Bron afbeelding: NH/Matthijs Gemmink
ANNA PAULOWNA - Boeren in de Oostpolder zijn bang dat een deel van hun aardappeloogst verloren is gegaan door de enorme regenval. Veel landerijen hebben lange tijd blank gestaan. De pootaardappelen verdrinken als ze zo'n 24 uur onder water hebben gestaan.
"Je hebt het hier per hectare over een opbrengst van 15.000-20.000 euro. Dat is ook de schade als hier een hectare verrot", vertelt aardappelteler Simon Wilms. "De pootaardappel is voor veel bedrijven de kurk waar het bedrijf op drijft."
De boeren snappen dat het nu om extreem veel regen gaat, maar hopen dat er in de toekomst toch meer maatregelen genomen kunnen worden. "We willen graag met gemeente en Hoogheemraadschap in gesprek gaan om te kijken of de sloten voortaan niet eerder schoon kunnen worden gemaakt. Dan stroomt alles beter door. Ook kunnen er misschien grotere duikers geplaatst worden", zegt de 31-jarige Wilms.
Bij een veld van een collega-boer aan de Zwinweg bij Anna Paulowna, sopt de jonge boer door het veld. "Wat is het hier nog erg. Ik had toch even laarzen aan moeten doen." Met zijn handen wroet hij in het water en haalt een paar aardappelen boven. "Ze staan zo'n 75 procent onder water. De komende dagen moeten we bekijken hoe groot de schade is."
Wegpompen
De boeren hopen dat het Hoogheemraadschap voortaan preventief de waterstand wil verlagen als er noodweer dreigt zoals de afgelopen weken. "Preventief wegpompen, dat is het ja. En dan maakt het niet uit of de regen valt of niet. Dan ben je er in ieder geval op voorbereid en zit je achteraf niet met de handen in het haar als het toch weer te laat is."
Het Hoogheemraadschap laat weten dat er al meerdere maatregelen in het gebied genomen zijn. Zo zijn er extra stuwen geplaatst die het water versneld kunnen afvoeren. Maar het Hoogheemraadschap gaat graag met de boeren in gesprek om te kijken wat er in de toekomst beter kan. Boeren kunnen dat ook melden bij speciale spreekuren in de regio. De gemeente Hollands Kroon is uitvoerder en ook afhankelijk van de besluiten van het Hoogheemraadschap, maar sluit zich daar graag bij aan.
Bron: nhnieuws.nl
Bron afbeelding: MARCEL VAN KAMMEN
Akkerbouwers in Holwerd en omgeving maken zich zorgen over hun pootaardappelen vanwege de enorme wateroverlast. Wat is er aan de hand?
Vanaf 6 september tot nu toe zat er ruim 160 millimeter in de regenmeter van akkerbouwer Upt Hiddema in Holwerd. Door die enorme hoeveelheid water en het feit dat waterwegen amper gehekkeld zijn, dreigden bij de Holwerder boer sloten over te stromen en percelen met pootaardappelen onder water te komen te staan.
Dreigde, het is dus niet gebeurd?
Nee en dat is te danken aan een snelle actie van wetterskip Fryslân. De instantie heeft bij Hiddema een pomp geïnstalleerd die slootwater overhevelt naar de Holwerder vaart. Het wetterskip plaatste daarnaast tussen Holwerd en Ternaard een noodpomp die het overtollige regenwater over de zeedijk naar de Waddenzee leidt. Hiddema werkt ook nog met een gehuurde pompinstallatie. Die pompt het slootwater bij aardappelpercelen naar sloten bij gras- en maisland waar het water wat minder kwaad kan.
Waarom moet een sloot niet overstromen?
Als aardappelen door slootwater in het water staan, krijgt de akkerbouwer bezoek van de Nederlandse Voedsel- en Waterautoriteit (NVWA). De kans is zeer groot dat die perceeldelen besmet verklaart met de aardappelziekte bruinrot. De boer mag de oogst van de besmette percelen niet als pootaardappel verkopen. De poter is veruit het belangrijkste gewas van de Friese akkerbouw.
Is het probleem nu opgelost?
Nee. Boeren in Holwerd en omgeving vrezen ook voor rot in hun poters, weet Hiddema. Als een aardappel langer dan 24 uur onder water staat, is hij onbruikbaar. Vaak openbaart de rot zich ook na de oogst in de opslagloods waardoor aangetaste aardappelen andere piepers besmetten. Elders in Noord-Friesland is de wateroverlast minder, maar ook daar staan aardappelrooiers werkloos op het boerenerf vanwege de wateroverlast. Circa de helft van het Friese pootaardappelareaal is nog niet geoogst.
Bron: LC.nl