![](/images/userimages/forum/user_12495/186979.jpg)
Bron afbeelding: @MVerstraaten | Twitter
Wie donderdagavond rond negen uur buiten liep en naar boven keek, kon een uitzonderlijk heldere vuurbol in de lucht zien. Zowel in Nederland en België kwamen tientallen meldingen binnen van een helder lichtpunt aan de hemel. Volgens Felix Bettonvil van Sterrewacht Leiden was het waarschijnlijk een meteoor, maar dat valt nog niet met absolute zekerheid te zeggen.
,,Het gaat om een klein steentje dat met een snelheid van tienduizenden kilometer per uur de dampkring binnenkomt. Het doet de lucht fel oplichten en wij zien het dan als een vuurbol", aldus weerman Frank Deboosere tegen HLN.be.
De vuurbol die boven vele dorpen en steden te zien was, is eigenlijk een heel heldere vallende ster. ,,Die is vaak niet groter dan één centimeter", zegt Deboosere. De meteoriet kan, wanneer deze in de dampkring komt, heel fel gaan schijnen." Zo helder als de volle maan of zelfs nog helderder", vervolgt Deboosere.
,,Meestal is het leven van een vuurbol erg kort en dus bijna onmogelijk om op beeld vast te leggen. Na één of twee seconden is alles voorbij." Wie het verschijnsel heeft waargenomen, kan dat melden.
Meldingen
Tientallen mensen uit Noord-Holland, Groningen, Noord-Brabant en Flevoland meldden aan de werkgroep dat ze de vuurbol hebben gezien. Ook in België hebben veel mensen de bol ook gezien. Noodweer Benelux ontving hierover ook veel meldingen. Het is vrij zeldzaam dat in korte tijd zoveel meldingen binnenkomen uit het hele land, ondanks dat het verschijnsel vaker voorkomt, aldus Bettonvil, die ook is verbonden aan de Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).
Diverse camera's waaronder een in Noordwijk hebben de bol vastgelegd op beeld, vertelt de meteorenkenner van de universiteit van Leiden. Dat is niet zo verwonderlijk, want de KNVWS en andere organisaties hebben permanent camera's op de hemel gericht staan. Op basis van de eerste informatie schat Bettonvil in dat het een vuurbol van kosmische oorsprong is, oftewel een meteoor.
Bron: AD.nl
kan deze stuk{je} steen wat ze denken ,al een brok gesteente wezen van de zon ???
deze doet toch al enige tijd raar met wegwerpende steentjes
![](/images/smilies/animated-smileys-weather-116.gif)
De zon bevat geen vaste deeltjes en bestaat uit plasma. Bij een zonnevlam wordt een gedeelte van dit plasma richting o.a. de Aarde gestuurd. Dankzij het het magenitisch veld van de aarde wordt dit plasma om de aarde heen gestuurd. Dit veroorzaakt het poollicht. De zon zelf stuurt dus geen steentjes deze kant op. Beetje korte uitleg dit daarom hieronder nog een fimpje met extra uitleg:
A 'Shooting Star' - a fireball - seen last night over NL & BE as a cm-sized bit of space dust burned up #FRIPON https://t.co/CdJrK6dfFA pic.twitter.com/U53LOJIbEu
— ESA Operations (@esaoperations) 22 september 2017
kan deze stuk{je} steen wat ze denken ,al een brok gesteente wezen van de zon ???
deze doet toch al enige tijd raar met wegwerpende steentjes
![](/images/smilies/animated-smileys-weather-116.gif)
De zon bevat geen vaste deeltjes en bestaat uit plasma.
okee , heldere uitleg
![](/images/smilies/thumbs_up.png)
dacht, misschien kan veel plasma een brokje steen worden
![](/images/smilies/animated-smileys-weather-168.gif)
300 jaar geleden waren aarde en stelsels ook wispelturig{ volgens huidig wetendheid} ,zoals laatste jaar , denk ik dan even aan stormvloed 1717 ??
| Gewijzigd: 22 september 2017, 11:10 uur, door jurrie