Hieronder ook trouwens de meest recente pluim van het Europese weermodel ECMWF en bijhorende sneeuwkansen:
We werken dan ook eerst naar de eerste opties toe (vrijdag), wat daar achter gebeurd kan intressant zijn of niet. Maar waarom zou je daar naar gaan kijken,als er eerst wat leuke dingen daarvoor staan. Het zijn al om al geen verkeerde kaarten voor een winter die net begint, om eens te beginnen met wat flinke winterse buien. Daar zijn de modellen het aardig over eens m.u.v locaties,timing e.d. Maar allen komen met forse winterse buien vanaf vrijdag.
Motor in dit hele verhaal is een omvangrijk lagedrukgebied met kern (958-960hpa) net tegen west Noorwegen aan. Dit systeem pompt de arctische lucht helemaal naar ons landje vanaf achter spitsberen.(zie kaart onder).
Hetgeen dan ook temperaturen opleverd van -8-9 op 850hpa. En op 500hpa zelfs waardes van (-40 graden) wat dikke convectie kan geven zeewater temps van 8 graden gemiddeld.Terwijl onder gunstige omstandigheden bij -4-5 in combinatie met andere parameters al natte sneeuw kan vallen. Maar zal daar niet te ver op ingaan, deze waardes zijn slechts 1 van de paar parameters voor droge sneeuw en die is gewoon dik. Bijna dubbele cijfers dus gewoon goed. Op zee liggen zelfs waardes van -10 klaar deze run.
Ook andere parameters zijn goed voor droge sneeuw. Maar ik kan alles hier wel gaan posten, het zijn details en die details zien er momenteel gewoon zeer goed uit. Maar we weten allemaal hoe snel het hier kan gaan richting een negatieve omslag. Het is gewoon afwachten nou de kaarten liggen er min of meer klaar voor. Meer details en lokalisering kan ik wat meer over vertellen zo richting donderdag ongeveer. En op de dag zelf is het nowcasten ook nog eens waar exact de buien gaan vallen.
Mischien kan Johann alpenweerman wat meer toelichten ik kan aardig wat sneeuwkansen neerzetten. Maar die heeft door zijn ervaring in de alpen nog wat meer kennis hierover. | Gewijzigd: 4 december 2017, 12:11 uur, door Tatanka
Mischien kan Johann alpenweerman wat meer toelichten ik kan aardig wat sneeuwkansen neerzetten. Maar die heeft door zijn ervaring in de alpen nog wat meer kennis hierover.
Mooie uiteenzetting Tatanka. Natuurlijk nog wat vroeg zoals je ook al aangeeft maar later in de week wanneer ook de hoog resolutie modellen in beeld komen wordt dat weer een heel interessante setting! Met dit soort stroming gaan in het bijzonder voor sneeuwval de diktewaarden een grote rol spelen! Kijk maar eens wat er op het 500 hPa vlak staat te gebeuren. Maar liefst -40 graden (520 dam) tot over de Benelux !! (Höhenkaltluft) !!
Later meer.........Gr J
Zo nu even de sneeuw ruimen hier op balkon. Perfect winter weer in de Alpen (voor de liefhebber zie vlog FB)
Edit Sven: waarom op zo een onbetrouwbare termijn kijken als er zo een mooie kaarten staan op korte termijn zoals hierboven in de posts van Tatanka en Alpenweerman neergeschreven
| Gewijzigd: 4 december 2017, 14:56 uur, door Sven
Edit Sven: link aanklikbaar gemaakt, gelieve dit de volgende keer zelf te doen. | Gewijzigd: 4 december 2017, 17:11 uur, door Sven
Waarom al weer verder kijken dan nodig? Laat ons eerst maar eens focussen op komende vrijdag waarbij de koudere bovenluchten ons in sneltempo inpalmen. Zoals in de posts hierboven reeds beschreven kan het temperatuurverloop na vrijdag grote verschillen gaan krijgen. Maar dat is voor later.
Eerst maar eens naar vrijdag toewerken en de details gaan volgen als de korte termijn modellen ook beschikbaar worden. Maar om dan toch even op je post van hierboven in te gaan, je spreekt over warm? Wel hieronder de bijhorende kaartjes voor dat moment:
Dus ik zie het probleem niet, want er wordt doodgewone sneeuw berekent op dat moment in deze run. Zelfs al zitten de temperaturen boven 0 op 2m, er is ook nog iets als neerslagafkoeling, kijk maar naar Oost-Vlaanderen afgelopen week waar de neerslag begon te vallen bij graadje of 3 maar dat er toch meer dan 5cm sneeuw lag lokaal. Maar goed, zoals ik dus reeds zei, eerst maar eens richting vrijdag gaan.
Sneeuwkaartje voor vrijdagavond
Hieronder het ensemble voor midden Brabant. Dit begint er op te lijken.
| Gewijzigd: 4 december 2017, 18:34 uur, door Stefanv
Edit Sven: link aanklikbaar gemaakt, gelieve dit de volgende keer zelf te doen. Sorry maar wat zit je nou te zeiken. Deze run is juist beter dan alle vorige. En komt op MT zelfs met ijsdagen voor een deel van het land. En dat is voor het eerst dat het gfs dat laat zien. Ook de dagen daarvoor blijft de temps dichtbij het vriespunt.... Dus mocht het intensief doorsneeuwen zou er zomaar een mooi dekje kunnen ontstaan.
Echt een heerlijke run met volop sneeuwkansen!
| Gewijzigd: 4 december 2017, 19:04 uur, door JOHNNY123
Sneeuwkansen voor de komende week.
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Om als beste voorbeeld te geven waarom de maxima niet onder 0 moeten zitten voor sneeuw, verwijs ik graag naar dit topic (klik HIER). Toen de sneeuw begon te vallen was het ook een graadje of 3. Maar neerslagafkoeling doet makkelijk zijn werk. Kijken we naar vrijdag dan zijn de waardes zelfs nog een pak beter voor sneeuw. Dus laat ons eerst even naar toe werken, dat is ook al ver genoeg vooruit We zien de komende runs wel weer wat het vervolg zal worden, maar dik te zacht weer voor de tijd van het jaar zit er momenteel niet in
En waar ik nog even mee wil eindigen: het is nog maar begin december. Als winterliefhebber worden we nu al verwend want er staan tenminste kansen in de kaarten. Het is al jaren anders geweest. December is sowieso een lastige maand in onze lage landen waar van enig winterweer moeilijker sprake is dan in de maanden januari en februari waar het toch meestal van moet komen
Om even te duiden hoe hard de temperatuur onderuit gaat op hoogte, hieronder even de pluim van GFS met de temperaturen op 850hPa en 500hPa, een mooie duik komende vrijdag!
Citaat van Sven , maandag 4 december 2017, 21:59 uur Dat het ijskoud gaat worden met deze setting is gewoon niet onmiddelijk mogelijk. Je moet rekening gaan houden dat we wind van over onze warm aquarium (genaamd Noordzee) krijgen. Dat heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat dit extra buien triggert door het grote temperatuurverschil (zie ook enkele posts hierboven). Nadeel is dat het niet ijskoud wordt, maar dat hoeft niet perse.
Zorgt dit type weer dan voor extra afkoeling van ons Aquarium?