Vijf doden bij natuurbranden Spanje en Portugal
Brandweer in Galicië EPA
In Spanje en Portugal zijn vijf mensen om het leven gekomen door natuurbranden. Zo werden in de Spaanse regio Galicië, in het noordwesten, twee slachtoffers in een busje ingesloten door het vuur. Hun lichamen werden in Nigrán teruggevonden in het uitgebrande voertuig.
Door de droogte en de hoge temperaturen braken er de afgelopen dagen tientallen grotere en kleinere natuurbranden uit in het noordwesten van Spanje: in totaal werden er meer dan 300 brandhaarden gemeld. Elf steden en dorpen werden door het vuur bedreigd, een universiteitscomplex is uit voorzorg ontruimd.
Door de harde wind is het vuur in Galicië moeilijk te bestrijden. Naast 350 brandweerlieden zijn daarvoor ook 500 militairen ingezet.
In het midden van Portugal, in de plaatsen Penacova en Serta, kwamen drie mensen om het leven.
Bron: https://nos.nl/artikel/2198225-vijf-doden-bij-natuurbranden-spanje-en-portugal.html
Bron afbeelding: UNFCCC/Twitter
Bij natuurbranden in Portugal zijn zeker 27 mensen omgekomen. Dat hebben de hulpdiensten bekendgemaakt. De bosbranden woeden sinds gisteren, vooral in het midden van het land.
Momenteel zijn er meer dan 60 brandhaarden actief; 15 daarvan bedreigen huizen. De regering houdt er rekening dat sommige branden zijn aangestoken. Volgens correspondent Rop Zoutberg heeft justitie verdachten in het vizier. "Als deze mensen worden opgepakt, kunnen ze straffen tot 20 jaar krijgen." Het is op dit moment gortdroog in het midden van Portugal. De Portugese regering heeft in het gebied ten noorden van de rivier de Taag de noodtoestand afgekondigd. De waarschuwing geldt voor bijna de helft van het land.
Galicië
In Spanje zijn tot nu toe vier mensen omgekomen door bosbranden. In de Spaanse regio Galicië, in het noordwesten, werden twee slachtoffers in een busje ingesloten door het vuur. Hun lichamen werden in Nigrán teruggevonden in het uitgebrande voertuig. Door de harde wind is het vuur in Galicië moeilijk te bestrijden. Naast 350 brandweerlieden zijn daarvoor ook 500 militairen ingezet.
64 doden
Afgelopen juni kwamen bij bosbranden in Portugal 64 mensen om het leven. Tientallen mensen kwamen om toen ze op de vlucht voor de brand in hun auto werden ingesloten door het vuur.
Bron: NOS.nl
Terror #ArdeGalicia pic.twitter.com/0yKG7HRJ07
— MeteoAvila (@Meteoavila2) 15 oktober 2017
Vaya incendio hay en Galicia... Aqui estamos llenos de humo y ceniza en Vigo :\ Por que la gente hace estas cosas? pic.twitter.com/jIb8B4NOU3
— 「SIO」Dan (@DanGamer111) 15 oktober 2017
Belangrijkste nieuws in #Spanje nu: bosbranden in #Galicië. #Puigdemont naar nummer twee. Overzicht voorpagina's online: pic.twitter.com/e4E8YXZ7UF
— Jorn Lucas (@jornwlucas) 15 oktober 2017
Op sociale media onbegrip voor gebrek aan hulp #bosbranden #Galicie. Waarom wel politie naar #Catalonië en geen brandweer hierheen? pic.twitter.com/SQbbZLcisV
— Stef Hehemann (@StefHehemann) 16 oktober 2017
Vigo seen from across the river tonight #ArdeGalicia pic.twitter.com/R4p1o8OFu7
— Mark van Raaij (@markvanraaij) 15 oktober 2017
Bosbranden Portugal doven door regen, dodental opgelopen tot 35
Deze foto is niet meer beschikbaarEPA
Een groot deel van de grofweg zestig bosbranden in Portugal is uit. Regenval heeft de brandweer een handje geholpen de vuren te doven. Het dodental is opgelopen tot 35, zeven mensen zijn vermist. Ook in Spanje, waar door branden vier doden zijn gevallen, is regen op komst.
De bosbranden in Portugal woedden sinds zondag. In grote delen van het land was een noodtoestand afgekondigd. Op een website van de hulpdiensten valt te zien dat van de 59 branden er nu 50 zijn gedoofd. Van de negen overgebleven branden lijken er zes onder controle. Twee mensen zijn opgepakt op verdenking van brandstichting.
'Mist van rook en stank'
"Het heeft vannacht geregend, dus alle branden zijn uit", zegt Nederlander Klaas Schipper tegen NOS Radio 1 Journaal. Schipper woont sinds enige jaren in Castelo Branco in het midden van Portugal, waar veel branden waren. "De grootste brand was 30 kilometer van mijn huis. Wegen waren afgesloten. Er hangt nog steeds een mist van rook en stank."
Het is uitzonderlijk dat Portugal zo laat in het jaar wordt getroffen door bosbranden. Het vuur kon zich razendsnel verspreiden door een giftige combinatie van extreme droogte deze zomer en harde wind door orkaan Ophelia.
'Trage hulpdiensten'
De Portugese brandweer had grote moeite op gang te komen. Veel materieel was al opgeborgen voor de herfst en winter, zegt Schipper. "Van de dertig blusvliegtuigen waren er nog maar achttien operationeel. Het heeft heel lang geduurd voordat er hulp opgang kwam."
De regering van Portugal krijgt zware kritiek van de oppositie, vanwege de trage reactie op de branden en gebrek aan beleid dit soort bosbranden te voorkomen. Afgelopen zomer kreeg het land meerdere bosbranden te verduren. De ergste was in juni, waarbij 64 doden vielen. Van alle bosbranden in de Europese Unie woedde 40 procent in Portugal terwijl het land slechts 2,1 procent van het Europese grondgebied beslaat, schrijft persbureau Reuters.
Slecht landbeheer
Slecht beheer van land is een deel van het probleem. De overheid wordt verweten te weinig te doen aan onderhoud. Ook zijn er relatief veel brandbare eucalyptusbomen aangeplant voor het winnen van olie. Veel kleine stukken Portugees land zijn bovendien in verval omdat landeigenaren, vaak nageslacht van boeren, zich niet meer bekommeren om hun grond.
Vanwege de droogte als gevolg van klimaatverandering woekeren branden makkelijker om zich heen. De branden gaan vaak aan door toedoen van mensen, die ze al dan niet opzettelijk aansteken.
Bron: https://nos.nl/artikel/2198370-bosbranden-portugal-doven-door-regen-dodental-opgelopen-tot-35.html
impressionante o fogo a evoluir no mato seco e o pânico das pessoas.
— creme ácido (@CremeAcido) 15 oktober 2017
concelho de Seia (video Filipe Oliveira) pic.twitter.com/MriQtMRoNx
Dodental bosbranden Portugal stijgt naar 41, vuur dooft door regen
Het dodental van de bosbranden in Portugal is gestegen tot 41. Wegens de regen zijn de meeste brandhaarden inmiddels gedoofd.
De honderden branden ontstonden zondag in het noorden en het midden van Portugal. De overheid wijdt de brand aan de droge periode.
Het land heeft de droogste zomer in bijna negentig jaar achter de rug. In juni werd het land ook al geteisterd door bosbranden. Toen kwamen 64 mensen om het leven.
Ondertussen neemt de kritiek op de overheid toe. De autoriteiten zouden te langzaam hebben gereageerd op de branden, vooral met de dramatische ramp van juni nog vers in het geheugen.
In totaal is er in de afgelopen dagen 350 duizend hectare in de as gelegd.
Hervormingen
De Portugese premier Antonio Costa stelde in een televisietoespraak dat hij zijn minister van Binnenlandse Zaken niet zal ontslaan, maar kondigde wel hervormingen aan. "Niets zal hetzelfde blijven", aldus Costa, die niet specifieker op de maatregelen inging.
Volgens de oppositie heeft de premier met zijn toespraak een kans gemist om excuses aan te bieden en politieke verantwoordelijkheid te nemen. De regering heeft dinsdag drie dagen van rouw afgekondigd voor de slachtoffers van de natuurbranden.
Spanje
Ook in buurland Spanje woedden in de afgelopen dagen grote branden. In de Spaanse provincie Galicië, waar vier mensen omkwamen, denken de autoriteiten dat 132 branden zijn aangestoken. Door de honderden branden in het land moesten dorpen en steden worden geëvacueerd.
In Spanje is in totaal 88 duizend hectare grond verbrand.
Koning
Koning Willem-Alexander heeft in een brief aan president Marcelo Rebelo de Sousa van Portugal zijn medeleven betuigd over de slachtoffers van de bosbranden.
De koning bezocht vorige week tijdens zijn driedaagse staatsbezoek aan Portugal het opleidingscentrum van de brandweer in Sintra. Daar werd hij met koningin Máxima voorgelicht over de brandbestrijding en werd de kapel bezocht waar bij hun werk omgekomen brandweerlieden worden herdacht.
Door: NU.nl/ANP
Portugal volunteers replant trees burnt in devastating wildfire
LEIRIA, Portugal - Volunteers in central Portugal planted 67,500 trees on Sunday in the Leiria pine forest as the country recovers from the most devastating forest fires in its history. More than 80 percent of the forest burnt in October. Leiria’s trees were used to build ships that sailed in the 15th and 16th century discoveries when Portugal was a leading maritime nation. Fires struck Portugal in June and October last year and killed 114 people.“We come from this region, we all used this forest, we had picnics here, this is a place where our families met,” said Alexandra Serodio, one of the organizers of the reforestation effort that attracted more than 3,000 volunteers. “The fire changed things for us,” Serodio said, adding that Sunday was only a first step as 30 million new trees are needed to fully recover the area destroyed in October. “This is a good because it (the fire) destroyed our forest and we have to look after it so that it can be reborn,” said Alice Martins, a volunteer.
The volunteers, who were helped by the army and firefighters, planted tree saplings across miles and miles of earth scorched by the fires. The government has stepped up efforts to prevent a repeat of the fires, especially in the interior where forest fires have become common as land is abandoned. Last year’s fires struck during an unusually dry and hot summer, which caused extreme winds that fanned the flames. Efforts to fight fires are likely to increase as summer approaches. A key step has been to push landowners to clear their lands of undergrowth which can cause fires.
Last year’s fires destroyed 520,000 hectares of forest in Portugal, nearly 52 times the size of Lisbon, or 60 percent of the total area burnt in the European Union in 2017.
Bron: Reuters.com
From the ashes.A volunteer plants a pine tree sapling at a burnt area of Pinhal de Leiria near Vieira de Leiria AFP / Francisco LEONG #Portugal pic.twitter.com/y4m9m4YiZo
— Γρέγος _Δρόλαπας (@Gr_Akritas) 26 maart 2018