Het laag bevindt zich momenteel boven Engeland, maar zal de komende nacht en in de ochtend richting het noordwesten van Duitsland trekken waar die rond 14:00 uur verwacht wordt. Exacte trekpositie van dit lagedrukgebied blijft onzeker. Een kleine verandering kan grote gevolgen hebben met de verwachte wind(stoten). Aan de zuidwestkant van dit gebied sleept er in de ochtenduren nog een koufront van het noordwesten uit over het land heen en verlaat in het begin van de middag het zuidoosten van Nederland.
Neerslag
In de nacht vanuit het noordwesten een gebied met regen. Plaatselijk kan het buiig van karakter zijn. In de ochtend verlaat het gebied ons land maar algauw trekt een lijn met pittige buien over het land heen. Deze bevinden zich op het koufront. MU cape neemt op dit front iets toe waardoor plaatselijk onweer mogelijk is. Met een zeer hoge schering rond de 70 KTS bestaan deze buien uit goed georganiseerde multicells. Op het koufront is een buienlijn niet uitgesloten. Pas in de middag wordt het geleidelijk aan droger met nog een paar buien, ook hierop bestaat er een kans op onweer. De hagelparameter geeft een signaal voor hagel aan.
Wind
In de nacht boven land een matige tot vrij krachtige wind. Langs de kustgebieden vrij krachtig tot hard. In de vroege ochtend neemt de wind steeds verder toe en staat er langs de gehele kust en in het Waddengebied een harde tot stormachtige wind. Boven land meest matig tot vrij krachtig. In de 2e helft van de ochtend en begin van de middag het piek moment met in het Waddengebied en noordwestkust kans op storm (9 BFT). Langs de westkust mogelijk ook, maar zal voornamelijk stormachtig zijn. Boven land matig in het zuidoosten tot (vrij) krachtig in andere delen van Nederland. In de loop van de middag neemt de wind snel weer af naar matig boven land en langs de kust naar (vrij) krachtig tot hard in het Waddengebied.
Windstoten
In de loop van de ochtend langs de kust en in het Waddengebied windstoten tot 75 -80 km/uur. Gedurende ochtend lopen de stoten verder op tot 90-100 km/uur langs de noordwestkust tot 110 a 120 km/uur in het Waddengebied. Plaatselijk iets hoger. Tijdens buien worden er ook (zware) windstoten berekent tussen de 75-100 km/uur. Gezien de bomen nog in blad zitten kan dit voor schade zorgen.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Edit: ook nog enkele stukjes uit de laatste guidance geplukt
Modelbeoordeling:
De modellen verschillen (zowel onderling als de modelruns) behoorlijk wat betreft de exacte koers en ontwikkeling van het lagedrukgebied. ECMWF berekent zelfs Rapid Cyclogenesis (van 1003 hPa om 00 UTC naar 990 hPa om 12 UTC), volgens Hirlam is het net geen RC. De koers van dit lagedrukgebied heeft direct invloed op waar de hoogste windsnelheid en zwaarste windstoten in Nederland voor gaan komen. De hoogste windsnelheid zit aan de west- tot zuidwestflank van het lagedrukgebied. In potentie is dit een gevaarlijke situatie (sting jet), als het meest heftige scenario uitkomt (waar wij niet vanuit gaan) dan zijn windstoten van meer dan 120 km/u en windkracht 11 in het noord(oost)elijk kustgebied mogelijk, maar de kans is te klein om dit in de verwachting mee te nemen. Wel verwachten wij donderdagochtend (en begin van de middag) windstoten van 75-100 km/u, met uitzondering van Limburg. In het noordelijk kustgebied is er kans op windstoten van 100-120 km/u.
Wind:
Vanaf donderdagochtend zware windstoten 75-100 km/uur, met name vlak voor, bij en achter het tweede koufront. Aangezien alle modellen lokaal met 54 knopen of meer (>100 km/u) in het noordelijk kustgebied komen, lijkt dit ook niet onwaarschijnlijk, alleen de exacte locatie is nog onzeker. In de kustgebieden en op het IJsselmeer is dan een noordwesterstorm (9 Bft) mogelijk, in Rottum is zelfs 10 Bft mogelijk. | Gewijzigd: 4 oktober 2017, 20:54 uur, door Sven
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Situatie 22:30:
http://www.meteociel.fr | Gewijzigd: 4 oktober 2017, 22:53 uur, door Stefanv