Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
20 oktober 2017, 00:06 uur | Bericht #482820

Vallende sterren dit weekend



Dit weekend zijn er weer veel vallende sterren te zien als vanaf aarde de meteorenzwerm Orioniden zichtbaar is. Het maximum valt aan het einde van de nacht van zaterdag op zondag als er 35 tot 40 vallende sterren door de sterrenkundigen worden verwacht.

Wolken of opklaringen

Om vallende sterren te zien moet het natuurlijk wel helder zijn. Bewolking is funest voor een goede waarneming. Ook is het prettig als de maan niet aan de hemel staat of slechts een kleine schijngestalte heeft. Dat laatste is dit weekend het geval want het is dan net nieuwe maan geweest en dan is de maan slechts een smalle sikkel. Dat is dus al mooi meegenomen. Of het 's nachts ook onbewolkt is, is nu nog moeilijk te zeggen.

Het weer gaat de komende dagen 'om'. Het wordt wisselvalliger en oceaandepressies krijgen grip op ons weer. Dat betekent dat storingen komen en gaan. Tijdens de passage van zo'n storing is het bewolkt en kan het regenen, tussen de storingen in kan het juist weer breed opklaren. De grote weermodellen laten zo'n opklaringsgebied nu zien op zaterdagavond en het eerste deel van de nacht van zaterdag op zondag. Ideaal om dus meteoren te spotten. Maar beweegt alles net even wat langzamer of sneller dan kan die verwachting nog flink veranderen.


Orion is de rechterbovenpunt van de zandloper.

Waar moet ik kijken

De Orioniden 'vallen'uit het sterrenbeeld Orion. Komend weekend is dit (winter)sterrenbeeld in het zuiden zichtbaar. Een deel van het sterrenbeeld is heel herkenbaar en lijkt op een zandloper waarbij het smalle deel van de zandloper wordt gekenmerkt door drie zeer heldere sterren. Je kan het vrij snel ontdekken. Voor de beste kans op meteoren Kijk je schuin omhoog, zo'n 50 graden. (0 graden is recht vooruit, 90 graden is recht omhoog). Probeer een beetje te focussen net linksboven de zandloper.

Ook kijken op de andere avonden

De Orioniden zijn feitelijk stof en ijsdeeltjes van bekende komeet van Halley. Ieder jaar kruist de aarde de restanten van de staart van Halley. Wanneer dergelijk deeltjes tegen in onze atmosfeer komen verbranden ze en zien we dat als een lichtspoor aan de hemel, alsof er een ster valt. 

Zo'n stofwolk is niet in een nacht gepasseerd en dat betekent dan ook dat er ook in de andere nachten rond het maximum meer vallende sterren zijn te zien. Kijk dus ook al vanavond en morgenavond naar boven als het helder is en dat geldt ook voor de eerste nachten na het weekend. De Orioniden zijn zo'n vijf dagen zichtbaar.


Deze foto maakte ik van Orion toen de komeet Lovejoy ook met het blote oog zichtbaar was in 2015. De Orioniden zijn te zien rond het sterrenbeeld Orion dit weekend.

http://www.weerplaza.nl
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
23 oktober 2017, 12:39 uur | Bericht #482841
Mooie video van de meteorenzwerm in de nacht van 21 op 22 oktober:

Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 385 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 385, lezen 4 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden