Bron afbeelding: KNMI
Het nieuwe satellietinstrument Tropomi wordt vrijdag 13 oktober om 11:27 uur Nederlandse Tijd gelanceerd. Tropomi is een grotendeels Nederlands ruimte-instrument aan boord van de Sentinel-5P satelliet. Het instrument gaat gassen en fijnstof meten die belangrijk zijn voor luchtkwaliteit en klimaatverandering.
Op de lanceerbasis Plesetzk in Rusland is alles in gereedheid gebracht om de polaire satelliet in een baan om de aarde te brengen. De nieuwe satelliet, die onderdeel is van het milieuprogramma Copernicus van de Europese Commissie, gaat wereldwijd metingen doen van luchtkwaliteit en broeikasgassen. Dankzij de baan over de polen op 824 kilometer hoogte is Tropomi in staat om de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart te brengen, elke dag opnieuw.
De lucht die we inademen
Tropomi is de opvolger van OMI, het instrument dat nu de luchtkwaliteit meet en na dertien jaar toe toe is aan vervanging. Pepijn Veefkind, hoofdonderzoeker van Tropomi: “OMI is een prachtig instrument, dat een belangrijke meetreeks heeft opgeleverd. Tropomi zal deze voorzetten met veel nauwkeuriger en meer gedetailleerde beelden. Vanuit de hele wereld is nu al interesse in de data die Tropomi straks levert.”
De gedetailleerde satellietbeelden van 7 bij 4 kilometer bieden mogelijkheden om in te zoomen op steden of gebieden met veel luchtverontreiniging, zodat de effecten van het milieubeleid kunnen worden gevolgd. Zo kan Tropomi stikstofdioxide in kaart brengen op de schaal van een stadsdeel. Wereldwijd worden dagelijks metingen gedaan van verschillende gassen, zoals stikstofdioxide, zwaveldioxide, koolmonoxide en methaan.
Nog nooit zo nauwkeurig
De data die Tropomi oplevert worden gebruikt voor klimaatonderzoek, monitoring van de ozonlaag en de zonkracht, zeer gedetailleerde verwachtingen van de luchtkwaliteit en de verspreiding van vulkaanas. Het KNMI en SRON hebben de wetenschappelijk leiding en zijn verantwoordelijk voor kwaliteitscontrole en ontwikkeling van dataproducten. Afnemers van de data zijn overheidsinstellingen, luchtvaart, universiteiten en andere onderwijsinstellingen, ingenieursbureaus, weerbedrijven, media en het algemeen publiek.
Het instrument is tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen Airbus DS-NL, KNMI, SRON en TNO, in opdracht van het NSO en ESA. Airbus DS-NL is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. Tropomi wordt gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De Nederlandse overheid investeerde zo’n 80 miljoen euro in de ontwikkeling en uitvoering van het ruimtevaartproject.Tropomi is het vlaggenschip van de Nederlandse ruimtevaart. Het is het nauwkeurigste satellietinstrument voor metingen van de atmosfeer dat ooit werd gebouwd.
Bron: KNMI
Hoe ziet het programma er vandaag uit:
Programme (all times in CEST):10:30 Welcome addresses by representatives from ESA and the European Parliament
10:40 Live broadcast from ESA’s control centre and ‘roll call’, followed by a discussion on the Copernicus programme and Sentinel-5P mission
10:50 Moderated discussion on Sentinel-5P hardware
11:00 Discussion on atmospheric data and applications
11:15 Social media questions answered live
11:20 Live broadcast from Russia and final countdown
11:27 Liftoff
11:35 Break
12:50 Event resumes; discussion with astronaut André Kuipers
13:00 Live broadcasts from Russia and ESA’s control centre: status update
13:05 Closing statements
13:15 End of live coverage from ESA in the Netherlands
Wil je de lancering live volgen, hierbij de link voor de live stream van ESA:
http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/Sentinel-5P_launch_event
Bron: http://www.esa.int/Our_Activities/Observing_the_Earth/Copernicus/Sentinel-5P/Sentinel-5P_launch_event