Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
31 oktober 2017, 09:40 uur | Bericht #482937

De Zwitserse gletsjers hebben tussen oktober 2016 en september 2017 in totaal 1500 miljoen kubieke meter ijs verloren. Dat is ongeveer drie procent van hun totale ijsvolume!

Opnieuw dramatisch jaar Alpen gletsjers

De teruggang van de Zwitserse gletsjers is de laatste twaalf maanden dramatisch geweest. In totaal bedroeg het verlies circa 1500 miljoen kubieke meter ijs. Ter vergelijking, met het smeltwater zou elk huishouden in Zwitserland een 25 meter zwembad kunnen vullen alsdus de “Expertenkommission für Kryosphärenmessnetze der Akademie der Naturwissenschaften (*) ” Het ijsverlies deze zomer is daarmee zelfs nog groter dan dat van de record (hete) zomer van 2015.

(*) Zie ook –  Rekordverdächtige Verluste der Schweizer Gletscher im Sommer 2017

Daarmee behoort 2017 samen met 2011 en 2003 tot de 3 jaren met de grootste Gletscherschmelze  welke in de afgelopen 100 jaar werd geregistreerd (de periode waarin uitgebreide metingen werden verricht)  Deze meet en onderzeokgegevens zijn gebaseerd op de “massa balans” van 20 Zwitserse gletsjers.
 

Metingen accumulatie gebied Findelen gletsjer (3400m)
 
De massabalans van een gletsjer wordt ieder jaar apart bekeken evenwijdig aan het gletsjeroppervlak, waarbij de balansratio gedefinieerd is als de netto jaarlijkse verandering van de sneeuwmassa op het oppervlak van de gletsjer. Over het algemeen is dit de massa van de gevallen sneeuw (accumulatie) minus de massa van de weggesmolten sneeuw (ablatie).



Rhonegletsjer Oberwallis, vergelijk 2007 / 2017

Het totale massaverschil over accumulatie- en ablatie gebied bepaalt of de massabalans van de gletsjer dat ene jaar positief of negatief is en dus of de ijsmassa toe- of afneemt. Bij aanhoudende positieve of negatieve massabalansen zal de gletsjer aangroeien of juist terugtrekken.

Weinig neerslag / te warm
Oorzaak voor het record verlies aan ijs was onder andere de korte en sneeuwarme winter 2017-2017 in combinatie met de hittegolven in juni en augustus.  September was gelukkig aan de koele kant met enkele sneeuwdagen in het hooggebergte, zonder dit was het massa verlies nog groter geweest!

Zie ook – Sneeuw armoede winter 2016-2017

Uit het onderzoek kwam tevens naar voren dat het verlies aan ijs in alle regionen van Zwitserland bovengemiddeld uitpakte. Het meest betroffen zijn gletsjers tussen het Berner Oberland en het Wallis en in het bijzonder de Glacier de Tsanfleuron, der Glacier de la Plaine Morte en de  Gries gletsjer met een gemiddelde daling (dikteverlies) van 2 tot 3 meter.
Glacier de Tsanfleuron (Diablerets in de ZW Berner Alpen, in het Kanton Wallis)


Elders namen de gletsjers tussen de  1 tot 2 meter in dikte af. Het minst betroffen zijn de gletsjers in het Gotthard gebied met een daling van iets meer dan 1 meter.

Vergelijkingen gletsjers – Zie hier –

Met het einde van de kleine ijstijd (1850) en de aanvang van het “Antropoceen”, het tijdperk waarin het Aardse klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van menselijke activiteit, zien we dat de gletsjers aan massa verliezen. Vooral het tempo waarin dat de laatste 20 jaren gaat is verontrustend en baart zorgen. Wanneer de global warming in dit tempo aanhoudt zullen de Alpen gletsjers tegen het einde van deze eeuw compleet verdwenen zijn dan wel gereduceerd zijn tot enkele nog hoger gelegen ijsvelden of meertjes.
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 150 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 150, lezen 2 mensen het topic "Herfst discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden