Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
10 november 2017, 09:34 uur | Bericht #483060

Koelerdeur is open gegaan


Bron: ESA

Dinsdag is de koelerdeur van klimaatsatelliet Tropomi open gegaan. Daarmee is een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar de eerste beelden van Tropomi die begin december verwacht worden. Tropomi is een grotendeels Nederlands ruimte-instrument aan boord van de Sentinel-5P satelliet. Het instrument gaat gassen en fijnstof meten die belangrijk zijn voor luchtkwaliteit en klimaatverandering. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.

Tropomi is vrijdag 13 oktober succesvol gelanceerd vanaf lanceerbasis Plesetzk in Rusland. 

Bron: ESA
De nieuwe satelliet, die onderdeel is van het milieuprogramma Copernicus van de Europese Commissie, gaat wereldwijd metingen doen van luchtkwaliteit en broeikasgassen. Tropomi doet honderd minuten over een omloop rond de aarde. Dankzij de baan over de polen op 824 kilometer hoogte is het instrument in staat om zo de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart te brengen, elke dag opnieuw. 



De lucht die we inademen

Tropomi is de opvolger van OMI, het instrument dat nu de luchtkwaliteit meet en na dertien jaar toe toe is aan vervanging. Pepijn Veefkind, hoofdonderzoeker van Tropomi: “OMI is een prachtig instrument, dat een belangrijke meetreeks heeft opgeleverd. Tropomi zal deze voorzetten met veel nauwkeuriger en meer gedetailleerde beelden. Vanuit de hele wereld is nu al interesse in de data die Tropomi straks levert.”

De gedetailleerde satellietbeelden van 7 bij 4 kilometer bieden mogelijkheden om in te zoomen op steden of gebieden met veel luchtverontreiniging, zodat de effecten van het milieubeleid kunnen worden gevolgd. Zo kan Tropomi stikstofdioxide in kaart brengen op de schaal van een stadsdeel. Wereldwijd worden dagelijks metingen gedaan van verschillende gassen, zoals stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide en methaan.

Nog nooit zo nauwkeurig
ropomi is het vlaggenschip van de Nederlandse ruimtevaart. Het is het nauwkeurigste satellietinstrumet voor metingen van de atmosfeer dat ooit werd gebouwd. De data worden gebruikt voor klimaatonderzoek, monitoring van de ozonlaag en de zonkracht, zeer gedetailleerde verwachtingen van de luchtkwaliteit en de verspreiding van vulkaanas. 

Hollandse Meesters

Het instrument is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen Airbus DS-NL, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus DS-NL is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. Het KNMI en SRON hebben de wetenschappelijk leiding en zijn verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole en ontwikkeling van dataproducten. Afnemers van de data zijn overheidsinstellingen, luchtvaart, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, ingenieursbureaus, weerbedrijven, media en het algemeen publiek. 

Met Tropomi zetten de 'nieuwe Hollandse Meesters' niet alleen een traditie in de ontwikkeling van ruimte-instrumenten voort, maar daarnaast een volgende stap in Hollands Meesterschap. De ‘nieuwe Hollandse Meesters’ Marc Oort (Airbus Defence and Space Netherlands), Pepijn Veefkind (KNMI), Nick van der Valk (TNO) en Ilse Aben (SRON) vertegenwoordigen een team van tientallen ingenieurs en wetenschappers die Tropomi samen hebben ontwikkeld.  

Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Nederlandse overheid investeerde zo’n 80 miljoen euro in de ontwikkeling en uitvoering van het ruimtevaartproject.



Bron: http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/lancering-klimaatsatelliet-tropomi
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 december 2017, 14:00 uur | Bericht #483358

Haarscherpe eerste beelden van Nederlandse milieusatelliet



Pluimen van stikstofdioxide boven Nederland en Belgi♪ op 7 november 2017. 
© KNMI/NSO/ESA

Het Nederlandse ruimte-instrument Tropomi heeft de eerste beelden teruggestuurd naar de aarde. Het instrument, dat in oktober werd gelanceerd, geeft een haarscherp beeld van de vervuiling van de aarde.

In Nederland kan de Tropomi heel goed wolken van stikstofdioxide zien. Die komen door verkeer en industrie. Boven het noorden van India en boven het Amazonegebied hangt veel koolmonoxide, afkomstig van het verbranden van brandstof en hout. Ook de oostkust van China blijkt erg vervuild. De Tropomi zag verder dat vervuiling uit de Povlakte, waar steden als Turijn en Milaan liggen, blijft hangen tussen de bergen.

Elke dag een nieuwe wereldkaart

Het Tropomi-instrument zit in de Europese satelliet Sentinel-5P. Elke dag maakt het Nederlandse apparaat vanaf 800 kilometer hoogte een nieuwe 'wereldkaart' van de vervuiling, en dat zeven dagen per week en minstens zeven jaar lang. Wetenschappers over de hele wereld kunnen er gratis mee aan de slag.

De hele satelliet kost circa 220 miljoen euro, van ontwerp tot en met lancering. Nederland betaalt daarvan ongeveer de helft. Het is een van de grote Nederlandse ruimtevaartprojecten van deze jaren, samen met het lange verblijf van astronaut André Kuipers in ruimtestation ISS en de bouw van een grote robotarm voor het station. Die arm wordt mogelijk volgend jaar gelanceerd.

Enthousiast

De  KNMI is zeer enthousiast over de resultaten van de satelliet. "De eerste beelden laten nu al zien dat de Nederlandse technologie van onschatbare waarde is voor gerichte aanpak van luchtvervuiling wereldwijd."



Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nederland/haarscherpe-eerste-beelden-van-nederlandse-milieusatelliet
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 178 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 178, lezen 3 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 21".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden