Tweehonderd doden nadat nucleaire testlocatie Noord-Korea instort’
PYONGYANG - Meer dan 200 mensen zouden om het leven zijn gekomen nadat een tunnel in de ondergrondse Noord-Koreaanse nucleaire testlocatie Punggye-ri is ingestort. Oorzaak zou de atoomtest zijn die in september werd gehouden. De testlocatie bevindt zich diep onder de grond onder de berg Mantap, die instabiel was geworden door kernproeven en daarop volgende aardbevingen.Newsweek meldt op basis van de Japanse televisiezender Asahi TV dat een van de tunnels instortte tijdens werkzaamheden. Ongeveer 100 Noord-Koreanen kwamen vast te zitten. Een groep van eveneens zo’n 100 mensen wilde de slachtoffers redden, maar raakte bedolven toen een andere tunnel instortte. Wanneer dit precies heeft plaatsgevonden, blijft onduidelijk.
Waterstofbom
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un liet vorige maand een waterstofbom tot ontploffing brengen. Hij sprak daarna van een enorm succes. Volgens diverse analisten verschoof de berg daarbij zichtbaar. De bom was zeven maal krachtiger dan die in Hiroshima. Sinds 2006 heeft Noord-Korea zes kernproeven gedaan onder berg Mantap.
Chinese wetenschappers sloegen onlangs al alarm. Zij hielden er al sterk rekening mee dat bij een nieuwe kernproef de berg zou kunnen instorten.
Volgens seismologen van het Lamont-Doherty observatorium van de Universiteit van Columbia, vertoont de bodem rond de 2200 meter hoge piek tekenen van ’stress’. De berg zelf zou lijden aan een ’vermoeidheidssyndroom’. Seismoloog Paul Richard zegt tegen de Washington Post dat drie nieuwe bevingen na de laatste proef daarop duiden, „getriggerd door de (nucleaire) explosie.” Het gebied stond voor de explosie niet bekend als seismisch actief.
Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/986408/tweehonderd-doden-nadat-nucleaire-testlocatie-noord-korea-instort
Op 20 oktober verscheen er al een bericht over de berg:
Berg Noord-Korea ’moe’ door kernproeven
De kernproeven die door Noord-Korea zijn uitgevoerd in het nucleair testcentrum Punggye-ri, diep in de grond onder de berg Mantap, hebben ook geleid tot diverse andere aardbevingen.Volgens seismologen van het Lamont-Doherty observatorium van de Universiteit van Columbia, vertoont de bodem rond de 2200 meter hoge piek tekenen van ’stress’. De berg zelf zou lijden aan een ’vermoeidheidssyndroom’. Seismoloog Paul Richard zegt tegen de Washington Post dat drie nieuwe bevingen na de laatste proef daarop duiden, „getriggerd door de (nucleaire) explosie.” Het gebied stond voor de explosie niet bekend als seismisch actief.
Ook Chinese wetenschappers slaan alarm. Zij denken dat de berg bij een nieuwe kernproef zou kunnen instorten, waarbij mogelijk straling vrij kan komen.
De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un liet vorige maand nog een waterstofbom tot ontploffing brengen. Hij sprak daarna van een enorm succes. Volgens diverse analisten verschoof de berg daarbij zichtbaar.
Sinds 2006 heeft Noord-Korea zes kernproeven gedaan onder berg Mantap.
Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/876322/berg-noord-korea-moe-door-kernproeven
200 doden nadat tunnel onder atoomtestsite instort in #Noord -#Korea https://t.co/wtAQcQh5yL via @Nieuwsblad_be
— 112journaal (@112journaal) 31 oktober 2017
AFP