Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

26 Jan 2025 08:26:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Orange, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL.

25 Jan 2025 15:15:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

25 Jan 2025 15:15:20
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
18 oktober 2017, 11:42 uur | Bericht #482807

Een kleine greep van bijzondere fenomenen op aarde

Het is alweer even geleden dat ik een langer artikel schreef, dus hierbij weer eens een nieuwe. Ga lekker zitten, pak er een bakje koffie bij en kijk mee naar de bijzondere fenomenen die er hier op aarde te vinden zijn. Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit een groter geheel.

De eeuwige vlam, Orchard park, New York:

Deze foto is niet meer beschikbaar
©Mpmajewski 

Er hangt "een mysterie" in de lucht rondom de eeuwige vlam in Orchard Pak. Jarenlang dachten wetenschappers, dat deze vlam bleef branden door het gas dat geproduceerd werd door heet gesteente (schaliegas). Er zijn wereldwijd honderden van dit soort vlammen te vinden. Echter, uit onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Indiana bleek, dat dit gesteente niet warm genoeg was om dit gas te produceren. Er moet dus een andere oorzaak zijn, maar tot dusverre tast men hierover nog in het duister.


 


Bloedwaterval; Antarctica

Deze foto is niet meer beschikbaar
©ALASDAIR TURNER/GETTY IMAGES

De waterval werd ontdekt in 1911 en men dacht oorspronkelijk, dat de rode kleur te danken was door de aanwezigheid van rode algen. Echter, een nieuwe studie (die te vinden is in de Journal of Glaciology ) toont een andere oorzaak aan. 

De "bloedwaterval" is een zoutwater-waterval en er bevindt zich een hoge concentratie van ijzeroxidatie in het water. Het water van de waterval is afkomstig van een bron, die onder de gletsjer ligt. Uit analyses blijkt dat zich hier een zeldzaam ecosysteem bevindt van autotrofe bacteriën (gebruiken co2 als bron van koolstof voor hun cellen).Deze metaboliseren sulfaat en ijzerionen.

Omdat zout water een lager vriespunt heeft dan water en warmte vrijlaat als het bevriest, smelt het ijs, waardoor er stroming is in de rivier. Dat betekent dat deze koudste gletsjer op aarde, ijzerrijk stromend water bevat, resulterend in de inmiddels bekende "bloedwaterval.


 



Tianzi (Zhangjiajie) gebergte; China:

Deze foto is niet meer beschikbaar©Christopher Veenstra

In de provincie Hunan, in het Zuid-oosten van China, ligt bij het plaatsje Zhangjiajie het magistrale Tianzi gebergte in het Wulingyuan gebied. 
Het gebied staat bekend om zijn 3100 zandstenen zuilen, waarvan een aantal een hoogte van 200 meter bereiken en in 1992 werd het op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Vanaf de Tianzi berg heb je een prachtig uitzicht op de bergtoppen, die een oppervlakte van 67 vierkante kilometer beslaan, met de hoogste top op 1262 meter boven de zeespiegel.

De regio is gevuld met kalkstenen pijlers en zo dramatisch mooi dat het moeilijk te geloven is dat het echt is.  Wetenschappers denken dat dit landschap het resultaat is van geologische activiteit en een extreme hoeveelheid water erosie.


 


Geiten klimmen in Arganbomen; Marokko:

Deze foto is niet meer beschikbaar
©SUPERCAR-ROADTRIP/FLICKR

Dat geiten goede klimmers zijn is algemeen bekend. Echter, je denkt dan aan geiten die bergen en steile rotswanden beklimmen. Dat ze ook in bomen kunnen klimmen, is te zien in de Sous-vallei in Marokko. Omdat voedsel schaars is in deze omgeving, klimmen de geiten de 8-10 meter hoge bomen in, om zich te goed te doen aan deze vruchten.

De geiten uit deze regio hebben gespleten voeten. Elke hoef heeft twee tenen die kunnen spreiden, die ze balans geven tijdens het klimmen, terwijl de zolen van hun voeten zacht zijn en helpen om grip op de schors te houden. De geiten hebben ook nog twee tenen hoger op hun benen, genaamd hubertusklauwen.

De boeren die de Arganolie verkopen, vinden het niet erg dat de geiten in de bomen klimmen, integendeel. De olie wordt gewonnen uit de pitten die in de vruchten van de arganboom zitten. De harde schaal van de pitten moet worden opengebroken om de arganolie te kunnen persen. De geiten zijn daarin een belangrijke schakel; zij eten de vruchten, verteren alles behalve de pitten en poepen die weer uit. De schaal is, na deze dienst door een geit, veel zachter dan voorheen en kan makkelijk gekraakt worden. Gebruik je shampoo met arganolie, dan weet je nu dat deze dieren daar hun bijdrage aan geleverd hebben. 



 


Groen zandstrand; Hawaii:

Deze foto is niet meer beschikbaar

Papakolea Beach, ook wel bekend als Green Sand Beach of Mahana Beach, is een strand op het eiland Hawaï, waar het zand groen is!
Het strand in de buurt van South Point, in de Ka'u wijk op Hawaï, is een van de slechts vier groene zandstranden op de wereld. De andere bevinden zich op de Galapagos-eilanden en een in Noorwegen. De olijf-achtige kleur van het zand is te wijten aan de aanwezigheid van een groenachtige, halfedelsteen genaamd olivijn, dat afkomstig is van Pu'u Mahana, een 49.000 jaar oude vulkaan op Mauna Loa's zuidwest riff, waartegen het strand ligt.

De eroderende kracht van de oceaan die tegen de basis van de Pu'u o Mahana aanwast, heeft ervoor gezorgd dat de olivien wordt afgezet en op het strand terecht komt, waardoor het een groene kleur heeft gekregen. Olivijn staat lokaal bekend als 'Hawaiian Diamond' en wordt met name gevonden in O'ahu's beroemde Diamond Head vulkaan.

Olivijn is dichter en harder dan andere zand kristallen en heeft daarom de neiging om op zich op het strand op te hopen, terwijl de gebruikelijke vulkanische zanden naar de zee worden geveegd. Hoewel deze groene kristallen uiteindelijk ook weggespoeld zullen worden, zorgt de voortdurende erosie van de vulkaan voor een constante aanvoer van zand in de nabije toekomst. Uiteindelijk zal dit echter ook opraken en zal het strand veranderen in een gewoon strand.




 

Winkelcentrum Bangkok verandert in grote visvijver:

Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze foto is niet meer beschikbaar

In 1979 moest men dit winkelcentrum in Bangkok sluiten, omdat men zich niet aan de bouwvoorschriften had gehouden.Echter, men liet het gebouw staan. In 1999 stortte het dak van het gebouw in door een brand. Hierdoor kreeg regenwater de kans om de de bodem van het winkelcentrum met water te vullen. Gevolg een muggenplaag. Dus kwam de lokale bevolking op het idee om er zoetwatervissen in te zetten, wat nu uiteindelijk resulteert in het grootste natuurlijke aquarium ter wereld.


 


Moddervulkanen:


Deze foto is niet meer beschikbaar

Naast de bekende vulkanen, die lava uitspuwen, pyroclastische wolken produceren, of waaruit de lava langzaam wegstroomt, zijn er ook nog moddervulkanen.
Een moddervulkaan bestaat uit modder en gas die vanuit een ondergronds reservoir naar buiten stromen via een vulkanische kegel of simpelweg een scheur in de grond.

Moddervulkanen zijn te vinden op elk continent, maar komen veel voor in de Zuid-Kaspische regio op het vasteland van o.a. Azerbeidzjan en offshore in o.a. Indonesië en het Oost-Java Bassin. Met 300 van de circa 700 exemplaren mag Azerbeidzjan zich toch wel hét land van de moddervulkanen noemen.

Modder en gas kunnen zich ophopen daar waar zee-sediment opgesloten raakt in een subductie-zone waar de ene tektonische plaat onder de andere schuift. Als een oceanische tektonische plaat onder een continentale plaat door glijdt kan er marien sediment worden afgeschraapt. Als dit sediment snel in hoeveelheid toeneemt en er water in de poriën opgesloten raakt, kan dat ervoor zorgen dat het sediment niet meer gebonden wordt door de druk. Het resultaat is een ondergronds modderreservoir.
Als gevolg van aardbevingen en boringen voor delfstofwinning kan er een breuk in het ondergrondse reservoir ontstaan, waardoor opgesloten modder naar de oppervlakte kan stromen.




Terrassen van Pamukkale:

Deze foto is niet meer beschikbaar
 Photo: Turkish tourist board

Het natuurlijke fenomeen wordt ook wel ‘het kasteel van katoen’ of ‘de witte waterval’ genoemd.

Pamukkale heeft een indrukwekkend ontstaansproces. Het is namelijk geen normaal bronwater dat naar beneden stroomt. Het water uit de rotsmeren heeft een geneeskrachtige werking en een vrijwel constante temperatuur van ongeveer 35˚C. Het water stroomt al eeuwen lang langs de bergwanden naar beneden. Het calcium- en koolzuurhoudende bronwater komt terecht op de grote plateaus. Doordat het calciumcarbonaat uit het warme water zich omzet tot kalk worden de reusachtige kalkterrassen gecreëerd. Door de jaren heen zijn het zulke dikke pakken kalk geworden dat het vanaf een afstand iets weg heeft van sneeuw.

Door het grote aantal bezoekers kwam het kalkvormingsproces in gevaar. De baden werden vies en de kalklaag ging slijten. Door baden langs een nieuw wandelpad aan te leggen en het dragen van schoenen te verbieden is de situatie nu weer hersteld. Het pad blijft continu onder water waardoor het proces van kalkvorming ongestoord verder gaat.

Een vulkanisch verschijnsel heeft er aanvankelijk voor gezorgd dat de terrassen tegen de helling aan zijn ontstaan. Meer dan tweemiljoen jaren geleden vond er een plooiingsfase plaats in Pamukkale, wat toen uiteraard deze naam nog niet droeg. Hierdoor werden er veel nieuwe bergen ontwikkeld en begon de aardkorst te barsten. Dit zorgde ervoor dat het gebied zeer vatbaar was voor aardbevingen. Vele duizenden jaren lang stroomde er regenwater langs deze breuken en dit water kwam terecht op een laag kalksteen van enkele meters dik. De hitte zorgde ervoor dat het calciumcarbonaat verdampte uit dit water. Het kalkrijke water komt via diverse bronnen weer terug naar de oppervlakte wanneer het warmer is dan 35 graden Celsius. Als het weer koeler wordt, dan verdwijnt het koolzuur en blijft er een wit bezinksel over dat een kalkterras vormt. Zo zijn de vele kalkterrassen op Pamukkale ontstaan.



Tot zover dit deel van bijzondere fenomenen op aarde. Binnenkort zal ik nog een deel maken.

Onweer-online/Joyce

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_Flame_Falls 
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2323836/The-mystery-New-Yorks-eternal-flame-Scientists-unsure-exactly-gas-produced-flame-burning-coming-from.html
http://news.nationalgeographic.com/2017/04/blood-falls-antarctica-explained/
https://en.wikipedia.org/wiki/Blood_Falls 
https://blogactievandedag.wordpress.com/category/wist-je-dat/
http://www.rondreis.nl/blog/bestemmingen/het-magistrale-tianzi-gebergte-in-china/
https://www.naturescanner.nl/azie/china/zhangjiajie
http://www.nationalgeographic.nl/marokko/2017/07/marokkaanse-geiten-klimmen-de-bomen
http://www.rondreis.nl/blog/opmerkelijk/de-boomklimmende-geiten-van-marokko/
http://www.rondreis.nl/blog/bestemmingen/papakolea-het-groene-zand-strand-op-hawai/
http://www.laralisa.nl/culture/gekleurde-stranden/
https://www.boredpanda.com/abandoned-shopping-mall-fish-bangkok-jesse-rockwell/
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2670491/Fish-abandoned-New-World-Mall-Bangkok-flooded.html 
http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3202093/You-ll-blink-disbelief-incredible-mud-volcano-uncanny-resemblance-gigantic-human-EYE.html
http://www.vulkanisme.nl/vulkanische-verschijnselen.php 
https://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/azerbeidzjan/nationaal_park_gobustan/reisreporter/fotos/492473.html 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moddervulkaan 
http://www.wereldlocaties.eu/index.php?menu=3&linkid=994&land=Azerbeidzjan 
http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/03393/pammukale-3-turkey_3393412b.jpg 
http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/turkey/articles/Pamukkale-everything-you-need-to-know-about-visiting-Turkeys-most-popular-attraction/ 
https://www.27vakantiedagen.nl/turkije/pamukkale/ 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pamukkale 
http://www.rondreis.nl/rondreis-turkije/pamukkale/  | Gewijzigd: 18 oktober 2017, 15:53 uur, door Joyce.s
Michel
Lid
Woonplaats: Zwijndrecht
Berichten: 126
Lid sinds: 26 jul. 2006
18 oktober 2017, 21:04 uur | Bericht #482817
Razend interessant!

Edit Joyce: Dank je wel! | Gewijzigd: 19 oktober 2017, 15:45 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.902 topics, welke bij elkaar 448.577 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 273 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 273, lezen 41 mensen het topic "Onweerskansen week 29 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden