Zal dit de laatste keer zijn dat de klok wordt verzet?
In de nacht van zaterdag op zondagnacht wordt de klok weer een uurtje terug gezet. Van 3 uur naar 2 uur.
Het is wellicht het laatste jaar dat we dit gaan doen. Op dit moment verzetten 70 landen hun klok, maar ook in het Europees Parlement wordt de groep die het hiermee oneens zijn steeds groter. In december komt er een resolutie en dan zal men stemmen voor behoud danwel afschaffing hiervan. Dus slaap je graag een uurtje langer, geniet er nog even van...misschien is dit wel de laatste keer.
Ontstaan van het verzetten van de tijd:
Benjamin Franklin (1706-1790), was de eerste die voorstelde om een serieus na te denken, hoe er effectief kon worden omgegaan met het gebruik van daglicht.De brit William Willet kwam in 1907 met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Uiteindelijk werd hier niks mee gedaan.
Eerste en tweede wereldoorlog:
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zomertijd door de Duitsers voor het eerst echt ingevoerd. De oorlog was duur en om kolen te besparen besloot Duitsland op 30 april om één uur voor middernacht de zomertijd in te voeren. Ook in de bezette delen van België en Frankrijk werd dit ingevoerd. Nederland volgde het voorbeeld een dag later. Engeland voerde de zomertijd drie weken nadien ook in.Tijdens het interbellum was er geen zomer- of wintertijd. In de Tweede Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers van de Amsterdamse Tijd over op de Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het in Nederland even laat zou zijn als in Duitsland. In 1946 werd de zomertijd afgeschaft.
De oliecrisis:
In 1977 werden zomer- en wintertijd echter opnieuw ingevoerd. Dit vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er energie bespaard worden.Het Europees parlement:
Pavel Svoboda, Tsjechisch christendemocraat voor het Europees Parlement, presenteert woensdag (gisteren dus) een nieuwe studie waaruit blijkt dat 'gerommel met de klok' vooral nadelen heeft.Zo zijn de beweerde energievoordelen nooit gehaald, maakt het bedrijfsleven onnodig kosten, geven koeien minder melk, vallen kinderen op school in slaap en verstoord het het bioritme van volwassenen die dan ook erg vermoeid raken. Volwassenen krijgen zelfs verkeersongelukken of bedrijfsongevallen (bouwsector).
Dus of dit de laatste keer is dat we de klok gaan verzetten weten we in december.
Bronnen:
https://historiek.net/zomertijd-waarom-en-sinds-wanneer/6085/
https://www.hoekschnieuws.nl/2017/10/25/weekend-gaat-mogelijk-laatste-keer-wintertijd/
http://www.blikopnieuws.nl/nieuws/257963/europees-parlement-wil-af-van-zomer-en-wintertijd.html