Het topic waar toch heel wat mensen naar uitkijken ieder jaar: het winter discussietopic!
Wat zal deze winter brengen? Wordt het een witte of groene kerst? Kunnen we op de schaats? Kunnen we volop gaan sneeuwruimen? Allemaal vragen die nog onbeantwoord zijn, maar die de komende 3 maanden hier in dit topic zullen beantwoord worden
Normaal schrijft onze moderator en winterexpert Callie-P de openingspost van het wintertopic, maar wegens drukke tijden bij hem neem ik het even over. Maar jullie zullen hem hier zeker ook zien hoor.
Dus hoe er aan te beginnen? Wel ik ben geen fan van langetermijn voorspellingen en mijn voorkeur geniet de korte en middellange termijn. Nu mijn buikgevoel zat de laatste 2 jaren wel goed (jammer genoeg), dus als ik dan puur een wilde gok mag doen, dan verwacht ik geen ijskoude winter maar meer een winter met meer sneeuwkansen.
Dus laat ons beginnen met de korte termijn, of gewoon wat er nu speelt op de weerkaarten. Zoals jullie misschien konden zien in het speciale topic, viel er vooral in delen van Vlaanderen sneeuw op 30 november, dus nog net in de herfst. Lokaal tot zels iets meer dan 5cm. Op het moment dat ik deze post schrijf vriest het al op vele plaatsen in onze Lage Landen en sneeuwt het nog in delen van België. Op die plaatsen kunnen ze echt wel zeggen dat de winter van start is gegaan.
Actuele vorst in Nederland:
Tot en met zaterdag blijven we te maken hebben met een te koud weertype voor de tijd van het jaar, een goede start van de winter dus. Het is de laatste jaren al anders geweest Vanaf zondag stroomt er zachter lucht binnen samen met een front. De eerste neerslag zou in de oostelijke helften misschien nog winters kunnen zijn (zeker in de Ardennen), daarna is het even over met de pret.
Hieronder de meest recente pluim van ECMWF, geldig voor De Bilt:
Lokaal kan het zaterdag, zeker waar eventuele mist blijft hangen, misschien wel tot een ijsdag komen als we ECMWF mogen geloven
Kijken we dan naar de eerste volledige week van de winter, dan begint deze vrij zacht met temperaturen die richting 10 graden gaan. Daarnaast zitten velen de periode rond 7/8 december te volgen. Zowel het Europese weermodel ECMWF als het Amerikaanse model GFS kwamen een paar runs op rij met terug een polaire stroming over onze landen, het weertype dat we nu ook mee te maken hebben. Opeens was deze optie volledige verdwenen uit de runs, maar GFS komt hier nu al enkele run op rij mee terug.
ECMWF wil hier voorlopig niet van weten, het is de volgende dagen te bekijken langs welke kant het zal gaan vallen. Beide modellen hebben wel een krachtig hoog op de oceaan liggen. Zolang dit niet zorgt voor een strakke westcirculatie en blokkerend werkt, dan is dat steeds een positief gegeven voor ons.
GFS met laag die doortrekt en ons zo dan weer in polaire stroming brengt:
ECMWF die hier nog niet wilt van weten, maar ook het krachtige hoog op de oceaan heeft liggen:
Goed, laat dit ons een start zijn van een mooi winterseizoen! Daarnaast hebben we ook nog enkele andere topics die ik graag onder de aandacht wil brengen:
- Ardennen sneeuwtopic: Om alle sneeuwkansen te bespreken in de meest sneeuwrijke regio van de Benelux
- Nieuw: Winterberg sneeuwtopic: Een skigebied dat niet zo ver ligt en populair is onder vele leden
- Voor al het nieuws en voorspellingen over hét skigebied van Europa, de Alpen, kan je terecht in het speciale gedeelte van Alpenweer op deze site
- Waarnemingentopic: In het waarnemingentopic kan je jouw actuele weersituatie vermelden. Van regen tot vlokken en van onweer tot mist, alles mag je hier vermelden.
- Kletstopic: Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter, natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier toegestaan, maar hou het netjes.
Voor de rest duim ik met iedereen mee dat we een topwinter krijgen! Groeten, Team Onweer-Online & Sven | Gewijzigd: 1 december 2017, 00:16 uur, door Sven
Wintervoorspelling 2017-2018 Kans op koude winterperiode 75%!
30 november 15:58 uur - Laatste update 30 november | 16:25 uur.
ik ga uit van 75% kans op een echte koude winter(periode).
De komende winter krijgt wel een karakter van vuil en grillig. Een winter met sneeuw en een winter met minstens één (langere) periode waarop we op schaatsen komen.
Elk jaar kom ik op 30 november of op 1 december (begin meteorologische winter) met mijn definitieve wintervoorspelling. Een wintervoorspelling waarin ik het weerbeeld van de herfst van dit jaar een grotere rol heb gegeven en ik heb de afgelopen jaren met elkaar vergeleken. Ik heb de voorspelling aangescherpt, een grotere kans op echt winterweer, in vergelijking met de voorlopige wintervoorspelling van eind oktober. Dus kouder. Minstens een echte winterperiode met voldoende vorst om op natuurijs te gaan schaatsen. En dat langer dan twee of drie dagen.
De komende winter zal ook soms vuil en grillig verlopen. Dit betekent vaak overlast voor het verkeer door sneeuw, ijzel, maar ook door stormachtig weer. Is het niet het een, dan is het wel het ander.
De winter begint al op te spelen in de komende decembermaand.
Bron: Pietsweer..nl
link: http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2017/wintervoorspelling-2017-2018-kans-op-koude-winterperiode-75/ | Gewijzigd: 1 december 2017, 07:38 uur, door bolbliksem
ik ben weer van de partij.
Afgelopen weken al meelezend in de herfstdiscussie alwaar velen uitkijken naar DIT topic!
EC en GFS zijn beiden redelijk eensgezind in de pluim (sorry op werk dus moet snel ff afraffelen)
Nu (iets kouder dan normaal 2-3gr) en na het weekend op of iets boven normaal ca 7-9gr.
Hierna geleidelijk dalend naar onder de 5 (toekomstmuziek)
Verveldende jongen blijft die WC. standvast op 225, zuid/west.
heb de kaarten nog niet bekeken maar hopelijk verandert er nog iets qua druk en komen we onder een wat meer noordelijkere stroming te liggen.
Nu (iets kouder dan normaal 2-3gr) en na het weekend op of iets boven normaal ca 7-9gr.
Hierna geleidelijk dalend naar onder de 5 (toekomstmuziek)
Verveldende jongen blijft die WC. standvast op 225, zuid/west.
heb de kaarten nog niet bekeken maar hopelijk verandert er nog iets qua druk en komen we onder een wat meer noordelijkere stroming te liggen. Zoals in mijn openingspost geschreven komt GFS al enkele runs op rij met een omslag terug naar een polaire stroming rond 7-8 december. Is iets wat al langer in het oog wordt gehouden en nu komt ECMWF daar ook stilaan mee.
Is nu kwestie dat het blijft staan, we blijven het volgen, kan wel eens leuk gaan uitpakken
mis ik toch ,waar velen op zitten te wachten en naar uitkijken ,,in een wintertopic ,=====,Johann zijn winterpraatje
met stoplichtje .
,,,,
Edit Sven: het stoplichtje werd steeds geplaatst door Callie-P, hij en ook onze Alpenweerman zullen hier ook wel updates plaatsen hoor | Gewijzigd: 1 december 2017, 14:30 uur, door Sven
Als ik de wintervacht van onze katten mag geloven komt dat dik voor elkaar. De twee voorgaande winters hadden zij absoluut geen echte volle dikke wintervacht. Zou Moeder Natuur ze op voorhand een lekkere warme jas geschonken hebben?? Ik hoop het.
Tijdens koude periodes kun je nu ook live de actieve Strooiwagens van Rijkswaterstaat volgen via de stormtracker en inzien welke wegen er de afgelopen 6 uur zijn bestrooid. Je herkent gestrooide wegen aan het blauwe spoor.
(*) NL temperatuurmetingen updaten elke 10 minuten. In Belgie bedraagt de updatetijd een uur, met uitzondering van Ukkel (per 10 min.). | Gewijzigd: 1 december 2017, 16:44 uur, door Benjamin
De winter is uitstekend begonnen. Gisteren sneeuw in delen van België, vandaag een koude dag en morgen mogelijk gevlok in Nederland.
Vanaf morgenavond trekt vanuit het noordwesten neerslag het land op. In eerste instantie is het gewoon in vloeibare vorm, maar narmate het verder het land op komt kan de neerslag winters worden.
Kijken we naar de meest recente run van het globale ECMWF, dan zien we dat vooral het uiterste oosten van Nederland zondag een kans maakt op een laagje sneeuw.
ECMWF model
Nemen we de korte termijn modellen Harmonie en Hirlam erbij, dan zien we hier ook dat de mensen in het oosten zondag de gordijnen opentrekken en mogelijk een wit tapijtje zien.
Harmonie model
Hirlam model
Ook is er kans op ijzel. Daarvoor nemen we de meest recente KNMI guidance erbij:
Neerslag:
Belangrijk aandachtspunt is de neerslagsoort bij het warmtefront. In de Harmonie uitvoer een duidelijk ijzelsignaal vanaf ongeveer 20 uur ten O van ongeveer de lijn Groningen-Utrecht. Neerslaghoeveelheden in onderkoelde vorm in het oosten en noorden 1-3 mm, in het zuidoosten minder dan 1 mm. Deze lijn verplaatst zich in de loop van de avond en nacht zuidoostwaarts, zondagochtend rond 09 UTC nog steeds in het ZO. Progtemps bevestigen het beeld. In de Hir uitvoer vooral ijsregen, conform de progtemps, in de EC uitvoer in het uiterste oosten en het zuidoosten in de nacht naar zaterdag een signaal voor (natte) sneeuw, de oostwaartste progressie van de warme lucht aan de grond in deze uitvoer lijkt te snel. Tweg zaterdagavond in het oosten slechts lokaal onder nul, dit komt door de grootschalige grenslaagbewolking in de Harmonie36 uitvoer die de uitstraling tegenhoudt. Dit zorgt voor een grote onzekerheid. Duidelijkheid over grootschalige ijzel is er pas zaterdag aan het eind van de middag, omdat dan de uitgangssituatie van de grenslaagbewolking en dus de uitstraling en verwachte (wegdek)temperatuur dan pas voldoende inzicht geeft.
Dus nowcasten, runs bekijken en natuurlijk lantaarnpaalstaren
Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/weer/waarschuwing/weersverwachting/sneeuwkansen/
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
| Gewijzigd: 1 december 2017, 23:56 uur, door Justin
In de zonnige gebieden loopt het kwik op naar een graad of 3 en op de Wadden wordt het circa 5 graden. Waar het grijs en mistig blijft, is het ronduit kil met temperaturen die nauwelijks boven het vriespunt uitkomen. Lokaal blijft het zelfs de hele dag vriezen!
Vanavond komen in het zuiden, zuidoosten en oosten nog enkele opklaringen voor en koelt het af naar 0 tot -2 graden. De gevoelstemperatuur ligt rond -5 graden. Wie met de fiets op pad gaat kan een sjaal en handschoenen goed gebruiken. In het westen is het minder koud met minimaal 2 graden en op de Wadden stijgt het kwik zelfs naar een graad of 6.
Vanuit het noordwesten breidt een neerslaggebied zich langzaam uit over ons land. Aan het begin van de avond bereikt het neerslaggebied het zuidwesten, midden en noordoosten van het land. Het oosten en zuiden komen in de tweede helft van de avond aan de beurt. In het uiterste zuidoosten kan het tot de tweede helft van de nacht duren voordat de eerste neerslag valt.
In de kustgebieden valt hoofdzakelijk regen. Ten oosten van de lijn Breda – Amersfoort – Groningen valt een mengeling van regen en natte sneeuw en is kans op IJZEL. Ten oosten van de lijn Tilburg – Arnhem – Emmen valt de neerslag hoofdzakelijk als sneeuw. Er kan 1-3 cm vallen en daardoor wordt het landschap voor een aantal uur wit. In Twente, de Achterhoek en Limburg (vooral de heuvels) zou langs de Duitse grens zelfs 5 cm sneeuw kunnen vallen! Op grote schaal is het dan ook glad. In het westen en noorden stijgt de temperatuur vannacht naar 5 tot 8 graden boven nul. Dieper in het binnenland ligt de temperatuur rond of iets boven het vriespunt en houdt de gladheid aan.
Geleidelijk treedt morgenochtend ook in het binnenland de dooi in. In Zuid-Limburg verdwijnen de laatste ijzel en sneeuw pas rond het middaguur. Het is de hele dag grijs en van tijd tot tijd valt lichte (mot)regen. In de loop van de middag wordt het droger en is in het noordwesten kans op een knipoog van de zon.
Bron: www.weeronline.nl