Enorm rotsblok vliegt op de aarde af, maar zal net missen
Deze foto is niet meer beschikbaarHet Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft 2012 TC4 in beeld
© AFP
Niemand die er iets van merkt, maar deze morgen komt de aarde goed weg. Een rotsblok van zo'n 15 tot 30 meter groot, scheert rakelijks langs onze planeet.'2012 TC4', zoals hij officieel heet, is ongeveer even groot als de meteoriet die in 2013 boven Rusland explodeerde.
2012 TC4 komt op nog geen 50.000 kilometer van de aarde, op de schaal van het zonnestelsel is dat niet meer dan een haardikte. De maan is bijvoorbeeld acht keer zo ver weg, en de satellieten die voor schoteltelevisie zorgen, zitten bijna op dezelfde hoogte.
Spannend in 2079
De asteroïde werd in 2012 ontdekt, en kon al snel als veilig worden bestempeld. Bekend is nu ook al dat hij in 2050 opnieuw de aarde zal scheren en in 2079 nog eens. Dat laatste jaar wordt het overigens spannend: In die berekening zijn er nog zoveel onzekerheden, dat het dan wel zomaar raak kan zijn.
In Chelyabinsk ondervonden duizenden Russen in 2013 wat de gevolgen zijn als een asteroïde van dat formaat de aarde raakt.
Een enorme vuurbal werd gezien aan de nachtelijke hemel, die de mensen verblindde. Een explosie volgde en in een ruime omtrek sprongen overal het glas uit de ramen. Geluk bij een ongeluk was toen dat de explosie boven dunbevolkt gebied plaatsvond. Toch raakten nog zeker 500 mensen gewond.
Niet te zien
2012 TC4 is te klein om te zien. Ook met een verrekijker of telescoop valt er niets waar te nemen.
Bron: https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/enorm-rotsblok-vliegt-op-de-aarde-af-maar-zal-net-missen
Ruimterots passeert aarde, asteroïde-alarmsysteem aan de bak
Deze foto is niet meer beschikbaarEPA/NASA
Op zo'n 42.000 kilometer van de Zuidpool vloog vanmorgen een ruimterots ter grootte van een vrachtwagen langs. Het was dé kans om het Internationale Asteroïde Waarschuwingsnetwerk (IAWN) te testen.
"Zulke ruimtestenen komen af en toe in de buurt", zegt sterrenkundige Lucas Ellerbroek (UvA). "De kans is altijd heel klein dat die ooit met de aarde botsen. Met de verzamelde metadata van IAWN kunnen we die kans steeds beter uitrekenen."
Het waarschuwingssysteem is een wereldwijde samenwerking van universiteiten, observatoria en laboratoria. De passerende asteroïde leverde vandaag veel op. Niet alleen over het object zelf, maar ook over hoe de onderlinge communicatie op zo'n moment verloopt. Want als er sprake is van een asteroïde op ramkoers, dan moeten we op aarde snel kunnen reageren.
De test vanmorgen verliep niet vlekkeloos. Een radarsysteem in Puerto Rico bleek te beschadigd voor gebruik, als gevolg van orkaan Maria. Een radarstation in de VS kon de meting overnemen. "Dit is precies waarom we het doen", schrijft Detlef Koschny van de Europese Ruimtevaartorganisatie. "Zodat we straks niet voor verrassingen staan."
Asteroïde 2012 TC4, dat is de naam van de passerende ruimtesteen. Hij vloog langs op ongeveer dezelfde afstand als communicatiesatellieten in hun baan om de aarde.
Volgens wetenschappers is de kans nul dat TC4 op onze planeet inslaat de komende zestig jaar. De jaren erna stijgt de kans, maar hij blijft minimaal.
Mocht het uiteindelijk toch gebeuren, dan is de impact van TC4 vergelijkbaar met de meteoorinslag in Zuid-Rusland in 2013. Toen spatte een 18 meter grote ruimtesteen uit elkaar boven de stad Tsjeljabinsk. Ruim duizend mensen raakten gewond door rondvliegend glas en puin als gevolg van de inslag.
De komende honderd jaar worden er geen botsingen tussen asteroïden en de aarde verwacht, schrijft persbureau Reuters. Toch zou sterrenkundige Ellerbroek graag zien dat onze planeet een stapje verder gaat dan IAWN. "Het zou fijn zijn als er een systeem komt dat zo'n planetoïde uit de baan van de aarde brengt. Zodat we ooit in staat zijn om een catastrofe te voorkomen."
Bron: https://nos.nl/artikel/2197683-ruimterots-passeert-aarde-asteroide-alarmsysteem-aan-de-bak.html