Maart 2017
Zeer zacht, zeer zonnig en aan de droge kantEén van de zachtste maartmaanden in ruim drie eeuwen
Met een gemiddelde temperatuur van 8,6°C tegen normaal 6,2 °C was maart zeer zacht en komt op de tweede plek van zachtste maartmaanden sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706. Alleen 1991 was met 8,8 °C nog zachter.
Lagedrukgebieden in onze omgeving zorgden voor een wisselvallige start van de maand. Diverse storingen trokken met een overwegend zuidwestelijke aanvoer over ons land. Koud werd het daardoor niet. De maand telde dan ook geen enkele dag waarop de gemiddelde temperatuur onder het langjarig gemiddelde kwam. Vanaf 10 maart werd de maand grotendeels gedomineerd door hogedrukgebieden in onze omgeving en werd het rustig voorjaarsweer. Slechts zwakke storingen trokken af en toe over het land. Alleen rond het weekend van 18 en 19 maart wist de lage druk weer even terrein te winnen. Daarna keerde het rustig en zonnig voorjaarsweer terug. In een oost tot noordoostelijke stroming liepen de temperaturen overdag flink op, maar daalden in de heldere nachten nog regelmatig tot rond het vriespunt. Op 25 maart werd het in Leeuwarden -3,9 °C, de laagste temperatuur deze maand. Maart telde in totaal nog drie vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) tegen acht normaal.
De laatste dagen van de maand draaide de wind naar zuidelijke richtingen en werden de hoogste temperaturen van deze maand bereikt. Op 30 maart werd voor het eerst dit seizoen in De Bilt een warme dag genoteerd (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). Ook 31 maart was daar en op veel andere plaatsen in het land een warme dag. Normaal telt maart nog geen warme dagen. De hoogste temperatuur van de maand werd op de 31e gemeten in Arcen: 24,3 °C.
Eind maart wordt voor De Bilt het koudegetal bepaald. Dit getal, genoemd naar de Duitse meteoroloog Gustav Hellmann, is een maat voor de koude in het tijdvak november tot en met maart. Het Hellmanngetal wordt verkregen door over dit tijdvak alle etmaalgemiddelde temperaturen beneden het vriespunt te sommeren met weglating van het minteken. Over het tijdvak november 2016 tot en maart 2017 bedroeg het Hellmanngetal 36. Hiermee komt deze periode in de categorie van 'zachte winters' en beslaat een 72e plek in de lijst van winters sinds 1901.
Maart was aan de droge kant met gemiddeld over het land 54 mm neerslag tegen een normale hoeveelheid van 68 mm. Ruim de helft van de neerslag, gemiddeld 32 mm, viel in de eerste negen dagen van de maand. Op 8 maart viel er in het midden en zuiden van het land op veel plaatsen tijdens langdurige regen 10-15 mm neerslag. Tijdens het wisselvallige weer van 17 tot en met 20 maart ving het noordoosten van het land de meeste neerslag op, 30-35 mm. De laatste tien dagen van de maand viel er slechts af en toe wat lichte regen. Grote verschillen in het land waren er niet. In De Bilt viel 62 mm tegen 67 mm normaal.
Met gemiddeld over het land 178 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 125 uren zon was de maand zeer zonnig. De maand behoort daarmee tot de tien zonnigste maartmaanden sinds het begin van de regelmatige waarnemingen. De eerste tien dagen scheen de zon minder dan gemiddeld en ook van 17 tot en met 20 maart was er weinig zon. De rest van de maand scheen de zon vaak uitbundig. Het zonnigst werd het in het noordwesten van het land met ca. 195 uren zon. In het zuidoosten van het land scheen de zon iets minder vaak met in Arcen en Maastricht 167 uur. In De Bilt scheen de zon 176 uur tegen 122 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 4 april 2017/Carine Homan
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/maart
We gaan verder met de uitslagen:
1. marcuz
2.Lako
3. Joyce.s
Nu volgt de rest van het overzicht:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 20:18 uur, door Sven
April 2017
Vrij koud, droog en vrij zonnigMet in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 8,6 °C tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C was april vrij koud. De maand had daarmee dezelfde temperatuur als maart, die juist zeer zacht was.
De maand begon met een voortzetting van het zachte weer van de voorgaande maand onder invloed van hogedrukgebieden in onze omgeving. De eerste tien dagen (decade) van de maand lag de gemiddelde temperatuur bijna twee graden boven het langjarig gemiddelde. Op 9 april liep op een zonovergoten dag de temperatuur in het grootste deel van het land na een koude nacht op tot boven de 20 °C. Het warmst werd het die dag in Eindhoven en Arcen: 23,6 °C. In De Bilt was dit met 21,0 °C de enige warme dag van de maand. Normaal telt april drie warme dagen.
Halverwege de maand kregen storingen en lagedrukgebieden meer invloed op het weer in ons land. De wind draaide naar overwegend noordelijke richtingen waarmee koude lucht werd aangevoerd. De temperatuur zakte daardoor op de meeste dagen naar waarden onder normaal. In combinatie met een soms stevige wind lag de gevoelstemperatuur op sommige dagen nog wat lager. Beide paasdagen verliepen koud, kouder dan Kerst van afgelopen jaar. Ook Koningsdag was het fris met maximumtemperaturen van 10 °C tot 12 °C. De laagste maximumtemperaturen werden geregistreerd op 19 april toen alleen in Westdorpe een temperatuur van net boven de 10 °C werd bereikt.
Met ’s nachts regelmatig brede opklaringen kon het op veel dagen afkoelen tot temperaturen net boven of onder het vriespunt. In De Bilt kwam de temperatuur op vier dagen onder 0 °C, precies gelijk aan het normale aantal vorstdagen. De laagste temperatuur, -4,9 °C, werd geregistreerd in Deelen op 20 april. Aan de grond koelde het die nacht af tot -9,2 °C in Hupsel in de Achterhoek.
Met gemiddeld over het land 25 mm neerslag tegen normaal 44 mm was de maand droog. De maand begon de eerste dag met wat regen, maar de daaropvolgende tien dagen van de maand verliepen vrijwel droog. Daarna werd het wisselvalliger, met in een noordelijke aanvoer regelmatig buien, soms met korrelhagel, natte sneeuw of onweer. De meeste neerslag viel tijdens buien op tweede paasdag, met in het midden en zuidoosten van het land lokaal 10-15 mm.
Het natst was het deze maand in het noordoosten van het land met lokaal ca. 40 mm, het droogst in het zuiden met plaatselijk niet meer dan ca. 15-20 mm. In De Bilt viel 24 mm tegen 42 mm normaal.
Met gemiddeld over het land 200 zonuren tegen normaal 178 was april vrij zonnig. Echt sombere dagen kende de maand niet. Vooral 9 en 20 april waren erg zonnig. De noordelijke aanvoer in de tweede helft van de maand zorgde voor heldere luchten waarbij tussen de buien door de zon vaak uitbundig kon schijnen. Zoals vaker in het voorjaar, wanneer bewolking zich pas verder landinwaarts ontwikkelt, was het het zonnigst langs de noordwestkust ruim 235 zonuren. Het somberst was het in het uiterste zuidoosten van het land met in Maastricht 161 uren zon. In De Bilt scheen de zon 185 uur, tegen 174 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 2 mei 2017/Carine Homan
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/april
We gaan verder met de uitslagen!
1. DieuGi
2. W. in t Erland
3. Tieske
Nu volgt de rest van het overzicht hieronder:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 20:19 uur, door Sven
Mei 2017
Extreem warm, zonnig en zeer droogMet in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 15,0 °C eindigt mei op een vierde plaats in de rij van warmste meimaanden sinds 1901. Op de eerste plaats in deze lijst staat mei 2008 met 15,7 °C, het langjarig gemiddelde bedraagt 13,1 °C.
De eerste decade van mei verliep koel onder invloed van hogedrukgebieden boven de noordelijke Atlantische Oceaan. De eerste dagen hadden we met de invloed van lagedrukgebieden boven Midden-Europa te maken en was het somber en wisselvallig, daarna overheerste de hogedrukinvloed. Rond de 9e lag een uitloper van een hogedrukgebied boven ons land. In heldere lucht van polaire oorsprong kon het ’s nachts sterk afkoelen waarbij het in de zuidoostelijke helft van het land op veel plaatsen licht vroor. De laagste temperatuur, -1,7 °C werd op de 9e in Deelen gemeten. Op 10 cm vroor het in Twenthe die nacht ruim 6 graden. In De Bilt werd 1 vorstdag genoteerd, normaal is 0.
Hierna werd de stroming zuidwestelijk. Eerst was het wisselvallig onder invloed van lagedrukgebieden bij de Britse Eilanden. Vanaf de 15e trok een hogedrukgebied over Duitsland noordoostwaarts. Op 16 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag van het seizoen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op de 17e werd het in het zuiden en westen plaatselijk tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Daarna werd het tijdelijk koeler in een noordwestelijke stroming.
De laatste tien dagen van de maand verliepen zomers onder invloed van twee opeenvolgende hogedrukgebieden die over onze omgeving naar het Oostzeegebied trokken. Er werd geleidelijk steeds warmere lucht aangevoerd. De hoogste temperatuur, 33,5°C werd op 29 mei in Volkel bereikt. Deze temperatuur behoort bij de hoogste temperaturen ooit gemeten in Nederland in mei. In De Bilt werd op 27 mei de eerste tropische dag van het jaar genoteerd. Op die dag werd het in vrijwel het gehele land tropisch warm. Aan het einde van de maand koelde het weer wat af.
In totaal werden in De Bilt 17 warme, 6 zomerse dagen en 1 tropische dag gemeten tegen 10, 3 en 0 normaal. In het zuidoosten waren er op veel plaatsen 3 tropische dagen.
Gemiddeld over het land scheen de zon 232 uren, tegen een langjarige gemiddelde van 213 uren. Tot en met de 19e was het aan de sombere kant, daarna scheen de zon uitbundig. Het zonnigst was mei aan de westkust met op veel plaatsen meer dan 240 uur zon. Wijk aan Zee had met 244 uren de meeste zonneschijn. het minst scheen de zon in Deelen met 210 uur.
Er is landelijk gemiddeld 29 mm regen gevallen. Normaal valt er in mei 61 mm. Door het vaak buiige karakter van de neerslag waren de regionale verschillen vrij groot. Op de natste plaatsen viel circa 50 mm, op Terschelling viel maar 9 mm.
De maand begon wisselvallig met van tijd tot tijd regen, maar nergens vielen grote hoeveelheden. Vanaf 5 t/m 11 mei was het vrijwel droog. Neerslag van betekenis viel op de 12een 13e toen (onweers)buien in vooral het midden en westen tot plaatselijk 30 mm brachten. Rond de 18e zorgde een langzaam passerend frontensysteem plaatselijk voor 5-10 mm. Daarna bleef het tot en met de 28ste zo goed als droog. Pas aan het einde van de maand zorgden onweersbuien lokaal weer voor regen, hier en daar 10-20 mm.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 - De Bilt, 1 juni 2017/Adrie Huiskamp.
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/mei
We gaan verder met de uitslagen!
1. KlaasO
2. mark123
3. W. in t Erland
De rest van het overzicht hieronder:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 20:20 uur, door Sven
Juni 2017
Zeer warm, zonnig en gemiddeld over het land normale hoeveelheid neerslagWarmste juni in ruim een eeuw
Met een gemiddelde temperatuur van 18,0 °C tegen normaal 15,6 °C eindigde juni 2017 op een gedeelde eerste plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901. Ook in 1976 had juni een gemiddelde temperatuur van 18,0 °C.
Aan het begin van de maand was een hogedrukgebied bepalend voor het weer. In een noordoostelijke stroming en met een heldere nacht was de eerste dag van de maand ook meteen de koudste. In Eelde koelde het af tot 2,9 °C. Vanaf 3 juni draaide de wind naar zuidwestelijke richtingen en werd het iets wisselvalliger. Een lagedrukgebied dat net west van onze kust noordwaarts trok zorgde op 6 juni voor een zomerstorm langs de westkust en lagere temperaturen. Het was samen met 7 en 30 juni de enige dag dat de daggemiddelde temperatuur deze maand onder het langjarig gemiddelde lag.
Vanaf 10 juni bepaalden hogedrukgebieden het weer boven onze omgeving en werd het rustig zomerweer. De temperatuur liep regelmatig flink op, vooral van 18 tot en met 22 juni. Het KNMI gaf in die periode code geel uit vanwege de hitte. Tot een officiële hittegolf, waarbij het in De Bilt vijf dagen aaneen 25 °C of hoger en daarvan drie dagen tenminste 30°C moet zijn, kwam het net niet. De maand telde in totaal acht zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) en twee tropische dagen (maximumtemperatuur 30°C of hoger), 19 en 22 juni, tegen normaal respectievelijk vijf en een. Het zuidoosten van het land telde vijf dagen waarop de temperatuur boven de 30°C kwam.
Het warme weer werd op 22 juni, met in Arcen een maximumtemperatuur van 35,2 °C, de hoogste temperatuur van deze maand, beëindigd met onweer. Daarna volgde een laatste wisselvallige week met aanvoer van diverse storingen vanaf zee. De temperatuur deed een stap terug, maar door de hoge luchtvochtigheid voelde het regelmatig klam aan.
Met gemiddeld over het land 62 mm neerslag tegen normaal 68 mm week de hoeveelheid neerslag niet veel af van het langjarig gemiddelde. Lang leek het er op dat de maand net als voorgaande maand als (zeer) droog de boeken in zou gaan, maar de laatste week van de maand leverde vooral in het noorden van het land aardig wat neerslag op. Het neerslagtekort is echter mede door de hoge temperaturen deze maand nog steeds erg groot, vooral in het westen en zuiden van het land, waar de hoeveelheid neerslag beduidend lager was. 2017 tot nu toe hoort dan ook nog steeds bij de 5% droogste jaren.
Tijdens de zomerstorm, op 6 en 7 juni, viel er lokaal tot ca. 30 mm neerslag. Ook 9 juni was een natte dag, met in langdurige neerslag in vooral het (noord)westen van het land 20-30 mm. Tussen 10 en 21 juni viel er in het hele land onder hogedrukinvloed nauwelijks neerslag. De laatste week was er regelmatig motregen maar trokken er ook flinke buien over het land. Op 28 juni viel er op KNMI meetstation Heino 43,3 mm neerslag. In Friesland werd op meerdere plaatsen wateroverlast gemeld door overvloedige regenval.
De meeste neerslag viel deze maand in de noordelijke provincies, met op KNMI station Heino 110 mm. Erg droog bleef het in het zuiden van het land met lokaal niet meer dan ca. 20 mm neerslag. In De Bilt viel 61 mm neerslag tegen 66 mm normaal.
Met gemiddeld over het land 231 uren zon tegen 201 normaal was de maand zonnig. De kust bleef tijdens het rustige zomerweer vaak gevrijwaard van stapelwolken die verder landinwaarts wel ontstonden, waardoor het daar het zonnigst was met 250-270 uren zon. Het minst zonnig was het in het oosten van het land, met op KNMI station Twenthe 188uren zon, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 185 uur. In De Bilt scheen de zon 214 uur, tegen 194 uur normaal.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 5 juli 2017/Carine Homan
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/juni
We gaan verder met de uitslagen!
1. StefanV
2.svenne
3.BertD
Hieronder de rest van het overzicht:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 22:00 uur, door Sven
Juli 2017
Normale temperatuur, zeer nat en vrijwel de normale hoeveelheid zonDe gehele maand juli was het wisselvallig zomerweer waarbij dagen met buien of regen werden afgewisseld door kortdurende droge, warme perioden. In het zuiden was het duidelijk warmer dan in het noorden. De hoogste temperatuur, 32,1 °C, werd op 19 juli in Twenthe bereikt. De laagste temperatuur, 5,2°C werd op 13 juli gemeten in Twenthe.
De etmaalgemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,9 °C, gelijk aan de normaal. Hiermee was de etmaalgemiddelde temperatuur vergelijkbaar met die van de afgelopen (extreem warme) junimaand. Er waren in De Bilt 5 zomerse dagen met een maximumtemperatuur van minimaal 25,0°C. Normaal zijn dat 9 dagen. In het zuiden waren er plaatselijk 13 of 14 zomerse dagen, normaal is daar 11 of 12 dagen.
De eerste dagen van de maand lagen de temperaturen eerst iets onder, later rond normaal in een noordwestelijke stroming. Een hogedrukgebied dat over de Noordzee oostwaarts trok zorgde van vijf tot en met tien juli vooral in het zuiden voor zomerse warmte. De droge en zonnige periode werd slechts in de namiddag en avond van 6 juli onderbroken door onweersbuien. De warme periode eindigde ook met onweersbuien, waarna enkele dagen koel en wisselvallig weer volgden.
Vanaf het midden van de maand werd het geleidelijk warmer onder invloed van een hogedrukgebied dat over onze omgeving noordwaarts trok. Dit resulteerde in vochtige warmte op de 19e waarbij het op veel plaatsen tropisch warm (30 °C of hoger) werd. Ook deze warmte mondde uit in onweersbuien. Het bleef nog enkele dagen aan de warme kant. Hierna kregen we te maken met een lagedrukgebied dat vanaf de Britse Eilanden over Nederland trok. De temperaturen daalden naar iets beneden de normale waarden. Na kortdurende hogedrukinvloed op de 26ste bevonden we ons de rest van de maand onder invloed van een lagedrukgebied bij Schotland. Het was wisselvallig en de temperatuur lag met ongeveer 23 graden rond de normale waarde. Opvallend waren de warme nachten tegen het eind van de maand. In nacht van 30 juli werd het in Limburg niet kouder dan ongeveer 21 graden.
Met landelijk gemiddeld 110 mm was juli een zeer natte maand. Normaal valt 78 mm. Er viel van tijd tot tijd regen, langduriger droge perioden ontbraken. De regen viel vaak uit buien, waardoor de neerslaghoeveelheden van plaats tot plaats sterk verschilden. In het noordwesten viel plaatselijk niet meer dan circa 65 mm neerslag. In Eelde viel 181 mm, de grootste neerslagsom in juli op die plaats sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. In de omgeving van Groningen viel plaatselijk meer dan 200 mm, op het KNMI regenstation Onnen circa 225 mm.
De warme perioden in de eerste tien dagen van juli liepen regelmatig uit op stevige onweersbuien. Zo viel op zes juli in het midden en zuiden plaatselijk ongeveer 25 mm. Op de tiende viel in de omgeving van Groningen zo’n 40 mm. Op veel plaatsen viel echter weinig neerslag.
Op de 12 juli regende het in het midden en zuiden langdurig. In het midden viel circa 30 mm, in het zuiden circa 50 mm waarbij in Zeeland plaatselijk 75 mm viel.
In de koele lucht zorgde een bovenluchtstoring op 14 juli voor flinke buien, vooral in Friesland waar plaatselijk 30 mm viel.
Op 20 en 23 juli waren er flinke (onweers)buien waarbij plaatselijk zo’n 30 mm viel. In de avond van 29 juli zorgden zware buien in een strook van Zuid-Holland naar Groningen voor 20-50 mm neerslag.
In juli scheen de zon iets minder dan het normale aantal uren: 207 uur tegen 211 normaal. De zonneschijn was vrij regelmatig over de maand verdeeld. In het westen scheen de zon met 225 uur het meest. Het oosten was met circa 190 uur het somberst. In Deelen scheen de zon niet meer dan 178 uur.
Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010
De Bilt, 7 augustus 2017/Adrie Huiskamp
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/juli
Dan nu de uitslagen!
1.svenne
2.KlaasO
3. Bac00
Hieronder de rest van het overzicht:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 21:18 uur, door Sven
Augustus 2017
Aan de koele kant, normale hoeveelheid zon en regenAugustus was aan de koele kant met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,2 °C tegen 17,5 °C normaal.
Een groot deel van de maand was er sprake van een westelijke stroming waarbij ons weer onder invloed stond van depressies boven de Atlantische oceaan. Het resulterende weerbeeld was wisselvallig. De temperatuur lag daarbij op de meeste dagen enkele graden beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.
Pas op 23 augustus werd in De Bilt de zomerse grens van 25,0 °C bereikt. Het was er de eerste zomerse dag sinds 19 juli. Er volgden daarna nog een aantal fraaie, rustige zomerse dagen. Op 29 augustus werd het in het zuidoosten van het land zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd die dag gemeten in het Limburgse Ell: 32,1 °C. Op de 30e werd de warme lucht weer uit ons land verdreven, in het zuidoosten werd het die dag nog lokaal 25 °C.
In totaal werden in De Bilt 26 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) en 4 zomerse dagen geregistreerd tegen 23, respectievelijk zeven normaal. Tropische dagen kwamen in De Bilt niet voor, het langjarige gemiddelde bedraagt er één.
Gemiddeld over het land viel er 75 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 78 mm.
Lange tijd zag het er naar uit dat de maand als vrij droog zou kunnen worden gekarakteriseerd. Weliswaar viel er tijdens de eerste twintig dagen vrijwel iedere dag regen, maar de hoeveelheden bleven beperkt. Van 21 tot en met 29 augustus viel op er veel plaatsen zelfs geen meetbare hoeveelheid regen. Uiteindelijk was er tot en met de 29e gemiddeld over het land nog maar 47 mm regen gevallen.
De neerslag van de 30e bracht landelijk gemiddeld 24 mm. In een brede kuststrook viel die dag 30 tot ruim 50 mm regen. In de avond trokken actieve buien vergezeld van onweer over het zuidoosten van het land. Daar ontstond lokaal wateroverlast. Opvallend waren ook de buien die vergezeld van onweer op 15 augustus over het land trokken. In een smalle strook van Zeeland naar Overijssel viel 20 tot 40 mm regen.
De meeste neerslag viel in een brede kuststrook, met name als gevolg van de regen van de 30e. Op sommige plaatsen in Zeeland werd ruim 130 mm afgetapt. In het binnenland viel op veel plaatsen minder neerslag dan het langjarige gemiddelde. In Overijssel viel zeer lokaal niet meer dan 30 mm. Van de KNMI-stations was Vlissingen het natst met 134 mm,
Gemiddeld over het land kwam het aantal zonuren uit op 197, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 195. Het noordelijk kustgebied was het zonnigst, lokaal was de zon daar ruim 220 uren te zien. In het zuidoosten werden de minste zonuren geregistreerd. Diverse KNMI-stations kwamen daar niet verder dan ca. 160 uren. De maand kende geen sombere tijdvakken. 7, 8 27 en 28 augustus waren zeer zonnige dagen.
Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 - De Bilt, 4 september 2017/Rob Sluijter
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/augustus
En dan nu de uitslagen!
1. svenne
2. reedtimmer
3.Quintenvw
Hieronder de rest van het overzicht:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 21:13 uur, door Sven
September 2017
Koel en zeer nat, maar wel aan de zonnige kantSeptember was een koele maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 13,7 °C, tegen een langjarig gemiddelde van 14,5 °C.
Onder invloed van een hogedrukgebied ging de maand rustig en droog van start. De eerste vijf dagen van de maand liep de temperatuur daarbij in de middag in delen van het land nog op tot boven de 20,0 °C (‘warme dag’). De landelijk hoogste temperatuur van de maand, 24,9 °C, werd gemeten op 5 september in Maastricht. Na de 5e volgde een lang, wisselvallig tijdvak. Daarbij was het op veel dagen koeler dan normaal voor de tijd van het jaar. Ook tijdens de nachten koelde het soms fors af. Op 17 september werd het in Woensdrecht 2,9 °C, de landelijk laagste temperatuur van de maand.
Aan het einde van de maand stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied boven Scandinavië. De temperatuur liep daarbij overdag weer op en plaatselijk werden op 25, 27,28 en 29 september nog warme dagen geregistreerd. Uiteindelijk werden er in De Bilt in september zeven warme dagen genoteerd, minder dan het normale aantal van tien. Zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) kwamen niet voor in Nederland, normaal telt september in De Bilt nog twee van zulke dagen.
Gemiddeld over het land zal de neerslagsom uitkomen op 134 mm regen tegen 78 mm normaal en daarmee was september een zeer natte maand. Sinds 2001 was de maand niet meer zo nat geweest, toen viel 177 mm. De regionale verschillen waren echter bijzonder groot. De kustgebieden waren zeer nat, op veel plaatsen viel daar 150 tot ca. 250 mm regen. Verder van zee viel veel minder regen, in het zuidoosten van het land viel zelfs minder neerslag dan normaal met in Limburg op sommige plaatsen niet meer dan 65 mm.
Ondanks het natte karakter kende de maand toch twee lange, droge tijdvakken. De eerste week van september viel er nauwelijks regen onder invloed van het hogedrukgebied. En ook van 18 tot en met 27 september was het op de meeste plaatsen overwegend droog. Het grootste deel van de maandsom viel tussen 8 en 18 september.
Een frontaal systeem van een depressie boven de Noordzee veroorzaakte op 8 en 9 september langdurige, buiige regenval. In de westelijke kustprovincies viel op sommige plaatsen gedurende deze twee etmalen 75 tot 100 mm regen. Buien, ontstaan boven het relatief warme zeewater, trokken op 12 september over Noord-Holland en lieten daar lokaal ruim 50 mm achter. Een actieve depressie veroorzaakte op 13 september de eerste herfststorm van het jaar. Langs de kust stormde het geruime tijd (windkracht 9). Op een aantal plaatsen, met name in het Waddengebied heeft het KNMI korte tijd zware storm (windkracht 10) gemeten. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor van 110 tot 120 km/uur. Opvallend tenslotte waren ook de buien die vanaf zee in een noordwestelijke stroming op de 14e en 15e over vooral de kustgebieden trokken. Plaatselijk viel daar 30 tot 60 mm per etmaal. Op 29 september trokken er in de namiddag en avond actieve buien vergezeld van onweer over het land. Lokaal veroorzaakten de buien wateroverlast.
Met gemiddeld over het land 154 zonuren tegen normaal 143 was september aan de zonnige kant. Er waren behoorlijke regionale verschillen in het aantal zonuren. In het midden van het land werden lokaal minder dan 140zonuren geregistreerd. In het zuidwestelijk kustgebied was het een stuk zonniger. In Vlissingen was de zon 179 uren te zien. De maand kende geen opvallend zonnige of sombere tijdvakken.
Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt, 3 oktober 2017/Rob Sluijter
Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2017/september
En dan nu de uitslagen!
1. Lako
2. peepee
3. DieuGi
Dan hieronder de rest van het overzicht:
| Gewijzigd: 16 oktober 2017, 21:26 uur, door Sven
Proficiat aan alle winnaars!