De Zwitserse gletsjers hebben tussen oktober 2016 en september 2017 in totaal 1500 miljoen kubieke meter ijs verloren. Dat is ongeveer drie procent van hun totale ijsvolume!
Opnieuw dramatisch jaar Alpen gletsjers
De teruggang van de Zwitserse gletsjers is de laatste twaalf maanden dramatisch geweest. In totaal bedroeg het verlies circa 1500 miljoen kubieke meter ijs. Ter vergelijking, met het smeltwater zou elk huishouden in Zwitserland een 25 meter zwembad kunnen vullen alsdus de “Expertenkommission für Kryosphärenmessnetze der Akademie der Naturwissenschaften (*) ” Het ijsverlies deze zomer is daarmee zelfs nog groter dan dat van de record (hete) zomer van 2015.(*) Zie ook – Rekordverdächtige Verluste der Schweizer Gletscher im Sommer 2017
Daarmee behoort 2017 samen met 2011 en 2003 tot de 3 jaren met de grootste Gletscherschmelze welke in de afgelopen 100 jaar werd geregistreerd (de periode waarin uitgebreide metingen werden verricht) Deze meet en onderzeokgegevens zijn gebaseerd op de “massa balans” van 20 Zwitserse gletsjers.
Rhonegletsjer Oberwallis, vergelijk 2007 / 2017
Het totale massaverschil over accumulatie- en ablatie gebied bepaalt of de massabalans van de gletsjer dat ene jaar positief of negatief is en dus of de ijsmassa toe- of afneemt. Bij aanhoudende positieve of negatieve massabalansen zal de gletsjer aangroeien of juist terugtrekken.
Weinig neerslag / te warm
Oorzaak voor het record verlies aan ijs was onder andere de korte en sneeuwarme winter 2017-2017 in combinatie met de hittegolven in juni en augustus. September was gelukkig aan de koele kant met enkele sneeuwdagen in het hooggebergte, zonder dit was het massa verlies nog groter geweest!
Zie ook – Sneeuw armoede winter 2016-2017
Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat het verlies aan ijs in alle regionen van Zwitserland bovengemiddeld uitpakte. Het meest betroffen zijn gletsjers tussen het Berner Oberland en het Wallis en in het bijzonder de Glacier de Tsanfleuron, der Glacier de la Plaine Morte en de Gries gletsjer met een gemiddelde daling (dikteverlies) van 2 tot 3 meter.
Elders namen de gletsjers tussen de 1 tot 2 meter in dikte af. Het minst betroffen zijn de gletsjers in het Gotthard gebied met een daling van iets meer dan 1 meter.
Vergelijkingen gletsjers – Zie hier –
Met het einde van de kleine ijstijd (1850) en de aanvang van het “Antropoceen”, het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, zien we dat de gletsjers aan massa verliezen. Vooral het tempo waarin dat de laatste 20 jaren gaat is verontrustend en baart zorgen. Wanneer de global warming in dit tempo aanhoudt zullen de Alpen gletsjers tegen het einde van deze eeuw compleet verdwenen zijn dan wel gereduceerd zijn tot enkele nog hoger gelegen ijsvelden of meertjes.