Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
17 oktober 2017, 10:50 uur | Bericht #482780

Unieke waarneming in de ruimte: wetenschappers zien hoe goud ontstaat

Deze foto is niet meer beschikbaar
Reuters.

Heb je je ooit afgevraagd waar het goud in je trouwring en andere juwelen vandaan komt? Wetenschappers hebben een antwoord gevonden op die vraag door op een andere manier naar de hemel te kijken: met behulp van zwaartekrachtgolven.

Die kosmische golven zijn pas in 2015 voor het eerst gedetecteerd - een eeuw na de voorspelling van de ontdekker, Albert Einstein, dat ze waarschijnlijk nooit te meten zouden zijn. Drie Amerikanen bewezen het tegendeel en kregen er eerder deze maand de Nobelprijs voor Natuurkunde voor.

En nu is er dus opnieuw een wetenschappelijke doorbraak: voor het eerst hebben onderzoekers een kosmische gebeurtenis gelijktijdig met zwaartekrachtgolven én telescopen waargenomen en daarbij stuitten ze op goud.

Zwaartekrachtgolven ontstaan al als er een appel van een boom valt, maar ze zijn pas meetbaar bij enorme kosmische explosies en botsingen tussen objecten met een gigantische massa, zoals zwarte gaten en sterren.

De afgelopen twee jaar zochten wetenschappers met het speciaal hiervoor gebouwde Amerikaanse observatie-instrument LIGO naar zwaartekrachtgolven. Ze zagen enkele keren hoe zwarte gaten elkaar verzwolgen. Nu hebben ze voor het eerst iets heel anders waargenomen: een botsing tussen twee neutronensterren.

Het waren de overblijfselen van twee zware geëxplodeerde sterren die beide iets meer massa hadden dan onze zon, maar niet groter waren dan een stad als Amsterdam. De druk in die sterren is gigantisch: één theelepel neutronenster heeft een massa van meer dan 1 miljard ton.

Deze foto is niet meer beschikbaar

Een van de tunnels van zwaartekrachtgolfdetector LIGO LIGO

De botsing tussen die twee neutronensterren gebeurde 130 miljoen jaar geleden, maar was zo ver weg dat het licht en ook de zwaartekrachtgolven van de kosmische klap ons nu pas bereiken. Dat gebeurde op 17 augustus.

Tegelijk met LIGO sloegen ook de meters uit van een Europese zwaartekrachtgolf-meter: Virgo. Die is pas sinds dit jaar in bedrijf en speelde meteen een belangrijke rol, vertelt hoogleraar Jo van den Brand van de Vrije Universiteit Amsterdam, die nauw betrokken is bij het onderzoek. "De detector van Virgo is cruciaal want nu zijn driehoeksmetingen mogelijk, zodat we die bron hebben kunnen vinden. En ook de afstand weten we preciezer."



Het signaal van de zwaartkrachtsgolven, duurde zo'n 100 seconden. Astronomische satellieten die continu een groot deel van de hemel in de gaten houden, zagen kort daarna een flits van gammastraling. In de uren daarna ontstond een nieuwe lichtbron aan de hemel. "Na die 100 seconden begon het feest pas", zegt sterrenkundige Gijs Nelemans van de Radboud Universiteit Nijmegen. "Observatoria over de hele wereld en ook ruimtetelescoop Hubble hebben dat stukje hemel afgespeurd."

Met de telescopen was nog meer te zien. Een neutronenster bestaat vrijwel helemaal uit anonieme neutronen, en niet uit scheikundige elementen zoals het waterstof en helium in onze zon. Maar na de botsing konden astronomen opeens de vorming zien van zware elementen zoals goud. Nelemans: "Waarschijnlijk is de hoeveelheid goud die daar is gevormd groter dan honderd keer de massa van de aarde."

Sinds de ontdekking van de telescoop hebben we naar licht of andere straling gekeken. Nu kunnen we op een heel andere manier naar het universum kijken.

Jo van den Brand, hoogleraar natuurkunde

De kans is groot dat het goud op aarde op dezelfde manier is ontstaan. "Het is interessant om je te realiseren dat bijvoorbeeld het materiaal van je gouden trouwring is gevormd in dit soort processen", stelt hoogleraar Van den Brand. "Deze waarnemingen geven de aanwijzing waar deze elementen allemaal vandaan komen. Niet alleen goud, maar ook elementen als lood, platina, enzovoort."

Volgens Van den Brand staan ons waarschijnlijk nog meer belangrijke ontdekkingen te wachten met behulp van zwaartekrachtgolven. "Sinds de ontdekking van de telescoop hebben we naar licht of andere straling gekeken. Nu kunnen we op een heel andere manier naar het universum kijken. Nu zien we trillingen in de ruimte zelf."

Het onderzoek naar zwaartekrachtgolven staat nog in de kinderschoenen. De komende jaren worden de Virgo en LIGO-detectoren verder verbeterd. "En dan verzamelen we vermoedelijk tien keer meer van dit soort data. En hopelijk krijgen we dan weer nieuwe verrassingen."

Een van de verrassingen waar Van den Brand en andere natuurkundigen op hopen is de ontdekking van zwaartekrachtgolven die zijn veroorzaakt door de oerknal. "Het zou fantastisch zijn als we helemaal terug kunnen kijken naar het allereerste begin. Maar ik kan niet voorspellen of we dat zullen zien en hoe dat eruit zou zien."

Hoe detecteer je een zwaartekrachtgolf?

Sinds 2015 speurt het Amerikaanse detectiesysteem LIGO naar zwaartekrachtgolven. Het systeem bestaat uit twee detectoren: een staat in Louisiana en de ander in de staat Washington. Die detectoren bestaan uit twee vier kilometer lange, loodrecht op elkaar staande tunnels waardoor via een aantal spiegels een bundel infrarood laserlicht gaat. Minimale afwijkingen in de lichtgolven kunnen wijzen op een zwaartekrachtgolf.

Er zijn twee detectoren gebouwd zodat de twee elkaars metingen - die al beïnvloedbaar zijn door aardbevingen en verkeer in de buurt - kunnen bevestigen.

Sinds dit jaar staat ook bij Pisa in Italië zo'n detector: de Europese Virgo. Belangrijk, omdat onderzoekers met drie onafhankelijke detecties, twee van LIGO en een van Virgo, met een driehoeksmeting precies kunnen zien op welk stukje hemel astronomen hun telescopen moeten richten.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Reuters/ Italie

Deze foto is niet meer beschikbaar
Reuters/Louisiana

Deze foto is niet meer beschikbaar
Reuters/ Washington

Bron: https://nos.nl/artikel/2198290-unieke-waarneming-in-de-ruimte-wetenschappers-zien-hoe-goud-ontstaat.html
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1088 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1088, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden