk in de oostelijke helft van de benelux, uiterste oosten mogelijk ook droge sneeuw. Droge sneeuw ook wat rapper mogelijk op wat hoger gelegen gebieden zoals de Veluwe, Sallandse heuvelrug en de Limburgse heuvels, natuurlijk ook gewoon droge sneeuw in de Ardennen. Hangt ook af van wat de temperatuur vanavond nog doet, als het nog enkele uren kan afkoelen onder opklaringen dan heeft een groter gebied kans op droge sneeuw. Accumulatie in het uiterste oosten enkele cm, mogelijk omgeving twente richting de 5cm als we ec volgen(die is het best voor sneeuw van de huidige runs).
Ook het knmi heeft dit mooi besproken in hun guidance:
"Aandachtspunt is de neerslagsoort voor vanavond/begin van de nacht. Kijkende naar de progtemps is het best mogelijk dat in de oostelijke helft natte sneeuw valt en in het oosten van het land + de hoger gelegen gedeelten met minder bodemwarmte zoals de Veluwe enige tijd droge sneeuw met een accumulatie van een paar cm. In de loop van de nacht loopt de temperatuur op door de aantrekkende noordwestelijke wind en nemen gladheidskansen rap af."
Achter dit front gaat de temp omhoog wanneer de wind naar noordwest draait, uiterste oosten zou echter in de koudere lucht kunnen blijven zoals ec laat zien, ook Arpege zit dicht tegen de Nederlandse grens aan. Langs de Duitse grens zou zo goed als alle neerslag wel eens als sneeuw kunnen vallen, maar zelfs al blijven ze hier in de koudere lucht, de temp. zal na de neerslag toch stijgen tot zo'n 3-4 graden, maar zo zouden ze hier wel wat langer van het sneeuwdekje kunnen genieten.
Hieronder ec voor vannacht:
Occlusiefronten naderen
Een blik op de radar toont ons twee occlusiefronten. De eerste ligt al bijna boven het oosten van het land, de 2de ligt momenteel nog op zee.
In het oosten, het noordoosten en Zuidoosten zou het goed kunnen dat de neerslag door neerslagsafkoeling ook bestaat uit natte sneeuw. Helemaal aan de Duitse grens bestaat ook de kans dat hier de sneeuw even blijft liggen.
Inmiddels spreken we dan ongeveer over 12 uur 's nachts:
Binnen de rode circels meeste kans op natte sneeuw
Na de passage
Achter het occlusiefront (morgen dus) wordt het weer grotendeels droog, en hebben we te maken met wolken (en een enkel buitje), maar ook de zon laat zich zo nu en dan even zien.
De temperatuur komt uit tussen de 5 en de 8 graden.
| Gewijzigd: 17 december 2017, 22:10 uur, door Thijs.
Hier de pluim en die ziet er niet best uit. Gewoon weer de oude bekende WC die weer zoals elke winter terugkomt!
Oja, voor de mensen die kerst in de Ardennen vieren, is er wel een kans op een witte kerst
Dus maar kijken naar volgende kaarten met wat actie, want voor velen is dit toch een vrij saai weertype
Allemaal nog ver weg natuurlijk, maar ik zie liever die kaarten op +200u al verschijnen (de 0z kwam ook met ongeveer dezelfde setting) dan op +300u te moeten gaan zoeken naar iets leuks
Nog dit: ik denk dat het ondertussen al een tijdje geleden is dat we zo een topstart hebben gekend van de winter. Ik denk zelfs dat de kans groot is dat ze op sommige plaatsen al hun dikste pak sneeuw hebben gehad deze winter. En de winter is ook nog lang hé mensen, de statistisch koudste maanden (januari en februari) komen er nog aan
Nou, en GFS heeft die zojuist weer overtroffen. Zulke kaarten zie je niet vaak voorbij vookomen. Helemaal aan het eind trouwens, komt GFS met een gigantisch uitgestrekt poolhoog. De modellen lijken wel flink 'zoekende', met de hele tijd abnormale luchtdrukverdelingen. Wellicht gaat dit begin 2018 nog voor verassingen zorgen! Zo blijft het in iedergeval leuk om de LT-kaarten te volgen, ondanks dat ze niet perse kou voorspellen.
| Gewijzigd: 18 december 2017, 18:07 uur, door C.A.D.
vooralsnog weinig perspectief voor winter, adhv onderstaande kaart.
Kan zijn dat deze hoog in de boom zit vergelijken met de andere 'leden'.
Misschien dat Johann, hier nog iets over kan roepen?
Inderdaad, zo'n kaart ziet er nog genees zo heel hopeloos uit. De Jetstream zit vrij zuidelijk, en schommelt flink over het noordelijk halfrond heen, daarnaast is het azorehoog niet meer zo heel sterk, en ziet de kaart eruit alsof er zo een verbinding met het groenland hoog kan onstaan. We zien ook nog regelmatig een mooie poolhoog op termijn verschijnen.
Ookal is de verdere run niet zo goed en ookal geeft de pluim geen kou aan, zie ik het nog genees zo negatief in, voor mij gevoel hoeft er maar ''iets'' te gebeuren, en we zitten goed.
Dat zou niet zo heel gauw gebeuren. Zie hoe dat laag gevoed wordt door de kou die over de oceaan stroomt. Daarom gaat dat laag nooit duiken en wordt de depressie actiever waardoor wij in een nog diepere westcirculatie komen te zitten. | Gewijzigd: 19 december 2017, 14:50 uur, door JOHNNY123