Edit Justin: item even goed leesbaar gemaakt.
Serieuze sneeuwval
De zondag staat in het teken van een actief sneeuwgebied. Het gaat hard sneeuwen. Maar heel lang zal de sneeuw niet blijven liggen. Typerend voor de Nederlandse winter.
We hebben het er al de hele week over. De sneeuw van zondag. Het geeft om te beginnen aan hoe goed weermodellen tegenwoordig presteren. In onze themapresentatie van afgelopen dinsdag hadden we het al over de komst van het sneeuwfront. Naarmate de zondag dichterbij kwam, schoof de timing van de sneeuw op naar voren maar verder bleef de verwachting netjes overeind staan. Ook vandaag nemen we de zondag door aan de hand van de meest recente inzichten en berekeningen. En pakken meteen de maandag ook maar mee, want dat zou ook nog een interessante weersituatie kunnen worden met plaatselijk wellicht opnieuw serieuze sneeuwval.
Dik pak sneeuw
Over serieuze sneeuwval gesproken. Er is regionaal al erg veel sneeuw gevallen gedurende de afgelopen 24 uur. Collega Reinout van den Born zocht vanochtend bijtijds de plek op, die waarschijnlijk de meeste sneeuw van heel ons land toebedeeld heeft gekregen. Op het Terletse veld, ten noorden van Arnhem, mat hij een indrukwekkend pak sneeuw van meer dan 10 en lokaal zelfs bijna 15 centimeter. Dit gebied ligt op 90 meter hoogte en dat maakt nou net het verschil met plaatsen die enkele tientallen kilometers verderop op bijvoorbeeld een hoogte van 10 of 20 meter boven NAP liggen. Want op dit hoger gelegen terrein ontstond er gisteren overdag al een laagje sneeuw en daar kwam vervolgens nog een heleboel bij gedurende de avond en de nacht. Zo veel dat er op een enkele plek zelfs grote takken van de bomen zijn afgebroken door het gewicht van de sneeuw!
Actief front
Maar nu is het wachten op de volgende lading sneeuw. Een actieve depressie nadert vanuit het westen en trekt morgen pal over ons land naar het noordoosten. Voor het systeem uit voert een naar zuidoost krimpende wind koude lucht aan. Het front dat opdringt vanuit het zuidwesten wordt gevolgd door beduidend minder koude lucht. Deze zachtere lucht glijdt op tegen de koude luchtlaag onderin en het resultaat is een actieve neerslagzone. Voor deze actieve neerslagzone uit valt er gedurende de nacht naar zondag en zondagochtend vroeg her en der ook wat lichte sneeuw. Maar het gaat dus om de actieve zone. Die trekt tussen 9 en 10 uur zondagochtend Zeeland binnen waar het dus bijtijds begint te sneeuwen. Volgens de berekeningen van het ECMWF model ligt de sneeuwvalgrens tussen de 100 en 200 meter maar deze grens kan tijdens aanhoudende sneeuw verder dalen.
Hoeveelheid (verse) sneeuw zondag 15.00u (ICON model). Zeeland en Limburg alweer sneeuwvrij.
Sneeuwjacht
Om 1 uur in de middag is de sneeuwzone gevorderd tot over Noord Holland, Flevoland en Overijssel. De temperatuur daalt tijdens de sneeuw tot 0 graden en daarbij staat ook nog eens een matige tot vrij krachtige zuidoostenwind. Het woord sneeuwjacht kan misschien de lading wel een beetje dekken. Al zal de sneeuw niet echt gaan verstuiven want daar zijn de temperaturen net een fractie te hoog voor, in combinatie met de luchtvochtigheidsgraad. Het opdringen van de zachtere lucht verloopt echter snel en in de bijgevoegde kaartjes zien we in het geel het gebied waar de sneeuwvalgrens al is gestegen tot meer dan 1000 meter hoogte. Kortom, in Zeeland en Zuid Limburg gaat de sneeuw alweer over in regen en de sneeuwlaag (van zo’n 3 tot maximaal 5 centimeter) zal er alweer beginnen te smelten. Aan de zuidwestkust kan er ook nog eens een harde of zelfs stormachtige zuidwester opsteken.
6 tot 8 centimeter
Gedurende de zondagmiddag dringt de zachtere lucht snel verder noordoostwaarts en om 4 uur is de grens tussen sneeuw en regen al gevorderd tot over Noord Holland, het noorden van Flevoland en Twente zo ongeveer. In het noordoosten sneeuwt het dan juist hard en kan een laag verse sneeuw van tenminste 5 en mogelijk zelfs 6 tot 8 centimeter tot stand komen. Als de avond valt is wellicht alle sneeuw in het zuiden alweer weggesmolten, te meer daar er in de avond nog een vrij actief tweede neerslaggebied passeert waarbij alles als regen valt. In de loop van de avond zal de sneeuw ook in het noordoosten beginnen te smelten maar of het daar tot snelle smelt komt is de vraag. De koudere lucht laat zich daar duidelijk minder goed verdrijven.
Opnieuw sneeuw?
Maandag zien we een soort herhaling van zetten. Een nieuwe actieve depressie komt vanuit Noordwest Frankrijk snel onze kant op. In de nasleep van de eerste depressie is een groot deel van de koude lucht opgeruimd maar toch ligt de koude lucht nog wel in de buurt. Het zal van de exacte koers van de tweede depressie afhangen, of een toenemende noord-component in de wind de koudere lucht toch weer het land binnen blaast. Volgens het ECMWF valt de neerslag maandag voornamelijk in de vorm van regen. Het noorden maakt wel kans op natte sneeuw of sneeuw die blijft liggen. Het Franse Arpège model komt met een koudere oplossing en laat een veel groter deel van het land maandag wederom in de fikse sneeuw terecht komen. Zoals we in het begin stelden dat weerberekeningen tegenwoordig behoorlijk betrouwbaar kunnen uitpakken, zijn details (wat is de exacte koers van een depressie bijvoorbeeld) er soms ook de oorzaak van dat we op korte termijn niet weten of het over 2 dagen hard gaat sneeuwen of hard gaat regenen. En die onzekerheid kan lastig zijn, maar maakt het vak juist wel uitermate boeiend.
Lees ook:
| Gewijzigd: 9 december 2017, 16:00 uur, door Justin
Altijd weer knap hoe dit soort conclusies adhv de verwachte toestand van de AO of NAO getrokken worden!??? | Gewijzigd: 9 december 2017, 18:08 uur, door Alpenweerman
Sneeuwdek volgens het Europese weermodel tegen dinsdagochtend
Maar eerst morgen. De hoeveelheden zijn iets opgeschroefd.
07:00-10:00
10:00-13:00
13:00-16:00
16:00-19:00
| Gewijzigd: 9 december 2017, 20:03 uur, door Stefanv
KNMI Guidance:
Wind:
5-6 Bft in de kustgebieden. Op passage van de zwakke rug tijdelijk iets minder. Op zondag zuid van het laag veel wind uit het zuidwesten, 8 Bft aan de kust, mogelijk 9. Met name de Harmonies laten een 9 zien, Harmonie36 het meest fors. Daarbij aan de (zuid)westkust en boven de zuidelijke helft van het land zware windstoten.- Bron: KNMI Guidance (Zie harmoniekaart hieronder).
Morgen windstoten van rond de 100 km/h. Ook tijdens het sneeuwgebied waait het aardig met daardoor kans op sneeuwjacht achtige condities
Neerslag:
De frontale neerslag van zondag bereikt het zuidwesten in de eerste helft van de ochtend (7 UTC Zeeland). De kans is reëel dat hierbij 3-5 cm sneeuwaccumulatie per uur en in totaal een sneeuwdek van 5-10 cm, mogelijk meer, gaat optreden in een flink deel van het land. Wegdektemperaturen zijn bij het inzetten van de sneeuwval al rond of iets boven nul, dus accumulatie zal snel gaan. Na passage van de occlusie gaat de neerslag over in regen; in het noorden blijft het waarschijnlijk sneeuw. - Bron: KNMI Guidance
Hieronder de neerslagkaarten van Harmonie. In het uiterste noorden blijft de neerslag sneeuw terwijl elders de neerslag over gaat in regen. Voor de regen uit kan er 5 cm tot lokaal 15 cm. Dit kan een aardig hoeveelheid sneeuw opleveren op de plaatsen waar vandaag ook al sneeuw gevallen is.
Echter volgens goedgebruik van de tv-weerlui, is eerst sneeuwbuien, dan REGEN met hoofdletters. De afgelopen dagen hebben de dames en heren weerkundigen er flink naast gezeten. Johan de Alpenweerman heeft het tot nu aan het rechte end. M'n complimenten!!!
Link: http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwingen/weersverwachting/prognose/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Echter volgens goedgebruik van de tv-weerlui, is eerst sneeuwbuien, dan REGEN met hoofdletters. De afgelopen dagen hebben de dames en heren weerkundigen er flink naast gezeten. Johan de Alpenweerman heeft het tot nu aan het rechte end. M'n complimenten!!!
En nog is lang niet alles in kannen en kruiken! Zoals al eerder gezegd zou er door de bijkomende opglijdings processen ook nog (veel) meer kunnen gaan vallen. Neerslagafkoeling en isothermie gaan afhankelijk van koers ook nog een belangrijke rol spelen. 20 tot 25cm is zeker niet onrealistisch bij dit soort grens situaties! (Harmonie / EC) Noorden lijkt vlgs alle modellen enkel met neerslag in vaste vorm (sneeuw) te maken gaan krijgen.
| Gewijzigd: 9 december 2017, 21:20 uur, door Alpenweerman
Zowel EC als ook GFS op termijn kouder! (hogedruk impulsen noorden!)
| Gewijzigd: 9 december 2017, 21:55 uur, door Alpenweerman
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Is geen volgend laag maar zijn de "na-weeen" van het "2e laag" dat morgen ten westen van de Biskaya uitdiept en via Bretagne naar Polen / Baltische Staten verder trekt. In zijn nasleep gaat het op de (backbent) occlusie nogmaals sneeuwen!
| Gewijzigd: 9 december 2017, 22:06 uur, door Alpenweerman
Is geen volgend laag maar zijn de "na-weeen" van het "2e laag" dat morgen ten westen van de Biskaya uitdiept en via Bretagne naar Polen / Baltische Staten verder trekt. In zijn nasleep gaat het op de (backbent) occlusie nogmaals sneeuwen!
Behoort sterke doorzettende dooi ook nog tot de mogelijkheden???
edit sven: vrij logisch, als het -5 is in onze lage landen, dan zit je vaak met uitdrogende oosterwind | Gewijzigd: 9 december 2017, 22:56 uur, door Sven
En haha ja hoor, de woensdag is er op de kaarten al bij gekomen met winterse neerslag. Iets van op officiele kaarten ervan te zien?
Op langere termijn opnieuw winterse neerslag volgens de vooruitzichten, tegen kerst.
Berichten samengevoegd door Sven | Gewijzigd: 9 december 2017, 23:04 uur, door Wolkje7
Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4
Velp 2018:
Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)
Velp 2017:
Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Citaat van Wolkje7, zondag 10 december 2017, 2:30 uur En haha ja hoor, de woensdag is er op de kaarten al bij gekomen met winterse neerslag. Iets van op officiele kaarten ervan te zien?
Op langere termijn opnieuw winterse neerslag volgens de vooruitzichten, tegen kerst.
| Gewijzigd: 10 december 2017, 08:16 uur, door Justin
| Gewijzigd: 10 december 2017, 07:53 uur, door Rens@weer